Autor |
Wiadomość |
No hay banda.
|
Były napisał(a): No hay banda. napisał(a): Przestrzeń to opis położenia obiektów lub samych obiektów za pomocą wymiarów. Przestrzeń nie istnieje tak samo, jak nie istnieje wysokość, długość czy szerokość. To tylko sposób opisu. Przestrzeń - w fizyce oznacza to co nas otacza i w czym przebiegają wszystkie zjawiska fizyczne. Że to materialnie nie istnieje nie musisz mnie przekonywać ale nie znaczy to, że przestrzeń jest skończona czy w jakiś sposób ograniczona jak twierdziła Klementyna.
Klementyna też się myliła.
Przestrzeń może być opisywana jako skończona i nieskończona, to zależy czym się zajmujemy. Przestrzeń mojego pokoju jest skończona.
_________________ Jesus Christ, why don't you come save my life now?
Open my eyes and blind me with your light now!
|
Wt sty 20, 2009 15:24 |
|
|
|
 |
Były
zbanowany na stałe
|
mariamne z magdali napisał(a): Były;
bzdura na 1;"Na jakiej podstawie twierdzisz, że dziecko które nie ma pojęcia o istnieniu Boga tęskni za nim?? "
A na jakiej podstawie przypisujesz mi nie moje słowa? Wyciągnąłeś wnioski nie daleko,a ekstremalnie daleko idące ze skrawka wypowiedzi,która zawierała zaledwie rys tematu i problemu. Napisałaś, że "tęsknota za bogiem jest wpisana w naszą naturę" więc rozumiem że według ciebie ma ją też dziecko co według mnie jest bzdurą. Cytuj: bzdura nr 2;piszesz sam sobie przecząc: "to jest to taka sama tęsknota jak tęsknota nabyta w czasie twojego życia za bliską ci osobą" otóż to.A na czyją korzyść to przemawia bystrzaku? No na pewno nie na twoją. Jak już ci napisałem mój pies też za mną tęskni. Ale to stwierdzenie ucięłaś z cytatu bo tak ci było wygodnie. bzdura nr 3;nie czytasz,co pisze. Cytuj: "Religijna większość ma o czymś świadczyć. A o czym?? "
Ty kojarzysz o czym rozmawiamy?: "A skoro pojecie homo religiosus przyjęło sie po badaniach nad geneza religii w ogóle,to znaczy,ze jednak znczna część ludzi tesknote te odczuwa.Koło argumentu obiektywnej religijnie większości nie mozna przejść obojętnie,i stwierdzac,ze nie ma tematu." Odczuwa tak jak narkoman tęskni za działką??? Tęsknota za Bogiem nie jest naturalna dla człowieka bo jak sama przyznałaś dzieci nie tęsknią za Bogiem. W wyniku indoktrynacji dzieci, najczęściej przez rodziców i najbliższe otoczenie rzeczywiście może powstać takie uczucie ale jest to to samo uczucie, którym pies obdarza swoich domowników i nic ponad to. Choć pies też nie rodzi się z takim uczuciem. Cytuj: Stoi czrno na białym,że chodzi o religie w ogóle!Nie o chrześcijaństwo.Człowiek jest homo religiosus,a przejawia się to w tęsknocie do Boga w ogóle,stąd religie.A do chrzescijaństwa odnosi sie to poprzez termin Klemensa Aleksandryjskiego"logos permatikos" czyli słowo zarodkowe.Zarodek chrześcijaństwa w każdej religii.A także "promień prawdy" oświecający każdą z religii.Byłabym ci wdzieczna,jakbyś najpierw poczytał trochę o genezie religii. Klementyno to jest forum o genezie ateizmu a nie religii. Nie wiem czy zauważyłaś. Poza tym wyrażam swoje opinie ponieważ nie jestem religioznawcą. Mam też do tego prawo. Na twoim miejscu nie podpierałbym się tezami głoszonymi przez wszelkiej maści "myślicieli" bo temat na który rozmawiamy nie jest nauka ścisłą i tutaj mało rzeczy możemy sprawdzić doświadczalnie. A to że Klemens Aleksandryjski coś powiedział bądź napisał.... Cóż z tego??? Mówił i pisał to co sam wymyślił albo co mu kazali mówić. Co on nieomylny jest??? Może dla ciebie. Swoją drogą czy to ten sam Klemens Aleksanryjski na którego wniosek zmieniano najstarsze wersje Ewangelii św. Marka??? Też mi autorytet. hahaha..... Św. Augustyn uważany przez katolików za wielkiego mędrca takie brednie czasami głosił, że włos się na głowie jeży. Więc daruj sobie starożytne autorytety. Cytuj: "Daruj sobie ten twój protekcjonalny ton." Czy ty masz jaikś problem? Kompleks? 
To nie ja ci piszę " poczytaj lepiej trochę".
Gdybym był złośliwy napisałbym" poczytaj nowy testament i nie zabieraj publicznie głosu kobieto.
Bo jak napisał św. Paweł w 1 Liście do Tymoteusza:
"11 Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. 12 Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam4 ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości. 13 Albowiem Adam został pierwszy ukształtowany, potem - Ewa. 14 I nie Adam został zwiedziony, lecz zwiedziona kobieta popadła w przestępstwo. 15 Zbawiona zaś zostanie przez rodzenie dzieci"
Albo w 1 Liście do Koryntian:
"Tak jak to jest we wszystkich zgromadzeniach świętych, 34 6 kobiety mają na tych zgromadzeniach milczeć; nie dozwala się im bowiem mówić, lecz mają być poddane, jak to Prawo6 nakazuje. 35 A jeśli pragną się czego nauczyć, niech zapytają w domu swoich mężów! Nie wypada bowiem kobiecie przemawiać na zgromadzeniu. 36 Czyż od was wyszło słowo Boże? Albo czy tylko do was przyszło? 37 Jeżeli komuś wydaje się, że jest prorokiem albo że posiada duchowe dary, niech zrozumie, że to, co wam piszę, jest nakazem Pańskim. 38 A gdyby ktoś tego nie uznał, sam nie będzie uznany7"
Tak więc Klementynko daruj sobie pouczenia.
Wymieniajmy swoje poglądy a nie starożytnych.
A co do kompleksów to chyba nie ma człowieka, który by jakichś nie miał:)
_________________ Odpowiedzialność zbiorowa stosowana przez Boga jest ..............
|
N sty 25, 2009 13:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Były;
na dobry poczatek:
czy ty masz jakąś obsesje z tą Klementyną?
Nie wiem,czy jest sens wysilać sie na rozmowę z toba,skoro nawet nie wiesz,z kim rozmawiasz...
Ale..Niech będzie...
"Tęsknota za Bogiem nie jest naturalna dla człowieka bo jak sama przyznałaś dzieci nie tęsknią za Bogiem"
To już drugi raz,kiedy przypisujesz mi niewypowiedziane przeze mnie słowa.
a uprzedzając twój zarzut,że to nielogiczne,przytocze moje ulubione porównanie do liczb:jeśli liczba nie jest dodatnia,to nie znaczy,że jest ujemna,moze być jeszcze niedodatnia i nieujemna
Swojego stanowiska nie opisałam,wiec mógłbyś skończyc wkładać mi w usta swoje domysły.
"W wyniku indoktrynacji dzieci, najczęściej przez rodziców i najbliższe otoczenie rzeczywiście może powstać takie uczucie ale jest to to samo uczucie, którym pies obdarza swoich domowników i nic ponad to. "
To może spróbuj indoktrynowac psa  Ciekawa jestem rezultatów
W sumie wystarczyłoby nawet,żebyś nauczył psa,idąc droga twojego porównania,tęsknić za właścicielem,którego nie poznał.
"to jest to taka sama tęsknota jak tęsknota nabyta w czasie twojego życia za bliską ci osobą"
"otóż to.A na czyją korzyść to przemawia bystrzaku?"
"No na pewno nie na twoją. Jak już ci napisałem mój pies też za mną tęskni."
Pięknie bystrzaku
Pięknie,pięknie.Tylko,że skoro tęsknisz za realną,znaną ci osobą,to jest to naturalne.Gorzej juz z porównaniem,gdy mieszkaniec przytoczonej Papui tęskni za kompletnie blizej nie okreslona forma Absolutu czy Ducha.
"to jest forum o genezie ateizmu a nie religii. Nie wiem czy zauważyłaś. "
Serio?Nie!Jedynie oparłam sie na twoim watku:
"Mariamne co powiesz o człowieku który mieszka w... dajmy na to Papui Nowej Gwinei w dżungli i nigdy nie słyszał o twoim Bogu JHW a oprócz tego nie kultywuje żadnej innej wiary?"
i "Śmieszy mnie też twierdzenie, że człowiek to z natury homo religiosus"
a ponadto,geneza ateizmu jest jak piernik do wiatraka w stosunku do tematu religii,prawda?
"Na twoim miejscu nie podpierałbym się tezami głoszonymi przez wszelkiej maści "myślicieli"
bo temat na który rozmawiamy nie jest nauka ścisłą i tutaj mało rzeczy możemy sprawdzić doświadczalnie. "
Oprócz tego,co mozemy zbadać w przypadku religii,jak chocby wierzenia ludu Aszanti w Afryce,badanego, przez naukowy,i to wybitnie naukowy umysł
"A to że Klemens Aleksandryjski coś
powiedział bądź napisał.... Cóż z tego?"
Jakoś bardziej jednak przemawia do mnie Kemens niz ty
'Swoją drogą czy to ten sam Klemens Aleksanryjski na którego wniosek zmieniano najstarsze wersje Ewangelii św. Marka?"
Skoro sam sie wypchnąłes przed szereg..To poprosze o dowody.
"Św. Augustyn uważany przez katolików za wielkiego mędrca takie brednie czasami głosił, że włos się na głowie jeży. "
Wymień i uzasadnij
"Gdybym był złośliwy napisałbym.."
1.Gdybym była złośliwa,to powiadomiłabym klementyne,ze obrywa za darmo
2.Jakos pominałes milczeniem wszelkie aspekty słów Zmartwychwstałego do Magdaleny.Kto miał iść i mówić...?No któz to był..
Ale moze ty lepiej poczytaj,nie ułatwię ci.A do tego troszke historii koscioła starożytnego,w przeciwnym wypadku zamilknij
3.Któz tu poucza?"Daruj sobie ten twój protekcjonalny ton."
Więc zataczasz kółeczko.Sam jestes agresorem,a potem robisz z siebie ofiare 
|
Pn sty 26, 2009 0:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mam pytanie, bo temat chyba pasuje.
Czy myślicie naprawdę, że ateizm to objaw wewnętrznej buty? Czy uważacie naprawdę, że wiara jest zależna od chęci?
Niech każdy się zastanowi:
Jakby ktoś próbował wam wmówić, że istnieje - ot chociażby czajniczek na orbicie marsa (albo cokolwiek niedorzecznego) czy sama chęć wystarczałaby do wiary w to?
|
Pn sty 26, 2009 0:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Myślę,ze byłaby to wewnętrzna buta,gdyby odeszła od wiary osoba wcześniej naprawdę wierząca.Bo moze Bóg nie sprostał jej oczekiwaniom,albo wiązało sie to ze zwyczajna wygoda...
Sam zas ateizm ,w przypadku osoby która nigdy nie wierzyła, jest z perspektywy wiary de facto usprawiedliwiony,gdyz takiego człowieka nie dotknęło jeszcze Boze wezwanie."To ja was wybrałem".Poniekad więc nie jest to jego wina.
Acz nie powinien zaprzestawać poszukiwania prawdy.
"Jakby ktoś próbował wam wmówić, że istnieje - ot chociażby czajniczek na orbicie marsa (albo cokolwiek niedorzecznego) czy sama chęć wystarczałaby do wiary w to?"
No właśnie nie.Bo tu pojawia sie kwestia religii objawionej.Relacji
Bóg->człowiek.
To nie człowiek wpiera cos człowiekowi,tylko Bóg mówi do człowieka.A że człowiek jest z natury Capax Dei-otwarty na Boga,to ten dialog podejmuje 
|
Pn sty 26, 2009 1:05 |
|
|
|
 |
Były
zbanowany na stałe
|
mariamne z magdali napisał(a): "przytocze moje ulubione porównanie do liczb:jeśli liczba nie jest dodatnia,to nie znaczy,że jest ujemna,moze być jeszcze niedodatnia i nieujemna Czyli obojętna, także wobec Boga. Cieszę się że się zgadzamy. Cytuj: "W wyniku indoktrynacji dzieci, najczęściej przez rodziców i najbliższe otoczenie rzeczywiście może powstać takie uczucie ale jest to to samo uczucie, którym pies obdarza swoich domowników i nic ponad to. " To może spróbuj indoktrynować psa  Ciekawa jestem rezultatów W sumie wystarczyłoby nawet,żebyś nauczył psa,idąc droga twojego porównania,tęsknić za właścicielem,którego nie poznał. Błędne myślenie. To, że psa nie można czegoś nauczyć to wcale nie znaczy, że jego uczucie tęsknoty nie jest tym samym uczuciem, którym my darzymy swoich bliskich. Niby dlaczego nie??? To, że trzeba kogoś poznać żeby za nim tęsknić to nie ulega wątpliwości. Nigdzie tego nie negowałem, więc teraz ty wkładasz mi w usta słowa których nie napisałem. A inna sprawa to to jak się poznaje osoby za którymi tęskni. W przypadku wiary tym sposobem jest indoktrynacja. No bo czymże jest religia w szkołach jak nie formą indoktrynacji?? Ciąganie małych dzieci do kościoła. Chrzczenie niemowlaków nie mających w tej kwestii nic do powiedzenia. Karanie dzieci nie chodzących do kościoła czy na religię. Programy religijne w mediach. Obrzędy religijne w czasie państwowych uroczystości?? Przeczytaj sobie definicję słowa INDOKTRYNACJA. Chrześcijanie nie są w tym odosobnieni. Dlaczego w Iranie zasady wiary są inne niż w Polsce??? Bo tam dzieciom wbija się do głów coś innego. Tak jest w każdej religii. W tym świetle twoje chrześcijaństwo (zakładam, że jesteś) jest niczym inny jak tylko pochodną miejsca urodzenia. Bo gdybyś urodziła się w takiej dajmy na to Arabii Saudyjskiej.... To papież były dla ciebie.... no kim by był?? Niewiernym. Cytuj: i "Śmieszy mnie też twierdzenie, że człowiek to z natury homo religiosus" a ponadto,geneza ateizmu jest jak piernik do wiatraka w stosunku do tematu religii,prawda? Nie. Ale kontekst w jakim używasz tego sformułowania nie ma nic wspólnego z genezą ateizmu. Cytuj: Jakoś bardziej jednak przemawia do mnie Kemens niz ty To rozmawiaj z Klemensem nie ze mną .... jak to ty piszesz.... bystrzacho  Cytuj: 'Swoją drogą czy to ten sam Klemens Aleksanryjski na którego wniosek zmieniano najstarsze wersje Ewangelii św. Marka?" Skoro sam sie wypchnąłes przed szereg..To poprosze o dowody. Ja tylko pytam. Czytałem o tym w necie a skoro mam znawcę Klemensa za adwersarza to dlaczego nie zapytać? Cytuj: "Św. Augustyn uważany przez katolików za wielkiego mędrca takie brednie czasami głosił, że włos się na głowie jeży. " Wymień i uzasadnij Parę cytatów bez uzasadnienia bo poziom jego przemyśleń nie wymaga uzasadnienia. "Niczego nie należy tak unikać, jak związków seksualnych" "Gdyby nie autorytet Kościoła, nie wierzyłbym Ewangelii" "Powiedziałem co dostrzegam w horoskopie, chociaż już raczej w to nie wierzyłem. Nie omieszkałem dodać, iż jestem już niemal pewny, że są to brednie śmiechu warte" Ja nie jestem świętym ale nigdy w horoskopy nie wierzyłem:D Do Żydów mówił: "Ojcem od którego pochodzicie jest diabeł" A to jest number one: "Co można rzec przeciw wojnie? Może to, że ludzie, którzy kiedyś przecież i tak umrzeć muszą, tracą przy tym życie". W ten sposób usprawiedliwiał wojny!!!!!! św. Augustyn:D Często mi piszesz, że mam poczytać. Tym razem to może ty poczytaj. Św. Augustyna. Cytuj: 2.Jakos pominałes milczeniem wszelkie aspekty słów Zmartwychwstałego do Magdaleny.Kto miał iść i mówić...?No któz to był.. A to ja nie wiedziałem, że ty jesteś Magdalena, sorry Czy na tej samej zasadzie z tego, że Maria miała zwiastowanie wnioskujesz, że ty urodzisz zbawiciela??? No zabawna jesteś nie ma co?? Gdybyś miała rację to Pismo byłoby sprzeczne z samym sobą bo raz każe kobietom głosić a raz słuchać i nie zabierać głosu. A prawda jest taka, że Zmartwychwstały powiedział te słowa do Magdaleny a nie do ciebie więc nie rozumiem dlaczego uzurpujesz sobie jakieś prawa. Bóg po prostu ją wybrał tak jak wybrał Marię spośród milionów innych kobiet. I nic ci do tego.  [/quote]
_________________ Odpowiedzialność zbiorowa stosowana przez Boga jest ..............
|
Pn sty 26, 2009 9:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Były,
wysil prosze jeszcze raz swoje móżdżątko
i przemyśl kontekst tych liczb.
Bo udawadniałam ci w ten sposób,ze najpierw włozyłes mi w usta jedno stwierdzenie:
1."Na jakiej podstawie twierdzisz, że dziecko które nie ma pojęcia o istnieniu Boga tęskni za nim?? "
a zaraz potem drugie z nim sprzeczne:
2."Tęsknota za Bogiem nie jest naturalna dla człowieka bo jak sama przyznałaś dzieci nie tęsknią za Bogiem"
a ty samym ja ci mówię,że niezaleznie od tego,co na ten temat myśle,bo swojego zdania nie wyraziłam w tej kwestii(choć ty uparcie chcesz mi je wmusic) to jeśli ktoś nie stwierdza,ze dziecko tęskni za Bogiem,to nie znaczy,ze twierdzi automatycznie,iz dziecko nie tęskni za Bogiem.
Chyba,że nie dostrzegasz tej subtelnej różnicy.Poćwicz na liczbach
"jest niczym inny jak tylko pochodną miejsca urodzenia."
To już było wałkowane stanowczo wiele razy.Po krótce,przypomne tylko,że w moim przypadku to była walka z Kościołem.W liceum jako jedyna w szkole wypisałam sie z religii.W rodzinie panował błogi ateizm,badz czasami subtelna forma wierzący-niepraktykujący.
Więc indokrynacja była słabiutka.Wychowanie religijne nie było w moim środowisku naturalne.Więc nie dotyczy mnie zarzut"Dlaczego w Iranie zasady wiary są inne niż w Polsce? Bo tam dzieciom wbija się do głów coś innego"
Równie dobrze mogłam zostać islamistką.
Ale nie.Bóg sam mnie odnalazł.Sam udowodnił mi prawdziwość Jego miłości.
"Ale kontekst w jakim używasz tego sformułowania nie ma nic wspólnego z genezą ateizmu"
Żaden kontekst religijnej natury człowieka nie ma nic wspólnego z ateizmem.  Jakże mogłam na to nie wpaść
"To rozmawiaj z Klemensem nie ze mną "
A kto się na kogo uparł,by mu coś udowodnić?..bystrzaku?
'Ja tylko pytam. Czytałem o tym w necie a skoro mam znawcę Klemensa
za adwersarza to dlaczego nie zapytać"
Super,tylko,że problem polega na tym,iż to jest CAŁA twoja wypowiedz:"Swoją drogą czy to ten sam Klemens Aleksanryjski na którego wniosek zmieniano najstarsze wersje Ewangelii św. Marka? Też mi autorytet.hahaha..... "
Co nie jest pytaniem,a pytaniem retorycznym,ty zaś wniosek juz jak widać wyciągnąłeś.To sie nazywa ogłupianiem obserwatorów dyskusji.Bo z góry zasugerowałeś odpowiedz.
"św. Augustyn"
Zródła poroszę.
"A to ja nie wiedziałem, że ty jesteś Magdalena, sorry "
A niby kto inny?
Czy mam ci naprawdę przekładać?Ano Mariamne z Magdali
A kontekst moich słów jest taki,ze kobieta odzyskała godność dzieki Jezusowi.I odnosiło sie to do ogółu kobiet,a nie do indywidualnego przypadku,jak zwiastowanie.
Kobieta dostała prawo świadczenia,stała sie najważniejszym świadkiem.
Jezus otworzył jej usta,które ty chciałbyś zamknąć na kódke.
A słowa św.Pawła tylko przemawiaja na korzyść prawdziwości tej historii,bo św.Paweł bał sie reakcji społeczeństwa na ten punkt nauczania i umyslnie go pomijał,by nie narazić sie na śmieszność.
Ps.Proszę cię też,byś nie umniejszał Pisma tylko do rangi osobistych historii,ale miał świdomość przekładu postaw tych ludzi na nasze współczesne.
|
Pn sty 26, 2009 11:42 |
|
 |
Były
zbanowany na stałe
|
mariamne z magdali napisał(a): a ty samym ja ci mówię,że niezaleznie od tego,co na ten temat myśle,bo swojego zdania nie wyraziłam w tej kwestii(choć ty uparcie chcesz mi je wmusic) to jeśli ktoś nie stwierdza,ze dziecko tęskni za Bogiem,to nie znaczy,ze twierdzi automatycznie,iz dziecko nie tęskni za Bogiem. Chyba,że nie dostrzegasz tej subtelnej różnicy.Poćwicz na liczbach Dobrze. Więc to -ja- mówię, że skoro dziecko nie jest wierzące (-1) to jest obojętne wobec Boga (0) lub niewierzące (1) Teraz ci pasuje matematyczko?? mariamne z magdali napisał(a): "jest niczym inny jak tylko pochodną miejsca urodzenia." To już było wałkowane stanowczo wiele razy.Po krótce,przypomne tylko,że w moim przypadku to była walka z Kościołem.W liceum jako jedyna w szkole wypisałam sie z religii.W rodzinie panował błogi ateizm,badz czasami subtelna forma wierzący-niepraktykujący. Więc indokrynacja była słabiutka.Wychowanie religijne nie było w moim środowisku naturalne.Więc nie dotyczy mnie zarzut"Dlaczego w Iranie zasady wiary są inne niż w Polsce? Bo tam dzieciom wbija się do głów coś innego" Równie dobrze mogłam zostać islamistką. Ale nie.Bóg sam mnie odnalazł.Sam udowodnił mi prawdziwość Jego miłości.
Niepotrzebnie się silisz na opisywanie swojej historii. Bo czego ona dowodzi?? Dowodzi tylko tego, że jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę. A twierdzenie, że równie dobrze mogłaś zostać islamistką jest prostym kłamstwem. O ile łatwiej w Polsce zostać katolikiem niż muzułmaninem?? mariamne z magdali napisał(a): "To rozmawiaj z Klemensem nie ze mną " A kto się na kogo uparł,by mu coś udowodnić?..bystrzaku? Ja się nie uparłem. Ja udowodniłem. mariamne z magdali napisał(a): "św. Augustyn" Zródła poroszę. Apologia przeciwko manichejczykom - "Gdyby nie autorytet Kościoła, nie wierzyłbym Ewangelii" Wyznania - "Powiedziałem co dostrzegam w horoskopie, chociaż już raczej w to nie wierzyłem. Nie omieszkałem dodać, iż jestem już niemal pewny, że są to brednie śmiechu warte" Wojna sprawiedliwa- "Co można rzec przeciw wojnie? Może to, że ludzie, którzy kiedyś przecież i tak umrzeć muszą, tracą przy tym życie". Przeciw Żydom - "Ojcem od którego pochodzicie jest diabeł" Wystarczy?? mariamne z magdali napisał(a): A kontekst moich słów jest taki,ze kobieta odzyskała godność dzieki Jezusowi.I odnosiło sie to do ogółu kobiet,a nie do indywidualnego przypadku,jak zwiastowanie. A kto ci to powiedział?? Jezus?? Skąd wnioskujesz, że słowa Jezusa w tym wypadku odnoszą się do ogółu kobiet?? Wymyśliłaś to sobie i tyle, bo ze słów Chrystusa wcale to nie wynika. Podaj cytat gdzie Chrystus daje kobietom takie prawo. No... czekam. mariamne z magdali napisał(a): A słowa św.Pawła tylko przemawiaja na korzyść prawdziwości tej historii,bo św.Paweł bał sie reakcji społeczeństwa na ten punkt nauczania i umyslnie go pomijał,by nie narazić sie na śmieszność. Ps.Proszę cię też,byś nie umniejszał Pisma tylko do rangi osobistych historii,ale miał świdomość przekładu postaw tych ludzi na nasze współczesne.
Ty twierdzisz, że cytaty które przedstawiłem w poprzednich postach kłamią?? Czy ty twierdzisz, że Nowy Testament kłamie??
Czy może twierdzisz że św. Paweł to zwykły kłamca, który fałszował nauki Chrystusa bo uważał, że są śmieszne i mogą jak to napisałaś narazić go na śmieszność?
P.S.
Św. Paweł niczego nie pomijał. Ty zwyczajnie kłamiesz.
Św. Paweł głosił to co przytoczyłem w cytatach.
Gdyby chciał coś pominąć to by to pominął a nie głosił coś zupełnie przeciwnego co jest niezgodne z nauczaniem Chrystusa.
|
Pn sty 26, 2009 12:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Były,trace swój cenny czas na ciebie a ty nazywasz mnie kłamcą?
W takim wypadku żadna dyskusja z tobą nie ma sensu.Trwaj sobie w swim błogim przekonaniu o swej nieomylności,bo przeciez z zakłamanym katolem rozmawiać nie będziesz.
Wypowiedzi takie jak twoja ostatnia świadczą niestety o brakach.Ale nie bierz oczywiście pod uwage słów kłamcy.
|
Pn sty 26, 2009 15:48 |
|
 |
Były
zbanowany na stałe
|
mariamne z magdali napisał(a): Były,trace swój cenny czas na ciebie a ty nazywasz mnie kłamcą? W takim wypadku żadna dyskusja z tobą nie ma sensu.Trwaj sobie w swim błogim przekonaniu o swej nieomylności,bo przeciez z zakłamanym katolem rozmawiać nie będziesz. Wypowiedzi takie jak twoja ostatnia świadczą niestety o brakach.Ale nie bierz oczywiście pod uwage słów kłamcy.
Ja tylko stwierdziłem fakt.
Jeśli ktoś twierdzi, że białe jest czarne to jest zwyczajnym kłamcom i nie rozumiem dlaczego mam o tym nie pisać.
Poprosiłem o dowody a ty ich nie masz i myślisz, że tekstem o moich "brakach" wychodzisz zwycięsko?
Taki tekst o tylko dowód na to, że bez wsparcia księży o którym piszesz w innych wątkach jesteś cieniutka ....oj cieniutka...
Swoich wymysłów nie potrafisz poprzeć, żadnymi cytatami o które prosiłem.
Ja podałem cytaty i źródła.
Ale jak ktoś kłamie to na źródła i cytaty od niego liczyć nie można.

|
Pn sty 26, 2009 19:01 |
|
 |
Były
zbanowany na stałe
|
mariamne z magdali napisał(a): Były,trace swój cenny czas na ciebie a ty nazywasz mnie kłamcą? W takim wypadku żadna dyskusja z tobą nie ma sensu.Trwaj sobie w swim błogim przekonaniu o swej nieomylności,bo przeciez z zakłamanym katolem rozmawiać nie będziesz. Wypowiedzi takie jak twoja ostatnia świadczą niestety o brakach.Ale nie bierz oczywiście pod uwage słów kłamcy.
Zapomniałem jeszcze dodać, że nie wypada osobie która podaje się za katoliczkę wytykać braków wiedzy na tematy religijne ateiście a samej nie wiedzieć czy Biblia jest natchniona czy objawiona bo taka katoliczka jest w tym momencie po prostu żałosna. Ty kobieto nie znasz nawet podstaw swojej wiary. 
|
Pn sty 26, 2009 19:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Był,to jest twoja sprawa,co myślisz,a ja nie jestem tu ,by "zwyciężać"ani dawać komuś zwyciężyć,ale by dyskutować.Jeśli w twoim móżdżku nie mieści się ,że mnie obraziłeś,to żaden mój wywód nie ma sensu i mieć nie będzie.A akurat twoje zdanie na mój mam tam,gdzie chrześcijańsko się nie wyraże.Za twoje popychadło nir mam zamiaru robić.Tyle.
|
Pn sty 26, 2009 19:11 |
|
 |
Były
zbanowany na stałe
|
mariamne z magdali napisał(a): Był,to jest twoja sprawa,co myślisz,a ja nie jestem tu ,by "zwyciężać"ani dawać komuś zwyciężyć,ale by dyskutować.Jeśli w twoim móżdżku nie mieści się ,że mnie obraziłeś,to żaden mój wywód nie ma sensu i mieć nie będzie.A akurat twoje zdanie na mój mam tam,gdzie chrześcijańsko się nie wyraże.Za twoje popychadło nir mam zamiaru robić.Tyle.
Nie da się kogoś obrazić mówieniem prawdy.
"Prawda was wyzwoli"- kto to powiedział??.... bo nie pamiętam 
|
Pn sty 26, 2009 19:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ażebys jednak nie myślał,że w czymkolwiek masz rację:
"A kto ci to powiedział Jezus?? Skąd wnioskujesz, że słowa Jezusa
w tym wypadku odnoszą się do ogółu kobiet?? "
Bo jeżeli Jezus nakazuje kobiecie świadczyc o swoim zmartwytchwstaniu,to siłą woli nadaje kobiecie w sposób rewolucyjny godnść,która wcześniej nie mogła się cieszyć-żadna kobieta nie była uważana za wiarygodną.Teraz Magdalena staje się najważniejszym świadkiem.To mało?
Oprócz tego cały NT usłany jest nowym miejscem kobiet w społeczeństwie.Sam fakt "chodzenia " za mistrzem był nowością wśród kobiet.Słuchanie jego nauk-jak wprzypadku Marii z Betanii-także.
"Wymyśliłaś to sobie i tyle, bo ze słów Chrystusa wcale to nie wynika. "
Nie tylko ze słów Chrystusa,ale i z historii.
"Ty twierdzisz, że cytaty które przedstawiłem w poprzednich postach kłamią "
Nazwę to już wprost-kompleks byłego.Znowu wparłeś mi coś abstrakcyjnego w usta.
Czy do ciebie nie dociera,że to nie ma nic wspólnego z moimi słowami?
"Św. Paweł niczego nie pomijał. Ty zwyczajnie "
Nie?To bardzo ciekawe.To znajdz mi proszę w Ewangelii św.Łukasza(czyli Pawłowej de facto Ewangelii,jak mam nadzieję wiesz) fragment o Magdalenie jako 1 swiadku.No..I co..?
Tak sie składa,że nie znajdziesz,bo św.Paweł miał świadomość,że społeczeństwo nie przyjmie nauczania o świadku-kobiecie.Tym samym mało akcentował Magdalenę.
Nie dość tego,tymi cytatami tylko potwierdzasz moje słowa.I nie rozumiem twojego autozachwytu.
'Ja się nie uparłem. Ja udowodniłem"
Może i udowodniłeś,ale nawet najstarsi górale nie wiedzą ,cóż takiego
"Ale jak ktoś kłamie to na źródła i cytaty od niego liczyć nie można. "
I tu udowadniasz ignorancję.Bo kiedy prosi się o konkretne przykłady,to ok,ale jak poprzec cutatami choćby Tradycje,oficjalnie nauczaną przez Kościół?
"wytykać braków wiedzy na tematy religijne ateiście "
Wiedza historyczna,ta podstawowa by wystarczyła.A dwa,że skoro wiedza ateisty jest uboga,to niech nie próbuje udowadniać gruszek na wierzbi.
I proponuję ci przestać obrażać,bo to świdczy tylko i wyłącznie o twoim poziomie.
"
Ty kobieto nie znasz nawet podstaw swojej wiary."
Szczególnie jej nie znam,studiując teologię,ha ha ha
Dziękuję z arozmowę,więcej wciągnąc się w te twoje abstrakcje nie dam.
|
Pn sty 26, 2009 19:43 |
|
 |
Były
zbanowany na stałe
|
mariamne z magdali napisał(a): Bo jeżeli Jezus nakazuje kobiecie świadczyc o swoim zmartwytchwstaniu,to siłą woli nadaje kobiecie w sposób rewolucyjny godnść,która wcześniej nie mogła się cieszyć-żadna kobieta nie była uważana za wiarygodną.Teraz Magdalena staje się najważniejszym świadkiem.To mało? Nakazuje Magdalenie nie kobietom. Na jakiej podstawie rozszerzasz to na wszystkie kobiety?? Bo tak ci wygodnie?? Bo chciałabyś żeby tak było? Rozumiem. mariamne z magdali napisał(a): Oprócz tego cały NT usłany jest nowym miejscem kobiet w społeczeństwie.Sam fakt "chodzenia " za mistrzem był nowością wśród kobiet.Słuchanie jego nauk-jak wprzypadku Marii z Betanii-także.
Św. Paweł tez nie zabraniał więc jak widać był zgodny z Chrystusem. mariamne z magdali napisał(a): "Wymyśliłaś to sobie i tyle, bo ze słów Chrystusa wcale to nie wynika. " Nie tylko ze słów Chrystusa,ale i z historii.
Już się do tego odniosłem. Nakazuje Magdalenie a nie kobietom. A ty wyciągasz takie wnioski jakie są tobie wygodne. mariamne z magdali napisał(a): "Ty twierdzisz, że cytaty które przedstawiłem w poprzednich postach kłamią " Nazwę to już wprost-kompleks byłego.Znowu wparłeś mi coś abstrakcyjnego w usta. Czy do ciebie nie dociera,że to nie ma nic wspólnego z moimi słowami?
A czy do ciebie dociera, że to było pytanie a nie stwierdzenie. Wiesz co to znak zapytania na końcu zdania studentko teologii?? Kopiuj całe zdania to zobaczysz pytajniki.... bystrzacho:D mariamne z magdali napisał(a): "Św. Paweł niczego nie pomijał. Ty zwyczajnie " Nie?To bardzo ciekawe.To znajdz mi proszę w Ewangelii św.Łukasza(czyli Pawłowej de facto Ewangelii,jak mam nadzieję wiesz) fragment o Magdalenie jako 1 swiadku.No..I co..? To są cytaty z 1 Listu do Tymoteusza i 1 Listu do Koryntian a nie z ewangelii więc nie możesz powiedzieć że w tych częściach Nowego testamentu św. Paweł coś pomijał. On w tych listach głosił nauki Chrystusa. Już ci pisałem, że gdyby chciał pomijać jakieś nauki to by ich nie głosił a on głosił to co cytowałem. Więc nie ma tu żadnego pomijania czegokolwiek i tylko tych tekstów moje stwierdzenia dotyczyły. Czy to takie trudne do zrozumienia dla ciebie?? Pomijanie jest wtedy jak się coś przemilczy. Prawda??? A no głosił nie przemilczał. Prawda??? Skoro głosił jako nauki Chrystusa coś co jak twierdzisz było sprzeczne z tymi naukami to kłamał. Prawda??? Czyli ty w prosty sposób stwierdzasz, że św. Paweł głosząc cytaty które przytoczyłem fałszuje nauki Chrystusa. A jest to o tyle śmieszne, że przez tą swoją pychę osoby wszystkowiedzącej , ba!!! studentki teologii!!! newat sobie głuptasie nie zdajesz z tego sprawy. hahahahahahahahahaha Ludzie studentka teologii objawiła nam prawdę!!!! Św. Paweł kłamał w nowym testamencie!!!!!!!!! A jaki był tego powód!???????? Biedak bał się, że go wyśmieją!!!!! hahahaha:lol: A żebyście wiedzieli kiedy według niej kłamał to podaję te cytaty jeszcze raz. w 1 Liście do Tymoteusza: "11 Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. 12 Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam4 ani też przewodzić nad mężem lecz [chcę, by] trwała w cichości. 13 Albowiem Adam został pierwszy ukształtowany, potem - Ewa. 14 I nie Adam został zwiedziony, lecz zwiedziona kobieta popadła w przestępstwo. 15 Zbawiona zaś zostanie przez rodzenie dzieci" w 1 Liście do Koryntian: "Tak jak to jest we wszystkich zgromadzeniach świętych, 34 6 kobiety mają na tych zgromadzeniach milczeć; nie dozwala się im bowiem mówić, lecz mają być poddane, jak to Prawo6 nakazuje. 35 A jeśli pragną się czego nauczyć, niech zapytają w domu swoich mężów! Nie wypada bowiem kobiecie przemawiać na zgromadzeniu. 36 Czyż od was wyszło słowo Boże? Albo czy tylko do was przyszło? 37 Jeżeli komuś wydaje się, że jest prorokiem albo że posiada duchowe dary, niech zrozumie, że to, co wam piszę, jest nakazem Pańskim. 38 A gdyby ktoś tego nie uznał, sam nie będzie uznany7" mariamne z magdali napisał(a): "Ale jak ktoś kłamie to na źródła i cytaty od niego liczyć nie można. " I tu udowadniasz ignorancję.Bo kiedy prosi się o konkretne przykłady,to ok,ale jak poprzec cutatami choćby Tradycje,oficjalnie nauczaną przez Kościół?
A co to?? Kościół nie ma cytatów na poparcie swojego nauczania?? A tak na poważnie. Tradycja to nie nauka Chrystusa. Mam nadzieję, że to pojmujesz?? Mówiłaś, że Chrystus powiedział więc poprosiłem o konkretny przykład kiedy dał takie prawa kobietom?? Trzeba było powiedzieć, że wierzysz w to bo taka jest tradycja kościoła (zresztą chyba nie za długa w tej kwestii) to bym ci dał spokój. A tak wyszłaś na kłamczuchę. mariamne z magdali napisał(a): "wytykać braków wiedzy na tematy religijne ateiście " Wiedza historyczna,ta podstawowa by wystarczyła.A dwa,że skoro wiedza ateisty jest uboga,to niech nie próbuje udowadniać gruszek na wierzbi.
Nie gruszki na wierzbie tylko kłamstwo. mariamne z magdali napisał(a): Ty kobieto nie znasz nawet podstaw swojej wiary." Szczególnie jej nie znam,studiując teologię,ha ha ha
Oj nie chwaliłbym się studiami teologicznymi bo teolog nie wiedzący czy biblia jest pismem natchnionym czy objawionym to ........ a nie teolog.
W miejsce kropek wstaw co uważasz.
|
Pn sty 26, 2009 21:21 |
|
|
|