Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 14:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1091 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 73  Następna strona
 Jak pogodzić ewolucję z Biblią? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak pogodzić ewolucję z Biblią?
Jak rozumiesz entropię? Jest to kierunek przebiegu procesów spontanicznych (ewolucja jest spontaniczna, przypadkowa i rozwijająca się w czasie - nie cofa się, tylko szuka innych dróg), w odosobnionym układzie (np. wszechświat). Entropia to również rozproszenie energii i rosnące nieuporządkowanie układu. Według mnie, to jest naukowa definicja śmierci.

Pn paź 09, 2017 11:25

Kalart napisał(a):
Jak rozumiesz entropię?

Tu nie ma żadnego pola do autorskiego "rozumienia" Entropia jest w fizyce bardzo ściśle i dokładnie zdefiniowana

Cytuj:
Jest to kierunek przebiegu procesów spontanicznych (ewolucja jest spontaniczna, przypadkowa i rozwijająca się w czasie - nie cofa się, tylko szuka innych dróg), w odosobnionym układzie (np. wszechświat).

Czyli zdaniem kalarta taki dąb ma wyższy poziom entropii niż glon?

Cytuj:
Entropia to również rozproszenie energii i rosnące nieuporządkowanie układu.

Ewolucja zdaniem Kalarta prowadzi do rosnącego nieuporządkowania układu?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pn paź 09, 2017 11:42

Dąb powstał w wyniku większego nieuporządkowania niż glon, zgadza się. Ewolucja prowadzi do rosnącego nieuporządkowania, zgadza się. Dopóki nie powstanie byt, który potrafi spowolnić rosnące nieuporządkowanie (czyli pokonać śmierć, stać się długowiecznym) albo nawet je zatrzymać (faktyczna nieśmiertelność), entropia będzie rosła (wszystko w końcu umrze). Kwestia, czy wtedy zostanie zainicjowany proces odwrotny (porządkowanie, czyli powrót całej materii do stanu energii), by proces ewolucji mógł rozpocząć się na nowo.

Pn paź 09, 2017 11:48

Kalart napisał(a):
Dąb powstał w wyniku większego nieuporządkowania niż glon, zgadza się.

Oczywiście nie zgadza się. Zawartość informacji w dębie jest większa niż w glonie, czyli entropia dębu jest niższa.

Cytuj:
Ewolucja prowadzi do rosnącego nieuporządkowania, zgadza się.

Nic podobnego. Życie i jego ewolucja to zjawiska które zachodzą "pod prąd" entropii i potrafią lokalnie ja obniżać (oczywiście kosztem jej wzrostu gdzie indziej)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pn paź 09, 2017 12:47
Kalart napisał(a):
W jaki sposób mechanizmem ewolucji jest śmierć oraz czas?

Mechanizmem ewolucji żywej materii nazwałabym jej "skłonność" do naprawiania zawartej w niej (w odniesieniu do uniwersalnej doskonałości jej przyczyny - Boga?) niedoskonałości. Uleganie jej sile przyciągania i doskonalenia. Czas życia byłby wtedy potrzebny do ujawnienia się jej niedoskonałości w interakcji z jej środowiskiem, a cierpienie lub śmierć - do jej eliminacji.

To nie jest moje przekonanie, lecz tylko taka moja (niedoskonała) próba głębszego zrozumienia tego, co biologiczne. :)

Pn paź 09, 2017 14:05

Małgosiaa napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Nie rób zwodów, tylko odpowiedz. Wiesz?

Wiem, a teraz odpowiedz na moje pytanie. Jak widać na powyższym obrazku, próbujesz odwrócić uwagę od pytania, które Ci zadałam.

Odpowiedziałem już z rzędu na kilka Twoich pytań, teraz Twoja kolej. A więc wiesz dlaczego z zimie jest zimno a w lecie ciepło, OK. A teraz - skąd to wiesz? Tudzież: jak myślisz, skąd pochodzi wiedza osoby, od której się tego dowiedziałaś?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn paź 09, 2017 14:32
Pilaster, odniosłem się również do teistycznego ewolucjonizmu

Energia powstała wraz z początkiem wszechświata. Nie ma sensu twierdzić że jest inaczej. Ale jeżeli to uczynimy to musimy również pamiętać o tym że energia sama w sobie nie ma siły sprawczej. Fluktacja kwantowa w nicości(która notabene nie występuje) to zmiana konwecjalnego Boga(istoty) na naturalistycznego(panteizm). Podobnie jest z hipotezą strun(wszechświata wielostrunowego)

Pn paź 09, 2017 15:56
Moderator

JedenPost napisał(a):
Odpowiedziałem już z rzędu na kilka Twoich pytań, teraz Twoja kolej.

Nie. Nie odpowiedziałeś na moje kolejne pytanie. Zamiast odpowiedzieć, zmieniłeś temat na zimno - ciepło. Interesuje mnie jak nauka odpowiada na kolejne "dlaczego". Zakończmy najpierw serię moich dociekań, a wówczas odpowiem na Twoje.

Pn paź 09, 2017 16:49

Quinque napisał(a):
Pilaster, odniosłem się również do teistycznego ewolucjonizmu

Energia powstała wraz z początkiem wszechświata. Nie ma sensu twierdzić że jest inaczej. Ale jeżeli to uczynimy to musimy również pamiętać o tym że energia sama w sobie nie ma siły sprawczej. Fluktacja kwantowa w nicości(która notabene nie występuje) to zmiana konwecjalnego Boga(istoty) na naturalistycznego(panteizm). Podobnie jest z hipotezą strun(wszechświata wielostrunowego)

Nie sądzę, by było takie zagrożenie. Z tego samego powodu o którym pisałem poprzednio: kompetencji nauk.

Pn paź 09, 2017 17:13
Zobacz profil WWW

Małgosiaa napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Odpowiedziałem już z rzędu na kilka Twoich pytań, teraz Twoja kolej.

Nie. Nie odpowiedziałeś na moje kolejne pytanie. Zamiast odpowiedzieć, zmieniłeś temat na zimno - ciepło. Interesuje mnie jak nauka odpowiada na kolejne "dlaczego". Zakończmy najpierw serię moich dociekań, a wówczas odpowiem na Twoje.

Wybacz, ale dyskusja nie polega na grze w sto pytań do bez prawa wzajemności. Kto jak kto, ale moderator powinien to rozumieć. Domyślam się, że domyśliłaś się, do czego zmierzają moje pytania, stąd wykręty, byle nie przyznać prawdziwości rzeczy oczywistej.

Jako lekturę uzupełniającą polecam dostępną online "Metodologię ogólną" J. Apanowicza:
https://wsaib.pl/images/files/E-Publikacje/MO.pdf

Pn paź 09, 2017 17:34
Moderator

JedenPost napisał(a):
Wybacz, ale dyskusja nie polega na grze w sto pytań do bez prawa wzajemności.

Alez ja Ci tego prawa nie odmawiam, tylko wszystko w swojej kolejności.
JedenPost napisał(a):
Domyślam się, że domyśliłaś się, do czego zmierzają moje pytania, stąd wykręty, byle nie przyznać prawdziwości rzeczy oczywistej.

Twoje intencje są w tej chwili na drugim planie.
JedenPost napisał(a):
Jako lekturę uzupełniającą polecam dostępną online "Metodologię ogólną" J. Apanowicza:

Zanim to przestudiuję, minie dużo czasu, a ja chcę wiedzieć już, teraz. Tak się składa, że do emerytury jeszcze mi trochę brakuje, a będąc czynną zawodowo, nie mam nadmiaru czasu.

Pn paź 09, 2017 17:53

pilaster napisał(a):
Niedokładnie. Nauka jest ortogonalna względem religii, i w ogóle się takimi zagadnieniami nie zajmuje.

Niedokładnie. Zajmuje się gdyż Bóg to wytwór umysłu.

Cytuj:
Oczywiście jest to nieprawda.

Oczywiście że to prawda, że nauka jest sprzeczna z wiarą. Przykład: Ingerencja Boga w proces ewolucji.

Cytuj:
Napisał osobnik nie odróżniający logarytmu od algorytmu. :D

Argument na poziomie Pilastera...

Cytuj:
Dlaczego nie ma? Pilaster jest wierzący i właśnie przestudiowanie teorii ewolucji skłoniło go do porzucenia ateizmu.

Co konkretnie?

Cytuj:
Albowiem już dawno Biuro Polityczne zakazało stawiania dalszych pytań "dlaczego" 8)

Ja ich nie zakazuje, gdzieś tak napisałem?

Cytuj:
Bóg jest najbardziej satysfakcjonująca odpowiedzią, ale oczywiście są możliwe i inne. Jednak humaniści jakoś nie potrafią żadnej takiej alternatywy przytoczyć.

Jak to zwykle u wierzącego. Nie ma odpowiedzi to musi być Bóg. Żałosne...

Cytuj:
Owszem - sam nie może. Może się dowiedzieć tylko tyle, ile Bóg sam mu objawi.

Pilaster wie, że Bóg mu może coś objawić (w jego umyśle) chociaż nie może tego wiedzieć gdyż Bóg jest istotą nie do zbadania ludzkim umysłem. Zaplątałeś się sam w swoje nielogiczne brednie...

Pn paź 09, 2017 17:58

Małgosiaa napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Zanim to przestudiuję, minie dużo czasu, a ja chcę wiedzieć już, teraz. Tak się składa, że do emerytury jeszcze mi trochę brakuje, a będąc czynną zawodowo, nie mam nadmiaru czasu.

W takim wypadku polecam Ctrl+F i słowo "dlaczego". Kwestia kwadransa.

Jeśli klarowne objaśnienie z podręcznika akademickiego nie rozwieje Twoich wątpliwości w kwestii tego, czy nauka zajmuje się czy nie zajmuje odpowiadaniem na pytania typu dlaczego, to nie wiem doprawdy, czemu miałabyś uwierzyć mnie, czy komukolwiek innemu.

Pn paź 09, 2017 17:58
Osiris, nikogo nie obchodzą twoje ateistyczne urojenia. W ogóle po co tu przychodzisz i marnujesz czas na coś co nawet nie istnieje? Przecież widzisz że nikogo nie przekonasz więc po co w to brniesz? Idź nie wiem, na wódkę, wciągnij kreseczke włada, zamów dziewczynki. Skoro Boga nie ma to liczy się tylko niczym nie skrępowany hedonizm, Nie? Ateizm jest wygodny bo nic od człowieka nie wymaga, i jest wytłumaczeniem dla relatywizmu moralnego i hedonizmu/spolicyzmu

Pn paź 09, 2017 18:45

Quinque napisał(a):
Idź nie wiem, na wódkę, wciągnij kreseczke włada, zamów dziewczynki.

To jest wątek dyskusyjny, a nie miejsce na gimbusiarskie podjazdy, zachowaj więc te denne wynurzenia dla siebie.

Pn paź 09, 2017 19:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1091 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 73  Następna strona