Czy płód to też człowiek?
Autor |
Wiadomość |
andej
|
 Re: Czy płód to też człowiek?
Bzdura. Brak odpowiedzialności. I do tego dorabiasz ideologię.
|
So cze 06, 2015 12:44 |
|
|
|
 |
Acro
|
Do czego dorabiam ideologię i jaką? Moje pytanie jest naprawdę aż tak niewygodne, że kolejny raz uchylasz się od odpowiedzi?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
So cze 06, 2015 19:19 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Acro Cytuj: Człowiek z znaczeniu biologicznym zaczął się raz, 200 tys lat temu i trwa cały czas. Człowiek w znaczeniu moralnym jest pojęciem moralnym, nie biologicznym, nie sposób wskazać konkretnego momentu, wyniki będą różne, w zależności od kryteriów, a kryteria arbitralne. To moje zdanie, wyrażone zresztą troszkę wyżej. Widzę , że wymigujesz się od odpowiedzi i daruj sobie z tymi pojęciami , takie ślizganie się to z dziećmi . A moje pytanie będzie teraz inne : Powiedz mi kiedy ty się zacząłeś , jak wyglądał twój początek , bo słowo człowiek już wyczerpałeś .
|
N cze 07, 2015 9:24 |
|
|
|
 |
andej
|
Acro napisał(a): Do czego dorabiam ideologię i jaką? Moje pytanie jest naprawdę aż tak niewygodne, że kolejny raz uchylasz się od odpowiedzi? Nie uchylam się. Uważam za trywialne i bez związk z wątkiem. Mogę odpowiedzieć. Cytuję pytanie" Powtórzę pytanie: czy zachorowało ci kiedyś dziecko? Jesli tak, czy to oznacza, że tego chciałeś?" 1. Tak, żachorowało. 2. Nie, nigdy nie chciałem. Jaki wiązek mają pytania i odpowiedzi z wątkiem niniejszym?
|
Pn cze 08, 2015 9:12 |
|
 |
Acro
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Acro Cytuj: Człowiek z znaczeniu biologicznym zaczął się raz, 200 tys lat temu i trwa cały czas. Człowiek w znaczeniu moralnym jest pojęciem moralnym, nie biologicznym, nie sposób wskazać konkretnego momentu, wyniki będą różne, w zależności od kryteriów, a kryteria arbitralne. To moje zdanie, wyrażone zresztą troszkę wyżej. Widzę , że wymigujesz się od odpowiedzi i daruj sobie z tymi pojęciami , takie ślizganie się to z dziećmi . A moje pytanie będzie teraz inne : Powiedz mi kiedy ty się zacząłeś , jak wyglądał twój początek , bo słowo człowiek już wyczerpałeś . Dlaczego sądzisz, że ja zapytasz o mnie a nie o Kowalskiego, to otrzymasz inną odpowiedź? Brzmi ona ciągle tak samo: nie wiem. Nie wiem, jak rozpoznać ten początek, czym on jest, więc nie wiem też, jak go umiejscowić w czasie. Nie boję się powiedzieć, że czegoś nie wiem. Wierzący, odnoszę wrażenie, boją się przyznać, że czegoś nie wiemy, więc zawsze powiedzą: nie wiadomo, jak powstał wszechświat? Bóg go stworzył. Czemu nagle umarł młody, zdrowy człowiek? Bóg tak chciał. Ja odpowiadam uczciwie: nie wiadomo. Na razie. W przypadku początku człowieka jednoznaczna odpowiedź może nigdy nie paść, bo to pytanie filozoficzne.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn cze 08, 2015 15:10 |
|
|
|
 |
Acro
|
andej napisał(a): Acro napisał(a): Do czego dorabiam ideologię i jaką? Moje pytanie jest naprawdę aż tak niewygodne, że kolejny raz uchylasz się od odpowiedzi? Nie uchylam się. Uważam za trywialne i bez związk z wątkiem. Mogę odpowiedzieć. Cytuję pytanie" Powtórzę pytanie: czy zachorowało ci kiedyś dziecko? Jesli tak, czy to oznacza, że tego chciałeś?" 1. Tak, żachorowało. 2. Nie, nigdy nie chciałem. Jaki wiązek mają pytania i odpowiedzi z wątkiem niniejszym? Doskanale wiesz, jaki jest związek, więc nie będe traktował Cię jak półgłupka, którego nie wiadomo dlaczego udajesz. Wytłumacz więc teraz, jak godzisz swoją odpowiedź 1 i 2 z poprzednimi wpisami, że skoro kobieta zaszła w ciąże, to tego chciała.
|
Pn cze 08, 2015 15:12 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Acro Cytuj: Nie wiem, jak rozpoznać ten początek, czym on jest, więc nie wiem też, jak go umiejscowić w czasie. Skoro nie wiesz to może warto posłuchać innych , którzy to wiedzą ? Rozpoznanie tego początku nie jest rzeczą trudną , to jak podróż w górę rzeki , w końcu dojdziemy do źródła i zobaczymy gdzie jest początek . Życie to jak woda , przejawia różne formy , ale my przecież szukamy konkretnego życia , jednej formy życia , woda też raz jest gazem , raz cieczą a raz lodem , lecz to ta sama woda . Możemy snuć filozoficzne dysputy o człowieku , ale w końcu szukamy początku tylko jednego , konkretnego życia , życia człowieka . Więc udajemy się w górę w górę pewnej rzeki , która ma jedną konkretną nazwę : człowiek : Idąc ciągle w górę dochodzimy w końcu do źródła , gdzie to życia , ta rzeka się zaczyna . I chociaż wcześniej była parą i spadła z nieba to dopiero teraz zaczyna być rzeką , może jeszcze jej nie przypomina bo jest malutka ,ale można już odnaleźć jej początek i koniec przy ujściu w morzu . Tak więc i każdy człowiek ma swój początek i koniec , a kto tego nie akceptuje to musi znaleźć sobie inną filozofię i się nią podpierać , chociaż to syzyfowa praca Acro
|
Śr cze 10, 2015 14:47 |
|
 |
andej
|
Acro napisał(a): ... Doskanale wiesz, jaki jest związek, więc nie będe traktował Cię jak półgłupka, którego nie wiadomo dlaczego udajesz. Wytłumacz więc teraz, jak godzisz swoją odpowiedź 1 i 2 z poprzednimi wpisami, że skoro kobieta zaszła w ciąże, to tego chciała. Warto byłoby jednoznacznie zdefiniować konkretna tezę. Bez przeskakiwania z wątku na wątek. Choroba z ciążą związku (niby) nie ma. A jednak, mimo wielkiej mobilizacji organizmu, z uwago na wrastające obciążenie, wzrasta podatność na choroby - w takim sensie ciąża ma związek z chorobą. Ciąży można zapobiegać. Także 100 %. Chorobie nie. Acro napisał(a): ... skoro kobieta zaszła w ciąże, to tego chciała. Gdyby się wysterylizowała, to by nie zaszła. Gdyby mężczyzna się wysterylizował, to by nie zapłodnił. Zjawisko gwałtu, jako statystycznie marginalne pomijam teraz. Skoro ktoś zachowuje płodność i decyduje się na współżycie seksualne, to znaczy, że przewiduje skutki. Chyba, że jest kompletnym idiotą. Jak kierowca ignorujący czerwone światło. Wiele razy może się udać. A jednak potępiam takie zachowanie.
|
Cz cze 11, 2015 9:10 |
|
 |
Acro
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Skoro nie wiesz to może warto posłuchać innych , którzy to wiedzą ? Skąd wiedzą? Na podstawie jakich faktów, obserwacji, badań? Bo mnie się wydaje, że wiedzą dokłądnie tyle co ja - tylko ja jestem szczery, a oni obłudni. Cytuj: Życie to jak woda , przejawia różne formy , ale my przecież szukamy konkretnego życia , jednej formy życia , woda też raz jest gazem , raz cieczą a raz lodem , lecz to ta sama woda . Owszem. I jak będziesz tak wędrował, to dotrzesz do praogranizmu żyjącego 4 mld la temu. A wcześniej sporo odnóg, starorzeczy, bystrzyn, rozlewisk - i nijak nie wiadomo, czemu którąś z tych zmian szczególniej wyróżnić.
|
Cz cze 11, 2015 22:18 |
|
 |
Acro
|
andej napisał(a): Choroba z ciążą związku (niby) nie ma. A jednak, mimo wielkiej mobilizacji organizmu, z uwago na wrastające obciążenie, wzrasta podatność na choroby - w takim sensie ciąża ma związek z chorobą.
Ciąży można zapobiegać. Także 100 %. Chorobie nie.
. Zależy jakiej ciąży. Np takiej w wyniku gwałtu - praktycznie nie sposób. Zalezy jakiej chorobie - są takie, którym można zapobiegać, choć może być to bardzo uciążliwe. Wymyśliłeś sobie, że jak ktoś zachodzi w ciążę, to tego chce. Jest to z grubsza tak samo prawdziwe, jak z chorowaniem - jeśli ktoś choruje, to znaczy że chce? Cytuj: Gdyby się wysterylizowała, to by nie zaszła. Gdyby mężczyzna się wysterylizował, to by nie zapłodnił. Jakbyś się nigdy z domu nie ruszał i nie kontaktował z innym ludźmi, to nigdy byś nie złapał grypy. Jeśli więc prawie co roku na nią chorujesz - znaczy, że tego chcesz! Można wymyślać takie nierealne warunki względem wielu rzeczy - nie tylko chorób, ale wszelkich wypadków. Jeśli komuś urwie się na głowę lampa, to znaczy że tego chciał - wszak gdyby co kilka lat kontrolował jakość obsadzeń wszelkich kołków w ścianach w domu i biurze... Jeśli autem wiedzie w słup, to tego chciał, bo gdyby jechał 10 km/godź wolniej... Pomijam fakt, że bardzo rzadko, ale zdarzają się nieskuteczne sterylizacje, to ten warunek jest idiotyczny, bo nieodwracalny. To tak, jakby poradzić komuś, żeby się zabił, bo wtedy na pewno już nie zachoruje. Cytuj: Zjawisko gwałtu, jako statystycznie marginalne pomijam teraz. Bardzo wygodnie... A czemu nie napiszesz - jeśli została zgwałcona, to tego chciała?
|
Cz cze 11, 2015 22:34 |
|
 |
inesfalco
|
Czy wiecie co to jest mola? Zaśniad groniasty?
|
Pt cze 12, 2015 0:05 |
|
 |
andej
|
Acro napisał(a): ... Zależy jakiej ciąży. Np takiej w wyniku gwałtu - praktycznie nie sposób. Zalezy jakiej chorobie - są takie, którym można zapobiegać, choć może być to bardzo uciążliwe. Wymyśliłeś sobie, że jak ktoś zachodzi w ciążę, to tego chce. Jest to z grubsza tak samo prawdziwe, jak z chorowaniem - jeśli ktoś choruje, to znaczy że chce? ... Sugerujesz (sic!), że gwałt jest normalnym zjawiskiem w statystycznym życiu przeciętnego człowieka? Np, cóż, dla mnie to patologia i przestępstwo. I nie sądzę, abyś przekonać mnie mógł, że jest inaczej. Sugerujesz, że ciąża jest jak choroba. Wydaje mi się to być średniowiecznym twierdzeniem. Szokujesz mnie. Niestety negatywnie. Acro napisał(a): ... Jakbyś się nigdy z domu nie ruszał i nie kontaktował z innym ludźmi, to nigdy byś nie złapał grypy. Jeśli więc prawie co roku na nią chorujesz - znaczy, że tego chcesz! ... Porozmawiaj z dowolnym lekarzem. Spytaj o wirusy i drogi przenoszenia. Spostrzeżesz nonsensowność powyższego wyznania. Acro napisał(a): ... Można wymyślać takie nierealne warunki względem wielu rzeczy - nie tylko chorób, ale wszelkich wypadków. Jeśli komuś urwie się na głowę lampa, to znaczy że tego chciał - wszak gdyby co kilka lat kontrolował jakość obsadzeń wszelkich kołków w ścianach w domu i biurze... Jeśli autem wiedzie w słup, to tego chciał, bo gdyby jechał 10 km/godź wolniej...
Pomijam fakt, że bardzo rzadko, ale zdarzają się nieskuteczne sterylizacje, to ten warunek jest idiotyczny, bo nieodwracalny. To tak, jakby poradzić komuś, żeby się zabił, bo wtedy na pewno już nie zachoruje. ... I tak zapędziłeś się w kozi róg. Odnosząc się do powyższego uważasz, że tam, gdzie masz fantazję wydusisz wszystko z silnika, maksymalną prędkość, a tam, gdzie mandat grozi pojedziesz 10 km/h poniżej dozwolonej. Dla mnie to ino cwaniactwo. Dlatego staram się jeździć zgodnie z zasadami kodeksu drogowego. Dotyczy to też całokształtu życia. Acro napisał(a): ... Bardzo wygodnie... A czemu nie napiszesz - jeśli została zgwałcona, to tego chciała? Nie napiszę, bo byłoby to sprzeczne z wyrażaną myślą. Nie napiszę, bo taką tezę może wyartykułować tylko specyficznie myślący człowiek. Skąd przyszło Ci to do głowy? Z CKM czy czegoś podobnego? Statystyczne ujmowanie - zjawiska typowe, powszechne, z którymi bezpośrednio styka się każdy. Rozważając problem nie skupiam się na wyjątkach, tylko wątku głównym. Dlatego tu pomijam gwałt (chyba, że gwałt warz ze skutkami tematem będzie), patologią czy plemiennymi zwyczajami samców alfa.
|
So cze 13, 2015 20:48 |
|
 |
Acro
|
Cytuj: Sugerujesz (sic!), że gwałt jest normalnym zjawiskiem w statystycznym życiu przeciętnego człowieka? Np, cóż, dla mnie to patologia i przestępstwo. I nie sądzę, abyś przekonać mnie mógł, że jest inaczej. Sugerujesz, że ciąża jest jak choroba. Wydaje mi się to być średniowiecznym twierdzeniem. Szokujesz mnie. Niestety negatywnie. Głupoty piszesz, niczego takiego nie sugeruję. Widać ta analogia cię przerosła, więc może prościej ją ujmę: twierdzisz, że jak parze przytrafi się ciąża, to para tego chciała. Z tego wynika, że nic się nam nie przytrafia, czego byśmy nie chcieli (np choroba). Co jest oczywista bzdurą. Niewątpliwie nad zajściem w ciążę mamy większą kontrolę niż np nad śmiercią w tsunami, ale jednak nadal nie pełną. Cytuj: Porozmawiaj z dowolnym lekarzem. Spytaj o wirusy i drogi przenoszenia. Spostrzeżesz nonsensowność powyższego wyznania. Porozmawiałem. I wyszło, ze pragniesz chorób swoich dzieci. Wystarczyłoby, żebyś odizolował dziecko od wszystkich ludzi - nie wysyłał na podwórko, do szkoły itd - a już masa chorób zostałąby im oszczędzona. Ale skoro chcesz, aby twoje dzieci chorowały... Cytuj: I tak zapędziłeś się w kozi róg. Odnosząc się do powyższego uważasz, że tam, gdzie masz fantazję wydusisz wszystko z silnika, maksymalną prędkość, a tam, gdzie mandat grozi pojedziesz 10 km/h poniżej dozwolonej. Dla mnie to ino cwaniactwo. Dlatego staram się jeździć zgodnie z zasadami kodeksu drogowego. Dotyczy to też całokształtu życia. I co - jeżdżącym z przepisową prędkością wypadki się nigdy nie zdarzają? Cytuj: Nie napiszę, bo byłoby to sprzeczne z wyrażaną myślą. Nie napiszę, bo taką tezę może wyartykułować tylko specyficznie myślący człowiek. Ja tam w twojej głowie nie siedzę, więc nie osądzę, czy myślisz specyficznie czy nie. Ale skoro wymyśliłeś sobie, że mamy pełną kontrolę nad życiem, to nad gwałtami chyba też. Cytuj: Statystyczne ujmowanie - zjawiska typowe, powszechne, z którymi bezpośrednio styka się każdy. Rozważając problem nie skupiam się na wyjątkach, tylko wątku głównym. Dlatego tu pomijam gwałt (chyba, że gwałt warz ze skutkami tematem będzie), patologią czy plemiennymi zwyczajami samców alfa Ale dlaczego pomijasz ten wątek. Czyżby dlatego, ze psuje taką fajnę, choc szalenie uproszczoną wizję twojego świata? To coś duuuużo częstszego. Para stosuje bardzo starannie anktykoncepcję hormonalną. Raz na wieeele lat jednak i jej zdarza się zawieść. Jeśli wpadną, to tego chcieli?
|
N cze 14, 2015 16:21 |
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Acro Cytuj: Owszem. I jak będziesz tak wędrował, to dotrzesz do praogranizmu żyjącego 4 mld la temu. A wcześniej sporo odnóg, starorzeczy, bystrzyn, rozlewisk - i nijak nie wiadomo, czemu którąś z tych zmian szczególniej wyróżnić. Acro , ale ja nie szukam początku praorganizmu , tylko początku człowieka i to jest różnica , którą ty notorycznie pomijasz . 4 miliardy lat temu człowieka jeszcze nie było , a więc jest to dowód na to , że początek człowieka pojawi się znacznie później . Mało tego , ja nie szukam człowieka jako gatunku , nie interesuje mnie , kiedy pojawi się pierwszy człowiek , lecz szukam początku jakiegokolwiek człowieka , nie ma różnicy , czy rozpatruje początek pierwszego człowieka , środkowego , czy ostatniego , to jest bez znaczenia . Podobnie jest z rzeką , mnie nie interesuje , kiedy na świecie pojawi się pierwsza rzeka , to jest bez znaczenia , ja szukam początku konkretnej rzeki o konkretnej nazwie , dajmy na to Odra . Szukam początku Odry , interesuje mnie , gdzie Odra się zaczyna i gdzie kończy . By odnaleźć jej początek , pójdę w górę tej rzeki i w dół gdy zechcę zobaczyć jej koniec . Gdybym chciał zobaczyć , jak i gdzie zaczynają się inne rzeki , to zrobił bym tak samo , ale mnie interesuje konkretnie Odra . Podobnie jest z człowiekiem , chcę zobaczyć jak zaczyna się stwór o nazwie Człowiek , jak będę chciał zobaczyć początek innych stworzeń , to zrobię tak samo , ale w tym wypadku interesuje mnie Człowiek . I wiem , że nie trzeba tego początku szukać 4 miliardy lat temu , ba , nawet 200 lat to za dużo , ten początek można odnaleźć w łonie każdej matki , oczywiście jeszcze żyjącej , skoro już tak jesteś dokładny .
|
Pt cze 19, 2015 9:35 |
|
 |
andej
|
Acro napisał(a): ... Głupoty piszesz, niczego takiego nie sugeruję. Widać ta analogia cię przerosła, więc może prościej ją ujmę: twierdzisz, że jak parze przytrafi się ciąża, to para tego chciała. Z tego wynika, że nic się nam nie przytrafia, czego byśmy nie chcieli (np choroba). Co jest oczywista bzdurą. Niewątpliwie nad zajściem w ciążę mamy większą kontrolę niż np nad śmiercią w tsunami, ale jednak nadal nie pełną. ... Nie twierdziłem, nie twierdzę. Jeśli nie masz kontroli nad płodnością, to kojarzy mi się to błąkającymi się pieskami. One rzeczywiście nie potrafią kontrolować swojego popędu, ani przewidywać konsekwencji. Acro napisał(a): ... Porozmawiałem. I wyszło, ze pragniesz chorób swoich dzieci. Wystarczyłoby, żebyś odizolował dziecko od wszystkich ludzi - nie wysyłał na podwórko, do szkoły itd - a już masa chorób zostałąby im oszczędzona. Ale skoro chcesz, aby twoje dzieci chorowały... ... Zmień lekarza. Jeśli udziela takich rad, to powinien stracić pozwolenie na uprawianie zawodu. Acro napisał(a): ... Ja tam w twojej głowie nie siedzę, więc nie osądzę, czy myślisz specyficznie czy nie. Ale skoro wymyśliłeś sobie, że mamy pełną kontrolę nad życiem, to nad gwałtami chyba też. ... Skoro twierdzisz, że coś stwierdziłem, czego nie artykułowałem, to znaczy, że możesz dyskutować sam z sobą. Konfabulacja. Cały czas twierdzę, że mam (ja, człowiek) kontrolę nad swym życiem. A nie 100 % kontrolę. Unikam pewnych sytuacji, przewiduję konsekwencje swoich czynów. Acro napisał(a): ... Ale dlaczego pomijasz ten wątek. Czyżby dlatego, ze psuje taką fajnę, choc szalenie uproszczoną wizję twojego świata? ... Dlatego, że wyjątek nie jest regułą. Acro napisał(a): ... To coś duuuużo częstszego. Para stosuje bardzo starannie anktykoncepcję hormonalną. Raz na wieeele lat jednak i jej zdarza się zawieść. Jeśli wpadną, to tego chcieli? Jeśli kierowca jadący o 10 km/h wolniej spowoduje śmiertelny wypadek. Raz na wieeele lat. Zabije tzw. jedynego żywiciela rodziny, to powinien zabić resztę rodziny, aby biedy nie cierpiała? A może jeszcze usunąć osoby, które mogłyby go postawić w stan oskarżenia? Totalny debilizm.
|
Pt cze 19, 2015 13:53 |
|
|
|