Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Argumenty za ateizmem.
A nie będzie żałował że przez całe życie nie szukał Boga?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sty 31, 2013 18:23 |
|
|
|
 |
Panna_Funia
|
Mike29->Cytuj: Nie, bo ateista nic nie traci, ponieważ przeszedł swoje żyie tak jak chce, a nie tak jak jakiś Wacek i Placek mu kazali  Przepraszam bardzo! Ja tu próbuję właśnie zjeść swój obiad, i nie zapluć przy tym monitora i klawiatury... Ale co prawda, to prawda!  
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Cz sty 31, 2013 18:28 |
|
 |
Andy72
|
Skoro uważasz że "Pan nie jest moim pasterzem"...
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Cz sty 31, 2013 18:32 |
|
|
|
 |
alret
|
Mike'u z niecierpliwością czekam aż przedstawisz mi dowód na potwierdzenie Twoje tezy jakoby (przynajmniej jeden) światopogląd ateistyczny miał być bardziej racjonalny od teizmu. Rozochociłeś mnie do granic możliwości, więc myślę, że czas na nasz kochany dowód. Jeśli nie chcesz mi go przedstawić z przykrością muszę nazwać Cię bajkopisarzem, a robię to na podstawie Twoich własnych kryteriów. Cytuj: Nie, bo ateista nic nie traci, ponieważ przeszedł swoje żyie tak jak chce, a nie tak jak jakiś Wacek i Placek mu kazali  W sumie tak! Nie ma to jak kogoś torturować, zgwałcić, ze skóry obedrzeć i wywiesić na widoku.  W końcu nikt mi nie będzie mówił co mam robić 
_________________ "Młody człowiek, który chce być wytrwałym ateistą, musi bardzo starannie dobierać lektury. Pułapki są bowiem wszędzie (...) Bóg jest - jeśli wolno mi tak powiedzieć - zupełnie pozbawiony skrupułów." C.S.Lewis i Ja
|
Cz sty 31, 2013 18:38 |
|
 |
Panna_Funia
|
Andy72->Cytuj: Skoro uważasz że "Pan nie jest moim pasterzem"... Tak, tak właśnie uważam. I naprawdę, zamiast dywagować w nieskończoność nad nieuznawaniem tej akurat mitologicznej postaci, wolę zajmować się innymi, ciekawszymi sprawami.
_________________ 'I jak tu nie być optymistą. Moi wrogowie okazali się takimi świniami, jak przewidywałem.' Stanisław Jerzy Lec
...to be who I am
|
Cz sty 31, 2013 18:40 |
|
|
|
 |
Andy72
|
A nie szkoda Ci że życie przeminie i nic nie będzie potem?
|
Cz sty 31, 2013 18:42 |
|
 |
Panna_Funia
|
Nikt nie wie czy, i co ewentualnie, będzie potem. A życia nie będę tracić na wymysły grupy facetów, na nieswoje poglądy, i na totalną ascezę... 
...to be who I am
|
Cz sty 31, 2013 18:46 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Moim zdaniem problem polega na tym, że nie wiadomo które wymysły jakiej grupy facetów uznać za słuszne. Jest ich mnóstwo, a co najgorsze, one są wzajemnie sprzeczne (często nawet wewnętrznie sprzeczne, ale to szczegół), no a na dodatek nie ma żadnej przesłanki by stwierdzić, że jedne są lepsiejsze od tysięcy pozostałych. Wobec niemożności dokonania racjonalnego wyboru, racjonalnym jest stanie obok. Tertium non datur.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz sty 31, 2013 18:53 |
|
 |
Lurker
|
Ale obok to stoi agnostyk. Ateista natomiast zabiera głos w dyskusji. : P
_________________ In my spirit lies my faith Stronger than love and with me it will be For always. Orkiestra!
|
Cz sty 31, 2013 19:00 |
|
 |
Andy72
|
Z listu JKM do ateistów: Zachowujecie się jak dziecko bez nogi, które psuje koledze rowerek, by też nie mógł na nim jeździć!
Być może Pana Boga nie ma – ale my wierzymy, że jest, i nam jest z tym dobrze. Natomiast na czym miałoby polegać Wasze dobro, gdybyście nawet przekonali nas, że Pana Boga nie ma? Robicie to w imię Prawdy? Ale-ż dowodu na nieistnienie Boga nie macie!
|
Cz sty 31, 2013 19:01 |
|
 |
Panna_Funia
|
Andy72->Cytuj: Z listu JKM do ateistów: Zachowujecie się jak dziecko bez nogi, które psuje koledze rowerek, by też nie mógł na nim jeździć!
Być może Pana Boga nie ma – ale my wierzymy, że jest, i nam jest z tym dobrze. A innym jest dobrze bez Waszego Boga (czy bogów w ogóle), a Ty Andy np. też chcesz im to popsuć. Większość Twoich wypowiedzi zahacza o nawracanie...
...to be who I am
|
Cz sty 31, 2013 19:06 |
|
 |
Andy72
|
Przyznaję że lepiej powinienem się sam nawrócić zamiast nawracać na forum innych, choć pisanie na forach jest dla mnie pewną formą rozrywki.
|
Cz sty 31, 2013 19:11 |
|
 |
alret
|
Andy72 napisał(a): Przyznaję że lepiej powinienem się sam nawrócić zamiast nawracać na forum innych, choć pisanie na forach jest dla mnie pewną formą rozrywki. Chcesz powiedzieć, że jesteś niewierzącym, który nawraca ludzi na wiarę w Boga?? Znaczy, spoko, ale z tym się jeszcze nie spotkałem.  Widzę, że wiele się jeszcze muszę nauczyć.
_________________ "Młody człowiek, który chce być wytrwałym ateistą, musi bardzo starannie dobierać lektury. Pułapki są bowiem wszędzie (...) Bóg jest - jeśli wolno mi tak powiedzieć - zupełnie pozbawiony skrupułów." C.S.Lewis i Ja
|
Cz sty 31, 2013 19:15 |
|
 |
Panna_Funia
|
Eeee, ja nie mówię, że źle że piszesz. Fajnie, że jesteś  Tylko trochę za często chcesz nawracać, a za rzadko rozmawiasz o różnych innych rzeczach 
...to be who I am
|
Cz sty 31, 2013 19:15 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Lurker: niby masz rację, zauważ jednak że ateista ma różne definicje. Według najogólniejszej to osoba niewierząca w bogów. I nie musi mieć na to żadnych dowodów ani być absolutnie o tym przekonana. Wystarczy jak po prostu nie wierzy. Czyli stoi obok właśnie.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz sty 31, 2013 19:18 |
|
|
|