Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 18:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona
 Bóg nie ma początku, dlaczego więc Wszechświat go musi mieć 
Autor Wiadomość

To akurat są oficjalne informacje, nie wiem, wpisz se w gogle jaki świat jest stary albo coś.

Obecnie przyjmuje się, że WW nastąpił około 13,7 mld lat temu. Oczywiście istnieją teorie które zakładają inny wynik, ale ten który podałem wydaje się być najbliższy prawdy.

Cytuj:
Był wielki wybuch a co było wcześniej. To pytanie ma sens i każdy ten sens rozumie.

Ale nie należy interpretować tego pytania dosłownie. Należy to rozumieć tak: "Co działo się w pierwszych nanosekundach powstawania Wszechświata? (WW)".

Cytuj:
Odpowiedzią może być "nic" bo nie było czasu, ale skoro nie było nic to skąd to wszystko się wzięło?

Skąd wszystko się wzięło? Obecnie najbardziej prawdopodobną teorią jest teoria fluktuacji kwantowej próżni.

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Pt mar 07, 2008 19:39

Cytuj:
Był wielki wybuch a co było wcześniej. To pytanie ma sens i każdy ten sens rozumie.

Ale nie należy interpretować tego pytania dosłownie. Należy to rozumieć tak: "Co działo się w pierwszych nanosekundach powstawania Wszechświata? (WW)".

Cytuj:
Odpowiedzią może być "nic" bo nie było czasu, ale skoro nie było nic to skąd to wszystko się wzięło?

Skąd wszystko się wzięło? Obecnie najbardziej prawdopodobną teorią jest teoria fluktuacji kwantowej próżni.

Można postawić pytanie inaczej nie co było wcześniej , tylko z jakiego powodu zaistniał WW ? a wraz z nim wszelkie procesy i teorie kwantowe.

Pt mar 07, 2008 21:38

Można postawić pytanie inaczej nie co było wcześniej , tylko z jakiego powodu zaistniał WW ? a wraz z nim wszelkie procesy i teorie kwantowe.

Można zapytać i tak, ale należy pamiętać o tym, że najwcześniejszym momentem Wszechświata jest czas 0.

Tak jak już wcześniej wspominałem, obecna najbardziej wiarygodna teoria naukowa mówi o tym, że przyczyną była próżnia absolutna, a skutkiem fluktuacje kwantowe tej próżni, która była dalej przyczyną powstania Wszechświata w złożonych procesach przyczynowo-skutkowych.
Nie można jednak powiedzieć, że Wszechświat powstał z niczego.

Można zapytać, co było przyczyną próżni absolutnej: widać jednak wyraźnie, że to pytanie nie ma sensu, nawet gdy patrzy się na nie przez pryzmat zjawisk zwykłej szarej codzienności.

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Pt mar 07, 2008 22:34

1. Po pierwsze zauważ że wierzący z jednej strony mówi o istnieniu boga , a z drugiej strony uznaje jego niedziałanie [ w sensie statystycznym ] .
Dlatego wierzący niby wierzy w boga , ale jak mu się zepsuje samochód to idzie po mechanika zamiast siedzieć i intensywnie się modlić .

Bóg nie jest po to, żeby służyć człowiekowi na zawołanie.

danbog napisał(a):
Gdyby ktoś wierzył konsekwentnie [ absolutnie ] , stał by się istotą niezdolną do czynienia czegokolwiek [ katatonia w fazie stuporu ]
Postrzegam więc wierzącego jako osobe schizofreniczną , miotającą się pomiędzy dwoma podejściami do rzeczywistości [ światopoglądami ] .
Z jednej strony światopogląd teistyczny [ który nie działa ] , z drugiej światopogląd ateistyczny [ który działa ] .

Światopogląd teistyczny działa. Jest wiele udokumentowanych przypadków uzdrowień przez modlitwę i wstawiennictwo. Światopogląd ateistyczny działa, ale jest ograniczony w świecie materialnym.

danbog napisał(a):
O ile stan skutecznego działania wiąże się z myśleniem [ istnieniem świadomości ] , to stan nieskuteczności wiąże się z rozpadem logiki [ poprzez odwołanie do wewnętrznie niespójnej idei boga ] , więc i rozpadem myślenia [ istnienia świadomości ] .

Niespójność logiczna Boga wydaję się wtedy, gdy próbuje się Go ogarnąć ograniczonym i skończonym umysłem.

danbog napisał(a):
2. Logicznie rzecz biorąc wszechświat działający na zasadzie przyczynowo skutkowej sam nie może mieć przyczyny .

Pozdrawiam .

Jaki masz na to logiczny dowód?

Pt mar 07, 2008 22:36

1) Można zapytać i tak, ale należy pamiętać o tym, że najwcześniejszym momentem Wszechświata jest czas 0.
2)Tak jak już wcześniej wspominałem, obecna najbardziej wiarygodna teoria naukowa mówi o tym, że przyczyną była próżnia absolutna, a skutkiem fluktuacje kwantowe tej próżni, która była dalej przyczyną powstania Wszechświata w złożonych procesach przyczynowo-skutkowych.
Nie można jednak powiedzieć, że Wszechświat powstał z niczego.

3)Można zapytać, co było przyczyną próżni absolutnej: widać jednak wyraźnie, że to pytanie nie ma sensu, nawet gdy patrzy się na nie przez pryzmat zjawisk zwykłej szarej dzienności.

1) Ale dlaczego czas zero zaistniał około 13 mld lat temu ,a nie np. 50 mld lat temu , albo 2 mld lat temu?

2)Próżnia absolutna czyli nic ,a jeśli przyczyną było nic to wracamy do punktu wyścia ,że wszechświat powstał z niczego ,czyli cud , i ty mówisz że jest to wiarygodne z punktu widzenia osoby niewierzącej .

Pt mar 07, 2008 23:18

Może ja powiem jaśniej o co Sewerynowi chodzi.

Jeżeli czas zero był na początku to co było wcześniej.
Czy przez wieczność było nic - 0 aż nagle dopiero 16 mld lat temu z tego niczego coś się stało?

Inaczej - gdyby przyczynom była nicość czy też zero to ta nicość była na samym absolutnym początku czyli nieskończoność temu.
Wszechświat nie miałby początku gdyby przyczynom było nic.
A że ma swój początek określony w latach to coś musiało to spowodować.
Początkiem było nic... ale nic było też wcześniej a wtedy jakoś nic się nie działo.

Bo jak wiemy czas sie liczy od momentu wielkiego wybuchu.(materia itp)
WW traktujemy jako ptk zero.
Ale co było przed ww. nic i to nic spowodowało ww. ale wcześniej też było nic i nie doszło do wielkiej eksplozji.

Nicość istniała od nieskończoności a dopiero 16 mld lat temo spowodowała ona wielki wybuch.

Pt mar 07, 2008 23:54

Nie ma czegoś takiego jak "wcześniej", co czyni bezsensowną spora część następującego wywodu. O tym co nie istnieje możesz powiedzieć wiele stwierdzeń, i tak nijak ma się to do rzeczywistości.

So mar 08, 2008 0:58

1) Ale dlaczego czas zero zaistniał około 13 mld lat temu ,a nie np. 50 mld lat temu , albo 2 mld lat temu?

Odpowiedź jest prosta, ale najpierw zadam pytanie pomocnicze: dlaczego urodziłeś się x lat temu, a nie przykładowo 50 lat temu, czy 2 lata temu? Zadałem głupie pytanie, ale może teraz wiesz o co mi chodzi. WW miał miejsce około 13,7 mld temu, bo ewolucja wszechświata i życia na Ziemi potoczyła się tak, że właśnie po tym czasie możemy zadać to pytanie. Za kilkadziesiąt mld lat jakaś inteligentna cywilizacja będzie mogła się zapytać "Dlaczego 50 mld lat temu, a nie 13,7 mld?"

W tym przypadku lepiej jest zadać pytanie: "Dlaczego my istniejemy 13,7 mld lat po WW?" Na to pytanie da się odpowiedzieć.

0bcy_astronom napisał(a):

Nie było nic. Nie było czasu, więc nie możemy zapytać "co było wcześniej" w sensie dosłownym.

0bcy_astronom napisał(a):
Czy przez wieczność było nic

Wieczność to określenie czasu. Wyobraźmy sobie taką zwykłą oś czasu na której można zaznaczyć jakieś wydarzenia historyczne. Jeśli mówimy o wieczności, to musimy sobie wyobrazić tą oś jako nieskończenie długą.

Jeśli natomiast mówimy o braku czasu, to wyobrażamy sobie tą oś jako zwykły mały punkt.

Tak upraszczając: brak czasu można sobie wyobrazić jako zamrożony stan. Nie ma pojęć "wcześniej", czy "później".

Wytłumaczę to na bardzo prostym przykładzie:
1. próżnie absolutną wyobraźmy sobie jako wrzącą wodę. Obok niej umieścimy zegar: czas nie płynie.
2. Powstaje pęcherzyk pary wodnej w tej wodzie. Zegar nadal nie odmierza czasu. Ale malutki stoper w pęcherzyku pary wodnej zaczyna odliczać czas: 0, 1s, 2s, 3s, (...) 13,7 mld lat.
3. Zegar nadal nie odlicza czasu i odliczał nie będzie, natomiast malutki stoper liczy ciągle kolejne upływające sekundy, bo w pęcherzyku pary wodnej istnieje czas, a poza nim już nie.

So mar 08, 2008 1:07

2)Próżnia absolutna czyli nic ,a jeśli przyczyną było nic to wracamy do punktu wyścia ,że wszechświat powstał z niczego ,czyli cud , i ty mówisz że jest to wiarygodne z punktu widzenia osoby niewierzącej .

Przyjmuje fluktuacje kwantowe próżni, jako teorie obecnie najbardziej prawdopodobną. Jeśli ktoś ją obali, np poprzez udowodnienie innej teorii, to moje życie się nie zawali :)
Te fluktuacje próżni to nie jakiś tam zwykły wymysł, tylko teoria podparta konkretnymi wzorami i obliczeniami, a także realnymi eksperymentami na podstawie których możemy wyciągnąć jakieś konkretne wnioski. Dokładniej to nieliczni naukowcy mogą sobie powyciągać te wnioski, my możemy się tylko przyglądać :)

Cud? To zależy jak interpretować słowo cud. Można to uznać jako taki naukowy cud :)
Tak samo jak tunelowanie kwantowe:

Wikipedia napisał(a):
To zjawisko, charakterystyczne dla mechaniki kwantowej, jest z punktu widzenia fizyki klasycznej paradoksem łamiącym klasycznie rozumianą zasadę zachowania energii.

Tylko czy udowodniony cud można nazywać dalej cudem? Jeśli nie, to tunelowanie kwantowe nie jest już cudem :(

W takim rozumowaniu każda teoria naukowa, która nie jest udowodniona jeszcze, jest cudem.

So mar 08, 2008 1:28

Seweryn napisał(a):

Odpowiedź jest prosta, ale najpierw zadam pytanie pomocnicze: dlaczego urodziłeś się x lat temu, a nie przykładowo 50 lat temu, czy 2 lata temu? Zadałem głupie pytanie, ale może teraz wiesz o co mi chodzi. WW miał miejsce około 13,7 mld temu, bo ewolucja wszechświata i życia na Ziemi potoczyła się tak, że właśnie po tym czasie możemy zadać to pytanie. Za kilkadziesiąt mld lat jakaś inteligentna cywilizacja będzie mogła się zapytać "Dlaczego 50 mld lat temu, a nie 13,7 mld?"

W tym przypadku lepiej jest zadać pytanie: "Dlaczego my istniejemy 13,7 mld lat po WW?" Na to pytanie da się odpowiedzieć.

Poważny błąd w rozumowaniu. WW nie mógł mieć miejsca 13 mld lat temu dlatego że ewolucja wszechświata potoczyła sie tak a nie inaczej . Po prostu ewolucja i cała reszta włącznie z fluktuacjami powstała po tym jak zaistniał wszechświat . Sam pisałeś że wcześniej była próżnia absolutna czyli nic. Więc nie możesz założyć że wcześniej były jakieś fluktuacje ,ponieważ próżnia absolutna, to próżnia absolutna pozbawiona wszystkiego , nawet fluktuacji.

Ja urodziłem się x czasu temu z wiadomych wgledów ,natomiast dalej pozostaje otwarte pytanie ,dlaczego wszechświat powstał 13 mld lat temu ,a nie np. 70 mld lat temu albo 2 mld lat temu. Przecież jeśli wcześniej nie było nic, to nie mogło być żadnej ewolucji o której pisałeś , a która to żekomo doprowadziła do WW włąśnie 13 mld lat temu.

So mar 08, 2008 9:59
zbanowany na stałe

wcześniej była próżnia absolutna czyli nic

a mnie się zdaje, że nie ma sensu mówić o tym co było "wcześniej'". Czas jest własnością wszechświata i tyle,a to znaczy,że istnieje jedynie wewnątrz niego jako jeden z jego wymiarów . Co za tym idzie-jak najbardziej poprawne jest mówienie,że wszechświat istniał zawsze, ponieważ zawsze jest określeniem czasu , w gruncie rzeczy tak samo poprawne byłoby powiedzenie,że wszechświat istnieje zawsze i zawsze będzie istniał.

So mar 08, 2008 11:09

a mnie się zdaje, że nie ma sensu mówić o tym co było "wcześniej'". Czas jest własnością wszechświata i tyle,a to znaczy,że istnieje jedynie wewnątrz niego jako jeden z jego wymiarów . Co za tym idzie-jak najbardziej poprawne jest mówienie,że wszechświat istniał zawsze, ponieważ zawsze jest określeniem czasu , w gruncie rzeczy tak samo poprawne byłoby powiedzenie,że wszechświat istnieje zawsze i zawsze będzie istniał.

Wszechświat istnieje ok 13 mld lat , więc nie jest to zawsze , jest to ściśle ograniczony czas , a nie czas nieograniczony .Można zadać pytanie dlaczego wszechświat ma 13 mld lat , a nie np. 50 mld lat?

So mar 08, 2008 11:26

Wszechświat istnieje ok 13 mld lat , więc nie jest to zawsze , jest to ściśle ograniczony czas , a nie czas nieograniczony .

Tu wkracza rozumienie słowa "zawsze". Wyraźnie ty uważasz, że oznacza to "nieskończenie długo", podczas gdy WaszJudasz rozumie pod tym pojęciem "w każdej chwili".

So mar 08, 2008 11:38

Seweryn napisał(a):
Wszechświat istnieje ok 13 mld lat , więc nie jest to zawsze , jest to ściśle ograniczony czas , a nie czas nieograniczony .

Tu wkracza rozumienie słowa "zawsze". Wyraźnie ty uważasz, że oznacza to "nieskończenie długo", podczas gdy WaszJudasz rozumie pod tym pojęciem "w każdej chwili".

No tak , wszechświat istnieje w każdej chwili od 13 mld lat ,co oznacza że miał swój początek 13 mld lat temu . Ale dlaczego ma akurat 13 mld lat , a nie np. 94 mld lat . Przecież jeśli istniałby 94 mld lat , to by znaczyło że powstał 94 mld lat temu . A jeśli nie mógł powstać 94 mld lat temu, to dlaczego mógł powstać 13 mld lat temu?

Czy nie jest to aby dowód, że czas mógł istnieć już przed WW ?

So mar 08, 2008 12:09
zbanowany na stałe

podczas gdy WaszJudasz rozumie pod tym pojęciem "w każdej chwili"

O to właśnie chodzi :) .

Czas jest związany i wyznaczany zdarzeniami - tam gdzie nie ma zdarzeń nie ma czasu. Doskonały Bóg mógłby sobie istnieć poza czasem właśnie dlatego,że jest doskonały,tzn. Aktualny i nie zachodzą w Nim żadne zmiany,ergo-nie zachodzą wydarzenia. Wydaje mi się ponadto,że podobnie poza czasem mogą istnieć różne byty/przedmioty/obszary (jak zwał tak zwał) pod warunkiem,że
1)nie zachodzą w nich żadne zmiany
2)nie wchodzą w interakcje

I co Wy na to?

So mar 08, 2008 12:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona