Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Quinque napisał(a): ErgoProxy napisał(a): Natomiast Quinque, jako okcydentalista, winien bronić prawdy jak lew, choćby miała go na krzyż zaprowadzić; No, miejmy nadzieję. Ze świętymi w blaskach mocy Cytuj: I jeśli stoi ona w sprzeczności z encykliką, to tym gorzej dla encykliki Dlatego uważam że papież popełnił błąd że w ogóle się w temacie wypowiedział. Trzeba było siedzieć cicho. No ale mordernizm przeszedł do Kościoła. Nawet w Watykanie w 2009 roku zapraszano naukowców na konferencję o... Darwinie. O Osobie która sformuowała hipotezę o doborze naturalnym, która nie miała być niczym innym jak atakiem na wiarę chrześcijańską. No ale miejmy nadzieję że dobro zwycięży Nawet w 1996r w Magisterium Kościoła wobec ewolucji jest wypowiedź św. Jana Pawła II - Nowe zdobycze nauki każą nam uznać, że teoria o ewolucji jest czymś więcej niż hipotezą.https://opoka.org.pl/biblioteka/W/WE/ke ... 12006.html
|
So kwi 13, 2019 19:45 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Konkurencyjne wobec tej teorii jest to co głosi Rupert Sheldrake
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So kwi 13, 2019 19:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Quinque napisał(a): ErgoProxy napisał(a): Natomiast Quinque, jako okcydentalista, winien bronić prawdy jak lew, choćby miała go na krzyż zaprowadzić; No, miejmy nadzieję. Ze świętymi w blaskach mocy Cytuj: I jeśli stoi ona w sprzeczności z encykliką, to tym gorzej dla encykliki Dlatego uważam że papież popełnił błąd że w ogóle się w temacie wypowiedział. Trzeba było siedzieć cicho. No ale mordernizm przeszedł do Kościoła. Nawet w Watykanie w 2009 roku zapraszano naukowców na konferencję o... Darwinie. O Osobie która sformuowała hipotezę o doborze naturalnym, która nie miała być niczym innym jak atakiem na wiarę chrześcijańską. No ale miejmy nadzieję że dobro zwycięży Nawet w 1996r w Magisterium Kościoła wobec ewolucji jest wypowiedź św. Jana Pawła II - Nowe zdobycze nauki każą nam uznać, że teoria o ewolucji jest czymś więcej niż hipotezą.https://opoka.org.pl/biblioteka/W/WE/ke ... 12006.htmlQuinque uważa że ewolucja to jedyny dobry argument za odrzuceniem wiary chrześcijańskiej. Gdyby ewolucja okazałoby się fałszywa odrzucenie chrześcijaństwa intelektualnie byłoby niemożliwe Papież wygłosił przemówienie i co z tego? Nijak nie rozwiązuje problemów teologicznych jakie wynikają z ewolucji. Np. "Rozszerzony problem zła"
|
So kwi 13, 2019 20:24 |
|
|
|
 |
Wybawiony
|
Każde skuteczne zwiedzenie musi być satysfakcjonujące intelektualnie. I taka właśnie jest teoria ewolucji.
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
So kwi 13, 2019 20:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No, kiedyś czytalem o kobiecie która modliła się w ten sposób "Panie, spraw aby ewolucja okazała się fałszywa A nawet jeśli jest prawdziwa, to spraw aby nikt o niej się nie dowiedział"
|
So kwi 13, 2019 20:56 |
|
|
|
 |
Wybawiony
|
Ale nie chodzi o to by bać się faktów, lecz o to by mieć świadomość, że ktoś z tych faktów może ułożyć układankę która, choć ładna, to nie musi wcale odpowiadać rzeczywistości. Tak czy owak lepiej zawsze ufać Bogu, niż starać się przypodobać światu.
|
So kwi 13, 2019 21:17 |
|
 |
Robek
|
Wybawiony napisał(a): Tak czy owak lepiej zawsze ufać Bogu, niż starać się przypodobać światu. A jakie zyski są z tego zaufania? co mi to zaufanie gwarantuje?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So kwi 13, 2019 21:21 |
|
 |
Andy72
|
A jakie zyski bedą z tego co da Ci zaufanie, a jakie zyski będą z tych zysków itd...
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
So kwi 13, 2019 21:22 |
|
 |
Wybawiony
|
Robek napisał(a): A jakie zyski są z tego zaufania? co mi to zaufanie gwarantuje? Jak mówi Słowo: "Kto ufa Panu, jest szczęśliwy". Zainteresowany?
|
So kwi 13, 2019 21:28 |
|
 |
Andy72
|
Są tacy co zapytali by się co im da szczęście  Kochać nie warto...jedno to warto to upić się warto;0)
|
So kwi 13, 2019 21:36 |
|
 |
IrciaLilith
|
O jakim rodzaju szczęścia mowa? O poczuciu, że ktoś się mną opiekuje, kocha, wystarczy grzecznie chwycić za rękę i podążać za wszechmocnym przewodnikiem a wszystko będzie dobrze, nawet gdy droga będzie trudna, bo przewodnik wie lepiej dokąd należy iść? Że nie trzeba samemu kombinować sensu życia, ustalać co jest dobre a co złe, co jest prawdą a co iluzją, odkrywać kim się jest?
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
So kwi 13, 2019 21:37 |
|
 |
Robek
|
Wybawiony napisał(a): Jak mówi Słowo: "Kto ufa Panu, jest szczęśliwy". Zainteresowany? Mi do szczęścia nie potrzeba żadnego zaufania, więc nie jestem zainteresowany czymś co mi nie jeste potrzebne.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So kwi 13, 2019 21:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Wybawiony napisał(a): Jak mówi Słowo: "Kto ufa Panu, jest szczęśliwy". Zainteresowany? Mi do szczęścia nie potrzeba żadnego zaufania, więc nie jestem zainteresowany czymś co mi nie jeste potrzebne. Skoro nie jesteś zainteresowany życiem wiecznym to po co zawraczasz nam gitarę?
|
So kwi 13, 2019 22:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Quinque napisał(a): Robek napisał(a): Wybawiony napisał(a): Jak mówi Słowo: "Kto ufa Panu, jest szczęśliwy". Zainteresowany? Mi do szczęścia nie potrzeba żadnego zaufania, więc nie jestem zainteresowany czymś co mi nie jeste potrzebne. Skoro nie jesteś zainteresowany życiem wiecznym to po co zawraczasz nam gitarę? Kto "wam" zawraca gitarę? Jeżeli wierzysz, wiesz, że będziesz żył wieczne, bo tak zostało ci przyobiecane, to czym się przejmujesz? Jeżeli masz tylko jakieś marne przekonanie, to nie chcesz słyszeć nic sprzecznego ze swym przekonaniem.
|
So kwi 13, 2019 22:27 |
|
 |
Robek
|
Quinque napisał(a): Skoro nie jesteś zainteresowany życiem wiecznym to po co zawraczasz nam gitarę? Bez "zaufania Panu" jestem szczęśliwy, i spokojnie moge wiecznie, trwać w tym stanie. Żeby była jasność, to to moje szczęście nie trwa całą dobe, a jedynie ileś tam minut czy godzin dziennie, no ale gdyby trwało bez przerwy całą dobe, to bym się szybko znudził, więc tutaj nie można z tym przesadzać.
|
So kwi 13, 2019 22:46 |
|
|
|