Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 21  Następna strona
 Bóg nie ma początku, dlaczego więc Wszechświat go musi mieć 
Autor Wiadomość

Cytuj:
1)Więc udowodnij materialność procesów składających się na to co nazwywamy religią ? Np. objawienia w fatimie. Jest to niewątpliwie religijne doznanie ,gdzie kilkadziesiąt tysiecy ludzi jest świadkami niecodziennych zjawisk obserwowanych o zapowiedzianej godzinie.

Na występach David'a Copperfield'a także ludziska doświadczają niecodziennych zjawisk . Niestety obiektom kultu trudno się poprzyglądać , by nie zostać zlinczowanym przez tłum fanatyków .
Psychozy tłumu zdarzają się w najróżniejszych sytuacjach , choćby przy obserwacjach UFO , albo w innych religiach .

Jaki charakter mają objawienia w Fatimie ?
Słuszałem o jakiś objawieniach w 1917 r. Czy wciąż występują ?

Psychologia , psychiatria i neurologia tłumaczą doskonale różnorakie złudzenia .
Prestydygitatorzy uczynili zaś z czynienia złudzeń prawdziwą sztukę .

Cytuj:
Rozumiem że to pomyłka:

danbog napisał:
W jakim czasie powstał czas ?

Nie pomyłka , tylko przykład besensownego zestawienia słów z pytajnikiem na końcu , mającego symulować sensowne pytanie i uzasadniać rządanie sensownej odpowiedzi .

Cytuj:
albo:
danbog napisał:

Eucharystia - Fizyczne działanie symbolizujące kontakt z urojonym bóstwem

Pisze o eucharystii w sensie mszy , czyli zgromadzenia mającego na celu wzajemne utwierdzanie się wierzących w rzekomym kontakcie z bóstwem .

Wierzący są fizycznymi ludźmi , kościół jest fizyczną budowlą , kapłan jest fizyczną jednostką . Wszystko odbywa się w zgodzie z prawami fizyki i w oparciu o nie .

Cytuj:
Skąd wiesz że Bóg jest urojony ?

Bo nie znajduje jego przejawów w otaczającym mnie świecie .
Bo to o czym mówią wierzący można wytłumaczyć bez odwoływania się do boskiego bytu .
Bo koncepcja boga nie skutkuje rzedną użyteczną wiedzą , a nawet wręcz przeciwnie .
Bo koncepcja osobowego boga czyniącego cuda jest sprzeczna z moim istnieniem w niesolipsystycznej formie .
Bo neurologia zna mechanizmy wywołujące uczucia czyjejś obecności , bez fizycznej obecności kogokolwiek .
Bo socjologia zna mechanizmy ludzkiej psychiki nakazujące tworzyć urojenia .
Bo etnografia i historia notuje całą mase wiar w różnorakie i wzajemnie sprzeczne bóstwa .

Cytuj:
wszechświat powstał bez przyczyny ?

Pierwsza przyczyna musiała [ logicznie rzecz biorąc ] istnieć bez przyczyny , a pierwszą przyczyną naszej rzeczywistości jest to co nazywamy wielkim wybuchem .
Niema potrzeby powoływać kolejnych bytów i wciskać ich przed wielki wybuch .

Cytuj:
i skąd wiesz że powstał z niczego?

Piersza przyczyna jest z definicji pierwsza i nie powstała z niczego co było przed nią .

Cytuj:
Czy chcesz powiedzieć że Ateiści nie robią pogrzebów? ,w taki razie co robicie ze zmarłymi?

Heheheeehe ! No tak .
Skupiłem się na aspekcie psychologicznym pogrzebu , pomijając kwestie techniczne nazwijmy to utylizacji ciał , które są tym bardziej fizyczne/materialne .

Pozdrawiam .

Śr lut 27, 2008 16:00

A temat jest odnośnie powstania wszechświata a nie religijności.

Śr lut 27, 2008 17:58

Seweryn !

Cytuj:
1)Więc udowodnij materialność procesów składających się na to co nazwywamy religią ? Np. objawienia w fatimie. Jest to niewątpliwie religijne doznanie ,gdzie kilkadziesiąt tysiecy ludzi jest świadkami niecodziennych zjawisk obserwowanych o zapowiedzianej godzinie.

Na występach David'a Copperfield'a także ludziska doświadczają niecodziennych zjawisk . Niestety obiektom kultu trudno się poprzyglądać , by nie zostać zlinczowanym przez tłum fanatyków .
Psychozy tłumu zdarzają się w najróżniejszych sytuacjach , choćby przy obserwacjach UFO , albo w innych religiach .

Psychologia , psychiatria i neurologia tłumaczą doskonale różnorakie złudzenia .

Cytuj:
Rozumiem że to pomyłka:

danbog napisał:
W jakim czasie powstał czas ?

Nie pomyłka , tylko przykład besensownego zestawienia słów z pytajnikiem na końcu , mającego symulować sensowne pytanie i uzasadniać rządanie sensownej odpowiedzi .

Cytuj:
albo:
danbog napisał:

Eucharystia - Fizyczne działanie symbolizujące kontakt z urojonym bóstwem

Pisze o eucharystii w sensie mszy , czyli zgromadzenia mającego na celu wzajemne utwierdzanie się wierzących w rzekomym kontakcie z bóstwem .

Wierzący są fizycznymi ludźmi , kościół jest fizyczną budowlą , kapłan jest fizyczną jednostką . Wszystko odbywa się w zgodzie z prawami fizyki i w oparciu o nie .

Cytuj:
Skąd wiesz że Bóg jest urojony ?

Bo nie znajduje jego przejawów w otaczającym mnie świecie .
Bo to o czym mówią wierzący można wytłumaczyć bez odwoływania się do boskiego bytu .
Bo koncepcja boga nie skutkuje rzedną użyteczną wiedzą , a nawet wręcz przeciwnie .
Bo koncepcja osobowego boga czyniącego cuda jest sprzeczna z moim istnieniem w niesolipsystycznej formie .
Bo neurologia zna mechanizmy wywołujące uczucia czyjejś obecności , bez fizycznej obecności kogokolwiek .
Bo socjologia zna mechanizmy ludzkiej psychiki nakazujące tworzyć urojenia .
Bo etnografia i historia notuje całą mase wiar w różnorakie i wzajemnie sprzeczne bóstwa .

Cytuj:
wszechświat powstał bez przyczyny ?

Pierwsza przyczyna musiała [ logicznie rzecz biorąc ] istnieć bez przyczyny , a pierwszą przyczyną naszej rzeczywistości jest to co nazywamy wielkim wybuchem .
Niema potrzeby powoływać kolejnych bytów i wciskać ich przed wielki wybuch .

Cytuj:
i skąd wiesz że powstał z niczego?

Piersza przyczyna jest z definicji pierwsza i nie powstała z niczego co było przed nią .

Cytuj:
Czy chcesz powiedzieć że Ateiści nie robią pogrzebów? ,w taki razie co robicie ze zmarłymi?

Heheheeehe ! No tak .
Skupiłem się na aspekcie psychologicznym pogrzebu , pomijając kwestie techniczne nazwijmy to utylizacji ciał , które są tym bardziej fizyczne/materialne .

Pozdrawiam .

Jeśli nie znalazłe w lesie grzybów czy to znaczy , że grzyby są urojone?

Śr lut 27, 2008 21:47
jak chodzisz i szukasz ich z mikroskopem i nie ma to najwyraźniej są.

Śr lut 27, 2008 21:49

Jeśli nie znalazłe w lesie grzybów czy to znaczy , że grzyby są urojone?

Grzyby wcześniej widziałeś w przeciwieństwie do boga. Złe porównanie.

Śr lut 27, 2008 21:52
Zobacz profil WWW

1)Na występach David'a Copperfield'a także ludziska doświadczają niecodziennych zjawisk . Niestety obiektom kultu trudno się poprzyglądać , by nie zostać zlinczowanym przez tłum fanatyków .

2)Psychologia , psychiatria i neurologia tłumaczą doskonale różnorakie złudzenia .

3)Bo nie znajduje jego przejawów w otaczającym mnie świecie .

a)Bo to o czym mówią wierzący można wytłumaczyć bez odwoływania się do boskiego bytu .

b)Bo koncepcja osobowego boga czyniącego cuda jest sprzeczna z moim istnieniem w niesolipsystycznej formie .

c)Bo socjologia zna mechanizmy ludzkiej psychiki nakazujące tworzyć urojenia .

Pozdrawiam .

Snafu ,danbog coś nie coś jednak napisał o powstaniu wszechświata
danbog napisał(a):
Pierwsza przyczyna musiała [ logicznie rzecz biorąc ] istnieć bez przyczyny

Pierwsza przyczyna nie miała przyczyny ,masło maślane .Jeśli na podobnych tezach opierasz swój światopogląd, to wiara w kosmitów , ufo czy krasnale , to pikuś.

1) Troje dzieci z Fatimy 90 lat temu ,niestety nie miało takiego zaplecza jak Coperfield , więc porównanie jest bezzasadne.

2) Tłumaczyć, a udowodnić to spora różnica . Ja mogę tłumaczyć , że pierwsza przyczyna nie miała przyczyny ,ale kto mi w to uwierzy prócz Ateistów.

3)Jakie znajdujesz przejawy poglądu "coś z niczego" dzięki czemu rzekomo wszystko powstało?

a) Mówimy też o stworzeniu wszechświata ,więc wytłumacz jego powstanie bez odwoływania sie do cudu stworzyciela ,ale jednocześnie bez odwoływania się do cudu bezprzyczynowości.?

b) Wierzysz w cuda, które się czynią same z niczego ,więc co masz przeciwko cudom ,które ktoś czyni?

c) Jeśli to prawda, to skąd wiesz , że twoje przekonania nie są urojeniem?

Pozdrawiam

Śr lut 27, 2008 22:37

Objawienia fatimskie nie są tematem tego wątku.

Cz lut 28, 2008 8:12
zbanowany na stałe

A propos głównego wątku - pragnę przedstawić moje stanowisko intelektualne.

Bóg rzeczywiście jest nieskończony. Ale nauka, a w szczególności fakt przesuwania się widma świetlnego ku czerwieni potwierdza teorię rozszerzającego się wszechświata. Jeżeli więc wszechświat się rozszerza, to idąc wstecz doszlibyśmy do stanu pierwotnego, a więc do punktu maksymalnego ściśnięcia się energii kosmicznej w sobie. Taki był prawdopodobnie początek NASZEGO kosmosu.

Oczywiście - przestrzeń jest nieskończona. Mówiąc o przestrzeni, mam na myśli... hm... i to jest trudne określenie. Powiedzmy, że Przestrzeń to warunek bytu. A więc skoro Bóg jest bytem i jest nieskończony, to i przestrzeń jest nieskończona, wieczna.

Nasz kosmos mógłby być jedną z modyfikacji Logosu. Czyż Bóg nie mógłby stworzyć wielu innych takich kosmosów?
Myślę, że to pytanie retoryczne. Trzyma nas tylko poczucie własnej, niezastępowalnej świadomości istnienia na takim a nie innym kosmosie.
Ale i to się zmieni...

Cz lut 28, 2008 10:35
przestrzeń nie jest WARUNKIEM bytu tylko miarą odległości bytów. nie ma nic takiego jak pusta, absolutna przestrzeń. takie rzeczy sięskończyły wraz z nastaniem Einsteina.

Cz lut 28, 2008 15:57

Mówimy też o stworzeniu wszechświata ,więc wytłumacz jego powstanie bez odwoływania sie do cudu stworzyciela ,ale jednocześnie bez odwoływania się do cudu bezprzyczynowości.?

OK, jeśli tak chcesz Sewerynie, to wyeliminujmy "cud bezprzyczynowości".
Co było pierwszą przyczyną powstania wszystkiego?

Pierwszą przyczyną był całkowity brak praw fizycznych w próżni absolutnej.

Nie było praw fizycznych, które regulowałyby cokolwiek. Prawdopodobnie mało kto to zrozumie, bo żyjemy w świecie praw fizycznych i trudno jest nam wyobrazić sobie taki stan.

Brak reguł, czyli "chaos" na poziomie kwantowym. Wielki Wybuch to przejaw takiego "chaosu" kwantowego.

Trudno jest mi to tłumaczyć, bo nie jestem ekspertem światowym w tej dziedzinie, tylko amatorem. Aby zajmować się takimi rzeczami, trzeba najpierw zrozumieć fizykę kwantową: to już jest sfera czysto naukowa opierająca się na skomplikowanych eksperymentach weryfikujących. To nie są proste rzeczy i całkowicie rozumiem tych, którzy twierdzą, że to jest jakaś abstrakcja i cuda: aby to zrozumieć, potrzeba czasu i uwolnienia umysłu.

Prawdopodobieństwo:
Teiści zakładają, że istniał wszechmocny, superinteligentny, potrafiący myśleć i planować Bóg. Ateiści zakładają, że stniała pustka bez praw fizyki.

Oba założenia to pierwotne przyczyny wszystkiego. Jakie jest prawdopodobieństwo, że "na początku" istniała prosta pustka (próżnia absolutna), a jaka, że istniało coś nieskończenie skomplikowanego (Bóg)?

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Cz lut 28, 2008 21:49

Jesli istniała prosta pustka to zrozumiałe , że nie mógł z niej powstać wszechświat ,gdyż jak przysłowie mówi z próżnego i salomon nie naleje. Wiec istnienie pustki jest równie nieprawdopodobne jak istnienie bezprzyczynowego powstania wszechświata.
Poza tym jak wyobrażasz sobie próżnię absolutną ? musiałby nie mieć przestrzeni , więc nie jest to możliwe nawet w wyobraźni ,bo wszystko co obserwujemy znajduje się w przestrzeni i jest przestrzenią.

Pt lut 29, 2008 0:17
ty chcesz fizykę zamienić na przysłowia? dobry trop.

Pt lut 29, 2008 0:20

Jakie jest prawdopodobieństwo, że "na początku" istniała prosta pustka (próżnia absolutna), a jaka, że istniało coś nieskończenie skomplikowanego (Bóg)?

No właśnie. Jakie? Potrafisz oszacować?

Pt lut 29, 2008 8:41

No właśnie. Jakie? Potrafisz oszacować?

Gdyby założyć, że Bóg wyewoluował z początkowo bardzo prostej postaci, to prawdopodobieństwo jego istnienia byłoby o wiele większe. Bóg z założeń jest bardzo skomplikowany. Jest nieskończony.

Mając jeden Wszechświat, prawdopodobieństwo istnienia w nim istoty o cechach Boga jest równe 1/n, gdzie n to nieskończoność.

Przykład:
Wyobraźmy sobie nowy pusty wszechświat. To jest taki wszechświat roboczy niezależny od Boga, i naszego Wszechświata. (jedynie na potrzeby przykładu).
Teraz pytanie: co jest bardziej prawdopodobne, że będzie to istniało w tym Wszechświecie. Nie uwzględniając możliwości ewolucji obiektu.

1. Niezależna porcja bardzo małej energii. (mniejsza porcja energii, niż posiada jeden atom)

2. Kamień.

3. Istota żywa o inteligencji kota.

4. Istota żywa o inteligencji człowieka.

5. Istota żywa o nieskończonej inteligencji?

Z logicznego myślenia, istnienie tej najprostszej formy będzie najbardziej prawdopodobne.
W próżni absolutnej istnienie takiej małej porcji energii będzie powodowało powstawanie lokalnych praw fizycznych, a co za tym idzie procesu przyczynowo-skutkowego.

Cytuj:
Jesli istniała prosta pustka to zrozumiałe , że nie mógł z niej powstać wszechświat

Ciągle patrzysz na to przez pryzmat tego, co widzisz w codzienności, a przecież sam napisałeś, że nie potrafisz sobie tego wyobrazić, to więc jak możesz sobie wyobrazić to co dzieje się w tej próżni absolutnej? Nie potrafisz sobie wyobrazić nawet czwartego wymiaru przestrzeni: nauka jednak potrafi sobie wyobrazić nawet takie skomplikowane rzeczy.

Nie wiem, czy istnieje sens tłumaczenia tego, jak dla niektórych osób rozmowa telepatyczna z istotą z innego wymiaru jest bardziej wiarygodna... Nie zrozumiecie tego nigdy, jeśli będziecie myśleć przez pryzmat filozofii religijnej.

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Pt lut 29, 2008 16:12

Gdyby założyć, że Bóg wyewoluował z początkowo bardzo prostej postaci, to prawdopodobieństwo jego istnienia byłoby o wiele większe.

Czyli ile? Jakie są te prawdopodobieństwa i jak je obliczasz?

Atei napisał(a):
Bóg z założeń jest bardzo skomplikowany.

Co rozumiesz pod pojęciem "komplikacja" i dlaczego Bóg ma być skomplikowany?

Atei napisał(a):
Mając jeden Wszechświat, prawdopodobieństwo istnienia w nim istoty o cechach Boga jest równe 1/n, gdzie n to nieskończoność.

A z jakiej paki jest takie prawdopodbieństwo i dlaczego akurat takie małe?

Atei napisał(a):
Przykład:
Wyobraźmy sobie nowy pusty wszechświat. To jest taki wszechświat roboczy niezależny od Boga, i naszego Wszechświata. (jedynie na potrzeby przykładu).
Teraz pytanie: co jest bardziej prawdopodobne, że będzie to istniało w tym Wszechświecie. Nie uwzględniając możliwości ewolucji obiektu.

1. Niezależna porcja bardzo małej energii. (mniejsza porcja energii, niż posiada jeden atom)

2. Kamień.

3. Istota żywa o inteligencji kota.

4. Istota żywa o inteligencji człowieka.

5. Istota żywa o nieskończonej inteligencji?

Z logicznego myślenia, istnienie tej najprostszej formy będzie najbardziej prawdopodobne.

Nie wiem i nie widzę powodu aby bawić się w zgadywanki oparte na wziętych z sufitu założeniach.

Jeśl nie masz faktycznie obiektywnego sposobu liczenia prawdopodobieństwa to jedynie wymyślasz, bo inaczej nie da się tego nazwać skoro uważasz to za jakieś istotne argumenty.

P.S.
A jako największy dowcip powiem Ci, że z tego co wiem akurat w filozofii często Boga uważa się za byt prosty (wymaga tego np. dowód kosmologiczny), co akurat, biorąc pod uwagę Twój sposób liczenia "prawdopodobieństwa" wskazuje, że akurat istnienie Boga jest najbardziej prawdopodobne.

Pt lut 29, 2008 18:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 21  Następna strona