Autor |
Wiadomość |
No
|
Cytuj: Ewolucja to nie przypadek, sami naukowcy nie wiedzą w jaki sposób się zaczeły tworzyć coraz to lepsze gatunki. Według mnie musi być jakaś wewnętrzną siła która tym steruje.
W ewolucji tródno mówić o czymś takim jak "lepsze" gatunki można mówić o lepiej dostosowanych do środowiska ale gdy środowisko się zmienia staje się to wadą w ten sposób wyginęły min. Dinozaury.
Niema żadnych dowodów czy choćby przesłanek na to by ten proces był jakoś odgórnie sterowany, przeciwnie ewolucja pełna jest ślepych uliczek jeśli ktoś tym steruje wyraźnie nie uczy się na własnych błędach ludzie są pewną nową jakością ale nasz sukces ewolucyjny może być bardzo krótkotrwały.
|
Pt sie 03, 2007 18:16 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Dlaczego wszyscy myślą, że musiał je ustalać "ktoś". Wszechświat jest precyzyjny? To przecież chaos w którym wszędzie latają kosmiczne śmieci z mnóstwem planet, na których nawet żadna bakteria nie ośmieliłaby się zamieszkać. Dlatego też sądzę, że taki twór mógł powstać samoistnie.
Wszystko we wszechświecie ma swoje miejsce i czemuś służy . Z tego chaosu wyłoniły sie planety słońce księżc człowiek rosliny itp. To wszystko jest bardzo precyzyjne,choć dla niewprawnego oka wygląda na chaos.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt sie 03, 2007 19:50 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Sewerynie, czy dla ciebie Wszechświat to tylko nasza ziemia?
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
So sie 04, 2007 8:40 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Seweryn napisał(a): Wszystko we wszechświecie ma swoje miejsce i czemuś służy . Z tego chaosu wyłoniły sie planety słońce księżc człowiek rosliny itp. To wszystko jest bardzo precyzyjne,choć dla niewprawnego oka wygląda na chaos. dobry_dziekan napisał(a): Sewerynie, czy dla ciebie Wszechświat to tylko nasza ziemia?
Dla ciebie słońce i ksieżyc a co za tym idzie inne ciała niebieskie to tylko nasz Ziemia?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So sie 04, 2007 9:04 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Chodzi mi o nasz świat i otoczenie, bo księżyć i słońce to nasze otoczenie, a ja mówię o innych galaktykach, o kometach, meteorach, gwiazdach.
Biblia mówi wyraźnie, że to zostało stworzone wszystko dla człowieka.
Okazuje się jednak, że nasza planeta jest jedną z wielu i możliwe, że istnieje inne życie.
Jeśli jakoś uda nam się podróżować znacznie szybciej niż światło, bo i tak nawet z szybkości światłą dotarlibyśmy do innej galaktyki za ileś tam miliardów lat, to uda nam się odkryć co takiego jeszcze nam ten bóg zostawił w "posiadanie".
Na ten czas, jeżeli bóg zrobił to wszystko dla nas, to jest to niedopracowane i możliwe, że będziemy musieli walczyć z innymi rasami o to co według biblii jest "nasze".
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
So sie 04, 2007 10:57 |
|
|
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Seweryn napisał(a): Wszystko we wszechświecie ma swoje miejsce i czemuś służy . Z tego chaosu wyłoniły sie planety słońce księżc człowiek rosliny itp. To wszystko jest bardzo precyzyjne,choć dla niewprawnego oka wygląda na chaos. Seweryn swoją wiedze na temat wszechswiata opierasz tylko o Biblię ,a oto dowód : "Z tego chaosu wyłoniły sie planety słońce księżc człowiek rosliny itp."Tylko z Bibli płynie taka nauka ,ze wszechswiat był chaosem ,a pózniej Bóg to wszystko upożądkował .Seweryn powiedz mi czy swiat powstał tak jak pisze w Biblii?A jak w ziemie pierdyknie asteroida (tak jak było to niedawno na jowiszu)to czy to tez będzie miało swoje miejsce i porządek?
|
So sie 04, 2007 13:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Pepe wybacz ,ale mam wrazenie ,ze rozmawiam z dzieckiem:Mówisz o nicości ,tak ja by to było coś ,póżniej dodajesz ,że jest to boska nicość co dowodzi ,ze w nią zaczynasz wierzyć i pokładać nadzieje,póżniej mówisz o innych wszechswiatach i innych bogach tych wszechswiatów (to juz musiałem ci podpowiedzieć)i wreście kwitujesz to wszystko tym twoim ulubionym matrixem .Pepe ja nie oglądam fantastycznych filmów ,a ty opowiadasz bajki .Chcesz dyskutować o poczatku i o przyczynie nie orientując sie chociaz częściowo czym jest czas ,czym jest punkt osobliwy ,czym jest przestrzeń.
Ja też nie oglądam fantastycznych filmów, jedyny film jaki oglądam to rzeczywistość. Tia , mam 5 latek , jestem niedorozwiniętym umysłowo dzeckiem i nie wiem na jakim świecie żyje. Mówiąc o Bogu , Nicości i Matrixsie mam na myśli jedną i tą samą rzecz. Jest jeden Bóg który jest wszystkim, jest on nicościa i jest on Tobą. Wszechświat jest jak wielowymiarowy program, matematyczna formuła, kapujesz? Człowiek rodząc się to jest tak jakby pojawił się z nicości więc nie jest to normalna rzecz i przypadek. Wszytko jest jakoś odgórnie zapisane. W moim życiu miałem tyle niezwykłych sytuacji że nazywając je przypadkiem to tak jakbym wygrał kilka szustkek w lotku pod rząd. Nie ma przypadku we wszechświecie. NO WAY!
|
So sie 04, 2007 21:26 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Tak. Ty miałeś pełno takich zdarzeń.
Niestety inni ludzie nie mieli.
(Patrz, ostatni wypadek. Patrz inne wypadki. Patrz tragedie świata)
Tak. Widać przeznaczeniem niektórych było umrzeć krótko po urodzeniu.
|
N sie 05, 2007 9:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dobry_dziekan napisał(a): Tak. Ty miałeś pełno takich zdarzeń. Niestety inni ludzie nie mieli. (Patrz, ostatni wypadek. Patrz inne wypadki. Patrz tragedie świata) Tak. Widać przeznaczeniem niektórych było umrzeć krótko po urodzeniu.
Inni ludzie nie mieli, buahahaa. Człowieku zobacz ile dziwnych przypadków dookoła się dzieje, miliony ludzi na świecie ma takie niewytłumaczalne zdarzenia, nie tylko ja.
Bóg musi symulowac jakby świat był przypadkiem inaczej wszystko to było by nienormalne bo jakbyś się czuł jakbym ci powiedział ze to co robisz jest zapisane.
|
N sie 05, 2007 16:54 |
|
 |
_Big_Mac_
|
I czy to, że każdemu przytrafiają się mało prawdopodobne rzeczy, jest dowodem na determinizm? 
N sie 05, 2007 17:22 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Pepe napisał(a): Inni ludzie nie mieli, buahahaa. Człowieku zobacz ile dziwnych przypadków dookoła się dzieje, miliony ludzi na świecie ma takie niewytłumaczalne zdarzenia, nie tylko ja.
A miliardy bardzo też chciałyby mieć takie zjawiska jak wy. Niestety nie było im to dane. No ale, pewnie jest co do nich jakiś "plan". No bo czemu bóg miałby zabijać noworodki? Pepe napisał(a): Bóg musi symulowac jakby świat był przypadkiem inaczej wszystko to było by nienormalne bo jakbyś się czuł jakbym ci powiedział ze to co robisz jest zapisane.
Aha. Hm... Czyli bóg stosuję metodę "Wiem, ale nie powiem", zamienioną na "To ja jestem panem waszego losu, ale akurat obieram ziemniaki w piwnicy i nie mam czasu". Świetnie, po prostu świetnie.
|
N sie 05, 2007 18:11 |
|
 |
No
|
Cytuj: nni ludzie nie mieli, buahahaa. Człowieku zobacz ile dziwnych przypadków dookoła się dzieje, miliony ludzi na świecie ma takie niewytłumaczalne zdarzenia, nie tylko ja. Czyli mniejszość bo ludzkość liczy się w miliardach... Cytuj: Bóg musi symulowac jakby świat był przypadkiem inaczej wszystko to było by nienormalne bo jakbyś się czuł jakbym ci powiedział ze to co robisz jest zapisane.
Naprawde świetnie mu to symulowanie wychodzi skoro jego wpływ na nasz świat pozostaje kwestią wiary.
|
N sie 05, 2007 18:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
_Big_Mac_ napisał(a): I czy to, że każdemu przytrafiają się mało prawdopodobne rzeczy, jest dowodem na determinizm? 
Jest dowodem w 99,9% który zmierza do 100%.
dobry_dziekan: Dostajesz taki świat w jaki wierzysz. Jeśli jesteś ateistą to Bóg nie ingeruje w Twoje życie. Ateiści chcą aby świat był normalny i dlatego taki dostają.
|
N sie 05, 2007 18:53 |
|
 |
_Big_Mac_
|
Pepe, nie zrozumiałeś. Nie widzę, w jaki sposób fakt przydarzania się ludziom mało prawdopodobnych rzeczy wskazuje w jakikolwiek sposób na determinizm. Po prostu nie widzę związku.
N sie 05, 2007 19:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
_Big_Mac_ napisał(a): Pepe, nie zrozumiałeś. Nie widzę, w jaki sposób fakt przydarzania się ludziom mało prawdopodobnych rzeczy wskazuje w jakikolwiek sposób na determinizm. Po prostu nie widzę związku.
Związek jest taki że w świecie w kórym istniałby tylko przypadek , zaistnienie takich przypadków jest równe niemalże zero.
|
N sie 05, 2007 19:36 |
|
|
|