ROK 2008- CZY ATEIŚCI GO UZNAJĄ?
| Autor |
Wiadomość |
|
No
|
Jim Jones odrzucił autorytet Biblii i uznał się za następcę Boga na ziemi fakt, że 913 osób posłusznych jego słowom zabiło siebie i własne dzieci co wg. twojej logiki potwiedza jego Boskość.
|
| Pn sty 14, 2008 23:03 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
No napisał(a): Jim Jones odrzucił autorytet Biblii i uznał się za następcę Boga na ziemi fakt, że 913 osób posłusznych jego słowom zabiło siebie i własne dzieci co wg. twojej logiki potwiedza jego Boskość.
Jeśli nie cytujesz to nie przypisuj mi tej logiki ,bo ona jest twoja.
Zamiast się zabić powinni świadczyć o swoim Bogu jak robili to apostołowie .Ale jeśli się zabili to świadczyli tylko o tym , że raczej nie mieli z Bogiem wiele wspólnego gdyż Bóg nakazał nie zabijać. Nie słyszałem również aby Jim Jones zmartwychwstał .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Pn sty 14, 2008 23:13 |
|
 |
|
No
|
twoje słowa:
Cytuj: Jeśli apostołowie przypisali by mu ten wyczyn nieracjonalnie byłoby z ich strony umierać za kłamstwo. Wię logiczny wniosek ,że musieli być tego pewni , bo z narażeniem życia świadczyli o tym fakcie . Nikt nie naraża życia dla zafałszowanej sprawy . Wyraźnie sugerujesz, że jeśli byli pewni i gotowi własnym życiem o tym poświadczyć to musiała być prawda dałem ci tylko przykład na to, że guzik prawda zresztą jeden z wielu... Cytuj: .Ale jeśli się zabili to świadczyli tylko o tym , że raczej nie mieli z Bogiem wiele wspólnego gdyż Bóg nakazał nie zabijać. Twoim Bogiem Sewerynie ale jakie to ma znaczenie skoro rozmawiamy o Jimmym Jonsie? Cytuj: Nie słyszałem również aby Jim Jones zmartwychwstał .
Nie po to się zabijał, żeby tu wracać to by było dość nielogiczne...
|
| Pn sty 14, 2008 23:24 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
No napisał(a): twoje słowa: Cytuj: Jeśli apostołowie przypisali by mu ten wyczyn nieracjonalnie byłoby z ich strony umierać za kłamstwo. Wię logiczny wniosek ,że musieli być tego pewni , bo z narażeniem życia świadczyli o tym fakcie . Nikt nie naraża życia dla zafałszowanej sprawy . Wyraźnie sugerujesz, że jeśli byli pewni i gotowi własnym życiem o tym poświadczyć to musiała być prawda dałem ci tylko przykład na to, że guzik prawda zresztą jeden z wielu... 2)Nie po to się zabijał, żeby tu wracać to by było dość nielogiczne...
Oczywiście że to sugeruje .Natomiast wyznawcy Jim Jonesa o niczym nie zdążyli zaświadczyć gdyż tak jak trafnie zauważyłeś zabili wszystkich świadków w tym siebie.
2)Nielogiczne byłoby nie potwierdzić swojej Boskości poprzez jakiś Boski czyn np. zmartwychwstanie.
Jeśli faktycznie nie umiesz samodzielnie wyciągać wniosków to nie dziwię sie że brak ci wiary.
Dobranoc No pogadamy jak zaczniesz sam wyciągać wnioski. 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Pn sty 14, 2008 23:36 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): medycyna potwierdza iż nikt nie może powstać z martwych jeśli jest zwykłym człowiekiem.
Obyś sie nie zdziwił co medycyna będzie potwierdzać za 500 lat. Powstanie człowieka z martwych to tylko kwestia czasu. 
|
| Wt sty 15, 2008 0:36 |
|
|
|
 |
|
unbeliever
|
Seweryn napisał(a): Niedorzecznym jest porównywać religię do medycyny.To tak jakbyś chciał porównać baśnie andersena do fizyki nuklearnej. Przeciez ty sam umiesciles swoj watek w dziale NAUKA, a to ze w konfrontacji z nauka twoja religia wychodzi na niedorzeczna, to pretensje juz nie do mnie. Seweryn napisał(a): Wyjaśnij dlaczego niemożliwe jest zmartwychwstanie w religii?. Jeśli założysz na potrzeby dyskusji ,że Bóg istnieje Owszem, w religiach, basniach, legendach, powiesciach fantastycznych, grach komputerowych (sam zmartwychwstaje po kilka razy) i filmach science-fiction wszystko jest mozliwe, nawet zmartwychwstanie. Odroznij jednak fantastyke od rzeczywitosci. Seweryn napisał(a): Zmartwychwstanie to taki sam fakt historyczny jak to że Totmesa II był faraonem .Jeden i drugi przekaz oparty jest na wydarzeniach przekazanych nastepnym pokoleniom . Dokumenty są w obu przypadkach ,Biblia jest wiele bardziej obszernym dokumentem ,niż dokumenty o faraonie , tym bardziej ,że wydarzenia biblijne miały dalekoidące konsekwencję we współczesnym świecie w przeciwieństwie do wydarzeń z czasów faraona .Świadczy to randze przekazu i jego doniosłości historycznej.
Gdyby oba przekazy byly oparte na podobnej wiarygodnosci dokumentach to oba bylyby traktowanie jako fakty historyczne. Tymczasem nie znajde zadnej pracy naukowej ktora stwierdza ze "zmartwychwstanie jest faktem historycznym". O Totmesie II jako faraonie znajde bez problemu.
|
| Wt sty 15, 2008 0:47 |
|
 |
|
Seweryn
|
unbeliever napisał(a): 1)Przeciez ty sam umiesciles swoj watek w dziale NAUKA, a to ze w konfrontacji z nauka twoja religia wychodzi na niedorzeczna, to pretensje juz nie do mnie.
2)Owszem, w religiach, basniach, legendach, powiesciach fantastycznych, grach komputerowych (sam zmartwychwstaje po kilka razy) i filmach science-fiction wszystko jest mozliwe, nawet zmartwychwstanie. Odroznij jednak fantastyke od rzeczywitosci.
3)Gdyby oba przekazy byly oparte na podobnej wiarygodnosci dokumentach to oba bylyby traktowanie jako fakty historyczne. Tymczasem nie znajde zadnej pracy naukowej ktora stwierdza ze "zmartwychwstanie jest faktem historycznym". O Totmesie II jako faraonie znajde bez problemu.
1)Religia opiera się na wydarzeniach historycznych ,a
historia to nauka .
2) Odróżnij historię od fantastyki.
3) Jeśli nie ma problemu to przedstaw pracę naukową o Totmesie II jako faraonie ? Raczej będziesz miał z tym problem. 
|
| Śr sty 16, 2008 22:04 |
|
 |
|
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): 2) Odróżnij historię od fantastyki.
Zmartwychwstanie to nie jest fakt historyczny.
Nie słuchałeś pani nauczycielki, gdy mówiła, że "stało się to tylko WEDŁUG Chrześcijan i nikogo innego więcej?"
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
| Śr sty 16, 2008 22:48 |
|
 |
|
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Seweryn napisał(a): 2) Odróżnij historię od fantastyki. Zmartwychwstanie to nie jest fakt historyczny. Nie słuchałeś pani nauczycielki, gdy mówiła, że "stało się to tylko WEDŁUG Chrześcijan i nikogo innego więcej?"
Nie stało się to według Chrześcijan ,tylko według woli Boga.
Ale nawet jesli ktoś wcześniej nie był Chrzescijaninem to widząc zmartwychwstałego Jezusa pewnie przyjmował chrzest. Więc wszyscy którzy widzieli ten cud stawali się Chrześcijanami. To prawda.
|
| Śr sty 16, 2008 23:35 |
|
 |
|
unbeliever
|
Seweryn napisał(a): 1)Religia opiera się na wydarzeniach historycznych ,a historia to nauka . Religia tak, bo sama religia jest zjawiskiem historycznym i realnym. Tak samo na wydarzeniach historycznych opiera sie islam, buddyzm, judaizm itp, itd.... Seweryn napisał(a): 2) Odróżnij historię od fantastyki. .... a fantastyczne podania i mity danych religii, do wydarzen historycznych juz sie nie zalicza. Sa one wylacznie przedmiotem wiary wyznawcow. Seweryn napisał(a): 3) Jeśli nie ma problemu to przedstaw pracę naukową o Totmesie II jako faraonie ? Raczej będziesz miał z tym problem. 
Betsy Bryan "The 18th Dynasty before the Amarna Period" in The Oxford History of Ancient Egypt, Oxford University Press, 2000
J. Von Beckerath, Chronologie des Pharaonischen Ägypten, MÄS 46 (Philip von Zabern, Mainz: 1997)
Grimal, Nicolas. A History of Ancient Egypt. Librairie Arthéme Fayard, 1988
Helk, Wolfgang. Schwachstellen der Chronologie-Diskussion. pp.47-9. Göttinger Miszellen, Göttingen, 1983
Shaw, Ian; and Nicholson, Paul. The Dictionary of Ancient Egypt. p. 289. The British Museum Press, 1995
Breasted, James Henry. Ancient Records of Egypt, Vol. II p. 47. University of Chicago Press, Chicago, 1906
Gabolde, Luc (1987). "La Chronologie du règne de Thoutmosis II, ses conséquences sur la datation des momies royales et leurs répercutions sur l'histoire du développement de la Vallée des Rois".
Gardiner, Alan. Egypt of the Pharaohs. Oxford University Press, 1964
|
| Cz sty 17, 2008 3:55 |
|
 |
|
unbeliever
|
Seweryn napisał(a): Zmartwychwstanie.... Nie stało się to według Chrześcijan ,tylko według woli Boga.
I to jest wlasnie przedmiotem jedynie wiary i tylko chrzescijan.
|
| Cz sty 17, 2008 4:16 |
|
 |
|
Inny_punkt_widzenia
|
Seweryn napisał(a): 1)Z błędem lub nie ,zapoczątkowana została jako nowe przymierze z Bogiem , taka jest rzeczywistość w której żyjemy zwana Nową erą . Nie nowa era ,ale Nasza Era.W śród żydów np.jest teraz rok 5000 któryś tam Sewerynie i według Ciebie żydzi żyją jeszcze w starej erze,są też ludy które lat nie liczą wogóle dla nich żadna era nie istnieje i według Ciebie należało by powiedzieć ,że oni nie zyją w żadnej erze ,albo że nie żyją wogóle.Era którą masz na myśli przyjęta została przez ludy dla których jest teraz rok 2008 ,bo jest to tylko i wyłącznie NASZA ERA .
|
| Cz sty 17, 2008 6:35 |
|
 |
|
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Nie stało się to według Chrześcijan ,tylko według woli Boga.
... boga, w którego wierzą Chrześcijanie, czyli według Chrześcijan. Seweryn napisał(a): Ale nawet jesli ktoś wcześniej nie był Chrzescijaninem to widząc zmartwychwstałego Jezusa pewnie przyjmował chrzest. Wiesz... możemy sobie pogdybać, co kto "pewnie" robił, ale daleko tym nie zajdziemy. Seweryn napisał(a): Więc wszyscy którzy widzieli ten cud stawali się Chrześcijanami. To prawda.
A to ciekawe, w takim razie co robią Żydzi.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
| Cz sty 17, 2008 10:17 |
|
 |
|
Seweryn
|
unbeliever napisał(a): Seweryn napisał(a): 3) Jeśli nie ma problemu to przedstaw pracę naukową o Totmesie II jako faraonie ? Raczej będziesz miał z tym problem.  Betsy Bryan "The 18th Dynasty before the Amarna Period" in The Oxford History of Ancient Egypt, Oxford University Press, 2000 J. Von Beckerath, Chronologie des Pharaonischen Ägypten, MÄS 46 (Philip von Zabern, Mainz: 1997) Grimal, Nicolas. A History of Ancient Egypt. Librairie Arthéme Fayard, 1988 Helk, Wolfgang. Schwachstellen der Chronologie-Diskussion. pp.47-9. Göttinger Miszellen, Göttingen, 1983 Shaw, Ian; and Nicholson, Paul. The Dictionary of Ancient Egypt. p. 289. The British Museum Press, 1995 Breasted, James Henry. Ancient Records of Egypt, Vol. II p. 47. University of Chicago Press, Chicago, 1906 Gabolde, Luc (1987). "La Chronologie du règne de Thoutmosis II, ses conséquences sur la datation des momies royales et leurs répercutions sur l'histoire du développement de la Vallée des Rois". Gardiner, Alan. Egypt of the Pharaohs. Oxford University Press, 1964 To nie są prace tylko tytuły ,więc podaj choć jedną pracę naukową tak aby każdy mógł ją przeczytać (najlepiej polskojęzyczną),bo jak na razie ktoś może uznać że są to tylko: unbeliever napisał(a): .... a fantastyczne podania i mity danych religii, do wydarzen historycznych juz sie nie zalicza. Sa one wylacznie przedmiotem wiary wyznawcow.
|
| Cz sty 17, 2008 12:07 |
|
 |
|
No
|
Cytuj: 1)Religia opiera się na wydarzeniach historycznych ,a historia to nauka .
I nauka jaką jest historia odrzuca wszelkie elementy fantastyczne w Biblii podobnie jak w innych źródłach .
|
| Cz sty 17, 2008 13:21 |
|
|
|