Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
hubris napisał(a): Brawo. Skłoniłeś mnie do ujawnienia istoty Wszechmocnego Krasnoludka. Jego główną cechą jest Tajemnica jego natury (nie do zrozumienia i zbadania). Nikt nie ośmieli się powiedzieć, że ją rozumie. Jeżeli tajemnica jego natury jest nie do zrozumienia i zbadania to skąd wiesz, że jest Krasnoludkiem?
|
Pt lis 03, 2017 9:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No jak to skąd, jak nie z prywatnego objawienia. Różki ma, ogonek ma, czerwony cały i siarką wionie – musi krasnoludek!
|
Pt lis 03, 2017 9:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Osiris napisał(a): Jeśli mówisz o teologii jako o nauce to chciałbym się dowiedzieć skąd przyszło Ci to do głowy. Jeśli teologia nie jest nauką, to tym bardziej nie może być sprzeczna z biologią. Tak to jest, jak się zapomina, co się próbowało uargumentować.
|
Pt lis 03, 2017 9:21 |
|
|
|
 |
Osiris
|
zefciu napisał(a): Osiris napisał(a): Jeśli mówisz o teologii jako o nauce to chciałbym się dowiedzieć skąd przyszło Ci to do głowy. Jeśli teologia nie jest nauką, to tym bardziej nie może być sprzeczna z biologią. Tak to jest, jak się zapomina, co się próbowało uargumentować. Doprawdy? Astrologia nie jest nauką a postulaty które głosi są całkowicie sprzeczne z nauką. Podobnie jest z teologią. Nie musi być nauką by jej tezy były sprzeczne z nauką.
|
Pt lis 03, 2017 22:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Osiris napisał(a): Doprawdy? Astrologia nie jest nauką a postulaty które głosi są całkowicie sprzeczne z nauką. No owszem. Ale siłą rzeczy może być sprzeczna tylko tam, gdzie głosi postulaty wchodzące na "działkę" nauki. Tak czy siak wobec argumentu "magisteria są niezależne" argument "ale przecież teologia nie jest nauką" nie ma wartości.
|
So lis 04, 2017 15:40 |
|
|
|
 |
Osiris
|
zefciu napisał(a): Osiris napisał(a): Doprawdy? Astrologia nie jest nauką a postulaty które głosi są całkowicie sprzeczne z nauką. No owszem. Ale siłą rzeczy może być sprzeczna tylko tam, gdzie głosi postulaty wchodzące na "działkę" nauki. Tak czy siak wobec argumentu "magisteria są niezależne" argument "ale przecież teologia nie jest nauką" nie ma wartości. Argument o niezależności magisteriów jest słaby. Wskrzeszanie zmarłych, narodzenie z dziewicy, chodzenie po wodzie i inne cuda są całkowitym zaprzeczeniem biologii. Powstaniem wszechświata również zajmuje się nauka natomiast wierzący twierdzą, że Bóg jest stworzycielem. To są fundamentalne elementy wiary chrześcijańskiej będące na przeciwnym biegunie w stosunku do nauki. W tym względzie astrologia niczym się nie róźni od teologii. Rozsądni ludzie uznają tę pierwszą za stek bzdur natomiast z jakiegoś powodu (tradycja?) cieszy się większym poważaniem.
|
So lis 04, 2017 17:14 |
|
 |
Osiris
|
ErgoProxy napisał(a): No jak to skąd, jak nie z prywatnego objawienia. Różki ma, ogonek ma, czerwony cały i siarką wionie – musi krasnoludek! Wszechmocny Krasnoludek ma podobne cechy do Boga z jedną różnicą - nie cierpi wszystkich innych religii, w tym chrześcijaństwa a w szczególności katolicyzmu 
|
So lis 04, 2017 17:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Osiris napisał(a): ErgoProxy napisał(a): No jak to skąd, jak nie z prywatnego objawienia. Różki ma, ogonek ma, czerwony cały i siarką wionie – musi krasnoludek! Wszechmocny Krasnoludek ma podobne cechy do Boga z jedną różnicą - nie cierpi wszystkich innych religii, w tym chrześcijaństwa a w szczególności katolicyzmu  Co ty w koło z tymi krasnoludkami? Krasnoludek nie może być wszechmocny z zasady.
|
So lis 04, 2017 17:43 |
|
 |
Saqura
|
Osiris napisał(a): Powstaniem wszechświata również zajmuje się nauka natomiast wierzący twierdzą, że Bóg jest stworzycielem Trochę głupkowato by wyglądało, gdyby twierdzili że to nauka Osiris napisał(a): To są fundamentalne elementy wiary chrześcijańskiej będące na przeciwnym biegunie w stosunku do nauki. Zależy,jeśli dla kogoś kto wierzy, że są rzeczywistością(sfera duchowa człowieka) to wtedy teologia jest dla tej "jednostki" nauką. Osiris napisał(a): Wszechmocny Krasnoludek ma podobne cechy do Boga z jedną różnicą - nie cierpi wszystkich innych religii, w tym chrześcijaństwa a w szczególności katolicyzmu Wierz w niego,jeżeli to Cię zaspokaja i daje szczęście,nikt nie ma prawa tego zburzyć. Zastanawia mnie Twoja obecność tutaj,tyle energii, uwagi poświęcać temu co według Ciebie nie istnieje...bo wierzysz że nie istnieje,prawda? Czy tylko szukasz dowodów by utwierdzić się w tym że nie istnieje? Pytam poważnie, zdając sobie sprawę że masz prawo czynić co zechcesz ..hmmm Jeśli nie chcesz odpowiadać, nie musisz(to tylko moje "głośne" myśli/ciekawość)
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
So lis 04, 2017 17:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może Osiris chce uwierzyć tylko nie chce się do tego przyznać? Bo jakby tak nie było to mógłby iść na forum dla ateistów i tam być klepany po plecach
|
So lis 04, 2017 23:23 |
|
 |
Osiris
|
felek27 napisał(a): Osiris napisał(a): ErgoProxy napisał(a): No jak to skąd, jak nie z prywatnego objawienia. Różki ma, ogonek ma, czerwony cały i siarką wionie – musi krasnoludek! Wszechmocny Krasnoludek ma podobne cechy do Boga z jedną różnicą - nie cierpi wszystkich innych religii, w tym chrześcijaństwa a w szczególności katolicyzmu  Co ty w koło z tymi krasnoludkami? Krasnoludek nie może być wszechmocny z zasady. Z jakiej zasady? z tej samej która mówi, że Bóg jest wszechmocny?
|
N lis 05, 2017 10:24 |
|
 |
Osiris
|
Saqura napisał(a): Wierz w niego,jeżeli to Cię zaspokaja i daje szczęście,nikt nie ma prawa tego zburzyć. Zastanawia mnie Twoja obecność tutaj,tyle energii, uwagi poświęcać temu co według Ciebie nie istnieje...bo wierzysz że nie istnieje,prawda? Czy tylko szukasz dowodów by utwierdzić się w tym że nie istnieje? Pytam poważnie, zdając sobie sprawę że masz prawo czynić co zechcesz ..hmmm Jeśli nie chcesz odpowiadać, nie musisz(to tylko moje "głośne" myśli/ciekawość) Cóż złego jest w wykazywaniu absurdów? Ludzie wierzyli dawniej w mitologiczne bóstwa, chrześcijanie czy muzułmanie uważają to za bajki sami wierząc w podobne. Zastanawia mnie jak ludzie mogą wierzyć w takie rzeczy a jednocześnie zachowywać się rozsądnie na co dzień. Jeśli ludzie tak głęboko wierzą w wieczny raj to dlaczego kurczowo trzymają się swojego krótkiego ziemskiego, materialnego życia?
|
N lis 05, 2017 10:33 |
|
 |
Saqura
|
Osiris napisał(a): Cóż złego jest w wykazywaniu absurdów? Tak,jeśli dla kogoś ten "absurd" to sens,droga,wewnętrzne szczęście,spokój. Dlaczego to burzyć,kto pozoruje sobie do tego takie prawo? Skąd wiesz że to co Tobie daje spełnienie,będzie spełnieniem dla innego człowieka? Osiris napisał(a): Jeśli ludzie tak głęboko wierzą w wieczny raj to dlaczego kurczowo trzymają się swojego krótkiego ziemskiego, materialnego życia? Bo widzisz Bóg włożył w "serce" człowieka czas niezmierzony,bo sam jest wiecznym istnieniem, dlatego zmysłowa istota widząc dokoła śmierć odczuwa lęk,przeraża ją by przestać być/istnieć. Hmmm..nie uogólniaj,dla wielu to/o tutaj życie jest "uciskiem ducha"
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
N lis 05, 2017 11:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Osiris napisał(a): Argument o niezależności magisteriów jest słaby. Wskrzeszanie zmarłych, narodzenie z dziewicy, chodzenie po wodzie i inne cuda są całkowitym zaprzeczeniem biologii. Gdyby chrześcijanie twierdzili, że wskrzeszanie zmarłych, narodzenie z dziewicy i chodzenie po wodzie nie są cudami, to owszem - mielibyśmy do czynienia z zaprzeczeniem biologii. Skoro jednak twierdzą, że są cudami, że "pokonane są prawa natury", to tym samym potwierdzają iż owe prawa na to nie pozwalają. Cytuj: Powstaniem wszechświata również zajmuje się nauka natomiast wierzący twierdzą, że Bóg jest stworzycielem. Tylko jakoś nie jesteś w stanie wskazać konkretnej sprzeczności. Cytuj: będące na przeciwnym biegunie w stosunku do nauki. No właśnie.
|
N lis 05, 2017 11:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przy chodzeniu po wodzie i zaprzeczeniu Biologi smiechłem na głos. Mi to bardziej podchodzi pod fizykę ale dobrze niech będzie. Myślałem że cuda z natury są niemożliwe do wyjaśnienia naukowo i nie podlegają prawom tego świata. Jeżeli "cuda" byłyby możliwe do powtórzenia naukowo to nie byłyby cudami. Taka subtelna różnica. Osiris, doskonale zdaje sobie z tego sprawę i sieje demagogię
|
N lis 05, 2017 11:49 |
|
|
|