Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Bzdura!
Są co prawda algorytmy genetyczny. Ale działają jako tako gdy mamy kilka(naście) cech. Gdy jest ich więcej, mamy "przekleństwo wymiarowości".
O ile można by zrozumieć ewolucję bakterii, gdzie zmiany to kilkaset milionów lat, bakterii grube miliony, rozmnażanie co godzinę a nawet 20 minut.
Ale potem jak wytłumaczyć to przyśpieszenie ewolucji? Jak obejść "przekleństwo wymiarowości" dla DNA z miliardami bitów, rozwój mózgu w przeciągu 100 tys lat, gdzie mamy pokolenie nie co godzinę a co kilkanaście lat, i ilość osobników to nie biliony a pojedyncze tysiące??
pilaster, zbyt naczytałeś się guru Dawkinsa.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt kwi 16, 2019 8:47
Andy72 napisał(a):
Bzdura!
Są co prawda algorytmy genetyczny. Ale działają jako tako gdy mamy kilka(naście) cech. Gdy jest ich więcej, mamy "przekleństwo wymiarowości".
O ile można by zrozumieć ewolucję bakterii, gdzie zmiany to kilkaset milionów lat, bakterii grube miliony, rozmnażanie co godzinę a nawet 20 minut.
ErgoProxy, weź wytłumacz nieszczęsnemu, bo nie mam sił. Algorytmy w informatyce nazywane genetycznymi nie są symulowaniem ewolucji biologicznej.

Wt kwi 16, 2019 8:59
Najpierw to
pilaster napisał(a):
Zresztą Quinque nie przedstawił żadnego nauczania Piusa IX, które by negowało ewolucję.

Bł. Pius IX 1860 rok synod w Kolonii
Cytuj:
„Nasi pierwsi rodzice zostali utworzeni bezpośrednio przez Boga. Dlatego orzekamy, że opinia tych, którzy nie boją się twierdzić, iż ten ludzki byt co do ciała, pojawił się w końcu na drodze samoczynnej ciągłej przemiany natury mniej doskonałej ku doskonalszej, sprzeciwia się wprost Pismu Świętemu i wierze”

Cytuj:
Doprawdy? Ile było tych prób i błędów?

Skoro żeby powstał pies musi najpierw umrzeć ileś tam form pośrednich, czy stworzeń niedostosowanych to jak inaczej to nazwać?

Cytuj:
W czasach Leona XIII była to już mocno ugruntowana hipoteza

To zobaczmy co ma do powiedzenia papieska komisja Biblijna z 1909 roku. Dokument krytykujący poniższe aspekty odczytywania Biblii, zatwierdzony przez św. Piusa X
Cytuj:
– różne systemy egzegetyczne powstałe w celu wykluczenia sensu dosłownego historycznego pierwszych trzech rozdziałów Księgi Rodzaju opierają się na solidnych podstawach.

– wolno nauczać, jakoby trzy pierwsze rozdziały Księgi Rodzaju zawierały opowiadania o rzeczach, które naprawdę nie miały miejsce i nie odpowiadają rzeczywistości obiektywnej oraz historycznej będąc baśniami albo alegoriami i symbolami.

– szczególny sens literalny i historyczny wspomnianych rozdziałów Pisma świętego może być poddany w wątpliwość między innymi co takich faktów jak: stworzenie przez Boga wszystkich rzeczy na początku czasu; stworzenie w szczególny sposób człowieka; utworzenie pierwszej niewiasty z pierwszego człowieka [7]

Cytuj:
Acha, a Franciszek, Benedykt XVI, czy Jan Paweł II wątpili?

Jak widać :(

Wt kwi 16, 2019 10:15

Quinque napisał(a):
Najpierw to
pilaster napisał(a):
Zresztą Quinque nie przedstawił żadnego nauczania Piusa IX, które by negowało ewolucję.

Bł. Pius IX 1860 rok synod w Kolonii

No litości... :roll:

Lokalny synod, lokalnych biskupów, którzy nawet nie mieli jeszcze szansy na zapoznanie się z jedynym wówczas dziełem o luźnej wtedy hipotezie ewolucji, dziełem, w której o pochodzeniu człowieka nie ma najmniejszej nawet wzmianki, to ma być oficjalna wykładnia papieska?

Cytuj:
Cytuj:
Doprawdy? Ile było tych prób i błędów?

Skoro żeby powstał pies

Nie mówimy o powstaniu psa. Mówimy o powstaniu człowieka - istoty rozumnej obdarzonej wolną wolą, zdolnej przyjąć Objawienie. Powstanie takiej istoty jest nieuniknionym rezultatem funkcjonowania Wszechświata. Tego naszego Wszechświata. Zatem mamy do czynienia tylko z jedną próba.

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt kwi 16, 2019 10:29
pilaster napisał(a):
Lokalny synod, lokalnych biskupów, którzy nawet nie mieli jeszcze szansy na zapoznanie się z jedynym wówczas dziełem o luźnej wtedy hipotezie ewolucji, dziełem, w której o pochodzeniu człowieka nie ma najmniejszej nawet wzmianki, to ma być oficjalna wykładnia papieska?

Po pierwsze, nie twierdziłem że Pius IX potępił ewolucję tylko że był jej wrogi. Po drugie, na lokalnych synodach(np. Laterańskim w 649 roku) ustalano dogmatyczna nauczanie. Po trzecie, przedstawiłem dokument z 1909 roku, podniesiony do wysokiej rangi(dopiero św. Paweł VI pomniejszył jego wartość). Dokument mówiący o tym jak należy rozumieć księgę rodzaju, i o tym jak jej nie rozumieć

Ergo, przynajmniej jeden prawowierny papież TE odrzucał

Dlaczego Quinque ma odrzucać nauczanie prawowiernych Ojców kościoła, papieży i doktorów a uznawać wymysły współczesnej teologii?

Wt kwi 16, 2019 10:51
Quinque napisał(a):
pilaster napisał(a):

Po pierwsze, nie twierdziłem że Pius IX potępił ewolucję tylko że był jej wrogi. Po drugie, na lokalnych synodach(np. Laterańskim w 649 roku) ustalano dogmatyczna nauczanie. Po trzecie, przedstawiłem dokument z 1909 roku, podniesiony do wysokiej rangi(dopiero św. Paweł VI pomniejszył jego wartość). Dokument mówiący o tym jak należy rozumieć księgę rodzaju, i o tym jak jej nie rozumieć

Ergo, przynajmniej jeden prawowierny papież TE odrzucał

Dlaczego Quinque ma odrzucać nauczanie prawowiernych Ojców kościoła, papieży i doktorów a uznawać wymysły współczesnej teologii?

Bo współczesna teologia bazuje na rozwoju nauki. i dlatego ludzi z zaburzeniami natury psychicznej nie skazuje na stosy, ale zaleca leczenie specjalistyczne.

Wt kwi 16, 2019 10:57

Quinque napisał(a):
Po pierwsze, nie twierdziłem że Pius IX potępił ewolucję tylko że był jej wrogi.

Ech... jeżeli Pius IX krytykuje Darwina, to jest wrogi TE. Jeżeli Pius IX nadaje tytuł doktora teologii niejakiemu Mivartowi, to pewnie nie doczytał, że ten przeciwnik Darwina proponował własny model "katolickiej ewolucji". Owszem, potem zbłądził, niemniej tytuł doktora dostał m.in. za książkę "On Genesis of Species", która AFAIK nigdy nie wylądowała na Indeksie (wylądowała jego inna książka ze wspomnianego późniejszego okresu).

Cytuj:
Po drugie, na lokalnych synodach(np. Laterańskim w 649 roku) ustalano dogmatyczna nauczanie.

Jeżeli były zatwierdzane wyżej i później.

Cytuj:

KRK jest hierarchiczny. Dotyczy to nie tylko miejsc, ale nawet tych samych osób. Dlatego nawet Jan Paweł II niektóre dokumenty publikował jako Karol Wojtyła, nawet w czasie pontyfikatu, żeby oddzielić swoje opinie od swojego urzędu. Komisje papieskie co pewien czasu ustalają jakieś rzeczy, dopóki nie zostaną one ogłoszone w formie ex-cathedra, mogą zostać skorygowane przez późniejsze komisje, jak i przez papieży i sobory. W ten sposób sam Kościół wystrzega się od pochopnego wydawania osądów w sprawach zasadniczych.

...

(Koh 3:1nn)

Wt kwi 16, 2019 11:11

Cytuj:
Jak w takim razie pogodzić przekaz biblijny o grzechu pierworodnym z teorią ewolucji?

pilaster napisał(a):
A konkretnie co chce Swołocz godzić z czym?

Historię o tym, że było dwoje pierwszych ludzi, którzy sprzeciwili się Bogu, z teorią, że było tysiące "pierwszych" ludzi, więc nie mogli mieszkać - jak podaje Biblia - w ogrodzie Eden i w taki sposób, jak to jest opisane, sprzeciwić się Bogu.

(Przy czym wiem, że poglądy naukowe na poligenizm i jego przeciwieństwo nie są jednoznaczne; występują teorie, że mamy jednego męskiego przodka gdzieś z Afryki; ale są też teorie, że właśnie naszych przodków było wiele - o wiele więcej, niż dwoje).

Cytuj:
Jeżeli teoria ewolucji jest prawdziwa, to oznacza, że nie było wyłącznie pierwszej pary ludzi, lecz setki lub tysiące "pierwszych ludzi", którzy stopniowo wyewoluowali od przodka, który nie był człowiekiem

pilaster napisał(a):
A jak Swołocz definiuje "człowieka" w sensie chrześcijańskim? (nie biologicznym). Skoro "Ziemia" w Biblii nie oznacza tylko ziemi ornej, ani nawet jednej planety, ale całość świata materialnego?

Wydaje mi się, że wiedza powinna być spójna i jednocząca, więc nie można rozróżniać sensu chrześcijańskiego od biologicznego. Po prostu jest jeden człowiek.

Zdaję sobie sprawę, że ewolucja jest stopniowa, dopiero po wielu latach widać różnice między małpim przodkiem a człowiekiem. A do czego zmierza Twoje pytanie?

Chyba że chcesz powiedzieć, że w sensie chrześcijańskim człowiek to całość stworzenia, bo granice między ewoluującymi organizmami są płynne. Ale to raczej byłoby dziwne, także niebiblijne.

Poza tym to i tak nie udziela odpowiedzi na postawione przeze mnie pytanie.

Moje pytanie sprowadza się do tego, że wizja wynikająca z teorii ewolucji (polegająca na wielości naszych przodków) zaprzecza historii jednostkowej pary przedstawionej w Księdze Rodzaju.

Wt kwi 16, 2019 12:12

Nie wiem, czy w dyskusji padło już to pytanie, ale czy znacie choć jeden przypadek by ktoś nawrócił się do Boga dzięki teorii ewolucji?

Wt kwi 16, 2019 12:19

Quinque napisał(a):

Zaiste wspaniały i wszechmocny jest to Stwórca który potrzebuje milionów prób i błędów aby stworzyć człowieka

Ech... A można prosić coś więcej o tych próbach? Przynajmniej o jednej z tego miliona, oczywiście nie licząc tej udanej, dzięki której właśnie istniejemy?

Biologowie (biolodzy) jakoś o tym milczą, teologowie (teolodzy) też. :)

Wt kwi 16, 2019 12:21
Wybawiony napisał(a):
Nie wiem, czy w dyskusji padło już to pytanie, ale czy znacie choć jeden przypadek by ktoś nawrócił się do Boga dzięki teorii ewolucji?

Teoria ewolucji to dziedzina biologii, nie katechizacji, czy ewangelizacji.

Wt kwi 16, 2019 12:31
Na szybko
Swolocz napisał(a):
Moje pytanie sprowadza się do tego, że wizja wynikająca z teorii ewolucji (polegająca na wielości naszych przodków) zaprzecza historii jednostkowej pary przedstawionej w Księdze Rodzaju

Już bylo Ci pisane. Iż biologia niczego takiego nie postuluje. Kwestią tego ile było Adamów zajmuje się paleonotologia. I nie daje w tej materii odpowiedzi. Można wierzyć w jedno albo drugie

Wt kwi 16, 2019 12:33

Swołocz napisał(a):
Cytuj:
Jak w takim razie pogodzić przekaz biblijny o grzechu pierworodnym z teorią ewolucji?

pilaster napisał(a):
A konkretnie co chce Swołocz godzić z czym?

Historię o tym, że było dwoje pierwszych ludzi, którzy sprzeciwili się Bogu, z teorią, że było tysiące "pierwszych" ludzi, więc nie mogli mieszkać - jak podaje Biblia - w ogrodzie Eden i w taki sposób, jak to jest opisane, sprzeciwić się Bogu.

Widocznie było ich więcej niż dwoje i sprzeciwili się w inny sposób. A może dopiero się sprzeciwią?

Cytuj:
pilaster napisał(a):
A jak Swołocz definiuje "człowieka" w sensie chrześcijańskim? (nie biologicznym). Skoro "Ziemia" w Biblii nie oznacza tylko ziemi ornej, ani nawet jednej planety, ale całość świata materialnego?

Wydaje mi się, że wiedza powinna być spójna i jednocząca, więc nie można rozróżniać sensu chrześcijańskiego od biologicznego. Po prostu jest jeden człowiek.

Wręcz przeciwnie, jest. Czy neandertalczyk będzie dla Swołoczy "człowiekiem"? A inteligentny i samoświadomy skrzypion z 351 Wolarza?

Cytuj:
A do czego zmierza Twoje pytanie?

Do tego, że Biblii nie odczytuje się dosłownie. A już na pewno nie robią tego wierni na własną rękę.

Pilaster może od razu podać z dziesięć interpretacji, które rozwiązują problem Swołoczy, ale zapewne większość z nich, o ile nie wszystkie zostałyby przez UNK uznane za heretyckie. Dlatego pozostanie pilaster przy twierdzeniu, że takie pogodzenie jest łatwe, a jakie konkretnie jest prawidłowe, to już musi wypowiedzieć się UNK.

Cytuj:
Chyba że chcesz powiedzieć, że w sensie chrześcijańskim człowiek to całość stworzenia,

To zbyt szerokie pojmowanie :biggrin:

Ale tak jak "Ziemia" oznacza całość stworzenia, tak samo "człowiek" oznacza zapewne wszystkie inteligentne, świadome, moralne (tj odróżniające dobro od zła) istoty, wcale niekoniecznie wyłącznie Homo sapiens.

Cytuj:
Moje pytanie sprowadza się do tego, że wizja wynikająca z teorii ewolucji (polegająca na wielości naszych przodków) zaprzecza historii jednostkowej pary przedstawionej w Księdze Rodzaju.

A wizja Wszechświata istniejącego od 13 ld lat nie zaprzecza sześciu dniom stworzenia? A wizja kulistej Ziemi nie zaprzecza istnieniu jej "narożników"?

Wybawiony

Cytuj:
czy znacie choć jeden przypadek by ktoś nawrócił się do Boga dzięki teorii ewolucji?

Jeden znacie. :)

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Wt kwi 16, 2019 12:44

Człowiek to Homo Sapiens a nie żaden skrzypion!

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt kwi 16, 2019 12:46

Quinque napisał(a):
Już bylo Ci pisane.

Ja wiem, że mi już pisałeś. Ja także napisałem, że zdaję sobie sprawę z nie do końca prawomocnego charakteru poligenizmu. Jednak poligenizm jest bardzo prawdopodobny, gdyż skoro osobników zazwyczaj w obrębie gatunku jest wiele - a człowiek powstał przez ewolucyjne przeobrażenie się właśnie z gatunku - to prawdopodobnie "na początku" było wielu ludzi.

Wt kwi 16, 2019 13:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168 ... 215  Następna strona