Autor |
Wiadomość |
Inny_punkt_widzenia
|
Seweryn napisał(a): .Jednak chciałbym dowiedziec sie o czasie urojonym od Big Maca ,który zrozumiał go analizując hipotezy Hawkinga . Wydaje mi się ,że Big Mac nigdy tego nie powiedział.
|
Wt lip 24, 2007 15:38 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Seweryn napisał(a): .Jednak chciałbym dowiedziec sie o czasie urojonym od Big Maca ,który zrozumiał go analizując hipotezy Hawkinga . Wydaje mi się ,że Big Mac nigdy tego nie powiedział.
Jeśli jest tak jak mówisz to znaczy ,że Big Mac przedstawił hipotezę ,której sam nie rozumie. Prawdę mówiąc też tak sądziłem.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Wt lip 24, 2007 19:43 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Pora abyś coś zrozumiał Seweryn ,to nie bedzie trudne:Hipoteza o czasie urojonym jest tylko po częsci Hawkinga ,przyczynili sie do niej równiez inni naukowcy ,Hawking nie jest dyktatorem.Musisz tez wiedzieć ,ze my tylko przytaczamy hipotezy innych ,ty też nie przytoczyłes żadnej swojej hipotezy ,wszystko to o czym mówiłeś , mówili juz inni wczesniej .
|
Śr lip 25, 2007 16:06 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Pora abyś coś zrozumiał Seweryn ,to nie bedzie trudne:Hipoteza o czasie urojonym jest tylko po częsci Hawkinga ,przyczynili sie do niej równiez inni naukowcy ,Hawking nie jest dyktatorem.Musisz tez wiedzieć ,ze my tylko przytaczamy hipotezy innych ,ty też nie przytoczyłes żadnej swojej hipotezy ,wszystko to o czym mówiłeś , mówili juz inni wczesniej .
Masz rację ja nie przytaczam hipotez ja przytaczam PRAWDY , Biblia mówi o prawdach nie o hipotezach .W dzisiejszym świecie prawda zwana jest FAKTEM.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr lip 25, 2007 21:35 |
|
 |
_Big_Mac_
|
Przez kilka ostatnich dni nie miałem dostępu do komputera.
Seweryn, opis na wikipedii całkiem dobrze wyjaśnia, czym jest czas urojony. Mam go przepisać i przeredagować, żebyś uznał, że wiem o co biega? Nie widzę potrzeby, to Ty masz problem z jego zrozumieniem, nie ja. Oczywiście nie twierdzę, że pozjadałem wszystkie rozumy, albo że jestem z matmy tak mocny, jak Hawking. Na pewno nic bym nie zrozumiał z wyprowadzeń matematycznych, które on przeprowadza. Jego hipotezę znam od strony "opisowej", czyli tak, jak to on omawia na wykładach i w książkach, nie od strony formalnej, matematycznej, którą zajmują się odpowiednio wykształceni matematycy i fizycy.
Na wikipedii masz taki właśnie niematematyczny opis "na chłopski rozum", czym jest czas urojony. Jeśli tego nie rozumiesz, to ja już lepiej nie wyjaśnię.
Śr lip 25, 2007 21:36 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
To powiedz chociaż kiedy hipotetycznie zakładamy istnienie czasu urojonego?
|
Śr lip 25, 2007 21:46 |
|
 |
_Big_Mac_
|
Seweryn napisał(a): Masz rację ja nie przytaczam hipotez ja przytaczam PRAWDY , Biblia mówi o prawdach nie o hipotezach .W dzisiejszym świecie prawda zwana jest FAKTEM. To, że w Biblii są fakty, jest hipotezą. Nazywanie ich prawdami nie czyni z nich faktów. Mogę nawet napisać książkę o treści: "Boga nie ma, czas urojony to prawda, wszechświat bez granic to prawda, Hawking nie myli się nigdy. Słowa te podyktował mi Hawking. Te słowa są prawdą, bo dyktujący je się nie myli, a nie myli się, bo tak jest napisane (a te słowa są przecież prawdą, to już dowiedliśmy)." Mogę powiedzieć, że ta książka jest autentyczna i zawiera fakty - ale to będzie hipoteza. Cytuj: To powiedz chociaż kiedy hipotetycznie zakładamy istnienie czasu urojonego?
Co to znaczy "kiedy" zakładamy istnienie czasu urojonego?
Śr lip 25, 2007 22:06 |
|
 |
Seweryn
|
To znaczy kiedy hipoteza Hawkinga przewiduje ,żeby go sobie uroić? ,dla potrzeby ,wyjaśnienia mechanizmów hipotezy?
|
Śr lip 25, 2007 22:20 |
|
 |
Seweryn
|
Big Mac prawda to inaczej fakt ,kłamstwo to nieprawda.Natomiast hipoteza to domysł lub przypuszczenie .Więc nie możesz mieszać przypuszczenia z faktem, bo jeżeli tak zrobisz to znaczy ,że to co zakłada hipoteza Hawkinga nie jest hipotezą tylko faktem ,Więc sam widzisz że jeśli zaczniesz przekręcać znaczenia słów to wychądzą bzdury.
|
Śr lip 25, 2007 22:38 |
|
 |
_Big_Mac_
|
Seweryn napisał(a): To znaczy kiedy hipoteza Hawkinga przewiduje ,żeby go sobie uroić? ,dla potrzeby ,wyjaśnienia mechanizmów hipotezy? Jeśli nie przeczytałeś lub nie zrozumiałeś artykułu na wiki, to powiedz od razu, ułatwi nam takie podejście dalszą dyskusję. Słowo "urojony" nie oznacza, że ten czas mamy sobie uroić. To termin ze świata matematyki, odnoszący się do zbioru liczb zespolonych. Nazwa. Dlatego wolę używać, przy wyjaśnianiu tej hipotezy, pojęcia "czas zespolony", choć w nomenklaturze spotyka się termin "czas urojony". Efekt psychologiczny słowa "uroić" zmienia odbiór. Semantyka staje na drodze zrozumieniu. Cytuj: Big Mac prawda to inaczej fakt ,kłamstwo to nieprawda.Natomiast hipoteza to domysł lub przypuszczenie .
Zgadza się. Ale przypuszczeniem Twoim jest, że w Biblii są fakty. Rozumiesz? Twoja hipoteza brzmi "Biblia mówi o faktach". Zdanie "Biblia mówi o faktach" nie jest faktem, tylko przypuszczeniem, tak samo jak zdanie "Moja książka dyktowana przez Hawkinga mówi o faktach".
Śr lip 25, 2007 22:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): To znaczy kiedy hipoteza Hawkinga przewiduje ,żeby go sobie uroić? ,dla potrzeby ,wyjaśnienia mechanizmów hipotezy?
Według Hawkinga czas urojony i czas rzeczywisty istnieją tu i teraz równocześnie. Big Mac powiedz mi co było kiedy nie było jeszcze czasu rzeczywistego? Czy istniał sam czas urojony i co spowodowało że zaczął powstawać czas rzeczywisty?
|
Śr lip 25, 2007 23:04 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Big Mac prawda to inaczej fakt ,kłamstwo to nieprawda.Natomiast hipoteza to domysł lub przypuszczenie .Więc nie możesz mieszać przypuszczenia z faktem, bo jeżeli tak zrobisz to znaczy ,że to co zakłada hipoteza Hawkinga nie jest hipotezą tylko faktem ,Więc sam widzisz że jeśli zaczniesz przekręcać znaczenia słów to wychądzą bzdury.
Sewerynie. Widzę, że Tobie trzeba tłumaczyć wszystko zwięźle i prosto.
Przygotuj się na szok.
Biblia to książka. Tylko według Ciebie mówi prawdę.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
Cz lip 26, 2007 9:34 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Pepe napisał(a): czas urojony i czas rzeczywisty istnieją tu i teraz równocześnie. Big Mac powiedz mi co było kiedy nie było jeszcze czasu rzeczywistego? Pepe zastanawiam się co rozumiesz przez czas,czy mógłbyś mi powiedzieć ,gdzie istnieje czas rzeczywisty ,tylko nie mów ,że wszedzie ,podaj chociaż jedno miejsce w którym istnieje czas i to czas rzeczywisty.
|
Cz lip 26, 2007 13:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Pepe zastanawiam się co rozumiesz przez czas,czy mógłbyś mi powiedzieć ,gdzie istnieje czas rzeczywisty ,tylko nie mów ,że wszedzie ,podaj chociaż jedno miejsce w którym istnieje czas i to czas rzeczywisty.
Czas rzeczywisty istnieje wszędzie gdzie jest czasoprzestrzeń. Nie ma go tylko poza granicami rozszerzania wszechświata. Czas urojony jest czasem który posiada w sobie czas rzeczywisty. Czas urojony jest czasem który nie ma początku i końca on poprostu istnieje od zawsze. Teraz pytanie do Bic Maca co spowodowało powstanie czasu rzeczywistego?
|
Cz lip 26, 2007 16:23 |
|
 |
_Big_Mac_
|
Pytanie "co spowodowało powstanie czasu rzeczywistego" ma ukrytą tezę, że musiała istnieć przyczyna jego zaistnienia. Zasada przyczynowości odnosi się do zawartości naszego wszechświata (powiedzmy), ale nie odnosi się dla warunku brzegowego, czyli dla krańca czasoprzestrzeni (wielkiego wybuchu). Pytanie o "przed" WW, czy też "przed" czasem jest błędne merytorycznie i formalnie. To jak pytanie o przyczynę powstania Boga, albo o to, co było przed Bogiem.
Cz lip 26, 2007 18:20 |
|
|
|