Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 19:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 730 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 49  Następna strona
 Biblijny opis stworzenia świata kontra teoria ewolucji 
Autor Wiadomość
Post Re: Biblijny opis stworzenia świata kontra teoria ewolucji
Akurat z wojewodztwem nie trafiles

http://www.teologia.pl/m_k/zag03-01.htm#3

Cytuj:
Czy wierzący może przyjąć teorię ewolucji? Rdz 1,1-2,4

Biblijny opis stworzenia świata ani nie zaprzecza teorii ewolucji, ani jej nie stwierdza: po prostu nie zajmuje się tym zagadnieniem. Autor natchniony pragnie bowiem przekazać nam nie tyle prawdy naukowe o kolejności powstania różnych form materii oraz istot żywych, ile zbawcze treści pobudzające nas do zajęcia w życiu odpowiednich postaw wobec Boga i ludzi. Pismo św. nie jest traktatem przyrodniczym, lecz księgą religijną. Do naukowców należy opisywanie sposobu rozwijania się stworzonej przez Boga materii.

Chrześcijanin może przyjąć teorię ewolucji świata, gdyż nie zaprzecza ona idei stworzenia wszystkiego przez Boga. Aby coś mogło ewoluować, musi przecież najpierw zaistnieć. Fakt, że wszystko się rozwija, potwierdza tylko istnienie rozumnej Istoty, która wszystkim kieruje zgodnie z odwiecznymi przez Nią ustalonymi prawami przyrody. Co się tyczy pochodzenia człowieka, można przyjąć ewolucję co do ciała. Papież Pius XII uczy, że dusze ludzkie są stwarzane bezpośrednio przez Boga. Rozumna i nieśmiertelna dusza ludzka nie może pochodzić od zwierząt. Być może stworzenie człowieka dokonało się w ten sposób, że Bóg obdarował duszą nieśmiertelną jakieś istniejące już zwierzę (niekoniecznie małpę!), przez co stało się ono rozumną i wolną istotą. Pojawienie się człowieka stanowi wielki skok w ewolucji. Trudno naukowcom odkryć jakąś istotę pośrednią między zwierzęciem, a świadomym i rozumnym człowiekiem: odkopane szczątki są albo pozostałością zwierząt, albo też istot rozumnych - ludzi

Widze, ze wolisz kurczowo trzymac sie nauczania ludzkiego, spisanego w konkretnej epoce, przy konkretnym stanie wiedzy, niz przyznac, ze Bog nas nie oszukuje, podrzucajac nam skamienialosci zwierzat sprzed milionow lat.

A jak z Kosmosem? Ziemia stoi w miejscu i Slonce kolo niej sie kreci? W koncu tu tez Kosciol mial dluuugo watpliwosci

Cz paź 03, 2019 18:12

Cytuj:
przyznac, ze Bog nas nie oszukuje, podrzucajac nam skamienialosci zwierzat sprzed milionow lat

Jakich milionów lat? Metody radiometryczne które mają niby tych milionów lat dowodzić dają błędne wyniki - o tym już pisałem powołując się na przypadek smoków których szkielety błędnie są datowane na miliony lat gdy tymczasem żyły współcześnie z ludźmi o czym świadczy Biblia, a także inne źródła starożytne i średniowieczne, ba, nawet nowsze.
Cytuj:
A jak z Kosmosem? Ziemia stoi w miejscu i Slonce kolo niej sie kreci? W koncu tu tez Kosciol mial dluuugo watpliwosci

Oczywiście, była dyskusja na tym forum gdzie pokazano że Kościół potępił pogląd jakoby Ziemia była w ruchu zamiast Słońca jako herezję i absurd.To, że błędna teza heliocentryczna się upowszechniła nie zmienia faktu że dowodów na ruch Ziemi brak, dowody na to że jest mniej więcej statyczna są - pisałem o tym wyżej - chodzi o brak wiatrów proporcjonalnych do rzekomych prędkości z jakimi się rusza Ziemia (ruch obrotowy od 0 do ponad 1600 km/h, ruch postępowy 30 km/s i jeszcze jakiś wymyślony ruch galaktyki jeszcze szybszy)

Cz paź 03, 2019 18:30
Ok. O pasatach widac nie slyszales. Nie ma sprawy. Czlowiek uczy sie cale zycie i moze na tym forum dostales nowe impulsy do refleksji.
Fizyka moze byc zbyt trudna (gestosci zmienne z temperatura, tarcie, sila Coriolisa, matematyka do tego...), ale poki zycia, poty nadziei.

Cz paź 03, 2019 19:06

marekrogowicz napisał(a):
To absurd. Byłby to jedyny obiekt który tak robi - samoloty są owiewane, ptaki, pociągi, samochody, nawet jak się jedzie na łyżwach to czuć ten owiew w zamkniętej hali. Skąd postulat że Ziemia ma jakieś magiczne właściwości sprzeczne z obserwacjami ?

Atmosfera tak samo jak oceany, to jest część planety Ziemia, a jak wszyscy wiemy cała planeta się porusza, więc i atmosfera z ocenami również.
No i skoro samoloty są owiewane, to pasażerowie tych samolotów znajdujący się w środku również są owiewani? w końcu dlaczego mamy robić wyjątki.

Cz paź 03, 2019 19:09

Cytuj:
O pasatach widac nie slyszales.

O takich które by wiały z prędkością 30 km/s lub porównywalną jako żywo nie.
Cytuj:
Atmosfera tak samo jak oceany, to jest część planety Ziemia, a jak wszyscy wiemy cała planeta się porusza, więc i atmosfera z ocenami również.
No i skoro samoloty są owiewane, to pasażerowie tych samolotów znajdujący się w środku również są owiewani? w końcu dlaczego mamy robić wyjątki.

Czyli twierdzisz że Ziemia zamknięta jest czaszą która odgradza nas szczelnie od przestrzeni kosmicznej i dzięki temu ruch nie jest odczuwalny ?

Cz paź 03, 2019 19:14

Czy przestrzeń kosmiczna wypelniona jest nieruchomym powietrzem?

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Cz paź 03, 2019 19:48

Czyli twierdzisz że Ziemia zamknięta jest czaszą która odgradza nas szczelnie od przestrzeni kosmicznej i dzięki temu ruch nie jest odczuwalny ?

Skoro ubzdurałeś sobie że wszystko jest owiewane, to wnętrze samolotu również jest owiewane.

Cz paź 03, 2019 23:36

Ziemia jest owiewana- tzw wiatrem słonecznym, ale oczywiście nie ma to nic wspólnego z wiatrem jako ruchem cząsteczek atmosfery, która rozrzedza się stopniowo tak, że pewne ilości cząsteczek znajdują się także w okolicach księżyca. Granica między atmosferą a próżnią ( która nie jest próżnią doskonałą) jest umowna.

Marekrogowicz- smoki? Mówisz o dinozaurach? Współcześnie żyją ptaki- bezpośredni potomkowie dinozaurów, a jak masz gdzieś żywego to się podziel i bez wykręcania się jakimiś innymi grupami zwierząt, szczególnie waranami i legwanami ;)

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Pt paź 04, 2019 11:38

Cytuj:
Ziemia jest owiewana- tzw wiatrem słonecznym, ale oczywiście nie ma to nic wspólnego z wiatrem jako ruchem cząsteczek atmosfery, która rozrzedza się stopniowo tak, że pewne ilości cząsteczek znajdują się także w okolicach księżyca. Granica między atmosferą a próżnią ( która nie jest próżnią doskonałą) jest umowna.

Czekam wciąż na wyjaśnienie dlaczego Ziemia nie jest owiewana przez masy powietrza z prędkością co najmniej 30 km/s czyli prędkością rzekomego ruch Ziemi wokół Słońca.
Cytuj:
Marekrogowicz- smoki? Mówisz o dinozaurach? Współcześnie żyją ptaki- bezpośredni potomkowie dinozaurów, a jak masz gdzieś żywego to się podziel i bez wykręcania się jakimiś innymi grupami zwierząt, szczególnie waranami i legwanami

A dlaczego miałbym ci pokazać żywego?
Pisałem jedynie że zwierzęta te żyły współcześnie z ludźmi (np. w starożytności), więc ich szkielety są błędnie datowane co obala metodę radiodatowania i tym samym całą teorię ewolucji.

Pt paź 04, 2019 13:23

Czekam wciąż na wyjaśnienie dlaczego Ziemia nie jest owiewana przez masy powietrza z prędkością co najmniej 30 km/s czyli prędkością rzekomego ruch Ziemi wokół Słońca.

Rzekomego? to w końcu nawet nie wiesz czy Ziemia się porusza :D a pytasz się czy jest owiewana.
To najpierw uzupełnij wiedze, bo jest u ciebie na poziomie zerowym, a dopiero później zacznij się w takich tematach udzielać.

A dlaczego miałbym ci pokazać żywego?
Pisałem jedynie że zwierzęta te żyły współcześnie z ludźmi (np. w starożytności), więc ich szkielety są błędnie datowane co obala metodę radiodatowania i tym samym całą teorię ewolucji.

Żyłeś w starozytości? widziałeś te smoki na własne oczy?

Pt paź 04, 2019 14:23
Kolejna rewelacja! Dinozaury zyly w starozytnosci wspolczesnie do ludzi, wiec metoda datowania skamienialin musi byc bledna. cbdu

I pisze to ktos, kto bez skrupulow korzysta z osiagniec nauki, ktora sie brzydzi.

A jak tam z kosmosem? Sa tam te satelity i cos mierza i przekazuja, czy to moze jakis fake?

Pt paź 04, 2019 14:31

Cytuj:
Rzekomego? to w końcu nawet nie wiesz czy Ziemia się porusza

Czytanie ze zrozumieniem widzę nie jest dla ciebie łatwe - spróbuję może bardziej łopatologicznie:
wg oficjalnej doktryny Ziemia się porusza - jedynym z tych ruchów ma być obiegowy wokół Słońca z prędkością około 30 km/s, tymczasem żadne wiatry nie tylko nie wieją stale z porównywalnymi prędkościami ale nawet te co wieją robią to z prędkościami kilka rzędów wielkości mniejszymi, a tymczasem powinny wiać stale z prędkościami porównywalnymi do tych ruchów, gdyż znów wg wersji oficjalnej Ziemia nie jest zamknięta żadną kopułą ale otwarta na przestrzeń kosmiczną. I nikt nie potraf wyjaśnić tej sprzeczności.
Ja oczywiście w żaden ruch Ziemi nie wierzę.
Cytuj:
Kolejna rewelacja! Dinozaury zyly w starozytnosci wspolczesnie do ludzi, wiec metoda datowania skamienialin musi byc bledna.

Dokładnie tak, gdyż wszystkie datowane szkielety wg tej metody mają być starsze od wszystkich znalezionych szkieletów ludzkich i co za tym idzie ewolucjoniści wbrew doniesieniom historycznym kłamią jakoby smoki wyginęły przed pojawieniem się ludzi.
Cytuj:
I pisze to ktos, kto bez skrupulow korzysta z osiagniec nauki, ktora sie brzydzi.

Brzydzę się jedynie pseudonauką, z nauką nie mam żadnego problemu.

Cytuj:
A jak tam z kosmosem? Sa tam te satelity i cos mierza i przekazuja, czy to moze jakis fake?

Nie wiem. Nie sprawdzałem.
Cytuj:
Żyłeś w starozytości? widziałeś te smoki na własne oczy?

I znów wychodzą braki z logiki. To że ja czegoś nie widziałem to nie znaczy że tego nie było. W tury też nie wierzysz , bo ich nie widziałeś ? Byli jednak ludzie co je widzieli, opisywali, malowali ich podobizny, zadziwiająco zbieżne ze znalezionymi szkieletami tych zwierząt (mówię teraz o smokach) - musieli je zatem widzieć. No chyba że wszystkie starożytne źródła historyczne na ten temat kłamią - tylko że takie założenie jest absurdalne i trzeba by go dowieść. Tymczasem wg religii ewolucyjnej źródła kłamią.

Pt paź 04, 2019 15:00
Moderator

wg oficjalnej doktryny Ziemia się porusza - jedynym z tych ruchów ma być obiegowy wokół Słońca z prędkością około 30 km/s,

Bzdura do kwadratu. Wg owej doktryny, to ziemia porusza się nie tylko wokół slońca, ale także względem własnej osi.
Brzydzę się jedynie pseudonauką, z nauką nie mam żadnego problemu.

Jak widać powyżej, masz problem.

Ja czekam na wskazanie, że oba opisy stowrzenia człowieka, czytane literalnie, nie są różne.

Pt paź 04, 2019 16:15
Ok, ziemia stoi w miejscu, a slonce i reszta Kosmosu lataja dookola i to jeszcze ruchem spiralnym, raz w dol, raz w gore (bo jak inaczej pory roku wyjasnia twoja nauka?).

Jakie powietrze mialoby niby uwiewac Ziemie podczas jej ruchu dokokola Slonca? Jakie powietrze jest w prozni? Bo to powietrze, ktorym oddychasz jest przypisane do Ziemi i porusza sie wraz z nia. Tak jak ty poruszasz sie z jadacym autobusem, bedac w srodku i zaden wiatr w tym autobusie sie od tego ruchu nie robi. Jesli nie otworzysz okien. Ale "za oknem" Ziemi jest proznia.

Nie wiem, w ktore smoki zyjace rownolegle z ludzmi wierzysz, a ktore nie mialy prawa zyc przed ludzmi i to miliony lat wczesniej?

Jakie zrodla klamia wedlug teorii ewolucji?

Pt paź 04, 2019 16:40

Cytuj:
Bzdura do kwadratu. Wg owej doktryny, to ziemia porusza się nie tylko wokół slońca, ale także względem własnej osi

Jeśli nie rozumiesz słów "jednym z tych ruchów" to nic nie poradzę.
Cytuj:
Ja czekam na wskazanie, że oba opisy stowrzenia człowieka, czytane literalnie, nie są różne

Już to zrobiłem. Wyjaśniłem że doszukiwanie się sprzeczności wynika z błędnej interpretacji słowa stworzyć - nie znaczy to bowiem zrobić coś z niczego, choć i w ten sposób można.
Na dalsze wątpliwości wynikające z niezrozumienia języka polskiego odpowiadał nie będę.
Cytuj:
Ok, ziemia stoi w miejscu, a slonce i reszta Kosmosu lataja dookola i to jeszcze ruchem spiralnym, raz w dol, raz w gore (bo jak inaczej pory roku wyjasnia twoja nauka?).

Zapewne właśnie tak jak mówisz - przynajmniej w przypadku Słońca, które w modelu geocentrycznym oscylować musi między liniami wyznaczonymi przez zwrotniki Raka i Koziorożca.
Cytuj:
Jakie powietrze mialoby niby uwiewac Ziemie podczas jej ruchu dokokola Slonca? Jakie powietrze jest w prozni? Bo to powietrze, ktorym oddychasz jest przypisane do Ziemi i porusza sie wraz z nia. Tak jak ty poruszasz sie z jadacym autobusem, bedac w srodku i zaden wiatr w tym autobusie sie od tego ruchu nie robi. Jesli nie otworzysz okien. Ale "za oknem" Ziemi jest proznia.

Dajesz zupełnie nietrafione porównania. Otóż wg modelu oficjalnego Ziemia jest właśnie takim autobusem z otwartymi na oścież czy też wybitymi wszystkimi oknami.
Na dalsze uwagi dowodzące niezrozumienia podstaw fizyki również nie będę odpowiadał.

Cytuj:
Jakie zrodla klamia wedlug teorii ewolucji?

Wszystkie które mówią o smokach żyjących współcześnie z ludźmi, już to napisałem.
Mam prośbę - zadawajcie pytania po przeczytaniu ze zrozumieniem tego co napisałem.

Pt paź 04, 2019 16:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 730 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 49  Następna strona