Czy płód to też człowiek?
Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Czy płód to też człowiek?
JedenPost napisał(a): Chyba nie jest to specjalnie istotne. W niektórych sytuacjach może się okazać bardzo istotne. Cytuj: Metoda orzekania powinna być wówczas adekwatna do celu, dla jakiego potrzebujemy niezbędnie tego rozstrzygnięcia. Przyjmijmy cel najbardziej "ostateczny": zadecydowanie o życiu i śmierci tej istoty. A czy to nie przypadkiem błędne koło?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 23, 2014 11:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): A jaka użyteczna! Humfort to taka istota, która się urodziła z humforta. Johnny99 napisał(a): Oczywiście, definicja ta może służyć jedynie do rozeznawania poszczególnych osobników  Nie odpowiada więc na pytanie "czym jest człowiek", tylko "czym jest ta istota, którą oto mamy przed sobą". akruk napisał(a): Oczywiście, oczywiście, dzięki tej definicji dowiemy się "czym jest ta istota, którą oto mamy przed sobą". O ile przyprowadziła ze sobą rodzica. Johnny99 napisał(a): Przyprowadzać nie musi, wystarczy że o nim wiemy  Że co o nim wiemy? że ta i ta istota jest rodzicem tej, którą oto mamy przed sobą? To nic nie pomoże, bo o tym rodzicu też nie wiadomo, czy jest humfortem czy czymś innym. Definicja nie pozwala tego stwierdzić i zależy to tylko od tego, kto był rodzicem tego rodzica, a następnie... Podałeś idiotyczną definicję rekurencyjną bez punktu startowego czyli faktycznie kołową: " X = istota, która urodziła się z istoty typu X" Ta definicja jest bezużyteczna.
|
Pt maja 23, 2014 12:36 |
|
 |
Johnny99
|
akruk napisał(a): Ta definicja jest bezużyteczna. Ależ oczywiście że jest, Rzymianie korzystali z niej z powodzeniem i jestem pewien, że nigdy nie zawiodła 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 23, 2014 12:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ależ oczywiście że jest, Rzymianie korzystali z niej z powodzeniem i jestem pewien, że nigdy nie zawiodła  Mijasz się z prawdą, niewykluczone, że nie bez udziału świadomości 
|
Pt maja 23, 2014 13:13 |
|
 |
Johnny99
|
To weźmy wyrażenie:
Z humfortów mogą powstawać jedynie humforty, w związku z czym - dana istota, jeżeli powstała z humfortów, jest humfortem -
Czy to wyrażenie jest poprawne? A jeśli tak, to czy zdanie pomiędzy myślnikami jest poprawną definicją - a jeśli nie, to dlaczego?
|
Pt maja 23, 2014 13:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A wiesz Ty w ogóle, co to znaczy - rekurencja?
|
Pt maja 23, 2014 13:27 |
|
 |
Johnny99
|
Rekurencja, zwana także rekursją (ang. recursion, z łac. recurrere, przybiec z powrotem) to w logice, programowaniu i w matematyce odwoływanie się np. funkcji lub definicji do samej siebie.
I już wiem. Więc co z moim pytaniem?
|
Pt maja 23, 2014 13:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A rekurencja nieskończona? Definiujesz humforta jako byt powstały z humforta. Co to jest humfort? To jest byt powstały z bytu powstałego z humforta. Co to jest humfort? Itd.
Zdaje mi się, czy pojęcie rekurencji winno być omówione w szkole przy okazji definicji silni?
|
Pt maja 23, 2014 13:34 |
|
 |
Johnny99
|
ErgoProxy napisał(a): A rekurencja nieskończona? Definiujesz humforta jako byt powstały z humforta. Co to jest humfort? To jest byt powstały z bytu powstałego z humforta. Co to jest humfort? Itd. Doskonale. A teraz weźmy wyrażenie: Z humfortów mogą powstawać jedynie humforty, w związku z czym - dana istota, jeżeli powstała z humfortów, jest humfortem -Czy to wyrażenie jest poprawne? A jeśli tak, to czy zdanie pomiędzy myślnikami jest poprawną definicją - a jeśli nie, to dlaczego?
|
Pt maja 23, 2014 13:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wyrażenie jest poprawne, definicja jest niekompletna; brakuje w niej określenia pierwszego humforta.
|
Pt maja 23, 2014 13:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Żeby stwierdzić, czy coś jest humfortem, trzeba sprawdzić jego rodzica. Ale o nim też nie wiemy, czy jest humforem - definicja tego nie rozstrzyga, odsyłając do poprzedniego pokolenia. I tak ad mortem defecatam...
|
Pt maja 23, 2014 13:46 |
|
 |
JedenPost
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Metoda orzekania powinna być wówczas adekwatna do celu, dla jakiego potrzebujemy niezbędnie tego rozstrzygnięcia. Przyjmijmy cel najbardziej "ostateczny": zadecydowanie o życiu i śmierci tej istoty. Zakładam, że mówimy tu o sytuacji, kiedy następuje jakieś uszkodzenie, które nie rokuje dobrze w kwestii odzyskania przez jednostkę świadomości? Cóż, obecnie wypracowane rozwiązania są chyba dobre, choć oczywiście pod kątem technicznym wiele da się jeszcze poprawić. Poza śmiercią mózgu raczej chyba nie wskażemy sytuacji, w których mamy możność podjęcia decyzji w sposób rzetelny. Oczywiście, w praktyce widzimy wiele przykładów, kiedy nie ma śmierci mózgu a jednak utrata świadomości poprzedza zgon o długi czas ( przy założeniu, że zależna od procesów zachodzących w mózgu/ciele samoświadomość faktycznie wówczas w żadnym sensie nie funkcjonuje) i wówczas można by mówić, że osoba umarła wcześniej niż ciało, nie posiadamy jednak uprzednio możliwości podjęcia"ostatecznej" decyzji i musimy czekać na samorozwiązanie się sytuacji. Johnny99 napisał(a): A czy to nie przypadkiem błędne koło? Masz na myśli: uznaję dialog za dialog, ponieważ wierzę, że komunikuję się z bytem samoświadomym, a wierzę w to dlatego, że w moim poczuciu mamy tu dialog? owszem, to kryterium skrajnie nieobiektywne, ale jednocześnie jak mało co to dialog można nazwać potwierdzeniem właśnie. Mówiąc do Ciebie potwierdzam wobec Ciebie, siebie i każdego kto słucha moje przekonanie że Ty to Ty.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt maja 23, 2014 13:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przy czym, jeśli zastosujemy definicję humfortów do ludzi, otrzymamy wniosek, że na świecie nie ma ani jednego człowieka. Dlaczego?
Ponieważ cofając się po drzewie genealogicznym dotrzemy w końcu do Adama i Ewy, którzy jako stworzeni, a nie zrodzeni, jej nie spełniają. Zatem ich potomkowie nie są ludźmi, potomkowie potomków nie są ludźmi itd.
|
Pt maja 23, 2014 13:50 |
|
 |
Johnny99
|
ErgoProxy napisał(a): Wyrażenie jest poprawne, definicja jest niekompletna; brakuje w niej określenia pierwszego humforta. Ona po prostu nie wskazuje na cechy. Równie dobrze można powiedzieć: jeżeli od X może pochodzić jedynie X, to coś, co pochodzi od X, jest X. Cytuj: Ponieważ cofając się po drzewie genealogicznym dotrzemy w końcu do Adama i Ewy, którzy jako stworzeni, a nie zrodzeni, jej nie spełniają. Zatem ich potomkowie nie są ludźmi, potomkowie potomków nie są ludźmi itd. Po prostu Bóg był w tym przypadku Pierwszym Poruszycielem  Co nie zmienia faktu, że oznaczając Adama i Ewę przez X i przyjmując, że z X może pochodzić jedynie X, wszystkie istoty, pochodzące od X możemy również oznaczyć jako X. JedenPost napisał(a): Zakładam, że mówimy tu o sytuacji, kiedy następuje jakieś uszkodzenie, które nie rokuje dobrze w kwestii odzyskania przez jednostkę świadomości? Wolałbym nie mnożyć założeń. Cytuj: nie posiadamy jednak uprzednio możliwości podjęcia"ostatecznej" decyzji i musimy czekać na samorozwiązanie się sytuacji. Jeżeli dobrze zrozumiałem twój point, to się zgadzam. Ale dla mnie rozstrzyga to kwestię legalizacji aborcji.. Cytuj: Mówiąc do Ciebie potwierdzam wobec Ciebie, siebie i każdego kto słucha moje przekonanie że Ty to Ty. To jednak nadal tylko twoje przekonanie.
|
Pt maja 23, 2014 14:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny, ale tak szczerze: nie potrafisz się przyznać do błędu? Czy też nie udajesz głupca, ale... Cytuj: oznaczając Adama i Ewę przez X i przyjmując, że z X może pochodzić jedynie X, wszystkie istoty, pochodzące od X możemy również oznaczyć jako X. Blisko. To się robi tak: n - dowolna liczba naturalna. f(X[n]) - "pochodzi od n-tego X" X[0] - definiowane opisowo lub jeszcze inaczej. X[n] = f(X[n-1])
Ostatnio edytowano Pt maja 23, 2014 14:18 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pt maja 23, 2014 14:14 |
|
|
|