Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 3:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145 ... 178  Następna strona
 Czy płód to też człowiek? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy płód to też człowiek?
Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Cytuj:
Na początek musimy odróżnić człowieka od osobnika z gatunku H sapiens. Człowiek bowiem nie powstaje, tylko istnieje cały czas od jakoś 200 tys lat bez przerwy. Zatem zajmujemy się tylko początkiem i końcem OSOBNIKA.
Widzę , że z braku laku wikłasz się szczegółami , w porządku jak chcesz tak dokładnie , to można i tak , diabeł tkwi w szczegółach , moja odpowiedź jest taka : To nie człowiek ma 200 tyś. lat , tylko gatunek z rodzaju Homo Sapiens i nie 200 tyś lat tylko znacznie więcej . Ja upieram się , że to gatunek , a ty że Człowiek i teraz mnie przekonuj .

OK. Precyzyjnie będzie człowiek rozumny Homo sapiens (gatunkowa z małej) z rodzaju Homo (bo H. sapiens to nazwa gatunkowa). I będę upierał się przy 200 tys lat tego gatunku - nawet podaje się z odważną dokładnością 190 tys lat (patrz wiki).
Cytuj:
A teraz już rozbijasz pojęcie '' Człowiek '' na atomy , jak gdybyśmy nie wiedzieli , czym jest człowiek . Przypatrz się , że autor tego wątku pyta , czy płód to człowiek i nie pyta czy płód to osobnik , a więc chyba zna pojęcie człowieka , wie kim lub czym jest człowiek i chodzi mu właśnie o człowieka i na pewno nie tego , który ma 200 tyś lat .

Doprecyzowałem. Tak strasznie Cię to zabolało?

Cytuj:
Poczęcie to chemiczna fuzja 23 chromosomów męskich i 23 chromosomów żeńskich w efekcie powstaje 46 chromosomów no właśnie , czego ? To zależy od gatunku . Bez względu na gatunek 50 procent materiału genetycznego męskiego , wybieranego losowo i takiego samego materiału płci odmiennej łącząc się buduje nowy materiał genetyczny . Ten materiał do podstawa każdego organizmu to instrukcja jego budowy , wzrost już tutaj nie ma żadnego znaczenia to tylko kwestia czasu . Wcześniej nie było organizmu a po fuzji już jest . To tak samo jakbyś dostał pozwolenie na budowę , choć budynku jeszcze nie ma to jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby był , to jest tylko kwestia czasu i materiału . A jeżeli budynek ma 12 tygodni to dowód na to , że nie zaczął się dopiero teraz ..

Precyzyjnie rzecz biorąc to formowanie się genomu nie ustaje w chwili poczęcia. Ale najważniejsze: wybrałeś sobie arbitralnie, że człowiek to genom. Więc raz: wybór jest właśnie arbitralny. Dwa: ma wady - ząb też ma taki genom, a wyrwanie zęba nie jest ludobójstwem. Denat jeszcze długo po śmierci ma pełny genom, ale ja mu rozwalisz głowę to będzie odpowiadał nie za zabójstwo, ale co najwyżej na zbezczeszczenie zwłok.

Cytuj:
Więc przestań z tym pniem mózgu , bo u niektórych on w ogóle nie działa a mimo to są ludźmi
Jakie przypadki masz na myśli konkretnie?

Pn cze 01, 2015 21:47

Acro napisał(a):
andej napisał(a):
Dlaczego? Dlatego, że w interesie poteżnego lobby wyciągającego publiczną kasę (m.in. aborcja, eutanazja, in vitro) jest obrona przed odstawieniem od cycka

Równie sensownie można utrzymywać, że ruch pro life leży w interesie potężnego lobby wyciągającego kasę na żywność, leki ubranka dla dzieci oraz na szkolnictwo, przedszkola etc. A nawet sensowniej, bo wartość tych wszystkich usług to będzie pewno jakoś 150-250 tys na dziecko, a in vitro to tylko kilka tysięcy na dziecko.

W sumie, tak. W końcu po cóż płodzić dzieci, skoro produkcję przejmują automaty. A my, dożyjmy jeno swych dni. I spokój. Niech zostaną sobie maszyny. Czy istnieje jakiś sens istnienie ludzkości? Wystarczy indywidualne szczęście doraźnie odczuwane przez obecnych.

I niech tak (nie) będzie.

Wt cze 02, 2015 9:59

andej napisał(a):
A my, dożyjmy jeno swych dni.

A czyich dni się dożywa, jak się ma dzieci - a szczególnie niechciane dzieci?

Cytuj:
. Niech zostaną sobie maszyny. Czy istnieje jakiś sens istnienie ludzkości? Wystarczy indywidualne szczęście doraźnie odczuwane przez obecnych

To może zmuszanie do rodzenie niechcianych dzieci to mało, może warto siłą sztucznie inseminować kobiety? Poza tym, zauważ, że od wspierania in vitro raczej przybywa, a nie ubywa dzieci, więc sam sobie zaprzeczasz...

Wt cze 02, 2015 12:25

Cytuj:
Precyzyjnie rzecz biorąc to formowanie się genomu nie ustaje w chwili poczęcia. Ale najważniejsze: wybrałeś sobie arbitralnie, że człowiek to genom. Więc raz: wybór jest właśnie arbitralny. Dwa: ma wady - ząb też ma taki genom, a wyrwanie zęba nie jest ludobójstwem. Denat jeszcze długo po śmierci ma pełny genom, ale ja mu rozwalisz głowę to będzie odpowiadał nie za zabójstwo, ale co najwyżej na zbezczeszczenie zwłok.
Czy ja napisałem , że człowiek to genom ? Mówiłem , że genom to instrukcja budowy człowieka , a poczęcie genomu to poczęcie człowieka , wskazuje w ten sposób jak wygląda początek człowieka , żywego człowieka a nie jakiegoś trupa , który wciąż chodzi ci po głowie , gdyby genom był człowiekiem to rzeczywiście usuwanie genomów było by jednoznaczne z usuwaniem ludzi . Początek człowieka wygląda tak ,że najpierw powstaje genom , później replikują się inne , ale najważniejszy jest ten pierwszy . Jeżeli usuniemy ten pierwszy to człowieka nie będzie , jeżeli usuniemy następne to człowiek może przeżyje . Może to jeszcze do czegoś cię naprowadzi .

Wt cze 02, 2015 13:16

Jeżeli usuniemy ten pierwszy to człowieka nie będzie , jeżeli usuniemy następne to człowiek może przeżyje . Może to jeszcze do czegoś cię naprowadzi .

A jak usuniesz gamety, to zygota powstanie? Też nie. A jak usuniesz rodziców, to podobnie - więc może raczej początek rodziców, a wtedy też dziadków, pradziadków -i tak aż do bulionu pierwotnego?

Twoje myślenie genomem ma masę wad.

Większość zmienności powstaje przy zapłodnieniu, ale sporo także wcześniej, w trakcie gametogenezy, i "produkowanie" jej nie ustaje do końca życia - przy każdym podziale komórkowym jest szansa na mutację, poza tym komórki mutują bez podziałów w wyniku działania różnych mutagenów. Więc jeśli powstanie zmienności uznać akurat co wyróżnik (chociaż czemu? bliźnięta jednojajowe nie różnią się, ale czy to oznacza, ze każdy jest człowiekiem tylko połowicznie? za początek powstania domu uznasz przygotowanie projektu czy raczej położenie kamienia węgielnego? A może moment, w którym inwestor sobie o nim pierwszy raz zamarzy?), to nadal nie jest całkiem jednoznaczny. Nie wspomnę o historiach typu chimery - wcale sporo nas stanowi połączenie dwóch różnych zarodków, więc za początek uznać zapłodnienie każdego z jaj czy zlanie zarodków? A przeszczep serca? Bez niego też umrę, a to oznacza że pojawia się dodatkowy, inny początek - tan dawcy.

Wt cze 02, 2015 13:34

Acro napisał(a):
...
A czyich dni się dożywa, jak się ma dzieci ...

Zawsze swoich. Nie ma innych form, ani możliwości.

Acro napisał(a):
...
jak się ma dzieci - a szczególnie niechciane dzieci?
...

A dlaczego ktoś miałby mieć niechciane dzieci? Czyż sterylizacja nie jest możliwa? Daje dość wysoką gwarancję uniknięcie konsekwencji uprawiania seksu.

Acro napisał(a):
...
To może zmuszanie do rodzenie niechcianych dzieci to mało, może warto siłą sztucznie inseminować kobiety? Poza tym, zauważ, że od wspierania in vitro raczej przybywa, a nie ubywa dzieci, więc sam sobie zaprzeczasz...

Acro napisał(a):
...
To może zmuszanie do rodzenie niechcianych dzieci to mało, może warto siłą sztucznie inseminować kobiety?
...

Znacznie więcej niż Orwell wymyślił. Ale gdy powstanie zapotrzebowanie na janczarów, to kto wie, czy totalitarne włdze nie skorzystają z tego pomysłu. Obawiam się, że będą musieli najpierw wyeliminować chrześcijan.

quote="Acro"]...
Poza tym, zauważ, że od wspierania in vitro raczej przybywa, a nie ubywa dzieci, więc sam sobie zaprzeczasz...[/quote]
I tak, i nie.
Przyznaję rację, że od in vitro może przybywać dzieci. Przynajmniej taki sens tej czynności jest przedstawiany.
I nie przyznaję racji, gdy porównam z wynikami naprotechnologii. Za te same pieniądze STATYSTYCZNIE uzyskuje się znacznie lepsze wyniki.
I nie przyznaję racji, gdy weźmie się pod uwagę, ile ŻYJĄCYCH organizmów ludzkich jest eksterminowanych (lub przerabianych na meteriał do różnych zabiegów medycznych i produkcji kosmetyków). I jaki jest procent eksterminowanych w stosunku do urodzonych?

Wt cze 02, 2015 14:39

Cytuj:
Zawsze swoich. Nie ma innych form, ani możliwości.

No widzisz, niepotrzebnie się boisz, nic się tu nie zmieni.

Cytuj:
A dlaczego ktoś miałby mieć niechciane dzieci?

Wydaje mi się, że jeżeli kobieta chce aborcji, to nie chce dziecka, ale może się tu mylę...

Cytuj:
Czyż sterylizacja nie jest możliwa? Daje dość wysoką gwarancję uniknięcie konsekwencji uprawiania seksu.
Rozumiem, że to jest także rozwiązanie tego podnoszonego przez Ciebie problemu zapaści demograficznej? Hmmm...

Cytuj:
Znacznie więcej niż Orwell wymyślił. Ale gdy powstanie zapotrzebowanie na janczarów, to kto wie, czy totalitarne włdze nie skorzystają z tego pomysłu. Obawiam się, że będą musieli najpierw wyeliminować chrześcijan.

Nie podoba się ten pomysł? A to tylko kroczek dalej od nakazu rodzenia, a dodatkowo rozwiewa widmo końca ludzkości, przetrwania samych maszyn itd.

Wt cze 02, 2015 18:51

Acro napisał(a):
...
...

Nie boję się. Tęsknię. Bardzo cierpliwie i z wyrozumiałością.

Acro napisał(a):
...
Cytuj:
A dlaczego ktoś miałby mieć niechciane dzieci?

Wydaje mi się, że jeżeli kobieta chce aborcji, to nie chce dziecka, ale może się tu mylę...
...

Jeśli nie chce, to po co zachodzi w ciążę? Brak logiki i konsekwencji.

Jeśli kobieta chce zabić dziecko (ok. poprawniej politycznie będzie określić to eufemizmem: zakończyć życie ludzkie), to je zabija.
Jeśli mężczyzna chce zabić dziecko (ok. poprawniej politycznie będzie określić to eufemizmem: zakończyć życie ludzkie), to je zabija.

Czy może dziecko (poczęte życie) jest wyąłczną własnością kobiety i żaden mężczyzna nie mógł się do tego przyczynić, więc praw żadnych mieć nie może?

quote="Acro"]...
Cytuj:
Czyż sterylizacja nie jest możliwa? Daje dość wysoką gwarancję uniknięcie konsekwencji uprawiania seksu.
Rozumiem, że to jest także rozwiązanie tego podnoszonego przez Ciebie problemu zapaści demograficznej? Hmmm...

Cytuj:

Nie podoba się ten pomysł? A to tylko kroczek dalej od nakazu rodzenia, a dodatkowo rozwiewa widmo końca ludzkości, przetrwania samych maszyn itd.[/quote]

quote="Acro"]...
Cytuj:
[/quote]
Bezpodstawna nadinterpretacja. Wskaż najpierw taką tezę, potem się ustosunkuję.

quote="Acro"]...
...[/quote]
Nie podoba się ten pomysł? A to tylko kroczek dalej od nakazu rodzenia, a dodatkowo rozwiewa widmo końca ludzkości, przetrwania samych maszyn itd.
Czyj pomysł? Czy ktoś Cię zmuszał do rodzenia? Czy ktoś usiłował Cię zapłodnić (niezależnie od płci, gdyż jestem demokratą) na podstawie nakazu sądowego? Czy zetknąłeś się z przypadkiem przymusowej inseminacji? W Europie (bo w Indiach są farmy dziecięce, na handel). Czy może jakiś polityk się wypowiadał w tym duchu?
Fantazja to czy zła wola?

Śr cze 03, 2015 12:19

Acro niepotrzebnie podnosisz sobie ciśnienie . Jest wiele czynników dzięki którym nie dojdzie do zapłodnienia , ale nie rozmawiamy tutaj o antykoncepcji . Ja chcę powiedzieć jak i kiedy zaczyna się człowiek i jak wygląda ten proces , przykłady których używam nie należy traktować dosłownie . Moim zdaniem kiedy dochodzi do fuzji obcych chromosomów to wtedy powstaje człowiek , w ten sposób zaczyna się człowiek , następne genomy to już tylko replikacja i ta replikacja będzie przebiegać aż do śmierci człowieka , a mutują to nie genomy tylko geny . Jeżeli ten temat cię męczy to nie pisz więcej , ale pamiętaj , trzymaj się tematu .

Śr cze 03, 2015 13:27

Acro niepotrzebnie podnosisz sobie ciśnienie .

Masz jakąś wiedzę na temat mojego ciśnienia krwi?

Cytuj:
Moim zdaniem kiedy dochodzi do fuzji obcych chromosomów to wtedy powstaje człowiek , w ten sposób zaczyna się człowiek

Jeżeli zdefiniujesz sobie początek człowieka na moment fuzji chromosomów, to wyjdzie ci - niespodzianka! - że człowiek powstaje w momencie fuzji chromosomów. Natomiast próbuję z ciebie wydusić spójną logiczne odpowiedź na pytanie, czemu ten moment a nie inny - i tu pojawiają się poważne problemy. "Fuzja chromosomów dlatego, że o niej rozmawiamy, a nie o antykoncepcji". To równie mądre, jak "czarne jest białe, bo rozmawiamy o bieli a nie o czerni". Całość jest jak najbardziej na temat, bo ustalając ten moment ustalimy, czy płód jest człowiekiem. Seems legit, doesn't it?

Cytuj:
eżeli ten temat cię męczy to nie pisz więcej , ale pamiętaj , trzymaj się tematu .

Ja cię myślenie męczy, to odpuść sobie produkowanie się na forum. Przeczytaj powoli swoje ostatnie zdanie, podumaj nad nim chwilę (to kluczowe dla sukcesu!) i odpowiedz, czemu, mało że obraźliwe, to dodatkowo jest wewnętrznie sprzeczne, czyli zwyczajnie głupie.

Cz cze 04, 2015 14:22

andej napisał(a):
Acro napisał(a):
...
...

Za czymś konkretnie, czy postanowiłeś poinformować nas o tak ogólnie dręczącym cię tym uczuciu?

Cytuj:

Zachorowało ci dziecko? Widocznie chciałeś, aby chorowało, bo inaczej to brak logiki i konsekwencji.

Cytuj:
Bezpodstawna nadinterpretacja. Wskaż najpierw taką tezę, potem się ustosunkuję.
Ze dwa posty wyżej roniłeś łzy nad końcem gatunku ludzkiego w wyniku:
Cytuj:
W końcu po cóż płodzić dzieci, skoro produkcję przejmują automaty. A my, dożyjmy jeno swych dni. I spokój. Niech zostaną sobie maszyny. Czy istnieje jakiś sens istnienie ludzkości? Wystarczy indywidualne szczęście doraźnie odczuwane przez obecnych.
a potem jako rozwiąznie podsuwasz sterylizację? I równocześnie chcesz zwalczać in vitro?

Cytuj:
Czyj pomysł? Czy ktoś Cię zmuszał do rodzenia? Czy ktoś usiłował Cię zapłodnić (niezależnie od płci, gdyż jestem demokratą) na podstawie nakazu sądowego? Czy zetknąłeś się z przypadkiem przymusowej inseminacji? W Europie (bo w Indiach są farmy dziecięce, na handel). Czy może jakiś polityk się wypowiadał w tym duchu?

Rozumiesz znaczenie słowa "pomysł'?
Gdzieś napisałem, że tak jest? Pisałem o politykach, czy o tobie?

Cz cze 04, 2015 14:29

Acro napisał(a):
andej napisał(a):
Acro napisał(a):
...
...

Za czymś konkretnie, czy postanowiłeś poinformować nas o tak ogólnie dręczącym cię tym uczuciu?
...

Was? A czego dotyczyły słowa pociechy przytoczone powyżej? Odniosłem się do ich treści. Sądzę, że aby uzyskać odpowiedź, musisz się cofnąć, do tematu, którego dotyczył tenże komentarz.

Acro napisał(a):
...
Cytuj:

Zachorowało ci dziecko? Widocznie chciałeś, aby chorowało, bo inaczej to brak logiki i konsekwencji.
...

Powtórzę: Brak logiki i konsekwencji. Dodam: sensu też.
Chyba, że masz na myśli wyłącznie środowiska patologiczne.

Acro napisał(a):
...
Ze dwa posty wyżej roniłeś łzy nad końcem gatunku ludzkiego w wyniku:
Cytuj:
W końcu po cóż płodzić dzieci, skoro produkcję przejmują automaty. A my, dożyjmy jeno swych dni. I spokój. Niech zostaną sobie maszyny. Czy istnieje jakiś sens istnienie ludzkości? Wystarczy indywidualne szczęście doraźnie odczuwane przez obecnych.
a potem jako rozwiąznie podsuwasz sterylizację? I równocześnie chcesz zwalczać in vitro?
...[/quote]
Ironia. To była ironia. Poza tym, mieszasz dwie kwestie. Profilaktykę, z biznesem.

Acro napisał(a):
...
Cytuj:

Rozumiesz znaczenie słowa "pomysł'?
Gdzieś napisałem, że tak jest? Pisałem o politykach, czy o tobie?

A ja myślałem, że o zjawisku. Sugerujesz fatalizm, stawiając tezę, że ciąża zaskakuje, jest nieprzewidywalna. Nagle się pojawia i trzeba ją traktować jak chorobę. Pomijam stosunek do ludzkiego życia. Czy ludzie są jak zwierzątka podczas roi? Tylko w środowiskach patologicznych. Niesty, wciąż uparcie zakłądam, że człowiek ma rozum i zdolność przewidywania konsekwencji swoich czynów. Dlatego uważam, że mniejszym złem jest sterylizacja, niż kolejne aborcje. Jeśli któś musi zawsze i wszędzie uprawiać seks, i nie ma rozeznania potencjalnych konsekwencji, to powinien zastosować rozwiązanie radykalne.

Pt cze 05, 2015 9:29

Jeżeli zdefiniujesz sobie początek człowieka na moment fuzji chromosomów, to wyjdzie ci - niespodzianka! Jaka znowu niespodzianka ? Niespodzianki to tobie wychodzą , ja uważam że to jest moment kiedy zaczyna się nowy człowiek i nie etyczny , fizyczny czy prehistoryczny tylko zwykły człowiek . I pytałem cię , jeżeli uważasz , że człowiek zaczyna się w innym momencie , to powiedz , kiedy to ma miejsce i nie filozofuj , tylko zwyczajnie wskaż ten moment i uzasadnij .

Pt cze 05, 2015 11:21

Jeżeli zdefiniujesz sobie początek człowieka na moment fuzji chromosomów, to wyjdzie ci - niespodzianka! Jaka znowu niespodzianka ?

Chyba pojęcie ironii jest Ci zupełnie obce... :( To może sprawdź w słowniku jeszcze termin "tautologia", bo o tym pisałem.

Druga opcja - że pogubiłeś się w moim tekście, bo cytat urywasz w dziwnym miejscu. Całe zdanie brzmi: Jeżeli zdefiniujesz sobie początek człowieka na moment fuzji chromosomów, to wyjdzie ci - niespodzianka! - że człowiek powstaje w momencie fuzji chromosomów.

Cytuj:
I pytałem cię , jeżeli uważasz , że człowiek zaczyna się w innym momencie , to powiedz , kiedy to ma miejsce i nie filozofuj , tylko zwyczajnie wskaż ten moment i uzasadnij .

Człowiek z znaczeniu biologicznym zaczął się raz, 200 tys lat temu i trwa cały czas.
Człowiek w znaczeniu moralnym jest pojęciem moralnym, nie biologicznym, nie sposób wskazać konkretnego momentu, wyniku będą różne, w zależności od kryteriów, a kryteria arbitralne. To moje zdanie, wyrażone zresztą troszkę wyżej.

Pt cze 05, 2015 22:31

andej napisał(a):
Was?

Nas. Chyba, że zabraniasz innym czytania tego.

Cytuj:
A czego dotyczyły słowa pociechy przytoczone powyżej? Odniosłem się do ich treści. Sądzę, że aby uzyskać odpowiedź, musisz się cofnąć, do tematu, którego dotyczył tenże komentarz.

Nie za bardzo wiem, bo sam sobie przeczyłeś. Będzie to zbyt dużo jeśli poproszę, abyś tę myśl jasno tu wyraził jeszcze raz?

Cytuj:
Powtórzę: Brak logiki i konsekwencji. Dodam: sensu też.
Chyba, że masz na myśli wyłącznie środowiska patologiczne.

Powtórzę pytanie: czy zachorowało ci kiedyś dziecko? Jesli tak, czy to oznacza, że tego chciałeś?

Cytuj:
A ja myślałem, że o zjawisku. Sugerujesz fatalizm, stawiając tezę, że ciąża zaskakuje, jest nieprzewidywalna. Nagle się pojawia i trzeba ją traktować jak chorobę. Pomijam stosunek do ludzkiego życia. Czy ludzie są jak zwierzątka podczas roi? Tylko w środowiskach patologicznych. Niesty, wciąż uparcie zakłądam, że człowiek ma rozum i zdolność przewidywania konsekwencji swoich czynów. Dlatego uważam, że mniejszym złem jest sterylizacja, niż kolejne aborcje. Jeśli któś musi zawsze i wszędzie uprawiać seks, i nie ma rozeznania potencjalnych konsekwencji, to powinien zastosować rozwiązanie radykalne.

Sugerujesz, że jak dziecko nagle złapie grypę to fatalizm? No chyba, że w rodzinie patologicznej, albo że rodzice są głupi jak zwierzątka...

Pt cze 05, 2015 22:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145 ... 178  Następna strona