Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 652 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 44  Następna strona
 Ewolucja a stworzenie człowieka 
Autor Wiadomość
i nie jest to dowodem na powstanie człowieka poprzez ewolucje , a jedynie przypuszczeniem.

Bóg też nie jest żadnym dowodem...

Seweryn napisał(a):
Mam pytanie .Jeśli człowieka dzieli z szympansem 98,4% DNA to czy możesz w takim razie powiedzieć ,że różnisz się od szympansa o 1.6% ?

Dokładnie tak. Tyle że wcześniej było napisane: 'człowiek dzieli z szympansem', a nie: 'człowieka dzieli z szympansem'
Zobacz, szympans ma ręce, nogi, oczy, nos, tą samą budowę ciała, tak samo się rozmnaża, tak samo je, tak samo pije, ma nos może wąchać, ma głowę, ma mózg. To wszysko cechy wspólne z człowiekiem.

Wiesz, ludzie się golą, ale gdyby przestali się golić może łątwiej zauważył byś że się tak wiele nie różnimy.
Jeżeli mówimy różnimy się, to trzeba wspomnieć pod jakim względem. I z którym człowiekiem.
Nie zapominajmy, że "bóg stworzył" również takich ludzi jak
Stefan Birowski:
http://www.roussimoff.com/Freaks%20Hist ... %20Man.jpg
Fedor Jefticheff
http://www.roussimoff.com/Freaks%20Hist ... (Jeftichew)%20JoJo%20the%20Russian%20Dog%20Faced%20Man.jpg
Adrian Jefticheff
http://www.roussimoff.com/Freaks%20Hist ... 20Kaukasus).jpg

Czy mam porównywać wygląd szympansa z nim, czy kimś innym ?
Czy mam porównywać sprawność człowieka i szympansa ?
Czy umiejętność zdobywania pożywienia ?
Ty pewnie powiesz, umiejętność surfowania po internecie ? Ale dlaczego mam porównywać właśnie to w czym jestem lepszy ?

N lis 18, 2007 8:57

Tak nie potrzebnie napisałem "a" .ale jeszcze lepiej byłoby napisać człowieka łaczy z szympansem 98,4% DNA

Czyli mam rozumieć z twojej wypowiedzi Azteku że różnisz się od szympansa o 1.6% ?

Lubię konktretne odpowiedzi tak lub nie.

N lis 18, 2007 16:45

Chciałbym zwrócić uwagę, że Aztec mówi o podobieństwie w zakresie DNA i na tym poziomie jest ono tak duże. Różnica między organizmami jest zdecydowanie większa.

N lis 18, 2007 18:02

Czyli mam rozumieć Azteku ,że różnisz się od szympansa o 1.6% jeśli chodzi o DNA ?

N lis 18, 2007 21:06
Właśnie o to pytam ?
Czyli mam rozumieć Azteku ,że różnisz się od szympansa o 1.6% jeśli chodzi o DNA ?

Mamy tyle genów różnych z szympansem.
Nie mogę powiedzieć, że się różnię o tyle genów, bo to by oznaczało, że mam o 1,6 więcej niż on.
Ja mam 1,6 procenta odmiennych niż on.
Czyli prawidłowo powiem:
Tak. Mam 1,6 % genów różniących się od genów szympansowych.
(oczywiście nie sprawdzałem tego i wierzę naukowcom na słowo) :-)

N lis 18, 2007 21:24

Seweryn napisał(a):
Właśnie o to pytam ?

Mamy tyle genów różnych z szympansem.
Nie mogę powiedzieć, że się różnię o tyle genów, bo to by oznaczało, że mam o 1,6 więcej niż on.
Ja mam 1,6 procenta odmiennych niż on.
Czyli prawidłowo powiem:
Tak. Mam 1,6 % genów różniących się od genów szympansowych.
(oczywiście nie sprawdzałem tego i wierzę naukowcom na słowo) :-)

Joten nie jest naukowcem . :) (Tak zakładam po jego wypowiedziach)

No ale jeśli tak jak piszesz :
masz 1,6 % genów różniących się od genów szympansowych. To znaczy że różnica jest niewielka . Jednak różnisz się od szympansa znacznie . Więc sam widzisz, że geny to nie wszystko ,mósi być coś jeszcze co jednak bardzo odróżnia cię od szympansa mimo tak niewielkiej różnicy ...genów. Tym czymś jest dusza . Dusza nie ma DNA.

N lis 18, 2007 21:36

Więc sam widzisz, że geny to nie wszystko ,mósi być coś jeszcze co jednak bardzo odróżnia cię od szympansa mimo tak niewielkiej różnicy ...genów. Tym czymś jest dusza . Dusza nie ma DNA.

To bardzo pochopny wniosek szczególnie, że w wypadku genów drobne różnice decydują o wszystkim zauważ np. w ilu odmianach występuje człowiek żółty, czarny, duży, mały różnice w wyglądzie i budowie ciała są często znaczne różna jest też podatność na pewne związane z genami choroby jak rak a jednak jesteśmy do siebie tak podobni, że możemy się bez problemu krzyżować ba możliwe nawet, że mogliśmy się krzyżować z Neandertalczykiem który jest uznawany za odrębny gatunek przykłady można mnożyć...

N lis 18, 2007 22:27
Dokładnie. Nie wiem Seweryn, czy pisałeś kiedyś jakiś program, ale zauważ, że minimalny błąd w programie daje nieoczekiwane, a czasami wręcz katastrofalne rezultaty. Jeden przecinek, jedna cyferka, może tak zmienić końcowy program, że będzie się nadawał do wyrzucenia.
Geny to właśnie program, tylko nie program komputerowy, ale program bazujący na komórkach organicznych.
Zauważ trzy postacie które wkleiłem powyżej (dwa ostatnie linki trzeba skopiować ręcznie bo program portalu źle je rozpoznał)
Te postacie to również ludzie, i zapewne genów mają tyle co człowiek. Wystarczył zapewne minimalny błąd (choć nie mam podstaw aby nazywać to błędem) w kodzie, i zobacz jak wyglądają.
Jesteśmy ssakami, rozmnażamy się w ten sam sposób, jak wszyscy przedstawiciele tej rodziny. Mamy podobne więc podobne programy, (chodzi mi głównie o programy DNA, a nie programy mózgu). Nic więc w tym dziwnego, że różnice między tymi programami nie są zbyt wielkie.

N lis 18, 2007 22:48

No ale jeśli tak jak piszesz :
masz 1,6 % genów różniących się od genów szympansowych. To znaczy że różnica jest niewielka . Jednak różnisz się od szympansa znacznie . Więc sam widzisz, że geny to nie wszystko ,mósi być coś jeszcze co jednak bardzo odróżnia cię od szympansa mimo tak niewielkiej różnicy ...genów. Tym czymś jest dusza . Dusza nie ma DNA.

Tak. DNA to nie wszystko.
Zapytaj biologów, oni dokładnie powiedzą Ci czym jest reszta.
A tak przy okazji najlepszego z okazji imienin ; p

Pn lis 19, 2007 0:30
Zobacz profil WWW

Tak. DNA to nie wszystko.
Zapytaj biologów, oni dokładnie powiedzą Ci czym jest reszta.
A tak przy okazji najlepszego z okazji imienin ; p

Dziękuję dziekanie :bukiet:

Pn lis 19, 2007 10:40

od zwierząt rózni nas tylko O,2% genów .Ale te dwie dziesiętne procenta genów to tak dużo ,że umozliwiło nam stanie sie człowiekiem .

Pn lis 26, 2007 16:33
od zwierząt rózni nas tylko O,2% genów .Ale te dwie dziesiętne procenta genów to tak dużo ,że umozliwiło nam stanie sie człowiekiem .

a nie dziwi cię to że wszystkie organizmy mają tak znikomą róznice w genach? wszyscy jesteśmy niemalże tak samo zaprojektowani. 8)

Pn lis 26, 2007 20:06

Bo to schemat który się sprawdził i w procesie ewolucji utrwalił.

Pn lis 26, 2007 22:01
Bo to schemat który się sprawdził i w procesie ewolucji utrwalił.

Dlaczego tylko ten jedyny schemat się sprawdził? Pozatym proces ewolucji nie ma takiej możliwości żeby sobie sprawdzać który schemat jest najlepszy i se wybierać. Wszystko musi sie dziać na zasadzie prób błędów sterownych przez przypadek i powinno według mnie istnieć wiele schematów a nie tylko jeden. Dziwne, nie sądzisz? 8)

Pn lis 26, 2007 23:56

Ewolucja ma środki do wybierania jednych schematów przed innymi (selekcja naturalna). Nie oznacza to, że jeden schemat jest lepszy od innego (co w ogóle ma znaczyć to "lepszy"?), ale właśnie, ze sę sprawdził.

Ewolucja działa nie na poziomie całych gatunków, ani na poziomie poszczególnych osobników, ale na poziomie populacji. Z tego powodu ma elementy przypadku (losowość cech u poszczególnych osobników, w różnych populacjach mogą trafić się różne cechy) ale na podstawie praw statystycznych nie jest całkowicie losowa, ale zyskuje pewien chwilowy kierunek, przystosowania do środowiska.

Ten schemat wykształcił się parę miliardów lat temu i wyparł inne schematy. Te które były od niego znacząco gorsze, zostały wyeliminowane całkowicie (było dość czasu). Zostały jednak ślady innych systemów (choć nie są one znacząco inne, wszystkie są oparte na życiu białkowym z kwasem nukleinowym - widać inne schematy nie wytrzymały konkurencji) - niektóre proste organizmy nie mają DNA w postaci chromosomów, ale cyklicznej pętli (bakterie), a u niektórych na dodatek sekwencje nukleotydów są inaczej tłumaczone na sekwencje aminokwasów w białkach (jakby DNA było zapisane innym językiem), niektóre potrafią nawet wykorzystywać niedostępne nam aminokwasy.

Wt lis 27, 2007 0:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 652 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 44  Następna strona