Czyj światopogląd jest bardziej wiarygodny
Autor |
Wiadomość |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
 Re: Czyj światopogląd jest bardziej wiarygodny
A czym moja "prawda" różni się od Twojej "prawdy", że mi wspólczujesz?
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
Ostatnio edytowano Cz gru 02, 2010 14:59 przez Angella_S, łącznie edytowano 2 razy
|
Cz gru 02, 2010 14:41 |
|
|
|
 |
zsoborniki
|
Angella_S
Dlatego z TWOJĄ prawdą, życzę Ci dobrego samopoczucia!!! Co na niej zbudujesz?
_________________ Pozdrawiam! Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus!
zsoborniki
|
Cz gru 02, 2010 14:44 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
zsoborniki.
Zycie ma głębszy sens. Nie jesteśmy tylko "obumierającymi komórkami", jesteśmy Jego dziećmi. Do niego zmierzamy i niespokojne będzie nasze serce dopóki w Nim nie spocznie. Potwór nas oczekuje.
Chętnie byśmy coś zbudowali ale Słowa Prawdy mówią wyraźnie:
"Naprawdę wolałbym, żebyś nie budował za miliony dolarów kościołów/świątyń/meczetów/kaplic dla Mojej Makaronowej Doskonałości, podczas gdy pieniądze lepiej wydać na (wybierz sam):
1.Skończenie z biedą 2.Leczenie chorób 3.Życie w pokoju, namiętną miłość i obniżenie kosztów kablówki
Może jestem złożonym węglowodanowym wszystkowiedzącym istnieniem, ale w życiu cieszą mnie proste rzeczy. Wiem lepiej. Jestem STWÓRCĄ."
Jezus jest jak Michał Wiśniewski.Idole popkultury.
Wierzę głęboko że zastanowisz się i wrócisz ma drogę Prawdy. Potwór jest jak kochający ojciec, wybacza swiom dzieciom to że zbładziły. Pomodlę się za Ciebie w tej intencji.
Pozdrawiam
_________________ "Kiedy zorientowałem się, że jestem symbolem Polski, wpadłem w depresję" - ORZEŁ
|
Cz gru 02, 2010 14:58 |
|
|
|
 |
Arkadiusz_O
|
zsoborniki napisał(a): .....Ja żyjąc w tej części świata, w tym środowisku, w Polsce przyjąłem chrześcijaństwo (oparte jest na światopoglądzie idealistycznym) jako sposób życia. Zostało mi podarowane w prezencie przez rodziców Marks miał rację, że byt określa świadomość. Gdybyś się urodził jako muzułmanin, inne bajeczki byś sprzedawał. Mój światopogląd (można wyłuskać z tego co już napisałem) jest ponad kulturowy. Niezależnie od tego gdzie bym się urodził (z moim technicznym wykształceniem) wszędzie bym jednakowo wyśmiewał (czasami tylko w duszy o ile bym chciał przeżyć) religie ale nie Boga. No i Ty jesteś na forum i jednocześnie w pracy bo żyjesz z religii, ja piszę za darmo i nie mam żadnego celu w tym, że walę w klawiaturę  . Kto jest więc bardziej wiarygodny ? Mam swój pogląd na wykształcenie duchownych. 80 % czasu w seminarium poświęcone jest praniu mózgowi. Kłamstwo powtórzone 100 razy staje się prawdą a jak się je powtórzy 1000 razy ?. Dajmy jedno - "Miłość Jezusa wyzwala z pychy" Lubię tę nutkę wyższości ( u Sawoj-a jej nie widać co sobie cenię) w głosie czy tekście duchownego A
_________________ "W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?" — Fryderyk Nietzsche
|
Cz gru 02, 2010 15:40 |
|
 |
zsoborniki
|
Arkadiusz_O napisał(a): Mój światopogląd (można wyłuskać z tego co już napisałem) jest ponad kulturowy. Niezależnie od tego gdzie bym się urodził (z moim technicznym wykształceniem) wszędzie bym jednakowo wyśmiewał (czasami tylko w duszy o ile bym chciał przeżyć) religie ale nie Boga.
Światopogląd ponadkulturowy - czy taki istnieje? Jakoś trudno go jednoznacznie określić! Byli już niektórzy, którzy byli ponad - tak im się przynajmniej wydawało, że tworzą nową kulturę. Że utworzą "RAJ NA ZIEMI". I co zostało po nich - pamięć o milionach zniszczonych istnień ludzkich. (Niektórym z nich wydawało się nawet, że budują na Bogu. Kazali nosić żołnierzom klamry pasów wojskowych z napisem "Got mit uns"). Dzisiaj są też ludzie, dla których chrześcijańska antropologia człowieka jest nie do przyjęcia i dla własnej wygody (samozadowolenia i materialnych korzyści) lansują relatywizm moralny, liberalizm... nic jednoznacznego, ostrego a wartości pomieszane z antywartościami - rozmazane... Stąd narastające w społeczeństwie afery korupcyjne, mafie, wśród młodzieży nadużywanie np. alkoholu, narkotyków, dopalaczy, nieodpowiedzialnego sexu... Każda próba otwarcia społeczeństwu oczu na zastępowanie wartości antywartościami zostaje zdławiona (ostatnio odwołany ks. prałat Sławomir Żarski z pełnionej funkcji administratora Ordynariatu Polowego Wojska Polskiego) Odpowiedzialnie wyznawane chrześcijaństwo, nie wyśmiewane, nie spychane do tzw. "zakrystii", przyjęta za fundament w życiu (nawet u człowieka posiadającego techniczne wykształcenie) chrześcijańska antropologia człowieka nigdy nie przyczyni się do rozprzestrzeniania się zła ale jest wielką pomocą dla człowieka.. A duchownym nie jestem, też mam techniczne jak Ty wykształcenie... zsoborniki
zsoborniki
Ostatnio edytowano Cz gru 02, 2010 19:14 przez zsoborniki, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz gru 02, 2010 18:55 |
|
|
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Ileż to istnień pochłonęło "odpowiedzialnie wyznawane chrześcijaństwo". Ileż to ludzi spłoneło na stosach. Ilez to dzieci było molestowanych i gwałconych przez głosicieli bożej miłości.
Gdyby Bóg istotnie liczył się dla swych kapłanów wielokroć więcej od wartości doczesnych, nie zabiegaliby o nie aż tak łapczywie.
|
Cz gru 02, 2010 19:09 |
|
 |
zsoborniki
|
Angella_S
Ci co to robili nazywali siebie chrześcijanami, inni też ich tak nazywali ale daleko im było do rzeczywistego chrześcijaństwa (dzisiaj jest wielu też tych z pierwszych stron gazet chcących się nazywać chrześcijanami...)
Co innego być tylko głosicielem a co innego chrześcijaninem!
zsoborniki
zsoborniki
|
Cz gru 02, 2010 19:18 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
Tak, tak, głosicel tylko mówi. Gorzej z tymi drugimi.
Najlepsze jest to uproszczenie. Nie wierzę, nie przyjmuję Chrystusa a więć to stąd afery korupcyjne, mafie, naduzywanie alkoholu, dopalaczy... Az strach jechac do takiej japonii czy Tajlandii. W końcu tam większość to Buddyści.
Przecież wszystko co nie chrześcijańskie to antywartości.
|
Cz gru 02, 2010 19:28 |
|
 |
zsoborniki
|
Angella_S
Czy tylko tyle umiesz wytoczyć argumentów przeciwko zasadom chrześcijańskim? Człowiek to człowiek a chrześcijaństwo to sposób życia...
Człowiek nigdy nie jest negatywnie oceniany przez Stwórcę lecz jego czyny...zwłaszcza te, które z chrześcijaństwem nie mają nic wspólnego. Nie odnoszę się "do takiej japonii czy Tajlandii", do Buddystów ale do chrześcijan.
Piszesz: "Przecież wszystko co nie chrześcijańskie to antywartości". Proszę więc wskazać antywartości w chrześcijaństwie.
zsoborniki
zsoborniki
|
Cz gru 02, 2010 19:48 |
|
 |
Arkadiusz_O
|
zsoborniki napisał(a): .....Byli już niektórzy, którzy byli ponad - tak im się przynajmniej wydawało, że tworzą nową kulturę. Że utworzą "RAJ NA ZIEMI". I co zostało po nich - pamięć o milionach zniszczonych istnień ludzkich. (Niektórym z nich wydawało się nawet, że budują na Bogu. Kazali nosić żołnierzom klamry pasów wojskowych z napisem "Got mit uns"). ....... A duchownym nie jestem, też mam techniczne jak Ty wykształcenie... Pewno o nich mówisz  i o nim  A ten guzik, bez akceptacji tych z góry by nie przeszedł.  Cytuj: .A duchownym nie jestem, też mam techniczne jak Ty wykształcenie... No to plusa złapałeś bo piszesz jak pastor A.
_________________ "W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?" — Fryderyk Nietzsche
|
Cz gru 02, 2010 19:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Marks miał rację, że byt określa świadomość. Gdybyś się urodził jako muzułmanin, inne bajeczki byś sprzedawał. Mój światopogląd (można wyłuskać z tego co już napisałem) jest ponad kulturowy. Niezależnie od tego gdzie bym się urodził (z moim technicznym wykształceniem) wszędzie bym jednakowo wyśmiewał (czasami tylko w duszy o ile bym chciał przeżyć) religie ale nie Boga. No i Ty jesteś na forum i jednocześnie w pracy bo żyjesz z religii, ja piszę za darmo i nie mam żadnego celu w tym, że walę w klawiaturę  . Kto jest więc bardziej wiarygodny ? Mam swój pogląd na wykształcenie duchownych. 80 % czasu w seminarium poświęcone jest praniu mózgowi. Kłamstwo powtórzone 100 razy staje się prawdą a jak się je powtórzy 1000 razy ?. Dajmy jedno - "Miłość Jezusa wyzwala z pychy" Lubię tę nutkę wyższości ( u Sawoj-a jej nie widać co sobie cenię) w głosie czy tekście duchownego A Za darmo piszesz.... jesteś ponad kulturowy.....wyśmiewasz wszystkie religie....i tak z nudów walisz w klawiaturę??.....powiadają, że "inteligentni się nie nudzą"....
|
Cz gru 02, 2010 20:04 |
|
 |
Angella_S
zbanowana na stałe
|
zsoborniki- czytaj ze zrozumieniem. Proszę.
"Ostatni chrześcijanin umarł na krzyżu". - jak to powiedział pewien filozof.
Pozdrawiam.
|
Cz gru 02, 2010 20:09 |
|
 |
Arkadiusz_O
|
Alus napisał(a): Za darmo piszesz.... jesteś ponad kulturowy.....wyśmiewasz wszystkie religie....i tak z nudów walisz w klawiaturę??.....powiadają, że "inteligentni się nie nudzą".... Setki swoich postów nie przejdę a Ty masz ich prawie 11 k  A wiesz jak tej sztuczki dokonał Mojżesz ?. A może ja ciemny jestem i nie wiem, że wg nauki Kościoła to tylko przypowieść, wymysł a nie fakt ?. Wtedy Aaron na znak Mojżesza rzucił patyk/kij który trzymał w swoje ręce i stała się ona żmija, która prześliznęła się koło nogach kapłanów i i uciekła przez jakieś drzwi na zewnątrz.Jestem po lekturze Boga Urojonego i autor podał argumenty, że z religii (tego w co wierzy) można się śmiać i ................ przekonał mnie. Tak , mam trochę czasu bo mi dzieci z domu wyfrunęły  . Religia spełnia pożyteczną rolę o ile jest słaba i nie związana z władzą (patrz wyżej zdjęcia). Nie ma opcji istnienia społeczeństwa bez jakiejkolwiek religii. A.
Ostatnio edytowano Cz gru 02, 2010 20:55 przez Arkadiusz_O, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz gru 02, 2010 20:36 |
|
 |
zsoborniki
|
Angella_S
Ale Ty nie jesteś filozofem - czemu po nim powtarzasz. Za cesarstwa rzymskiego wielu chrześcijan zginęło na krzyżach, a w dzisiejszych czasach są także męczennicy za wiarę w Jezusa Chrystusa i giną z rąk tych, co z nich szydzili...lub z ręki tych, dla których sa wyrzutem sumienia. Czy chrześcijanie są Ci solą w oku, że ich nie akceptujesz... ciekawe za co, co oni Ci zrobili złego... przyznaj się! I tak jesteś anonim.
zsoborniki
zsoborniki
|
Cz gru 02, 2010 20:53 |
|
 |
Rutus
|
Arkadiusz_O napisał(a): Wtedy Aaron na znak Mojżesza rzucił patyk/kij który trzymał w swoje ręce i stała się ona żmija, która prześliznęła się koło nogach kapłanów i i uciekła przez jakieś drzwi na zewnątrz. Chciałbym tu dodać, że ten fragment pochodzi z opisu walki Mojżesza z arcykapłanem, który miał również jak Mojżesz moce, tylko pochodzące od innego boga! I używał tych mocy czyniąc cuda. Czy to aby nie afirmacja (a przynajmniej informacja o istnieniu) politeizmu? I nie ma tam mowy o szatanie jako o źródle mocy arcykapłana, zresztą szatan nie ma mocy czynienia cudów (jest to "boski monopol", podobno).
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Cz gru 02, 2010 21:34 |
|
|
|