Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 2:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 353 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 24  Następna strona
 Kiedy transplantacja jest etyczna 
Autor Wiadomość
Post Re: Kiedy transplantacja jest etyczna
spin napisał(a):
Prof Talar demonstruje przypadki rozległego uszkodzenia mózgu w tym od 43 min 30 sek ciężkie uszkodzenia pnia mózgu.
https://www.youtube.com/watch?v=fFl5ST-b3gU

No i co z tego? Aby pobrać organy ze zwłok konieczne jest stwierdzenie śmierci pnia mózgu, a nie jego ciężkie uszkodzenie.

Pn gru 28, 2015 9:30

Yarpen_Zirgin napisał(a):
... konieczne jest stwierdzenie śmierci pnia mózgu ...

Ale tak jest dziś. Medycyna się rozwija. Granica śmierci wciąż się przesuwa. I zapewne, nigdy nie będzie 100 % jednoznaczna.

A islamiści uznali, że można pobierać dowolne organy od żywych niewiernych. Nawet, jeśli pobranie wiąże się ze śmiercią "dawcy". A Chińczycy też wykonują wyroki śmierci, gdy są potrzebne organy do pobrania. Nie zdziwiłbym się, gdyby jeszcze w kilku krajach, np. Korei Północnej, obowiązywały równie humanistyczne prawa.

Pn gru 28, 2015 13:35
andej napisał(a):
... konieczne jest stwierdzenie śmierci pnia mózgu ...

Ale tak jest dziś. Medycyna się rozwija. Granica śmierci wciąż się przesuwa. I zapewne, nigdy nie będzie 100 % jednoznaczna.

Co nie zmienia faktu, że nie mamy innej możliwości jak bazowanie na aktualnym poziomie wiedzy. Domniemywanie, że gdzieś w przyszłości za 100 lat można będzie uratować kogoś, u kogo stwierdzono śmierć pnia mózgu, nie może nas powstrzymać przed orzeczeniem zgonu w dniu dzisiejszym.

Pn gru 28, 2015 14:20

Co nie zmienia faktu, że nie mamy innej możliwości jak bazowanie na aktualnym poziomie wiedzy. Domniemywanie, że gdzieś w przyszłości za 100 lat można będzie uratować kogoś, u kogo stwierdzono śmierć pnia mózgu, nie może nas powstrzymać przed orzeczeniem zgonu w dniu dzisiejszym.

Problem i wątpliwości jednak zostają.

Pn gru 28, 2015 21:30
andej napisał(a):

Problem i wątpliwości jednak zostają.

Sztuczne wątpliwości, tak samo jak i sztuczny problem.

Pn gru 28, 2015 21:55
Dla kogo sztuczne, dla tego sztuczne.
Mozna w ogole nie miec zadnych watpliwosci i samemu ustalac rozne kryteria ... dla innych.
Mam wrazenie, ze nasza cywilizacja rozwijala swoja humanitarnosc wlasnie na bazie watpliwosci, co do spraw kiedys oczywistych, no ale zawsze mozemy isc w druga strone.

Wt gru 29, 2015 9:24
Proste pytanie:
Czy w chwili obecnej istnieje możliwość uratowania osoby, u której stwierdzono śmierć mózgu?

Wt gru 29, 2015 9:49
Aha. Jezeli nie istnieje dzis mozliwosc uratowania takiej umierajacej osoby (choc sa glosy, ze i takie osoby, mimo stwierdzenia medykow, "ozywaja), to mozemy ja dobic pobraniem organow? Mniej sie bedzie meczyc. A i pozytek z tego bedzie.
A moze ty masz pewnosc co do tego, kiedy dusza opuszcza cialo definitywnie?

Wt gru 29, 2015 9:53

Kael, jak uważasz, co powinniśmy robić, kiedy stanie się możliwe (o ile już nie jest?) utrzymywanie przy życiu ciał ludzi, którzy zostali zdekapitowani?

Rozumiem, że należy traktować te ciała jak żywych ludzi?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt gru 29, 2015 10:16
Kael napisał(a):
Aha. Jezeli nie istnieje dzis mozliwosc uratowania takiej umierajacej osoby(....)

Nie przekręcaj mojego pytania, nie odwracaj kota ogonem do dołu i nie zmieniaj tematu. Moje pytanie brzmi:

Czy w chwili obecnej istnieje możliwość uratowania osoby, u której stwierdzono śmierć mózgu?

Udziel na nie odpowiedzi.

Wt gru 29, 2015 10:25
Oficjalnie nie. Przy czym zalezy kto i gdzie te smierc mozgu stwierdza.
Czy istnieje mozliwosc uratowania osoby, w terminalnym stadium raka trzustki? Tak, czy nie?
Wolno ja dobic?

Wt gru 29, 2015 10:31
Kael napisał(a):
Oficjalnie nie.

Oficjalnie? Masz jakieś nieoficjalne dane na temat tego, że uratowano kogokolwiek, u kogo komisyjnie i zgodnie ze wszystkimi standardami orzeczono śmierć mózgu?

Wt gru 29, 2015 10:39
To nie odpowiedz wprst, bo musialabym pokopac w necie, alle na poczatek moze nieco zachwieje twoja pewnoscia.

http://www.czytelniamedyczna.pl/273,obj ... padku.html
http://www.pch24.pl/kosciol-wobec-trans ... 5,pch.html
http://www.pch24.pl/horror-transplantac ... 726,i.html

Wt gru 29, 2015 10:49
Kael napisał(a):
To nie odpowiedz wprst, bo musialabym pokopac w necie(...)

No to pokop w necie i przedstaw dane, o które prosiłem, a wtedy porozmawiamy.

Wt gru 29, 2015 11:00
Zapomnij. Przeczytaj link z wypowiedzia o. Norkowskiego. Tam on podaje taki przypadek.

Nie musisz mi wierzyc. Mozesz wierzyc medykom. W zaleznosci od kraju w ktorym mozesz miec wypadek pokroja ciebie i bez twojej zgody (Austria). O mnie chodzi mi tu najmniej. Ale moich dzieci tak latwo na straty nie potrafie spisac.
Brak wlasnych watpliwosci nie oznacza, ze wszystko jest ok. Raczej, ze ktos woli sie danym tematem nie zajmowac.

Wt gru 29, 2015 11:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 353 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 24  Następna strona