Biblijny opis stworzenia świata kontra teoria ewolucji
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Biblijny opis stworzenia świata kontra teoria ewolucji
Paralaka markowirogowicz niczego nie dowodzi. No coz, twoj problem. A satelity nie lataja w prozni i internet nie istnieje. Zyj dalej w swojej alternatywnej rzeczywistosci.
|
So paź 05, 2019 15:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kolejne pytanie dla ewolucjonistów. Biblia mówi że kobieta została stworzona jako towarzystwo dla mężczyzny. Natomiast biologia mówi iż płeć jest czymś co powstało dla potrzeb prokreacji. Mamy sprzeczność. Jak zatem, chcecie ją rozwiązać?
|
So paź 05, 2019 16:18 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
A jakie polecenie dał Bóg mężczyźnie i kobiecie? Czy przypadkiem nie chodziło o prokreację?
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So paź 05, 2019 16:21 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Po stworzeniu. Prokreacja nie była celem samym w sobie
|
So paź 05, 2019 18:37 |
|
 |
proteom
|
Quinque napisał(a): Biblia mówi że kobieta została stworzona jako towarzystwo dla mężczyzny. Natomiast biologia mówi iż płeć jest czymś co powstało dla potrzeb prokreacji. Mamy sprzeczność. Gdzie Ty widzisz logiczną sprzeczność?  Poza tym, tworzenie uogólniających tez za pomocą wyrwanych wersetów/interpretacji biblijnych, czy odprysków wiedzy biologicznej jest niepoważne.
|
So paź 05, 2019 20:30 |
|
|
|
 |
Robek
|
Quinque napisał(a): Kolejne pytanie dla ewolucjonistów. Biblia mówi że kobieta została stworzona jako towarzystwo dla mężczyzny. Natomiast biologia mówi iż płeć jest czymś co powstało dla potrzeb prokreacji. Mamy sprzeczność. Jak zatem, chcecie ją rozwiązać? Bez możliwości prokreacji, kobieta może być towarzystwem dla mężczyzny, a jak jest możliwość prokreacji, to już towarzystwem nie może być? No i co do tego ma biologia? przecież był nakaz żeby sie rozmnażać, więc bez tej prokreacji chyba by nie dało rady?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So paź 05, 2019 20:58 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
No nie, Panowie. Przecież Bóg na początku myślał, że na wieki wystarczy jedna para ludzi, albo miał zamiar tak zrobić, aby ludzie rozmnażali się przez pączkowanie. Potem zmienił zdanie, już po grzechu, aby się rozmnażali płciowo za karę (w bólu będziesz rodziła). Kobietę stworzył po to, aby zasuwała jak robol dogadzając mężczyźnie bez prawa sprzeciwu i jakiegokolwiek glosu. 
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So paź 05, 2019 21:41 |
|
 |
proteom
|
Małgosiaa napisał(a): . Kobietę stworzył po to, aby zasuwała jak robol dogadzając mężczyźnie bez prawa sprzeciwu i jakiegokolwiek glosu.  To marzenie wielu facetów, choć chyba nie na tym forum. Raczej na islamskich grupach narracja o podrzędnej roli kobiety uznawana jest za dobrą. Na szczęśćie w naszej świetej wierze kobieta i mężczyzna mają te same prawa i tą samą godność dzieci Bożych. Islam jesy całe wieki w tyle za wiarą katolicką w kwestii równośći płci.
|
N paź 06, 2019 2:58 |
|
 |
proteom
|
Robek napisał(a): marekrogowicz napisał(a): Czytanie ze zrozumieniem widzę nie jest dla ciebie łatwe - spróbuję może bardziej łopatologicznie: wg oficjalnej doktryny Ziemia się porusza - jedynym z tych ruchów ma być obiegowy wokół Słońca z prędkością około 30 km/s, tymczasem żadne wiatry nie tylko nie wieją stale z porównywalnymi prędkościami ale nawet te co wieją robią to z prędkościami kilka rzędów wielkości mniejszymi, a tymczasem powinny wiać stale z prędkościami porównywalnymi do tych ruchów, gdyż znów wg wersji oficjalnej Ziemia nie jest zamknięta żadną kopułą ale otwarta na przestrzeń kosmiczną. I nikt nie potraf wyjaśnić tej sprzeczności. Ja oczywiście w żaden ruch Ziemi nie wierzę. Jakiej doktryny? To dobre w religiach, czy ideologiach, Twoja wiara jest nieistotna, bo liczu się wiedza. Stawiasz różne, czasami egzotyczne tezy/wypowiedzi - możę w końcu jakieś artykułu naukowe dowodzące tegoż. Bez tego, to będziemy obrzucać się epitetami i spekulacjami. Muszą się w końcu pojawić twarde badania naukowe publikowane w recenzowanych czasopismach naukowych.
|
N paź 06, 2019 3:08 |
|
 |
Robek
|
proteom napisał(a): To marzenie wielu facetów, choć chyba nie na tym forum. Raczej na islamskich grupach narracja o podrzędnej roli kobiety uznawana jest za dobrą. Na szczęśćie w naszej świetej wierze kobieta i mężczyzna mają te same prawa i tą samą godność dzieci Bożych. Islam jesy całe wieki w tyle za wiarą katolicką w kwestii równośći płci. Tu jest kilka cytatów z Biblii , pokazujących jaka jest równość kobiet względem mężczyzn. Cytuj: Kobieta niechaj się uczy w cichości z całym poddaniem się. Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem, lecz [chcę, by] trwała w cichości... Zbawiona zaś zostanie przez rodzenie dzieci. (1 Tm 2,11) Kobiety mają na tych zgromadzeniach milczeć; nie dozwala się im bowiem mówić, lecz mają być poddane jak to Prawo nakazuje. A jeśli pragną się czegoś nauczyć, niech zapytają w domu swoich mężów! (1 Kor 14,34) Mężczyzna zaś nie powinien nakrywać głowy, bo jest obrazem i chwałą Boga, a kobieta jest chwałą mężczyzny...Podobnie też mężczyzna nie został stworzony dla kobiety, lecz kobieta dla mężczyzny. (1 Kor 11,7) Żony niechaj będą poddane swym mężom, jak Panu, bo mąż jest głową żony, jak i Chrystus – Głowa Kościoła: On Zbawca Ciała. Lecz jak Kościół poddany jest Chrystusowi, tak i żony mężom we wszystkim. (Ef 5,22)
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N paź 06, 2019 23:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A co Robek w Ewangelii znalazł? Bo św Paweł jako stary kawaler w swojej epoce miał problem z kobietami (znamy to i dziś, choć kultura się przez te 2000 lat zmieniła)
|
Pn paź 07, 2019 11:07 |
|
 |
Robek
|
Kael napisał(a): A co Robek w Ewangelii znalazł? Bo św Paweł jako stary kawaler w swojej epoce miał problem z kobietami (znamy to i dziś, choć kultura się przez te 2000 lat zmieniła) Co ma św Paweł do tego, jak Biblia opisuje role kobiet?
|
Pn paź 07, 2019 13:25 |
|
 |
Andy72
|
Święty Paweł nie miał żadnego problemu, to często kobiety mają problem, na przykład jakaś pani teolożka mieszała z błotem św. Faustynę. A sama chyba nawet twierdziła że Jezus był synem Józefa.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn paź 07, 2019 13:28 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Święty Paweł nie miał żadnego problemu, to często kobiety mają problem, na przykład jakaś pani teolożka mieszała z błotem św. Faustynę. A sama chyba nawet twierdziła że Jezus był synem Józefa. A co ma Faustyna do czegokolwiek? ja podałem cytaty w których jest mowa o tym że kobieta ma niższy status społeczny niż mężczyzna, a wy mi wyskakujecie, z niewiadomo czym.
|
Pn paź 07, 2019 15:19 |
|
 |
Andy72
|
Pobożni Żydzi każdego ranka w modlitwie mówią słowa: "Dzięki Ci, Boże, że nie stworzyłeś mnie kobietą...".
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn paź 07, 2019 15:21 |
|
|
|