O czym świadczą skamieliny? Czy ewolucja to mit?
Autor |
Wiadomość |
viona
|
 Re: O czym świadczą skamieliny? Czy ewolucja to mit?
Idący napisał(a): NNajpierw wyjaśnienie. Przeczytałem wczoraj post viony. Uznałem za kompletną bzdurę i pomieszanie jakichś pojęć. Zaprzeczanie czemuś, ale nie wiadomo czemu. I doszedłem do wniosku, że nie da się zając stanowiska wobec tak dziwnie wyrażonego zdania. Ale dziś widząc reakcje Jordana i Wybawionej przeczytałem post jeszcze raz. Jest wyjątkowo dziwny. Ale zaczynam podejrzewać, że jednak skrywa jakiś sens. Wow! To sie nazywa proba czytania ze zrozumieniem Cytuj: Choć widać, że: viona napisał(a): Slowo" to bezimienny Chrystus, duch, ktory napelnil ludzkie, fizyczne "naczynie", oznaczone imieniem "Jezus" Widać tu brak rozumienia słowa "słowo". Bo SŁOWO to nie człowiek. Ani konkretny, ani anonimowy . Tak?...a gdzie ja napisalam, ze "Slowo" to czlowiek? Cytuj: Bo Słowo to Wola Boga. To Jego myśl, która się staje faktem dokonanym. Albo materią. Ożywioną lub nieożywioną. Słowo nigdy nie jest bezimienne. Bo jest. No wiec jakim imieniem nazwiesz "Slowo"? Twoje twierdzenia, ze "Slowo" to "wolna wola", lub "mysl", albo "materia ozywiona lub nieozywiona" sa nielogiczne, a tym samym niezgodne z prawda. Chyba nie raz slyszales zdanie "Slowo Boze jest prawda"...? Prawa logiki to prawa boskiej, duchowej natury. "Slowo" pochodzi od Boga i sila rzeczy jest Ono natury duchowej, jest prawda...czyli Chrystusem. Cytuj: Słowo Ojca może przejawiać się w Osobie Syna jest w pełni uzasadnione. Bo Syn pochodzi od Ojca. Idacy, Synem (Bozym) moze zostac tylko ten czlowiek, w ktorym to "Slowo" sie "przejawia", a nie ten, w ktorym "moze sie przejawiac". W przypadku Jezusa "Slowo" zaczelo sie w nim przejawiac od chrztu w Jordanie, w przypadku Piotra od chwili , kiedy rozpoznal on Chrystusa(Slowo) w Jezusie, w przypadku innych dzieci bozych w chwili nowonarodzenia z ducha, kiedy to czlowiek uswiadamia sobie, ze oprocz natury fizycznej(ciala) posiada takze nature duchowa, boską. Cytuj: Słusznie też stwierdza viona, że człowiek może być wypełniony Chrystusem. Tak, jak może być napełniony Duchem świętym. Idacy, czlowiek "wypelniony Chrystusem" to to samo, co czlowiek "wypelniony Duchem Swietym" Cytuj: Dobre jest też porównanie człowieka do pustego naczynia, które Bóg może wypełnić. Jeśli mu na to pozwolimy. No tak, Idacy Tyle tylko ze to naczynie nie jest tak calkiem puste, bo tli sie w nim boska iskierka zycia, bardzo czesto nieuswiadomiona przez to ludzkie"naczynie" Cytuj: Podam inne porównanie. Człowiek doniczka. Wypełnione ziemią. Suchą. Jałową. A niej ziarno zasiane przez Boga. W każdej doniczce=człowieku jest ziarenko. I co z nim? Albo będzie podlewane, nawożone, pielęgnowane... albo zniszczone, albo zostawione w warunkach uniemożliwiający wzrost. Może też być najpierw podlewane, a gdy wykiełkuje zapomniane i zniszczone Bardzo dobre porownanie. W tym miejscu chce tylko podkreslic, ze "wzrost " i rozwoj tego "ziarenka" (boskiej iskierki zycia) mozliwy jest tylko w duchu. Dlatego czlowieka nowonarodzonego z ducha nazywa sie dzieckiem bozym, ktoremu dopiero moc ducha umozliwi wzrost i pelny rozwoj duchowy. Cytuj: Ta doniczka=człowiek nie jest oznaczona imieniem własnym. Danym na chrzcie. Pomysl, Idacy...przeciez kazdy czlowiek, ktory rodzi sie na ziemi ("doniczka" z twojego porownania) otrzymuje imie, ktore zapisane zostaje w akcie urodzenia, chrztu, obrzezania... Cytuj: Ale i tu viona ma rację, że jest, raczej moze być, także oznaczona imieniem Jezus. Tak , Idacy i nie zapominaj, ze imieniem "Jezus" zostalo "oznaczonych" wiele "doniczek" Cytuj: Ale tylko wtedy, gdy się doniczka=człowiek do Niego przyznaje. Wierzy Mu. Naśladuje Go. Idacy, "doniczki" nikt nie pyta o zgode przed nadaniem jej imienia. Mnie nikt nie pytal, ciebie tez nie i tak samo bylo ze wszystkimi doniczkami, ktore nazwano "Jezus". Cytuj: viona napisał(a): Czlowiek Jezus nie stal sie nigdy "Slowem" i jego imie nie ma tego znaczenia, ktore sugeruje podejrzany tekst. To raczej "Slowo" stalo sie cialem, ale nadawanie "Slowu" ludzkiego imienia to -moim zdaniem- wielkie duchowe naduzycie. Słusznie. Słowo stało się Ciałem. A nie odwrotnie. Ale też warto zwrócić uwagę na to, że nikt nie sugerował procesu odwrotnego. (...) Tu chodzilo o to, ze Jerzy-67 podkreslil w cytowanym tekscie biblijnym slowa, ktore -moim zdaniem- nie pasuja do kontekstu, nadajac "Slowu" jakies ludzkie imie...a nie o jakis"odwrotny proces". Czytaj ze zrozumieniem, zeby nie plesc takich bzdur. Cytuj: viona napisał(a): Odnoszac to do "tego co zrobiles", aby stac sie dzieckiem bozym, wyglada na to, ze uwierzyles w podkreslone przez ciebie (mozliwe) klamstwo. Tu niestety nadużycie. Wierzenie w objawienie podane w Biblii nie jest kłamstwem, ale wierzeniem Bogu. To co ktoś robi, aby stać się dzieckiem bożym jest wypełnianiem Jego woli. Ale człowiek nie może się nim stać bez decyzji Boga. Ale może się starać, aby się stawać. I to Jerzy wyjaśnił. Bo wiara to ciągłe przybliżanie się do Boga. To stałe starania, aby coraz lepiej rozumieć Jego wole. I Jego objawienie zawarte w Biblii. A takze objawienie, które przekazał za pośrednictwem swoich dzieł. Np. praw przyrody. Czy instynktu samozachowawczego. To co ktoś robi, aby stawać (podkreślam: stawać, a nie stać) się dzieckiem bożym jest zawsze chwalebne. Sądzę, że także wtedy, gdy się przy tym błądzi. Jeszcze raz podkreslam, ze moim zdaniem, nazywanie "Slowa" ludzkim imieniem "Jezus" jest niezgodne z objawiona prawda. Ale przeciez kazdy ma prawo do wlasnego zdania i byloby chyba dobrze i milo, aby kazdy umial jeszcze to swoje zdanie obronic w dyskusji, podajac odpowiednie logiczne argumenty, zamiast sie drzec i pomstowac, tak, jak to robi Jerzy-67 
|
Wt maja 21, 2024 14:06 |
|
|
|
 |
viona
|
Wybawiony napisał(a): Viona W jakie imię Ty wierzysz? A masz moze jakis pomysl? Bo ja nie mam zadnego 
|
Wt maja 21, 2024 14:09 |
|
 |
Wybawiony
|
Skoro nie wierzysz w to, że Bóg zbawia, to możesz sobie wierzyć choćby w krasnoludki. Biblia zapewnią nas jednak o tym, że dano nam tylko jedno imię, w którym możemy być zbawieni.
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
Wt maja 21, 2024 14:52 |
|
|
|
 |
viona
|
Wybawiony napisał(a): Skoro nie wierzysz w to, że Bóg zbawia, to możesz sobie wierzyć choćby w krasnoludki. Biblia zapewnią nas jednak o tym, że dano nam tylko jedno imię, w którym możemy być zbawieni. Wybawiony, ja do zbawienia potrzebuje Ojca, ktory objawia mi prawde, czyli Chrystusa. Syn Bozy nazywal Ojca Ojcem, a Ojciec nazywal Syna Synem. Kazde imie, jakie kiedykolwiek zostalo nadane, jest tylko etykietka na opakowaniu , w ktorym ukryto prawdziwy skarb...rowniez imie "Jezus" jest tylko taka etykietka. Ale to nie imie uwalnia nas od klamstwa, w ktorym bladzimy, lecz moc Ojca, ktory objawil sie nam w Chrystusie, duchu prawdy. Kult imienia w judeochrzescijanstwie bierze sie ze Starego Przymierza. W Nowym Przymierzu nie obowiazuje. Jesli czytasz o "imieniu, ktore zbawia" w Biblii, to tylko dlatego, ze napisali te ksiege Zydzi, ktorzy odrzucili SLOWO.
|
Wt maja 21, 2024 15:58 |
|
 |
Jerzy_67
|
viona napisał(a): Wybawiony napisał(a): Viona W jakie imię Ty wierzysz? A masz moze jakis pomysl? Bo ja nie mam zadnego  A to znasz?: Dz 4,12 PAU (12) Tylko dzięki Niemu można być zbawionym. Bo nie dano ludziom żadnego innego imienia pod niebem, w którym możemy być zbawieni. O kim tu Piotr mówi?... viona napisał(a): Jeszcze raz podkreslam, ze moim zdaniem, nazywanie "Slowa" ludzkim imieniem "Jezus" jest niezgodne z objawiona prawda. Wczytaj się z Jana 1. Najpierw mowa jest o Słowie, a potem czytamy: J 1,14 PAU (14) Słowo stało się ciałem i zamieszkało wśród nas. Oglądaliśmy Jego chwałę, chwałę, którą jako Jednorodzony, pełen łaski i prawdy, ma od Ojca. O kim tu Jan pisze?...
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Wt maja 21, 2024 16:00 |
|
|
|
 |
viona
|
Jerzy_67 napisał(a): (...)A to znasz?: Dz 4,12 PAU (12) Tylko dzięki Niemu można być zbawionym. Bo nie dano ludziom żadnego innego imienia pod niebem, w którym możemy być zbawieni. (...) Oczywiscie, ze znam. Moj czujnik rozpoznaje to jako sprzeczne z prawda. Cytuj: viona napisał(a): Jeszcze raz podkreslam, ze moim zdaniem, nazywanie "Slowa" ludzkim imieniem "Jezus" jest niezgodne z objawiona prawda. Wczytaj się z Jana 1. Najpierw mowa jest o Słowie, a potem czytamy: [list] J 1,14 PAU (14) Słowo stało się ciałem i zamieszkało wśród nas. Oglądaliśmy Jego chwałę, chwałę, którą jako Jednorodzony, pełen łaski i prawdy, ma od Ojca.O kim tu Jan pisze?... Tu Jan pisze o Slowie, ktore zamieszkalo w czlowieku, stajac sie Chrystusem, ktorego Ojciec nazywa "Synem umilowanym", jednorodzonym,pelnym prawdy...Czlowiek stal sie Chrystusem. Imie tego czlowieka, Jezus, okreslajace cialo, nie ma dla Ojca znaczenia i Ojciec nigdy nie zwrocil sie do swojego Syna tym imieniem. Kazdy czlowiek nowonarodzony w duchu, tak jak Syn Bozy, "umiera w ciele" i jego imie umiera razem z nim. Zacytowany z Jana fragment rozpoznaje jako slowa prawdy.
|
Wt maja 21, 2024 16:45 |
|
 |
Jerzy_67
|
viona napisał(a): Jerzy_67 napisał(a): (...)A to znasz?: Dz 4,12 PAU (12) Tylko dzięki Niemu można być zbawionym. Bo nie dano ludziom żadnego innego imienia pod niebem, w którym możemy być zbawieni. (...)
Oczywiscie, ze znam. Moj czujnik rozpoznaje to jako sprzeczne z prawda. Czy to znaczy, że nie uznajesz tego, o czym tu Piotr mówi, że jedynie w imieniu Jezus [imię oznacza tu to, kim Jezus jest i czego dokonał: z naciskiem na ofiarę złożoną za grzeszników] jest nasze zbawienie, a Jezus jest tym jedynym naszym Zbawcą?! Czemu napełniony Duchem Świętym apostoł Piotr (Piotr, nie Paweł, którego nie akceptujesz, gdy nie chcesz, a akceptujesz, gdy Ci to wygodne) nie zareagował na ten "czujnik", jaki Ty ponoć posiadasz?... Czemu Piotr nie rozpoznał prawdy?! Wygląda na to, że masz lepsze od niego poznanie! Mam/mamy Ci gratulować? [czy może zapłakać nad wielkością zwiedzenia, które rozpoznaję w tym, co piszesz]
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Wt maja 21, 2024 16:53 |
|
 |
viona
|
Jerzy_67 napisał(a): (...)
Czemu napełniony Duchem Świętym apostoł Piotr (Piotr, nie Paweł, którego nie akceptujesz, gdy nie chcesz, a akceptujesz, gdy Ci to wygodne) nie zareagował na ten "czujnik", jaki Ty ponoć posiadasz?... Czemu Piotr nie rozpoznał prawdy?! Piotr na 100% rozpoznawal prawde, tylko ze autorzy Dziejow nie mieli interesu, aby o tym wspomniec. Oni promowali Jezusa, ktory ukazal sie Pawlowi pod Damaszkiem. Cytuj: Wygląda na to, że masz lepsze od niego poznanie! Mam/mamy Ci gratulować? [czy może zapłakać nad wielkością zwiedzenia, które rozpoznaję w tym, co piszesz] Ja wiem, ze mam takie poznanie jak Piotr, ani lepsze, ani gorsze. Gratulacji nie oczekuje, to raczej ty ich oczekujesz, przemawiajac "z katedry Mojzesza" Jesli chcesz plakac to placz...az sie wyplaczesz 
|
Wt maja 21, 2024 17:39 |
|
 |
Jerzy_67
|
Rozmowa z Tobą nie ma sensu; a też szkoda, abyś miała pole do popisu, więc już ignoruję to, co piszesz.
|
Wt maja 21, 2024 17:49 |
|
 |
viona
|
Jerzy_67 napisał(a): Rozmowa z Tobą nie ma sensu; a też szkoda, abyś miała pole do popisu, więc już ignoruję to, co piszesz. Przyznaj sie lepiej, ze nie potrafisz przegrywac 
|
Wt maja 21, 2024 18:07 |
|
 |
Jerzy_67
|
Boże Słowo radzi mi unikać... 1Tm 6:20 BW "Tymoteuszu! Strzeż tego, co ci powierzono, unikaj pospolitej, pustej mowy i sprzecznych twierdzeń, błędnej, rzekomej nauki,"
2Tm 2:16 BW "A pospolitej, pustej mowy unikaj, bo ci, którzy się nią posługują, będą się pogrążali w coraz większą bezbożność,"
2Tm 2:23 BW "A głupich i niedorzecznych rozpraw unikaj, wiedząc, że wywołują spory."
Tt 3:9 BW "A głupich rozpraw i rodowodów, i sporów, i kłótni o zakon unikaj; są bowiem nieużyteczne i próżne."
Tt 3:10 BW "A człowieka, który wywołuje odszczepieństwo, po pierwszym i drugim upomnieniu unikaj,"
|
Wt maja 21, 2024 18:13 |
|
 |
viona
|
Jerzy-67, skoro tak ci radzi Boze Slowo wypowiedziane i zatwierdzone przez Pawla, to tak zrob... i czekaj na efekty Ja ci juz dziekuje za wrazenia, ktorych mi dostarczyles. Bylo mi bardzo milo powalczyc z toba "mieczem" Slowa Bozego "Słowo Boże bowiem jest żywe i skuteczne, ostrzejsze niż wszelki miecz obosieczny, przenikające aż do rozdzielenia duszy i ducha, stawów i szpiku, zdolne rozsądzić myśli i zamiary serca"Hbr. 4:12Pozdrawiam cie w duchu i prawdzie 
|
Wt maja 21, 2024 18:51 |
|
 |
Jerzy_67
|
viona napisał(a): Pozdrawiam cie w duchu i prawdzie To miłe, że serdecznie się do mnie odnosisz; dziękuję Także jak najlepiej Ci życzę i modlę się, abyś była zbawiona! Oboje wiemy, że zbawienie jest nam potrzebne, więc na Bożych warunkach je przyjmijmy, a wtedy wieczność stanie przed nami otworem (i przed każdym, kto też tak zrobi)... Będę dalej na forum obecny, ale nie chcę z Tobą rozmawiać (jednak nie wykluczam tego tak absolutnie).
|
Śr maja 22, 2024 5:16 |
|
 |
george45
|
Jerzy_67 napisał(a): viona napisał(a): Pozdrawiam cie w duchu i prawdzie To miłe, że serdecznie się do mnie odnosisz; dziękuję Także jak najlepiej Ci życzę i modlę się, abyś była zbawiona! Oboje wiemy, że zbawienie jest nam potrzebne, więc na Bożych warunkach je przyjmijmy, a wtedy wieczność stanie przed nami otworem (i przed każdym, kto też tak zrobi)... Jeśli jednak uważasz, że sama modlitwa wystarczy, to możne tak wypadałoby pomodlić się w skrytości ducha, a nie tak jak to czynią obłudnicy, w synagogach, rogach ulic, forach internetowych, po to, żeby się ludziom pokazać. Dla mnie taka postawa jest odrażającą. To skamielina, którą chcesz podnieść wartość swego ego. Staraj się ewoluować, w swej wierze. Spytaj starszych zboru, jak powinna wyglądać modlitwa.
|
Śr maja 22, 2024 9:54 |
|
 |
Jerzy_67
|
george45 napisał(a): Jeśli jednak uważasz, że sama modlitwa wystarczy, to możne tak wypadałoby pomodlić się w skrytości ducha, a nie tak jak to czynią obłudnicy, w synagogach, rogach ulic, forach internetowych, po to, żeby się ludziom pokazać. Dla mnie taka postawa jest odrażającą. No to gdybym miał Cię posłuchać i nic nie wspominać o modlitwie, to musiałbym wyżej Cię cenić, niż apostołów, którzy pisząc Listy wciąż wspominali o tym, że: - modlą się za odbiorców ich Listów; - proszą o modlitwę w ich własnej intencji. Myśl, że miałbym wyżej cenić Ciebie, niż apostołów, jest dla mnie nie do przyjęcia! [a jak wolisz, to mogę użyć słowa, które kończy cytowaną Twoją wypowiedź...] Jestem chrześcijaninem i chcę żyć, jak chrześcijanin, więc Twoje filozofie są odrzucane przeze mnie (m.in. dlatego, że silisz się na odwoływanie się do Pisma, ale słabe masz pojęcie o jego przesłaniu)! Czy rozumiemy się?! - jeśli tak, to daruj już sobie kolejne próby prowokowania mnie do rozmowy z Tobą, bo to naprawdę strata czasu: Twojego i mojego! Rozumiemy się, czy mam powtórzyć?!
|
Śr maja 22, 2024 10:03 |
|
|
|