Autor |
Wiadomość |
jafko
|
 Re: Potop
Cytuj: Cytuj: Informuje uprzejme że niedzwiedziepolarne i nie tylko polarne pływają. Cieśnina Beringa to mała ciśninka do pływania dla niedźwiedzi . Informuję uprzejmie, że na niedźwiedziach się problem nie kończy. Zresztą skąd one wiedziały, że po drugiej stronie jest jakaś Ameryka? Ogarnęło je jakieś kolumbowskie szaleństwo? Po prostu pomyliły się tak jak dziś wieloryby wypływają na płycizny i giną tak niedzwiedzie popłynęły sobie dalej. Cytuj: a jaką teraz ewolucję obserwujemy? Powolną. Powstawanie 1800 gatunków musiałoby być strasznie chaotyczne. jak powolną. Co ile lat powstaje nowy gatunek? Cytuj: to ciekawe. Czyli co ile lat powstaje nowy gatunek na drodze naturalnej ewolucji?
Dokładnie co 28 715 lat, 7 miesięcy, 12 dni, 8 godzin, 3 minuty i 21 sekund.
A jakiej odpowiedzi się spodziewałeś?
Prawdziwej.
|
Cz kwi 29, 2010 17:11 |
|
|
|
 |
jafko
|
Jako że różne osoby stosują różne obliczenia pozwoliłem sobie osobiście policzyć il zwierząt Noe mógł zabrać na arkę. http://www.wigry.win.pl/dzikie/roznorodnosc.htmA więc mamy ssaków 4500 Ptaków 9000 Płazy 4000 Gady 6500 Razem 24000 gatunków zwierząt. Dziś jest tyle gatunków.Na arce na pewno było mniej . Ponieważ niektóre gady,ssaki i płazy żyją w wodzie . Wiec sobie pływały w czasie potopu. Poza tym wiele z tych gatunków powstały później . Czyli przyjmując że z 8000 tysięcy będących na arce (jak ktoś napisał) powstało 24000 gatunków do dziś. Czyli średnio przez 4000 lat powstawało 16000 gatunków. Czyli ze 4 gatunki rocznie. Dużo to czy mało…nie mnie oceniać ale to wykonalne. Prosiłbym zatem jeśli w czymś popełniłem błąd o skorygowanie z linkiem uzasadniającym to skorygowanie.
|
Cz kwi 29, 2010 17:14 |
|
 |
Elbrus
|
@jafko - ptaków w arce było 14 sztuk ( x14) z każdego "rodzaju" (po 7 par), - nie uwzględniłeś gatunków wymarłych (EX/EW), z których tylko część jest opisana, - nie uwzględniłeś dinozaurów (które przecież zwierzętami były i nie jest wspomniane, by zostały zostawione), - nie uwzględniłeś owadów, - nie uwzględniłeś innych bezkręgowców, (BT) (...)a wraz z nimi wszelkie gatunki zwierząt, bydła, zwierząt pełzających po ziemi, wszelkiego ptactwa i istot ze skrzydłami.(New English Translation) They entered, along with every living creature after its kind, every animal after its kind, every creeping thing that creeps on the earth after its kind, and every bird after its kind, everything with wings.(Rdz 14:7) jafko napisał(a): Czyli średnio przez 4000 lat powstawało 16000 gatunków. Czyli ze 4 gatunki rocznie. Dużo to czy mało…nie mnie oceniać ale to wykonalne. Jesteś kreacjonistą, czy ewolucjonistą? Zdecyduj się. Strony anty-ewolucjonistyczne wskazują jasno: "Tyle gatunków zniknęło - dewolucja to fakt, obserwowany, mierzony, doświadczany. Procesu przybywania nowych gatunków nie odkryto mimo tak wielu prób." Jesteś za czy przeciw?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz kwi 29, 2010 18:11 |
|
|
|
 |
jafko
|
Elbrus napisał(a): @jafko - ptaków w arce było 14 sztuk (x14) z każdego "rodzaju" (po 7 par),
czego to dowodzi? Cytuj: - nie uwzględniłeś dinozaurów (które przecież zwierzętami były i nie jest wspomniane, by zostały zostawione) może własnie wtedy nastapiła ich zagłada? Nie zauważyłem aby była mowa o nich że Noe je zabrał. Cytuj: - nie uwzględniłeś owadów, nie za bardzo rozumiem. Owady .Noe miał lapac owady? Owady same się ratowały w trawie, gnoju, liściach, drewnie . Owadów nie trzeba było zabierać.same się zabrały na arkę. Cytuj: - nie uwzględniłeś innych bezkręgowców, konkretnie jakiego? jafko napisał(a): Czyli średnio przez 4000 lat powstawało 16000 gatunków. Czyli ze 4 gatunki rocznie. Dużo to czy mało…nie mnie oceniać ale to wykonalne. Jesteś kreacjonistą, czy ewolucjonistą? Zdecyduj się. Strony anty-ewolucjonistyczne wskazują jasno: "Tyle gatunków zniknęło - dewolucja to fakt, obserwowany, mierzony, doświadczany. Procesu przybywania nowych gatunków nie odkryto mimo tak wielu prób." Jesteś za czy przeciw? ja pytam tylko. Skoro ewolucja jest faktem to pytam kiedy i co jaki czas powstaje nowy gatunek? I udowadniam ze od czasu potopu jest możliwe powstanie 24000 gatunków zwierząt. Aha .Słowo"gatunek" traktujmy dowolnie. Nie wiem co miał na myśli Mojżesz pisząc (14) a wraz z nimi wszelkie gatunki zwierząt, bydła, zwierząt pełzających po ziemi, wszelkiego ptactwa <i istot ze skrzydłami>. Bo to że nie mówił o dzisiejszej systematyce to pewne.I na pewno nie mówił o rodzajach czy gatunkach znaczących to co my dziś rozumiemy za gatunek
|
Cz kwi 29, 2010 18:29 |
|
 |
Dawidowski
|
jafko napisał(a): podobno moim przodkiem była małpa. Wiec tylko pytam A wiesz, że możesz mieć wielu przodków? Zaczynając od pierwszej komórki, kończąc na Twoich rodzicach, miałeś wielu przodków... Cytuj: wtedy kiedy był przodek psa i lisa. To chyba wtedy psa i lisa nie było na świecie? Nie, nie było. Cytuj: czyli przodkiem ssaków był ssak.? To nie ma takiej ewolucji że z ryby żaba z żaby ssak albo ptak a potem z ssaka(małpy) człowiek?  Jak już coś to z ryby PŁAZ, z płaza gad, z gada ptak i ssak. Proszę Cię, nie zadawaj takich głupich pytań tylko pisz od razu co wg Ciebie się nie zgadza itp. Pozdrawiam 
_________________ Prawie każda skrajność jest zła.
|
Cz kwi 29, 2010 18:54 |
|
|
|
 |
Witold
|
Patrząc na to co robi jafko nie wiem czy się z tego śmiać, płakać czy może powinno mnie to irytować. Stwierdzam, że nie jest to warte ani jednego z tych trzech. Pominięcie owadów, grupy największej i co za tym idzie najważniejszej to fundamentalny błąd i zwyczajne oszustwo. Ot tak sobie jafko pominął grupę, która źródło na które się powołał stanowi okrągły MILION gatunków. Ale co to dla kogo milion. I jeszcze to wybiórcze traktowanie mitu o potopie. Dinozaury nie - bo najwyraźniej Noe ich nie zabrał. Owadów nie - bo schowały się w ziemi (która znalazła się pod wodą). To już żałosne.
Tak w ogóle to potop trwał jakieś 10 miesięcy - to jest znacznie więcej niż trwa życie bardzo wielu gatunków owadów. Nie ma najmniejszych szans żeby przetrwały, niezależnie od tego czy były na arce, czy nie.
Mnie już zastanawia, co ja tu w ogóle robię. Usiłuję tłumaczyć dorosłym ludziom, którzy ponoć podejmują tu poważne dyskusje, że historia o tym, jak 4000 lat temu miał miejsce potop, w którym wyginęło całe życie na ziemi, a cokolwiek przetrwało tylko dzięki drewnianej szalupie, na której uratowało się ośmiu ludzi i wszystkie gatunki zwierząt świata, natomiast dinozaury jakoś się nie załapały, jest co najmniej nieprawdopodobna. Nawet pomijając fakt, że nie ma najmniejszych przyczyn, żeby w nią wierzyć, to jest po prostu żenada. Niedługo niektórym będzie trzeba tłumaczyć, że nie istnieją potwory w szafie i wioska krasnoludków w lesie.
|
Cz kwi 29, 2010 20:59 |
|
 |
Elbrus
|
jafko napisał(a): A więc mamy ssaków 4500 Ptaków 9000 Płazy 4000 Gady 6500 Razem 24000 gatunków zwierząt. Dziś jest tyle gatunków. Za wikipedią: Płazy - 6 200 Gady - 9 000 Ptaki - 10 000 Ssaki - 5 500 Razem 30 200 gatunków (samych kręgowców!). jafko napisał(a): Elbrus napisał(a): @jafko - ptaków w arce było 14 sztuk (x14) z każdego "rodzaju" (po 7 par), czego to dowodzi? Dowodzi to tego, że na arce nie było 8000 zwierząt, tylko znacznie więcej. Liczymy że zwierząt czystych było mało, więc te 7 par nie ma dużego wpływu, ale reszta zwierząt lądowych musi być liczona x2. Dzisiaj mamy ok. 9/ 10 tys. gatunków ptaków, co stanowi blisko 30% wszystkich kręgowców. Jeśli podobnie było za dni Noego, to wśród tych ponad 30 000 "rodzajów" zwierząt było 30% ptaków. Zatem każdy "rodzaj" ptaka będącego w arce musi być brany x14(musimy wliczyć także nietoperze, które przecież były uznawane z ptaki, a obecnie jest ich ok. 1100 gatunków). jafko napisał(a): Elbrus napisał(a): - nie uwzględniłeś dinozaurów (które przecież zwierzętami były i nie jest wspomniane, by zostały zostawione) może własnie wtedy nastapiła ich zagłada? Nie zauważyłem aby była mowa o nich że Noe je zabrał. Jest mowa o WSZYSTKICH zwierzętach, a Bóg nie zrobił wyjątku dla JAKIEGOKOLWIEK zwierzącia lądowego czy powietrznego. Jeszcze jeszcze raz powtórzę to zdanie, bo chyba "nie wychwyciłeś": They entered, along with every living creature after its kind, every animal after its kind, every creeping thing that creeps on the earth after its kind(...)Jeśli miał zabrać WSZYSTKIE zwierzęta, to albo zabrał dinozaury, albo ich nie zabrał i tym samym postąpił wbrew woli bożej (zapisanej w ST). jafko napisał(a): Elbrus napisał(a): - nie uwzględniłeś owadów, nie za bardzo rozumiem. Chodziło mi o to, że gdyby nie znalazły się w arce, to by wyginęły, a obecnie jest to NAJLICZNIEJSZA grupa zwierząt. Szacunkowa liczba gatunków owadów wynosi około 1 miliona (a niektóre nie są takie małe). jafko napisał(a): Elbrus napisał(a): - nie uwzględniłeś innych bezkręgowców, konkretnie jakiego? Spośród ponad miliona opisanych gatunków na pewno nie wszystkie żyły w morzu, więc musiały się znaleźć w arce. Wspomniałem o owadach, ale chodziło mi o bezkręgowce nie żyjące w wodzie (przy najmniej nie stale), a szczególnie o stawonogi, czyli owady (min. 950 000), skorupiaki (40 000), pajęczaki (60 000) i wije (kilkanaście tys.).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz kwi 29, 2010 21:23 |
|
 |
Peter
|
A ja znów w temacie samej arki. Ze 2 dni temu w jednym z popularnych portali internetowych pojawiła się informacja, że "na 99% odnaleziono arkę", oczywiście TĘ arkę (dziś już tę informację delikatnie zdementowano, ale to nieważne). Mam pytanie. Czy rozmiar tego, co znaleziono, sugeruje, że to coś pomieściłoby po 2 przedstawicieli wszystkich gatunków zwierząt?
|
Cz kwi 29, 2010 21:50 |
|
 |
Elbrus
|
Peter napisał(a): Czy rozmiar tego, co znaleziono, sugeruje, że to coś pomieściłoby po 2 przedstawicieli wszystkich gatunków zwierząt? 1.Sami kreacjoniści nie podają ile było (dokładnie/przybliżenie) sztuk zwierząt. 2.Nawet przy tak imponujących rozmiarach arki pomieszczenie wszystkich zwierząt byłoby praktycznie niemożliwe (miejsce, żywność, słodka woda, światło, świeże powietrze, odchody itd.). jafko napisał(a): Na arce na pewno było mniej . Ponieważ niektóre gady,ssaki i płazy żyją w wodzie . Wiec sobie pływały w czasie potopu. To w takim razie dlaczego dzisiaj mamy ryby słodko- i słonowodne, jeżeli kiedyś wszystkie pływały w oceanie?
|
Cz kwi 29, 2010 22:06 |
|
 |
jafko
|
Elbrus napisał(a): Za wikipedią: Płazy - 6 200 Gady - 9 000 Ptaki - 10 000 Ssaki - 5 500 Razem 30 200 gatunków (samych kręgowców!).
Cytuj: - ptaków w arce było 14 sztuk (x14) z każdego "rodzaju" (po 7 par), czego to dowodzi? Cytuj: (musimy wliczyć także nietoperze, które przecież były uznawane z ptaki, a obecnie jest ich ok. 1100 gatunków).
czyli jedna para nietoperzy na arce. Ok ale to zajmuje malo miejsca Elbrus napisał(a): - nie uwzględniłeś dinozaurów (które przecież zwierzętami były i nie jest wspomniane, by zostały zostawione) może własnie wtedy nastapiła ich zagłada? Nie zauważyłem aby była mowa o nich że Noe je zabrał. Jest mowa o WSZYSTKICH zwierzętach, a Bóg nie zrobił wyjątku dla JAKIEGOKOLWIEK zwierzącia lądowego czy powietrznego. Jeszcze jeszcze raz powtórzę to zdanie, bo chyba "nie wychwyciłeś":
Jeśli miał zabrać WSZYSTKIE zwierzęta, to albo zabrał dinozaury, albo ich nie zabrał i tym samym postąpił wbrew woli bożej (zapisanej w ST). W Biblii wszystkie/wszystko nie zawsze oznacza, że wszystko/wszystkie literalnie. Nawet dziś tak jest .jak ktoś mówi że wszyscy Polacy tak myślą nie oznacza, że ja też to robię. Bo na pewno nie zabierał owadów.To logiczne jest że nie chodziło o dosłownie wszystkie zwierzęta jakie wtedy były na ziemi. Ale jeśli nawet zabrał dinozaury to, w czym problem.? Wszystkie według rodzaju zabrał. A więc dwa konie(albo coś co było podobne do dzisiejszego konia). Dwa zające , dwa psy, dwa itd. Itp. Nawet według dzisiejszej ilości zwierząt które nie umieją pływać dałby radę. A przecież wiadomo ze że nie zabierał 32000 bo tyle rodzajów wtedy nie było ale dużo mniej. Nie chce mi się liczyć i sprawdzać które zwierzęta przeżyłyby w wodzie ale zapewne jakaś część i to znaczna płazów, gadów i jakieś ssaki też. Tak bez problemu te prę zwierzątek zmieściłoby się do arki Elbrus napisał(a): - nie uwzględniłeś owadów, Chodziło mi o to, że gdyby nie znalazły się w arce, to by wyginęły, a obecnie jest to NAJLICZNIEJSZA grupa zwierząt. Szacunkowa liczba gatunków owadów wynosi około 1 miliona (a niektóre nie są takie małe). Owady jak to owady. jakies 25000 usiadły na krowie , inne na słoniu a pozostałe pochowały się w trawie , łajnie, szparach drewna itd. Owadów Noe nie zabierał one same się zabrały. Elbrus napisał(a): - nie uwzględniłeś innych bezkręgowców, konkretnie jakiego?Spośród ponad miliona opisanych gatunków na pewno nie wszystkie żyły w morzu, więc musiały się znaleźć w arce.
Wspomniałem o owadach, ale chodziło mi o bezkręgowce nie żyjące w wodzie (przy najmniej nie stale), a szczególnie o stawonogi, czyli owady (min. 950 000), skorupiaki (40 000), pajęczaki (60 000) i wije (kilkanaście tys.). Konkretnie które pytałem? Wymień je z nazwy.
|
Pt kwi 30, 2010 8:52 |
|
 |
jafko
|
Elbrus napisał(a): ]To w takim razie dlaczego dzisiaj mamy ryby słodko- i słonowodne, jeżeli kiedyś wszystkie pływały w oceanie?
a dlaczego dziś mamy niedźwiedzie polarne i grizli i brunatne? Ewolucja gatunku ....mam nadzieję że to jednak prawda z tą ewolucją. I z ryby powstała ryba? skoro z ryby mogła powstać żaba to z ryby ryba też mogła powstać Chyba tak działa ewolucja że zwierzęta się przystosowują do zmieniających się warunków. Ale ja nie jestem w ewolucji znawcą więc mogę się mylić.
|
Pt kwi 30, 2010 8:56 |
|
 |
jafko
|
Witold napisał(a): Tak w ogóle to potop trwał jakieś 10 miesięcy - to jest znacznie więcej niż trwa życie bardzo wielu gatunków owadów. Nie ma najmniejszych szans żeby przetrwały, niezależnie od tego czy były na arce, czy nie.
e.
a które to owady nie mogą przetrwać na arce .?
|
Pt kwi 30, 2010 8:58 |
|
 |
Elbrus
|
Cytuj: Elbrus napisał(a): - ptaków w arce było 14 sztuk (x14) z każdego "rodzaju" (po 7 par), czego to dowodzi? Dowodzi to tego, że na 1 rodzaj ptaka przypada 14 sztuk z tegoż. Chodziło mi o poprawkę co do liczby zwierząt w arce (żeby dać częściowo odpowiedź Peterowi, czy mogły się zmieścić wszystkie). jafko napisał(a): Elbrus napisał(a): (musimy wliczyć także nietoperze, które przecież były uznawane z ptaki, a obecnie jest ich ok. 1100 gatunków). czyli jedna para nietoperzy na arce. Ok ale to zajmuje malo miejsca No jednak chyba nie zrozumiałeś. Skoro Bóg kazał zabrać 14 sztuk ptaków z danego rodzaju, to dlaczego mówisz, że tylko 1 parę? Nietoperz to był (wg tamtejszej systematyki - jak sam potwierdziłeś) ptak, więc zebrano 14 sztuk z każdego rodzaju nietoperza. Zresztą te 1100 gatunków nie mogłoby wyewoluować tylko z 1 pary "zwykłych nietoperzy", bo obecnie rozróżnia się aż 17 rodzin (podzielonych odpowiednio na większą liczbę rodzajów). Możesz sobie zobaczyć jak bardzo się różnią i zastanowić się, czy w przeciągu niecałych 4,5 tys. lat mogło dojść do tak szybkiej "MIKROewolucji". // mikroewolucja - zmiany wewnątrz gatunkowe, zachodzące w stosunkowo krótkim czasie (kilkudziesięciu pokoleń) // makroewolucja - zmiany "powyżej" gatunku, zachodzące w stosunkowo BARDZO długim okresie czasu jafko napisał(a): W Biblii wszystkie/wszystko nie zawsze oznacza, że wszystko/wszystkie literalnie. Nawet dziś tak jest .jak ktoś mówi że wszyscy Polacy tak myślą nie oznacza, że ja też to robię. Bo na pewno nie zabierał owadów.To logiczne jest że nie chodziło o dosłownie wszystkie zwierzęta jakie wtedy były na ziemi. Ale jeśli nawet zabrał dinozaury to, w czym problem.? Problem z uwzględnieniem tego w "spisie". Skoro Bóg nakazał zabrać wszystkie stworzenia, to chyba chodziło o to, żeby je uchronić przed wyginięciem. Dlaczego miałyby być pominięte wszystkie dinozaury, a ssaki już nie? jafko napisał(a): Ewolucja gatunku ....mam nadzieję że to jednak prawda z tą ewolucją. I z ryby powstała ryba? skoro z ryby mogła powstać żaba to z ryby ryba też mogła powstać Mogła powstać, ale nie tak szybko. //człowiek i szczur to nie jeden gatunek, choć obaj należą do ssaków (a to ci niespodzianka...) //ciągle to mieszasz, więc wymienię najważniejsze (wybrane) jednostki taksonomiczne w kolejności od "najszerszej": // typ-> gromada-> rząd-> rodzina-> rodzaj-> gatunekjafko napisał(a): Ale ja nie jestem w ewolucji znawcą więc mogę się mylić. No właśnie nie wiesz chyba dokładnie na czym ewolucja polega np. tego jak DŁUGO trwa (bo na pewno nie tysiące lat). Nie będę mówił o konkretach w tej kwestii - inni wyłożą to lepiej.
|
Pt kwi 30, 2010 10:23 |
|
 |
Elbrus
|
jafko napisał(a): Owady jak to owady. jakies 25000 usiadły na krowie , inne na słoniu a pozostałe pochowały się w trawie , łajnie, szparach drewna itd. Owadów Noe nie zabierał one same się zabrały. Nie szkodzi, że same się zabrały - ich liczebność nie może zostać pominięta (np. ze względu na pokarm jakim się odżywiały). Cytuj: Cytuj: stawonogi, czyli owady (min. 950 000), skorupiaki (40 000), pajęczaki (60 000) i wije (kilkanaście tys.). Konkretnie które pytałem? Wymień je z nazwy. Podałem ile tysięcy gatunków występuje w odpowiednich gromadach/podtypach, a ty ciągle udajesz, że to wszystko powstało od 1 pary żuczków... Nie będę wymieniał z nazwy, bo jest tego za dużo. jafko napisał(a): a które to owady nie mogą przetrwać na arce .? Np. te których życie trwa nie dłużej niż kilka tygodni, bo jeśliby uznać, że się nie rozmnażały, to by wymarły bardzo szybko, ale gdy się rozmnażały, to powstaje problem narastającej ciasnoty oraz szybkich ubytków jedzenia (może owady aż tak dużo nie jedzą, ale popsuć mogą wiele, przez co inne zwierzęta by zdechły z głodu lub w wyniku chorób). //p.s. w jaki sposób została uratowana wesz łonowa? //bo należy ona do innej rodziny niż " zwyczajna wesz", więc droga mikroewolucji odpada... 
|
Pt kwi 30, 2010 10:33 |
|
 |
Witold
|
Cytuj: a które to owady nie mogą przetrwać na arce .? Wszystkie te które żyją krócej niż trwał potop (10 miesięcy). No chyba że mi zaraz powiesz, że one się tam rozmnażały (tak jakbyśmy nie mieli dość problemów z pojemnością) Np. niektóre motyle żyją ze dwa tygodnie albo i krócej (zaledwie kilka dni). U owadów żyjących społecznie, bywa różnie zależnie od "statusu" osobnika w społeczeństwie i tak np. zdolna do rozrodu samica pszczoły może żyć nawet kilka lat, ale truteń (niezbędnie potrzebny do przetrwania gatunku) żyje tylko kilka miesięcy. Podobnie ważki żyjące po 2-3 miesiące (choć oczywiście w szczegółach wszystko zależy od gatunku, jak już ustaliliśmy gatunków owadów jest ponad milion). Bardzo też zastanawiające w jaki sposób Noe na drewnianą arkę zaprosił korniki.
|
Pt kwi 30, 2010 13:31 |
|
|
|