Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 11:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 67  Następna strona
 Całun Turyński 
Autor Wiadomość

Post Re: Całun Turyński
Hades napisał(a):
To również nic nowego nie wnosi.
Jest jakis naukowy materiał odnośnie zagadnienia jak owe 3 laboratoria odniosły się do badań próbek przed przystapieniem do datowania? Dokumentacja, artykuł cokolwiek. Poprosze. Z pow. nic takiego nie wynika.
Czy testy mikroskopowe zostały wykonane przez badaniem c14 i poddaniu ich obróbce chemicznej? To jest bardzo istotne.
Jedziemy w sedno sprawy - bez ogródek i kombinowania.Szkoda czasu!!!

To jest nie istotne.
Wyszło że całun jest ze średniowiecza, i tyle.
Jak ci coś nie pasuje, to zrób koleje badanie wieku całunu :mrgreen:
No i ta sytuacja w której, zaraz po tym jak wyszło że całun jest ze średniowiecza, Kościół zabronił kolejnych badań, świadczy o tym że to jednak nie jest coś autentycznego.
Swoją drogą widać, że wiara ich tutaj zgubiła :-D
Bo zapewne wielu biskupów, jak również sam Papież, nie tylko wierzyli, lecz możliwe że byli całkowicie pewni, autentyczności tego całunu.
Tak bardzo pewni, że dopuścili do niego naukowców, którzy mieli potwierdzić jego autentyczność, no ale niestety! :D

Cz mar 29, 2018 19:36

Hades napisał(a):

Przestań Waść marnować wszystkim wokół czasu czczą gadaniną – lepiej zastosuj się do własnych złotych rad i odnieść się do moich wypowiedzi, które w oparciu o akademickie źródła dementują niezbyt mądre rzeczy, które tutaj wypisywałeś.

Cz mar 29, 2018 22:16
Hades napisał(a):
akruk napisał(a):
Zespół STRUP" to sobie mógł zalecać. To nic innego jak prywatna grupa ludzi.

Sprostujmy zatem na wstep:
W skład projektu badawszczego STURP wchodzą:

Joseph S. Accetta, Lockheed Corporation* - Infrared spectroscopy
Steven Baumgart, U.S. Air Force Weapons Laboratories* - Infrared spectral measurements
John D. German, U.S. Air Force Weapons Laboratories* - Technical support for all experiments
[...]
Barrie M. Schwortz, Barrie Schwortz Studios* - Documentation Photography

Badacze oznaczeni *(gwiazdką) uczestniczyli bezpośrednio w badaniu z 1978 r. W Turynie. Pozostali pracowali z danymi lub próbkami po powrocie zespołu do Stanów Zjednoczonych.

Cóż tam - nic wieliego zwyczajna banda zwyczajnych prywatnych ludzi z ulicy wg. pana @akruk.
Owszem, "badawszczego", tak jak napisałeś. Jak ktoś jest ignorantem, to nie rozumie, co oznacza "prywatna grupa ludzi" w takim kontekście. Oznacza, że tzw. "zespół STURP" nie był ani komórką żadnej instytucji naukowej ani nie został przez żadne instytucje naukowe powołany, ani przy żadnych afiliowany. Ci ludzie pracowali na różnych stanowiskach w różnych firmach (np. powyżej pozostawiłem początek i koniec listy: jeden człowiek z wytwórni zbrojeniowej Lockheeda, dwóch z laboratoriów lotnictwa USA, jeden fotograf z własnym studiem). Ale ich macierzyste firmy ani uczelnie nie oddelegowały ich do "zespołu STURP", powstał on jako prywatna inicjatywa prywatnych osób. Kumasz, ignorancie? Zebrała się grupka prywatnych osób i nazwała się "zespołem STURP". Nie było powodu, żeby przedstawiciele renomowanych instytucji naukowych, ani tym bardziej arcybiskup mieli się jakoś szczególnie przejmować opinią garstki maniaków.

Hades napisał(a):
Cytuj:
"Niewytłumaczalnie" zmienione? Ech! Osoby, które stawiają zarzut nieprofesjonalności przyjętej procedurze badań całunu, ale -- jak widać -- w ogóle nie przeczytali pracy naukowej, w której ją opisano, czyli Radiocarbon Dating of the Shroud of Turin z "Nature":
Radiocarbon Dating of the Shroud of Turin, Nature, Vol. 337, No. 6208 napisał(a):
a meeting was held in Turin in September-October 1986 at which seven radiocarbon laboratories (five AMS and two small gas-counter) recommended a protocol for dating the shroud. In October 1987, the offers from three AMS laboratories (Arizona, Oxford and Zurich) were selected by the Archbishop of Turin, Pontifical Custodian of the shroud, acting on instructions from the Holy See, owner of the shroud.
we wrześniu-październiku 1986 odbyło się w Turynie spotkanie, na którym siedem laboratoriów radiowęglowych (pięć stosujących AMS oraz dwa używające gazowych liczników proporcjonalnych) opracowało protokół datowania całunu. W październiku 1987 arcybiskup Turynu, Papieski Strażnik Całunu, działający według instrukcji Stolicy Apostolskiej, właściciela całunu, wybrał propozycje trzech laboratoriów AMS (Arizona, Oksford i Zurich).
Jak wybrał propozycje 3 to odrzucił 4 z siedmiu zalecanych przez STURP co to zmienia? Odwracasz celowo kota ogonem czy robisz to nieswiadomie?
Insynuowałeś, nędzny manipulancie, że to naukowcy zredukowali liczbę liczbę laboratoriów do przeprowadzenia badań z siedmiu do trzech. Zrobiły to władze kościelne, dysponent całunu. Arcybiskup odrzucił w ogóle badania starą metodą (miały być dodatkową kontrolą), gdyż wymagała dużo materiału, więc z siedmiu pozostało pięć. Ponieważ AMS mimo wszystko też wymaga próbek, a badanie jest niszczące, z pozostałych laboratoriów wybrał trzy, kierując się ich największym doświadczeniem w badaniach radiowęglowych.

Nie wspominając o tym, że po drugi raz powtarzasz to samo, że "STURP zalecał 7 laboratoriów". A tymczasem "zespół STURP" nie miał żadnego wpływu na zmianę pierwotnej liczby sześciu laboratoriów na siedem (na przygotowanym przez arcybiskupa spotkaniu na przełomie września i października 1986 w Turynie do listy dodano laboratorium z Francji, którego nie było pierwotnie w planach) ---- ponieważ wcześniej pokłócili się z laboratoriami i "jego zalecenia" na tym etapie uzgodnień nie miały znaczenia.

[Ciach reszta, bo nawet nie potrafisz się posługiwać cytatami w dyskusji, przytaczając długie fragmenty kompletnie bez sensu, skoro się do nich nie odnosisz]

Hades napisał(a):
Takim tonem, gówniarzu, to się możesz zwracać do swoich kolegów spod trzepaka.

Pt mar 30, 2018 0:49
Straciłem checi do rozmowy z Toba w momencie jak wypisałes posta na 2 strony z czego 75% tyczyło sie jadowitych dywagówek nie na temat. Nie lubie pyskówek a twoje posty tocza sie w jadzie jak widze nie tylko w moja stronę.Widocznia masz to we krwi.
Jeśli tak w dalszym ciągu bedziesz odnosił sie do otoczenia to nie będe z toba rozmawiał bo działa mi to na nerwy. Piszesz o poziomie z czasopism naukowych, redakcjach, akademickich poziomach a brak ci zwyczajnej kultury. NDST.

NIe lubie tez owijania w bawełne i czczych ą i ę , abstrakcyjnych pojęć itp.
Lubię za to prosty język polski i zdrowy rozsądek.
Jakkolwiek szanuje cie za to że widać ze czytasz treść i że potrafisz sie przyłożyc do tematu.
Nie mam duzo czasu - pisze tu z 3 osobami na raz. Do 2 trzeba sie przyłożyć. Mam maluśka córeczke - wiecznie chce byc ze mną - chce jej to dac . Więc prosze o cierpliwość i upust z tonacji tak ze 4 tony w dół. Potrafisz??? Poczytaj posty akruk - jest różnica.

Odnośnie twojego wpisu i przytoczonego materiału:
Investigating a Dated piece of the Shroud of Turin, autorstwa Rachel A Freer-Waters oraz A J Timothy Jull, opublikowany w Radiocarbon, vol 52, nr 4 / 2010
Faktycznie - celny strzał odnośnie Discrepancies in the Radiocarbon Dating Area of the Turin Shroud autorstwa M. Sue Benford oraz Joseph G. Marino opublikowany w Chemistry Today vol 26 n 4 / July-August 2008.
Odnośnie:
Cytuj:
The weave structure of the textile fragment was analyzed using low magnification. Ann Hedlund,
director of the Gloria F Ross Center for Tapestry Studies, was also consulted on the weave structure
of the fragment. Low magnification (~30×) observation of the entire fragment was done under a stereomicroscope.
Standard fabric analysis procedures were used as the basis to quantify the textile
properties of this fragment. Fiber identification was done using high magnification (320×), viewed
through both transmitted light and polarized light with an Olympus BX-51 microscope. The fibers
were also viewed with epifluorescence microscopy, also on the Olympus BX-51. Six samples were
taken from the warp and weft fibers at different locations on a fragment remaining from the 14C study
in 1988. This fragment, labeled A1B, is approximately 0.5 × 1 cm and originally weighed 12.39 mg.

Istotny jest sam koniec - tłumaczenie własne (niedoskonale):

Pobrano sześć (6) włókien w różnych miejscach na fragmencie pozostałym z badania 14C w 1988. Ten fragment, oznaczony jako A1B, ma w przybliżeniu 0,5 x 1 cm i początkowo ważył 12,39 mg.
...
Po pierwsze gdzie jest opis jak ten fragment A1B ma sie do reszty. Jak został odciety - to ważne.
Kapitalnie zrobił to Zurich:
Obraz z Swiss Federal Institute of Technology – Zurich.
Obrazek
Chciałbym zobacztyc to samo w przypadku fragmentów z Arizony. Nie potrafie na podstawie opisu pow . wywnioskowac jak sie wycina A1B ma w stosunku do całości.
Nie wiadomo co badali - równiez widać pierwsze zdjęcie w tej pracy (pod mikroskopem) - zerknij na całą prace - to pierwsze zdjecie! obejmuje fragment czegoś - nie ma opisu czy nadal chodzi o A1B? Jeśli tak to dlaczego nie ma całosci fragmentu? Wielki nie jest 0.5 x 1 cm jak twierdzą.
Naukowe pisma powiadasz sa niezawodne?? Zależy czego tam szukasz.

Chciałbym znaleść prace która pozwoliłaby mi naniesc ten fragment A1B na to:
http://mrej.hopto.org/calun/img/ca%C5%82os%C4%87.jpg
Obrazek jest pow 600pix nie da sie wkleic inaczej trzeba otworzyć.

I co sie stało z całoscia A?

Do reszy odniose sie później - oczywiscie o ile zdecydujesz sie na dyskusje - pyskówki od teraz olewam.
PS: cofam dobre słowo o akruk - widze ze sie popisał w miedzyczasie.
Albo rozmawiamy na temat albo sie wyzywamy - na to 2 sie nie pisze.

Pt mar 30, 2018 1:08
@akruczek
Cytuj:
Owszem, "badawszczego", tak jak napisałeś. Jak ktoś jest ignorantem, to nie rozumie, co oznacza "prywatna grupa ludzi" w takim kontekście. Oznacza, że tzw. "zespół STURP" nie był ani komórką żadnej instytucji naukowej ani nie został przez żadne instytucje naukowe powołany, ani przy żadnych afiliowany. Ci ludzie pracowali na różnych stanowiskach w różnych firmach (np. powyżej pozostawiłem początek i koniec listy: jeden człowiek z wytwórni zbrojeniowej Lockheeda, dwóch z laboratoriów lotnictwa USA, jeden fotograf z własnym studiem). Ale ich macierzyste firmy ani uczelnie nie oddelegowały ich do "zespołu STURP", powstał on jako prywatna inicjatywa prywatnych osób. Kumasz, ignorancie? Zebrała się grupka prywatnych osób i nazwała się "zespołem STURP". Nie było powodu, żeby przedstawiciele renomowanych instytucji naukowych, ani tym bardziej arcybiskup mieli się jakoś szczególnie przejmować opinią garstki maniaków.

Pomine - w szczeniackim stylu zagrywkę celem zmiany tematu.

Może powróćmy do niewygodnego tematu i odnieśmy sie do tego o co pytałem cie powyzej:

Cytuj:
Jest jakis naukowy materiał odnośnie zagadnienia jak owe 3 laboratoria odniosły się do badań próbek przed przystapieniem do datowania? Dokumentacja, artykuł cokolwiek. Poprosze. Z pow. nic takiego nie wynika.
Czy testy mikroskopowe zostały wykonane przez badaniem c14 i poddaniu ich obróbce chemicznej? To jest bardzo istotne.

Rozumiem że jestes zażenowany ale nie wyżywaj sie az tak - jeszcze wpadniesz w nerwice.
:mrgreen:

Iago co prawda dał tu link do odpowiedzi na prace Raymonda N. Rogersa - ale jak sie ja czyta to ciężko wywnioskować (ba jest to niemozliwe) co tak naprawdę badali.
Po drugie - dlaczego dopiero teraz???

W tym rzecz . Rozumiesz - tutaj szukam informacji konkretnie. Tutaj szukam konkretnego info.
Nie interesuje mnie twój punkt widzenia ala Joe Nickell.

Cytuj:
Hades napisał(a):

Jakim tonem?
Chce podyskutowac o konkretnym badaniu - gówniarzu?
Ile ty masz lat? - zrozumiałeś treść?
Napisałem to normalnym "tonem" widzisz tu wielkie litery albo bold??? Może za dużo alkoholu?

Pt mar 30, 2018 2:23
@robek
Cytuj:
To jest nie istotne.
Wyszło że całun jest ze średniowiecza, i tyle.

Wyszło to szydło z wora jak narazie.

Cytuj:
Jak ci coś nie pasuje, to zrób koleje badanie wieku całunu :mrgreen:
No i ta sytuacja w której, zaraz po tym jak wyszło że całun jest ze średniowiecza, Kościół zabronił kolejnych badań, świadczy o tym że to jednak nie jest coś autentycznego.

Kolejny absurd.
Nieopatrznie w roku 2008 (chyba - nie chce misie grzebać), potraktowano Całun specyfikiem (konkretnym - nie chce mi sie szukac jakim) w celu opanowania grzyba - czy plesni - nie istotne detale akurat tutaj. Chcesz poszperaj, w necie o tym głosno.
Składa sie tak, że preparat jest na tyle wulgarny chemicznie , że obecnie nie ma mozliwości przeprowadzic miarodajnego badania c14 na nim. No nie do końca - jest namiar na kolejne - tym razem z cześci nadpalonych w czasie pozaru - dzieki nauce właśnie da sie dokładnie ustalic jego wiek w miejscach dosyc konkretnych - jak zerkniesz na całun wypalone sa dziury prawie centralnie. Tędy droga.
Badanie bedzie - wypisujesz bzdety.

Cytuj:
Tak bardzo pewni, że dopuścili do niego naukowców, którzy mieli potwierdzić jego autentyczność, no ale niestety! :D

Co niestety?
Dopuścili do całunu ludzi którzy jak dotad nie są w stanie dojśc do konkretnych konkluzji.
To wszystko.

Pt mar 30, 2018 3:33

Hades napisał(a):
Pomine - w szczeniackim stylu zagrywkę celem zmiany tematu.

Szczeniacką zagrywką celem zmiany tematu jest Twoje pisanie o szczeniackiej zagrywce celem zmiany tematu. akruk merytorycznie wykazał, że pisałeś bzdury o tym, jakoby ów STURP był czymś więcej niż prywatną inicjatywą i że ktokolwiek miałby być zobowiązany dobrania pod uwagę ich zaleceń.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt mar 30, 2018 6:19

Hades napisał(a):
Straciłem checi do rozmowy z Toba w momencie jak wypisałes posta na 2 strony z czego 75% tyczyło sie jadowitych dywagówek nie na temat.

Czyli klasyka gatunku – interlokutor obnażył bzdury w postach autorstwa Hadesa, więc Hades, zapewne aktem desperacji, chwyta się prymitywnych praktyk zdyskredytowania interlokutora po przez oszczerstwa.

Publicznie żądam, aby Hades udowodnił, iż 75% mojego postu tyczyło się jadowitych dywagówek (sic!) na jego temat, lub grzecznie przerosił za wypisywane mój temat łgarstwa.

Hades napisał(a):
Nie lubie pyskówek a twoje posty tocza sie w jadzie jak widze nie tylko w moja stronę.Widocznia masz to we krwi.

Żałosne. Mam nadzieję, że ów jaskrawy przykład ad personam spotka się z regulaminową akcją ze strony moderacji.

Hades napisał(a):
Jeśli tak w dalszym ciągu bedziesz odnosił sie do otoczenia to nie będe z toba rozmawiał bo działa mi to na nerwy.

Zabawne – praktycznie identyczny tekścik usłyszałem od pewnego płaskoziemcy, którego złapałem za rękę na bezczelnym fabrykowaniu dowodów mających mu zapewnić przewagę w dyskusji. Z bezsilności wobec kompromitujących go faktów, postanowił się wtedy wycofać rakiem z dyskusji pod byle pretekstem – zapewne celem uniknięcia odpowiedzialności za tłumaczenie się z wypisywanych publicznie bredni. Niewątpliwie jednak zbieżność zachowania owego oszusta jak i dyskutanta Hadesa jest tutaj absolutnie przypadkowa i nie ma absolutnie żadnych związków między postawami wobec dyskusji jakie owi użytkownicy prezentują. :)

Hades napisał(a):
Chciałbym zobacztyc to samo w przypadku fragmentów z Arizony.

Kogo obchodzi co Hades chciałby tutaj zobaczyć? Sądziłem, że rozmawiamy na temat ustaleń badań naukowych, a nie chciejstwa Hadesa.
Jeżeli jednak faktycznie rozmowa ta ma dotyczyć ustaleń badań naukowych, to bardzo proszę by Hades wskazał stosowny artykuł naukowy, który metodologię Investigating a Dated piece of the Shroud of Turin kwestionuje. Doprawdy traktujmy się chociaż w minimalnym stopniu poważnie...

Hades napisał(a):
Dopuścili do całunu ludzi którzy jak dotad nie są w stanie dojśc do konkretnych konkluzji.

Jako, iż przedstawione zostały Hadesowi materiały z dowodami na fałszywość powyższego zdania, to trudno określić je inaczej jak mianem zwykłego kłamstwa.

Pt mar 30, 2018 6:57
Moderator

akruk napisał(a):
Hades napisał(a):
Chce podyskutowac o konkretnym badaniu - gówniarzu?
Hades napisał(a):
@akruczek

Proszę opuścić piaskownicę (obaj) i zacząć dyskutować merytorycznie.

Pt mar 30, 2018 7:20
@Małgosiaa
Hades napisał(a):
Iago co prawda dał tu link do odpowiedzi na prace Raymonda N. Rogersa - ale jak sie ja czyta to ciężko wywnioskować (ba jest to niemozliwe) co tak naprawdę badali.
Po drugie - dlaczego dopiero teraz???
W tym rzecz . Rozumiesz - tutaj szukam informacji konkretnie. Tutaj szukam konkretnego info.
Nie interesuje mnie twój punkt widzenia ala Joe Nickell.
Podtrzymuję swoją opinię: to gówniarz. Osoby, które tak się zachowują, nazywa się krótko gówniarzami.

Pt mar 30, 2018 9:55

@akruk, postuluję: odpuść

Wiesz jak jest to tu odbierane, a szkoda, żebyś miał przez coś takiego uniemożliwione udzielanie merytorycznych odpowiedzi, z których naprawdę sporo można się dowiedzieć.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt mar 30, 2018 10:34
Hades, potrzebujesz tego aby całun był autentyczny żeby wierzyć?

Pt mar 30, 2018 10:38

Hades napisał(a):
Kolejny absurd.
Nieopatrznie w roku 2008 (chyba - nie chce misie grzebać), potraktowano Całun specyfikiem (konkretnym - nie chce mi sie szukac jakim) w celu opanowania grzyba - czy plesni - nie istotne detale akurat tutaj. Chcesz poszperaj, w necie o tym głosno.
Składa sie tak, że preparat jest na tyle wulgarny chemicznie , że obecnie nie ma mozliwości przeprowadzic miarodajnego badania c14 na nim. No nie do końca - jest namiar na kolejne - tym razem z cześci nadpalonych w czasie pozaru - dzieki nauce właśnie da sie dokładnie ustalic jego wiek w miejscach dosyc konkretnych - jak zerkniesz na całun wypalone sa dziury prawie centralnie. Tędy droga.
Badanie bedzie - wypisujesz bzdety.

Co ty wymyślasz! :D :D :D
To w końcu można zrobić badanie wieku całunu, czy nie można?
Bo najpierw piszesz że nie można, a później że jednak można :D

Hades napisał(a):
Co niestety?
To wszystko.

A to niestety, że z badania przeprowadzonego w 1988 roku, wyszło że całun jest ze średniowiecza.
I kościół widząc że może bezpowrotnie stracić relikwie(która napędza do kościołów sporo ludzi) postanowił zakazać jakichkolwiek badań nad całunem.

Pt mar 30, 2018 12:42
W związku z prywatnymi uwagami moderatorki w tej sprawie:

Przylazł tutaj, żeby się wymądrzać, pisząc niechlujną i kaleką, gimbusiarską polszczyzną. Robiąc co krok rażące błędy pisowni, interpunkcji i ordynarne błędy językowe, świadczące o nieznajomości polszczyzny ("preparat wulgarny chemicznie" -- aż się rzeczywiście wulgaryzmy na usta cisną zamiast komentarza).

Przylazł tutaj, żeby krytykować ustalenia naukowe, ale na argumenty i analizy badań naukowych twierdzi, że nie interesują go "abstrakcyjne pojęcia", bo lubi prosty język polski i zdrowy rozsądek.

Przylazł tutaj, żeby pouczać, co inni mają na jego żądanie robić w rozmowie.

Przylazł tutaj szukać "konkretnych informacji", jakich umyśli sobie zażądać od innych, ale buńczucznie twierdzi, że nie interesują go opinie użytkowników, którzy mogliby takich informacji dostarczyć, nie chce tego wysłuchiwać.

Przylazł tutaj szukać konkretnych informacji, ale kiedy sam powinien podać konkrety, wówczas potrafi wydobyć z siebie tylko "chyba - nie chce misie grzebać", "nie chce mi sie szukac jakim", "grzyba - czy plesni - nie istotne detale", "Chcesz poszperaj".

Krótko mówiąc: rozwydrzony g* o małym rozumku, jeszcze mniejszej wiedzy, ale wielkim mniemaniu o sobie.

Pt mar 30, 2018 15:31
Moderator

Ulżyłeś sobie? To teraz wyjdź z piaskownicy/błota i zacznij merytoryczną dyskusję.

Pt mar 30, 2018 15:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 998 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 67  Następna strona