Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Autor |
Wiadomość |
Robek
|
 Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Alus napisał(a): Owszem zwierzęta żyją, ale też żadne z nich nie myśli, ani nie pretenduje do wiecznego życia...ich raj - czyli pełny brzuch i zaspokojenie popędu płciowego. A to jeśli ja lubie jedynie mieć pełny brzuch, i zaspokajać popęd płciowy, to w tej sytuacji jestem zwierzęciem?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
N kwi 14, 2019 18:35 |
|
|
|
 |
robaczek2
|
akruk napisał(a): Czyżby? No przecież książce Emmerich towarzyszy opis, z taką notką jest sprzedawana przez księgarnie katolickie: Cytuj: Dzięki specjalnej Łasce Bożej widziała całe dzieło stworzenia i odkupienia, stworzenie Aniołów, Raju, Adama, Ewy i ich upadek, oraz jak Bóg przez wielkich Proroków Starego Testamentu przygotowywał ludzkość na przyjście Jezusa. [...] Objawiona jej działalność nauczycielska i cudotwórcza Jezusa aż do Jego Wniebowstąpienia, może być wielką pomocą dla kapłanów w ich pracy duszpasterskiej. [...] wprawiła w zdumienie wielu uczonych, większą od nich samych, znajomością bohaterów biblijnych, faktów historycznych i miejscowości na przełomie tysięcy lat. Nie udaj ze traktujesz powaznie tfurczosc wszelkiej masci domoroslych "ksiegarnie katolickie" Doskonale wiesz jaka jest roznica pomiedzy nauczaniem dogmatycznym, zwyczajnym lub wypowiedziami biskupa robaczka2. Sam kiedys apelowalem o szacunek dla slowa aby "Milujcie sie" nie publikowalo bzdur o wegierskiej dziewczynce lub polskiej parafii z ktorej nikt nie zginal w czasie wojny.
|
N kwi 14, 2019 18:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Alus napisał(a): Owszem zwierzęta żyją, ale też żadne z nich nie myśli, ani nie pretenduje do wiecznego życia...ich raj - czyli pełny brzuch i zaspokojenie popędu płciowego. A to jeśli ja lubie jedynie mieć pełny brzuch, i zaspokajać popęd płciowy, to w tej sytuacji jestem zwierzęciem? Jeśli ponadto nie miałeś myśli samobójczych to mało nie brakuje, byś był szczęśliwym. Natomiast jeśli miałeś w życiu taką myśl, to jesteś człowiekiem. Tylko on potrafi sobie odebrać życie, bądź o tym myśleć.
|
N kwi 14, 2019 18:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Alus napisał(a): Owszem zwierzęta żyją, ale też żadne z nich nie myśli, ani nie pretenduje do wiecznego życia...ich raj - czyli pełny brzuch i zaspokojenie popędu płciowego. A to jeśli ja lubie jedynie mieć pełny brzuch, i zaspokajać popęd płciowy, to w tej sytuacji jestem zwierzęciem? Nie jesteś, ale z czasem możesz upodobnić sie do zwierzęcia. nolda napisał(a): Alus napisał(a): U Boga nie ma przypadków - Zanim cię ukształtowałem w łonie matki znałem cię, nim przyszedłeś na świat. (Jer 1,5). Mnie, to znaczy kogo? Duszę z poprzedniego wcielenia? Czyli wedle Ciebie niebo i piekło jest puste, bo wszyscy non stop sie jedynie wcielają i tak sobie przez tysiące lat nieustannie krąży ograniczony krąg wcieleń.....tylko skąd się wzięło prawie 8 miliardów wcieleń, gdy 50 lat temu było jedynie 4,5 miliardów? ...znasz odpowiedź?
|
N kwi 14, 2019 18:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Czyli wedle Ciebie niebo i piekło jest puste, bo wszyscy non stop sie jedynie wcielają i tak sobie przez tysiące lat nieustannie krąży ograniczony krąg wcieleń.....tylko skąd się wzięło prawie 8 miliardów wcieleń, gdy 50 lat temu było jedynie 4,5 miliardów? ...znasz odpowiedź? Według mnie, nie ma nieba i nie ma piekła. Nie są geograficzne, są częścią twojej psychiki. Są psychologiczne. Żyć życiem spontaniczności, prawda, miłość, piękno to życie w niebie. Żyć życiem hipokryzji, kłamstw, kompromisów,żyć zgodnie z innymi, to żyć w piekle. Żyć w wolności jest niebem, a życie w niewoli to piekło.
|
N kwi 14, 2019 19:12 |
|
|
|
 |
IrciaLilith
|
Alus, skąd pomysł że reinkarnacja obejmuje tylko ludzi i zachowana jest chronologia znanej Ci lini czasowej? Ja osobiście byłabym zadowolona gdyby po śmierci po prostu nie było nic, po prostu brak istnienia i tyle.
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
N kwi 14, 2019 19:33 |
|
 |
Andy72
|
Wolisz nicość od Nieba?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N kwi 14, 2019 19:34 |
|
 |
IrciaLilith
|
Tak, niezależnie od tego jak cudowne by to niebo nie było. Trudno to pojąć, no nie?
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
N kwi 14, 2019 19:40 |
|
 |
Andy72
|
Dlaczego tak nie chcesz być w Niebie? Nie przeszkadza Ci doczesność by woleć nicość od doczesności , a tak nienawidzisz Nieba? Z powodu nienawiści do Boga?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N kwi 14, 2019 19:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nicość, to chyba jedyna "rzecz" która nie ma początku ani końca.
|
N kwi 14, 2019 19:48 |
|
 |
IrciaLilith
|
Andy, nie można nienawidzić czegoś w co się nie wierzy Dokładnie Nolda, ja po prostu chcę do 'domu' 
|
N kwi 14, 2019 19:51 |
|
 |
Andy72
|
nicość domem? czy nie chciała byś aby istnial Bóg i Niebo?
|
N kwi 14, 2019 19:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): nicość domem? czy nie chciała byś aby istnial Bóg i Niebo? Możesz opisać tego Boga i Niebo, które tak cię zafascynowało. Może Ircia zmieni zdanie i zamiast nicości zapragnie Boga.
|
N kwi 14, 2019 20:14 |
|
 |
Andy72
|
Bóg jest Miłością..
|
N kwi 14, 2019 20:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Bóg jest Miłością.. Doświadczyłeś, czy korzystasz z wiedzy?
|
N kwi 14, 2019 20:19 |
|
|
|