ROK 2008- CZY ATEIŚCI GO UZNAJĄ?
| Autor |
Wiadomość |
|
No
|
Cytuj: Niedorzecznym jest porównywać religię do medycyny.To tak jakbyś chciał porównać baśnie andersena do fizyki nuklearnej. Wyjaśnij dlaczego niemożliwe jest zmartwychwstanie w religii?. Jeśli założysz na potrzeby dyskusji ,że Bóg istnieje . Nie mieszaj wierzeń religijnych z faktami historycznymi... Cytuj: Zmartwychwstanie to taki sam fakt historyczny jak to że Totmesa II był faraonem .Jeden i drugi przekaz oparty jest na wydarzeniach przekazanych nastepnym pokoleniom . Dokumenty są w obu przypadkach ,Biblia jest wiele bardziej obszernym dokumentem ,niż dokumenty o faraonie
Bredzisz Sewerynie.
Istnieje coś takiego jak krytyka źródła podczas której min. odrzuca się wszelkie paranormalne elementy takie jak cuda czy zmartwychwstanie jeśli Faraona który też był uważany za syna Bożego(świetny przykład Sewerynie!) uznajemy jedynie za człowieka niema powodów by robić wyjątek dla Jezusa.
|
| Pn sty 14, 2008 21:51 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): Seweryn napisał(a): Zmartwychwstanie to taki sam fakt historyczny jak to że Totmesa II był faraonem Nie. To taki sam fakt historyczny jak to,że ów faraon byl bogiem.
Faraon nie mógłbyć Bogiem gdyż do tej pory nie zmartwychwstał . Nie ma o tym żadnych udokumentowanych przekazów ,nie ma również żadnych przekazów ustnych . Twoje przekazy są mało wiarygodne z uwagi na to iż powstały przed chwilą.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Pn sty 14, 2008 21:57 |
|
 |
|
No
|
Cytuj: Faraon nie mógłbyć Bogiem gdyż do tej pory nie zmartwychwstał . Nie ma o tym żadnych udokumentowanych przekazów ,nie ma również żadnych przekazów ustnych . Twoje przekazy są mało wiarygodne z uwagi na to iż powstały przed chwilą.
A niby dlaczego miałby zmartwychwstać ?
|
| Pn sty 14, 2008 22:01 |
|
|
|
 |
|
R6
|
To Bóg był martwy?
|
| Pn sty 14, 2008 22:05 |
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Faraon wielokrotnie przedstawiany byl swojemu ludowi jako bóg, jako bóg figurowal też w ówczesnych pismach-analogicznie bylo z Jezusem.
Fakt,że Jezus wciąż przez wielu uznawany jest za boga (czego raczej nie można powiedzieć o faraonach) niewiele zmienia.Jedne mity(szczególnie wsparte 'powagą' wielkich bogatych instytucji) są po prostu bardziej żywotne niż inne i tyle.
|
| Pn sty 14, 2008 22:09 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
No napisał(a): Cytuj: Faraon nie mógłbyć Bogiem gdyż do tej pory nie zmartwychwstał . Nie ma o tym żadnych udokumentowanych przekazów ,nie ma również żadnych przekazów ustnych . Twoje przekazy są mało wiarygodne z uwagi na to iż powstały przed chwilą. A niby dlaczego miałby zmartwychwstać ?
No właśnie niby dlaczego miałby zmartwychwstać skoro nie był Bogiem. Widzę że łapiesz.
Natomiast Jezus zmartwychwstał tak jak było przepowiedziane, aby dać świadectwo prawdzie iż jest synem Bożym . Dowód ten jest po to aby ludzie rozsądni uwierzyli . Bo przecież ja trafnie zauważył unbeliever medycyna potwierdza iż nikt nie może powstać z martwych jeśli jest zwykłym człowiekiem.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Pn sty 14, 2008 22:10 |
|
 |
|
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Seweryn napisał(a): medycyna potwierdza iż nikt nie może powstać z martwych jeśli jest zwykłym człowiekiem.
Dlatego też jednym z popularnych sposobów deizacji czlowieka jest przypisanie mu tego wyczynu.,.
|
| Pn sty 14, 2008 22:15 |
|
 |
|
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): Faraon wielokrotnie przedstawiany byl swojemu ludowi jako bóg, jako bóg figurowal też w ówczesnych pismach-analogicznie bylo z Jezusem.
Fakt,że Jezus wciąż przez wielu uznawany jest za boga (czego raczej nie można powiedzieć o faraonach) niewiele zmienia.Jedne mity(szczególnie wsparte 'powagą' wielkich bogatych instytucji) są po prostu bardziej żywotne niż inne i tyle.
Niestety nie było analogicznie wręcz przeciwnie:
Bo potomkowie ludów faraona nie wyznają już go za Boga ,pewnie dlatego iż nie dał żadnego świadectwa swojej nadprzyrodzonej Mocy .
Wieść że faraon był bogiem zanikła niedługo po jego śmierci .Natomiast wieść ,że Jezus jest Bogiem obeszła świat właśnie po jego śmierci ,gdy okazało się , że zmartwychwstał .Jest to argument za autentycznością tego wydarzenia i dowód że twój przykład nie jest analogiczny.
|
| Pn sty 14, 2008 22:22 |
|
 |
|
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): Seweryn napisał(a): medycyna potwierdza iż nikt nie może powstać z martwych jeśli jest zwykłym człowiekiem. Dlatego też jednym z popularnych sposobów deizacji czlowieka jest przypisanie mu tego wyczynu.,.
Jeśli apostołowie przypisali by mu ten wyczyn nieracjonalnie byłoby z ich strony umierać za kłamstwo. Wię logiczny wniosek ,że musieli być tego pewni , bo z narażeniem życia świadczyli o tym fakcie . Nikt nie naraża życia dla zafałszowanej sprawy . Ładnie opisał to Koren we wcześniejszym poście. Więc twierdzenie ,że przypisano mu ten wyczyn aby narazić się na prześladowanie i śmierć, jest nielogiczny.
|
| Pn sty 14, 2008 22:34 |
|
 |
|
No
|
Cytuj: No właśnie niby dlaczego miałby zmartwychwstać skoro nie był Bogiem. Widzę że łapiesz.
Natomiast Jezus zmartwychwstał tak jak było przepowiedziane, aby dać świadectwo prawdzie iż jest synem Bożym . Dowód ten jest po to aby ludzie rozsądni uwierzyli . Bo przecież ja trafnie zauważył unbeliever medycyna potwierdza iż nikt nie może powstać z martwych jeśli jest zwykłym człowiekiem.
Faraon nie musiał dawać świadectwa żadnego świadectwa poprzez swoje zmartwychwstanie więc moje pytanie pozostaje aktualne. Wiemy, że nie był Bogiem w jakiego wierzysz ale to nie znaczy jeszcze, że nie był Bogiem.
|
| Pn sty 14, 2008 22:34 |
|
 |
|
Seweryn
|
No napisał(a): Faraon nie musiał dawać świadectwa żadnego świadectwa poprzez swoje zmartwychwstanie więc moje pytanie pozostaje aktualne. Wiemy, że nie był Bogiem w jakiego wierzysz ale to nie znaczy jeszcze, że nie był Bogiem.
Jeśli nie musiał to na jakiej podstawie ludzie mieliby wierzyć, że jest Bogiem?
Myślę że nie należysz do tych którzy wierzą na słowo ,tym bardziej że masz problemy z wiarą w fakty.
|
| Pn sty 14, 2008 22:41 |
|
 |
|
No
|
Cytuj: Jeśli apostołowie przypisali by mu ten wyczyn nieracjonalnie byłoby z ich strony umierać za kłamstwo. Wię logiczny wniosek ,że musieli być tego pewni , bo z narażeniem życia świadczyli o tym fakcie . Nikt nie naraża życia dla zafałszowanej sprawy . Ładnie opisał to Koren we wcześniejszym poście. Więc twierdzenie ,że przypisano mu ten wyczyn aby narazić się na prześladowanie i śmierć, jest nielogiczny
Logiczne jest więc, że Jim Jones głosił prawde skoro razem z nim samobójstwo popełniło 913 jego wyznawców podejrzewam, że to więcej niż pierwszych Chrześcijan ...
|
| Pn sty 14, 2008 22:47 |
|
 |
|
No
|
Seweryn napisał(a): Jeśli nie musiał to na jakiej podstawie ludzie mieliby wierzyć, że jest Bogiem?
Myślę że nie należysz do tych którzy wierzą na słowo ,tym bardziej że masz problemy z wiarą w fakty.
Każdy Faraon był Bogiem Sewerynie widać nie potrzebowali lepszego dowodu z resztą powiedz sam ilu chrześcijan widziało zmartwychwstanie a właściwie zmartwychwstałego już Jezusa?
|
| Pn sty 14, 2008 22:50 |
|
 |
|
Seweryn
|
No napisał(a): Logiczne jest więc, że Jim Jones głosił prawde skoro razem z nim samobójstwo popełniło 913 jego wyznawców podejrzewam, że to więcej niż pierwszych Chrześcijan ...
Logiczne jest ,że jeśli sami targnęli się na życie to nie mieli nic wspólnego z Bogiem ,gdyż działali wbrew jego przykazaniu nie zabijaj.
|
| Pn sty 14, 2008 22:52 |
|
 |
|
Seweryn
|
No napisał(a): Każdy Faraon był Bogiem Sewerynie widać nie potrzebowali lepszego dowodu z resztą powiedz sam ilu chrześcijan widziało zmartwychwstanie a właściwie zmartwychwstałego już Jezusa?
Faraon był takim samym Bogiem jak twój mars ,którego nikt nie uznaje za Boga.
Jezusa widziało go wielu ludzi .Widywany był w różnych częściach świata aby dać swiadectwo .Lecz przede wszystkim widziało go 11 apostołów. Niektórym mimo iż go widzieli było trudno uwierzyć dopóki nie obejżeli ran jego .
|
| Pn sty 14, 2008 22:59 |
|
|
|