Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 10:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 438 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 30  Następna strona
 argumenty na nieistnienie Boga 
Autor Wiadomość

katolicka propaganda ?
jeszcze dziś spotykam się z prze głupimi osądami, ze Chrześcijaństwo to sekta :lol: trzeba przejść niezłe pranie mózgu, żeby największą religię świata nazywać sektą :lol:

Powiedzmy największa sekta świata, może być?
Jacson napisał(a):
katolikom powiem jeszcze, że powinni być dumni, bo Kościół Katolicki to ten Kościół który został założony przez samego Jezusa Chrystusa - Zbawiciela, Mesjasza i Boga.

A przynajmniej KK tak twierdzi .

Pn sie 18, 2008 21:14

Koran zawiera następujące błędy historyczne:

Wymowa tego błędu jest szczególnej wagi zważywszy historyczny materiał na podstawie którego wiemy, że Aleksander nie był muzułmaninem ani że dożył podeszłego wieku. Encyklopedia Britannica stwierdza:

Widzę że wyszukałeś z google z top 10 Miałeś wykazać sam :)
Poza tym mogłeś najpierw przeczytać to co kopiowałeś bo to są błędy a nie sprzeczności . Pierwszy przykład konfrontuje dwie religie, ale mi nie chodziło o dwie tylko o jedną sam islam ,zakładamy że innych nie ma . Sam pytałeś której więc powiedziałem Islam.

Wykaż więc sprzeczności w islamie ,a nie drobne błędy typu: czy Aleksander dożył podeszłego wieku czy też średniego.

Pn sie 18, 2008 21:14

Wykaż więc sprzeczności w islamie ,a nie drobne błędy typu: czy Aleksander dożył podeszłego wieku czy też średniego.

Chwila, chwila...
Koran utrzymuje w surze 39: 23, 28 być wolnym od jakiejkolwiek sprzeczności, wystarczy jedna sprzeczność, aby wykazać, że nie jest on Słowem Bożym.
No i podałem więcej niż jedną.

Pn sie 18, 2008 21:18

Seweryn napisał(a):

Chwila, chwila...
Koran utrzymuje w surze 39: 23, 28 być wolnym od jakiejkolwiek sprzeczności, wystarczy jedna sprzeczność, aby wykazać, że nie jest on Słowem Bożym.
No i podałem więcej niż jedną.

Podałeś błędy a nie sprzeczności .Sam znalazłeś błąd w tym co pisałem był to błąd ortograficzny, jednak nie interesują mnie błędy ortograficzne ani merytoryczne , Więc ciagle czekam na sprzeczności.

Pn sie 18, 2008 21:25

Podałeś błędy a nie sprzeczności .Sam znalazłeś błąd w tym co pisałem był to błąd ortograficzny, jednak nie interesują mnie błędy ortograficzne ani merytoryczne , Więc ciagle czekam na sprzeczności.

Sprzeczności własne

Koran przeczy sobie na wiele sposobów. Skoro Koran utrzymuje w surze 39: 23, 28 być wolnym od jakiejkolwiek sprzeczności, wystarczy jedna sprzeczność, aby wykazać, że nie jest on Słowem Bożym.

Jak wykazaliśmy wcześniej ,Koran podaje cztery sprzeczne wersje tego, jak został on przekazany Mahometowi:

Najpierw mówi nam, że Allah pod postacią człowieka przyszedł do Mahometa i że Mohamet widział go (sura 53: 2-18; 81: 19-24).

Następnie dowiadujemy się, że to "Duch święty" przyszedł do Mahometa (sury 16: 102; 26: 192-194).

Później, jak mówi Koran aniołowie przyszli do Mohameta (sura 15: 8).

Na koniec, najbardziej popularna wersja utrzymuje, że anioł Gabriel dostarczył Koran Mohametowi (sura 2: 97).

Koran nie jest zdecydowany, czy dzień jest w oczach Bożych jak tysiąc, czy pięćdziesiąt tysięcy lat (sura 32:5 a sura 70: 4).

W surach 2: 58 i 7: 161 mamy ten sam cytat z różnym brzmieniem jest to jeden z często powtarzających się problemów w Koranie. Obecność sprzecznych cytatów jest szczególnie poważnym problemem, zważywszy, że muzułmanie utrzymują, że Koran jest absolutnie doskonały nawet w swoich cytatach. Chrześcijaństwo nie czyni takich roszczeń odnośnie Biblii, ale postrzega zapisane mowy w Biblii jako streszczenia tego, co zostało powiedziane. Stąd różne Ewangelie w swój sposób przekazują streszczenie kazań Jezusa używając różnych słów, co jest normalną praktyką.

Na początku Mohamet nakazał swoim wyznawcom zwracać się w modlitwie twarzą do Jerozolimy. Następnie powiedział im, że skoro Bóg jest wszędzie, mogą zwracać się gdzie chcą. Po czym znowu zmienił zdanie i nakazał zwracać się w stronę Mekki (sura 2: 115 a sura 2: 144). Wielu uczonych jest zdania, że zmiany kierunku modlitwy podyktowane były próbami zyskania uznania najpierw Żydów, a później pogan.[49]

Najpierw Mohamet mówił, że jego wyznawcy mogą się bronić, kiedy zostają zaatakowani (sura 22: 39). Później rozkazuje im udać się na wojnę za niego (sura 2: 216-218). Miało to przysporzyć bogactw z grabieży karawan. W miarę wzrostu liczebności jego armii wzrasta apetyt na luby (sura 5: 33). Stąd rozkazuje prześladować inne religie i w ten sposób pomnażać swoje dobra (sura 9:5, 29). Wola Allaha wydaje się zmieniać w zależności od sukcesów Mahometa w rabowaniu i plądrowaniu.[50]

Kto był pierwszym, który uwierzył? Abraham czy Mojżesz (sura 6: 14 a sura 7: 143)? nie może być dwóch "pierwszych."

Fakt że judaizm i chrześcijaństwo rozpadło się na różne sekty w Koranie przedstawiany jest jako dowód, że nie były one z Boga (sury 30: 30-32; 42: 13, 14). Jednak sam islam rozpadł się na wiele zwalczających się sekt i stąd nie może być prawdziwy jeśli Koran ma rację.

Pn sie 18, 2008 21:29

Też sądziełm, że Islam nie jest prawdziwy, to utwierdza mnie, że Jezus jest Synem Bożym.

Pn sie 18, 2008 21:34

Też sądziełm, że Islam nie jest prawdziwy, to utwierdza mnie, że Jezus jest Synem Bożym.

Podobne teksty są o chrześcijaństwie.

Pn sie 18, 2008 21:36

Seweryn napisał(a):

Wykaż sprzeczności w słowach Jezusa ?

Pn sie 18, 2008 21:38

movsd napisał(a):
Seweryn napisał(a):

Wykaż sprzeczności w słowach Jezusa ?

link

Pn sie 18, 2008 21:46

Napisałem przecież wyraźnie : Wykaż sprzeczności w słowach Jezusa
Nie chodzi mi o Biblię .

Pn sie 18, 2008 21:50

Nie chodzi mi o Biblię .

Przeczytaj dokładnie cały artykuł.

Pn sie 18, 2008 21:51

Seweryn napisał(a):
Nie chodzi mi o Biblię .

Czytałem więc cytuj.

Pn sie 18, 2008 21:53

movsd napisał(a):
Seweryn napisał(a):
Nie chodzi mi o Biblię .

Czytałem więc cytuj.

Ch: Ale to wszystko jest w Starym Testamencie.

M: To przejdźmy do Nowego Testamentu.

• Jan 5;37 "...Ani głosu jego nie słyszeliście, ani postaci jego nie widzieliście"

• Jan 5;31 "Jeżelibym ja wydawał o sobie świadectwo moje nie byłoby wiarygodne".

• Jan 1;21 "I zapytali go (Jana Chrzciciela): kim więc jesteś? Eliaszem jesteś? A on odrzekł: Nie jestem."

• Jan 14;9 "Kto mnie widział, widział ojca"

• Jan 8;14 "Chociaż ja sam w sobie świadczę, świadectwo moje jest prawdziwe".

• Mateusz 17;12-13 "Lecz powiadam wam, że Eliasz już przyszedł i nie poznali go. ... wtedy zrozumieli uczniowie, że mówił do nich o Janie Chrzcicielu".
Pytanie: Kto mówił prawdę: Jezus czy Jan Chrzciciel?

Ch: Ale w Ewangelii Marka (16;15) Jezus powiedział: Idąc na cały świat, głoście Ewangelię wszystkiemu stworzeniu."

M: To zaprzecza temu co wspomnieliśmy w (Mateusz 15;24 i Mateusz 1;21). Po drugie ten fragment Ewangelii marka (16;9-20) został wykreślony z wielu Biblii. The New American Stenderel Bible zamieściła ten fragment w klamrach. Revised Standard Version opatrzyła ten fragment ewangelii następującym komentarzem: Niektóre najbardziej starożytne autorytety twierdzą, że księga ta najprawdopodobniej kończy się na wersecie 8". To znaczy, że zmartwychwstanie opisane w (Marku 16;29) nie jest autorstwa marka i nie powinno należeć do tej ewangelii. Nawet tłumaczenie nowego świata dla świadków Jehowy przyznaje że do najstarszych pism dodano dłuższe lub krótsze konkluzje po wersetach ewangelii (Marka 15;8)

Ch: Ale Jezus powiedział w (Mateusz 28;19) Idźcie i nauczajcie wszystkie narody".

M: Wszystkie narody" muszą być tłumaczone jako 12 plemion izraelskich. Inaczej to będzie sprzeczne z (Mateusz 15;24 i Mateusz 1;21). W niektórych Bibliach tłumaczy się wszystkie narody" jako all the nations" co w tłumaczeniu polskim znaczy wszystkie określone narody (w sensie wybrane narody) tzn. 12 plemion izraelskich.

a tu masz o rzekomej boskości Jezusa
http://www.planetaislam.com/jezus/dbbostwo.html

Pn sie 18, 2008 22:00

Czy to wszystko? Nowy testament ma kilkaset stron .
Poza tym czy są to sprzeczności jest rzeczą subiektywną . Szczerze mówiąc myślałem, że będzie tego więcej i coś konkretnego . Ktoś chciał sie wysilić i nic nie znalazł ( Mówię o autorze tekstu) Bo co jest sprzecznego w tym że Jezus był dla Izraelitów, a kazał głosić Ewangelię całemu światu .

Pn sie 18, 2008 22:11

Czy to wszystko? Nowy testament ma kilkaset stron .

Jeśli wykażesz się pewną dozą inteligencji to znajdziesz na tej stronie inne teksty o chrześcijaństwie.
Seweryn napisał(a):
Poza tym czy są to sprzeczności jest rzeczą subiektywną . Szczerze mówiąc myślałem, że będzie tego więcej i coś konkretnego . Ktoś chciał sie wysilić i nic nie znalazł ( Mówię o autorze tekstu) Bo co jest sprzecznego w tym że Jezus był dla Izraelitów, a kazał głosić Ewangelię całemu światu .

Jest tam trochę więcej niż to co tu napisałeś.
Ale tak jak powiedział snafu: żadne dowody nie przemówią do wierzących, wy chcecie wierzyć w swoje bóstwa, wasz wybór.

Pn sie 18, 2008 22:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 438 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 30  Następna strona