Czy płód to też człowiek?
Autor |
Wiadomość |
jeruka9
|
 Re: Czy płód to też człowiek?
nie chce być niemiły ale to sprawa sumienia (aborcja) uważam że każdy powinien mieć wybórma wolną wolę nie Bóg nie zrobił nas bezmyślnymi a że będzie sumienie gryzło to inna sprawa po drugie przykazanie głosi "nie zabijaj" nie wiem co ono ma wspólnego że światem zwierzęcym(np zabićem muchy) co do wszy istnieją jednostki które uważane są za nieprzydatne (wariaci,więzniowie,bezdomni,starsi) zabić to kwestia sumienia oraz grzechu przyjeło się że nie należy zabijać jednostek myślących z tego co czytałem ten "płód" odczuwa wstrząsy w ciele matki ,jej nastroje itd.. jeśli ktoś jest zdolny niech robi co chce ja bym nie miał takiej odwagi po trzecie według Jezusa i naszej wiary aborcja to najcięższy grzech nie wiem jak ktokolwiek móg łby się zeń wyspowiadać ale wystarczy w dzisiejszym świecie gorliwe wyznanie i o : http://natemat.pl/44191,nawrocony-gangs ... -mlodziezytaaa i nie zabijał jasne esencja naszych czasów to tyle z mej strony
|
Cz gru 10, 2015 10:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): IPW Cytuj: W 12 tygodniu zaczyna bić serce. Ale to nie jest początek człowieka, lecz początek pracy serca, a mówienie że wtedy zaczyna się człowiek, to tak jak by mówienie, że początek budynku następuje z chwilą założenia dachu. Ergo... Cytuj: Ponieważ budynek, nieprawdaż, zaczyna istnieć z położeniem kamienia węgielnego. Potem można już do budynku wejść i powiesić obrazek na (nieistniejącej) ścianie (nieistniejącego) pokoju na (niestniejącym) drugim piętrze. Weźcie się IPW ze spinem nie ośmieszajcie. Czytaj uważnie, ja nie mówię o budynku, lecz o początku. Początkiem budynku nie jest założenie dachu, tak samo początkiem człowieka nie jest praca mięśnia sercowego w 12 tygodniu . Notabene, jeżeli mówimy już o 12 tygodniu, to znaczy, że bez względu na to co to jest, to coś ma już 12 tygodni i nie zaczęło się teraz. Jeżeli założenie dachu nastąpiło w 12 tygodniu od rozpoczęcia budowy, to znaczy że to coś, co trudno jeszcze nazwać budynkiem ma już 12 tygodni , a założenie pierwszej cegiełki tego czegoś należy doszukiwać się 12 tygodni wstecz. Z człowiekiem rzecz ma się zupełnie tak samo. Mi nie chodzi o człowieka, lecz o początek człowieka, o chwilę kiedy zapala się jego świeczka, kiedy zaczyna tykać jego biologiczny zegar i choć ta pierwsza cegiełka nie przypomina jeszcze człowieka, to jednak nie ma żadnych podstaw by twierdzić, że trzeba czekać jeszcze 12 tygodni. Mozna by tu rozpatrywac zamiast 12 tygodni takze wiek 18 lat, jako w pelni swiadomego czlowieka. Przed 18-tym rokiem zycia, wedlug prawa czlowiek nie jest w pelni swiadomy.  Byly by wtedy w pelnii rozwiniete organy do przeszczepow. 
|
Cz gru 10, 2015 10:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jeruka9 napisał(a): przykazanie głosi "nie zabijaj" nie wiem co ono ma wspólnego że światem zwierzęcym(np zabićem muchy) ... Hebrajskie trə·ṣāḥ lō znaczy nie popełniaj morderstwa. Wj 20,13. Chodzi o zamierzone morderstwo. To jest nawet w innym miejscu Biblii wytłumaczone, że chodzi o zabicie zaplanowane, ukartowane. Niedokładne tłumaczenie i tyle nieporozumień z tego powodu.
|
Cz gru 10, 2015 11:33 |
|
|
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
sapper Cytuj: Mozna by tu rozpatrywac zamiast 12 tygodni takze wiek 18 lat, jako w pelni swiadomego czlowieka. Przed 18-tym rokiem zycia, wedlug prawa czlowiek nie jest w pelni swiadomy.  Byly by wtedy w pelnii rozwiniete organy do przeszczepow.  . 18 rok życia człowieka, przyjęło się jako wejście w okres dojrzały, uznaje się nas za dorosłych, odpowiedzialnych za siebie, otrzymujemy dowód osobisty, ale czy 18 rok, powoduje że stajemy się świadomi ? To nie magiczna liczba 18 powoduje świadomość, lecz stan naszego umysłu. Z tą świadomością jest różnie, osoby chore psychicznie pomimo podeszłego wieku, grubo po 18stce jeszcze nie mają świadomości, lub samoświadomości i wątpię czy kiedykolwiek będą miały. Zdrowy człowiek samoświadomość osiąga już w wieku 2 lat, mają ją również inteligentne zwierzęta takie jak na przykład słonie. Więc 18stka nie ma nic wspólnego ze świadomością, tobie na pewno chodziło o coś innego.
|
Wt gru 15, 2015 9:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Chodzilo mi o argumenty tych ktorzy twierdza ze po 12-tym tygodniu plod jest swiadomy i byla to ironia do takich argumentow. Nigdy nie dojdziemy kiedy powstaje ta swiadomosc i czy jest ona w ogole podstawa czlowieczenstwa. Ty podales kolejne przyklady, ze swiadomoosc nie moze byc taka miara i podstawa, bo nie jest zwiazana z wiekiem.
|
Wt gru 15, 2015 9:27 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
spin napisał(a): To jest nawet w innym miejscu Biblii wytłumaczone, że chodzi o zabicie zaplanowane, ukartowane.
A zabić na spontanie można?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz gru 17, 2015 11:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hebrajskie słowo racah nie dotyczy zabijania na wojnie, nie dotyczy kary śmierci, nie dotyczy zabijania zwierząt. Chodzi o zabójstwo osobiste, najczęściej z zemsty.
Wj 21, 12. Jeśli kto tak uderzy kogoś, że uderzony umrze, winien sam być śmiercią ukarany. Ale, jeśli nie czyhał na to, a Bóg to dopuścił, że wpadł mu pod rękę, na taki wypadek wyznaczę ci miejsce, do którego będzie mógł uciekać. Joz 20,1-30 Jahwe przemówił do Jozuego w tych słowach: „Powiesz synom Izraela: wyznaczcie sobie miasta ucieczki, o których mówiłem wam przez Mojżesza, aby tam mógł uciec zabójca, który by zabił człowieka przez nieuwagę, bezwiednie. Będą one dla was schronieniem przed mścicielem krwi.
Wj 21,22 Jeżeli dwaj mężowie się biją, a przy tym uderzą kobietę brzemienną tak, że poroni, ale nie poniesie dalszej szkody, to sprawca zapłaci grzywnę, jaką mu wyznaczy mąż tej kobiety, a uiści ją w obecności rozjemców. 23 Jeżeli zaś poniesie dalszą szkodę, to wtedy da życie za życie.
|
Cz gru 17, 2015 14:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: czy płód to też człowiek?
Elbrus napisał(a): maly_kwiatek napisał(a): Nie łapcie WISTA za słówka. "w akcie desperacji użył ostatecznego elementu obrony koniecznej=>zamordował z zimną krwią" Przecież to tylko słówka... Cytuj: Zarodek ludzki traktujemy jak człowieka. (...) Od tej pory chronimy zarodek jako człowieka. Dlaczego tak jest i jakie są podstawy do takiego nauczania przez Kościół? //proszę o konkrety - nie encykliki, ale PODSTAWY (najlepiej z Biblii) do takich twierdzeń Elbrus, zaczelam wlasnie czytac ten watek i nie wiem, czy moze ktos w dalszej czesci dyskusji uzyl argumentu biblijnego, ktorym ja sie teraz posluze. Oto cytat z Psalmu Dawida: Psalm 139 wersety 13-16 13 6 Ty bowiem utworzyłeś moje nerki, Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. 14 Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła. I dobrze znasz7 moją duszę, 15 nie tajna Ci moja istota8, kiedy w ukryciu powstawałem, utkany w głębi ziemi8. 16 Oczy Twoje widziały me czyny9 i wszystkie są spisane w Twej księdze9; dni określone zostały, chociaż żaden z nich [jeszcze] nie nastał. Jesli wczesniej nie czytales, to zycze owocnych refleksji. Pozdrawiam
|
Śr sie 10, 2016 17:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przepraszam, że się wtrącę. Nie czytałem wszystkich wypowiedzi, jedynie te z pierwszej strony.
Padło pytanie: "czy płód to też człowiek?". A ja zadam inne pytanie: Nawet jeżeli uznamy, że płód to byt przejściowy, ale po co go zabijać?
|
N wrz 04, 2016 21:17 |
|
 |
Augustynka
|
Rzecz ma się podobnie jak z kwiatem. Zalążek kwiata, z którego w całym procesie rozwoju powstanie kwiat. Takie porównanie nasunęło mi się do głowy. Płód- potencjalny początek człowieka! Więc jak można podnieść na niego niecną rękę?!
Ktoś pięknie powiedział: Jako kwiat rozkwita człowiek i jako kwiat się łamie:-)
|
Wt wrz 06, 2016 8:33 |
|
 |
vanton
|
Jest to istota, która przemieni się w pełni świadomego człowieka no i wtedy już nie będzie mu wszystko jedno, prawda?
|
Cz wrz 15, 2016 21:24 |
|
 |
Acro
|
Augustynka napisał(a): Rzecz ma się podobnie jak z kwiatem. Zalążek kwiata, z którego w całym procesie rozwoju powstanie kwiat. Takie porównanie nasunęło mi się do głowy. Płód- potencjalny początek człowieka! Więc jak można podnieść na niego niecną rękę?!
To i plemnik, i jajeczko to potencjalny początek człowieka, więc może trzeba pomyśleć o pełnej ochronie prawnej dla nich?...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Cz wrz 22, 2016 18:16 |
|
 |
Bitnotri
|
MichałPawłowski napisał(a): Przepraszam, że się wtrącę. Nie czytałem wszystkich wypowiedzi, jedynie te z pierwszej strony.
Padło pytanie: "czy płód to też człowiek?". A ja zadam inne pytanie: Nawet jeżeli uznamy, że płód to byt przejściowy, ale po co go zabijać? Dlaczego ludzie zabijaja swinie? Bardzo inteligentne, socjalne stworzenia poddane niewybaczalnym torturom przez miliony ludzi na przestrzeni kilku tysiecy ostatnich lat - bo lubimy mieso i sa nam przydatne. Dlaczego zatrzymac rozwoj plodu? Ludzie lubia seks i czasem padaja ofiara konsekwencji. Cala dyskusja opiera sie na blednych definicjach - plod w okreslonych przedzialach rozwoju nie wiele rozni sie od plodow innych zwierzat, tylko ze dzieki tysiacom lat powtarzania uwazamy zwierzeta za istoty nizsze, ktore mozna mordowac na lewo i prawo, zamiast traktowac jako braci z nizszego szczebla, ktorym mozemy pomoc zamiast krzywdzic. W ktorym okresie rozwoju wyksztalca sie to, co czyni nas ludzmi? Mozna powiedziec ze nawet po porodzie, pierwsze dwa lata zycia to praktycznie dalszy rozwoj ciazy, z roznica ze poza macica matki. Takze w spoleczenstwie racjonalnym, gdzie dozwolone jest zabijanie tak socjalnych i inteligentnych zwierzat jak krowy, swinie czy nawet delfiny (w niektorych czesciach swiata) z aborcja nie powinno byc problemu - ale ze hipokryzja jest obecna to pojawia sie problem. Jednakze biorac pod uwage nowe legislacje, ktore staraja stopniowo ograniczac cierpienie zwierzat na swiecie i za ktore istnieja w wiekszosci przypadkow grzywny, proponowalbym rowniez grzywny za przerwanie ciazy, szczegolnie po 3 miesiacu ciazy, gdzie gra jest w otwarte karty i bylo duzo czasu na podjecie dzialania. Na mysl aborcji w 6 do 9 miesiaca ciazy robi mi sie niedobrze, ale takie same uczucia mam jak widze rzeznika zabierajacego sie za krowe - takze moze nawet i ostrzej karane. Ale cala ta dyskuja o przerywaniu ciazy w pierwszym miesiacu? Calkowicie bez sensu - w tym okresie jest masa poronien, przypadkow gdzie jeden blizniak pochlania drugiego i jest to calkowicie bezpieczne i racjonalne zeby w tym okresie zdecydowac sie na aborcje. Nie traktujmy calego problemu czarno-bialo, tylko przyjrzyjmy sie odcieniom szarosci i przeanalizujmy fakty jakie daja nam badanie naukowe, zamiast robic z tego dyskusje ideologiczna na temat tego co ktos mysli w uproszczony, zero-jedynkowy sposob.
|
So wrz 24, 2016 0:09 |
|
 |
robaczek2
|
Bitnotri napisał(a): dzieki tysiacom lat powtarzania uwazamy zwierzeta za istoty nizsze, ktore mozna mordowac na lewo i prawo, zamiast traktowac jako braci z nizszego szczebla,....., tak socjalnych i inteligentnych zwierzat jak krowy, swinie czy nawet delfiny (w niektorych czesciach swiata) z aborcja nie powinno byc problemu - ale ze hipokryzja jest obecna to pojawia sie problem.
Nie traktujmy calego problemu czarno-bialo, tylko przyjrzyjmy sie odcieniom szarosci i przeanalizujmy fakty jakie daja nam badanie naukowe. Jak te biedne krowy przezywaja np. piekno kwiatow na lace na ktora zostaly wpuszczone. Niebawem doczekamy sie jakiegos obrazu w stylu "sloneczniki" namalowanego przez jedna z krasul. A jak swinie potrafia zachwycac sie zachodem slonca - czy byly jakies "badania naukowe" na ten temat? Ciekawe w jaki sposob ewolucja ksztaltowala rozwoj doznan estetycznych w przyrodzie.
|
Śr wrz 28, 2016 18:15 |
|
 |
JedenPost
|
robaczek2 napisał(a): Niebawem doczekamy sie jakiegos obrazu w stylu "sloneczniki" namalowanego przez jedna z krasul. Na to bym w napięciu nie wyczekiwał, ale ponoć więcej mleka mleka dają, mając możliwość słuchania muzyki klasycznej.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr wrz 28, 2016 20:05 |
|
|
|