Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:44

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 33  Następna strona
 Argumenty na ISTNIENIE BOGA 
Autor Wiadomość
Nie było uczonego o nazwisku Kupernika , tak i nie ma naukowca o nazwisku
Rebeka. Mniej ignorancji i arogancji a więcej rzeczowosci i meryterycznosci proszę , ateistko.

To nie ja użyłam dopełniacza jako mianownika, tylko Ty. A może nazwisko Rebek nie odmienia się przez przypadki? Nawet jeżeli nie, to może zamiast czepiać się znajomości ortografii odniósłbyś się merytorycznie do przedstawionego przeze mnie argumentu?

Śr paź 22, 2008 13:25
Myślę że są dowody na to że nie może Boga nie być,

Zobacz: http://odwyk.com/?p=episode&id=37

Śr paź 22, 2008 14:56

Śr paź 22, 2008 15:51
A cóż ma do tego Bóg?
to że Sebastian chciałby żeby był.

Śr paź 22, 2008 15:57
Samopowstanie kosmosu jest absolutnie nieprawdopodobne.
Samo-synteza chemiczna zycia biologicznego jest absolutnie nieprawdopodobna.
Kreacja jest absolutnie pewna.

Cz paź 23, 2008 16:55
No to postawmy kropkę nad i :
Samopowstanie kosmosu jest absolutnie nieprawdopodobne.
Samo-synteza chemiczna zycia biologicznego jest absolutnie nieprawdopodobna.
Kreacja jest absolutnie pewna.

A ten znowu swoje :-D

Cz paź 23, 2008 18:25
Subiektywnym argumentem na istnienie Boga jest fakt , ze wielu ludzi doswiadczyło głosu Boga i nic nie jest w stanie wymazać z ich świadomosci
tego przepieknego doswiadczenia.

Pt paź 24, 2008 14:18

Ja też słyszałem Boga. Powiedział mi żebym się wystrzegał fanatyków, w tym ateistycznych i katolickich. Mówił też żebym uważał na prowokatorów podszywających się pod katolików i że nie każdy katolik jest szurnięty. Poprosił mnie żebym Wam to przekazał, więc to czynię.

Pt paź 24, 2008 15:16
To raczej słyszaleś Jurka Owsika. On ci mowil : robta co chceta,
w nic sie nie angażujta, nie bądzta ani goracy ani zimni tylko ciepli jak
go*wno a najlepiej walnijcie sobie here w zyle i zasnijta.

Pt paź 24, 2008 15:49

Nie powinno się ciebie brać na serio. Twoje szaleństwo jest faktem. Koniec.

Pt paź 24, 2008 16:02
Wszyscy katolicy to "szalency bozy" , w slużbie Jezusa.
Wszyscy swieci to"szalency boży" , w służbie Jezusa.
Jezus to Bog szalony dobrocią i miloscią do czlowieka.
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus.

Pt paź 24, 2008 17:05

I Maryja zawsze dziewica?? takiej dpowiedzi oczekujesz?

Ja mam ptanie do wierących 9 i tylko do nich). Czy można bezsprzecznie udowodnić, że Bóg istnieje?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pt paź 24, 2008 17:10
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja Zawsze Dziewica.
Na wieki wiekow . Amen
Takiej odpowiedzi oczekuję od moich braci Katolikow na Katolickim Forum.
Ale nie uslysze takiej odpowiedzi . Dlaczego?
BO JESTEM JEDYNUM KATOLIKIEM NA TYM KATOLICKIM FORUM.
Cala reszta to 100% ateistow. No i kto tu zwariował?

Pt paź 24, 2008 17:42

Ja mam ptanie do wierących ( i tylko do nich). Czy można bezsprzecznie udowodnić, że Bóg istnieje?

Czuję się wierzący, a więc uprawniony do odpowiedzi :-)
Według mnie trudno jest udowodnić istnienie czegoś będąc w tym czymś zanuszonym aż po najmniejsza subatomową cząstkę z której się składasz.

Dla przykładu -gdyby wszystko było koloru niebieskiego i nie byłby żadnego innego koloru to skąd byś wiedział ,że to kolor niebieski , albo że to w ogóle jest jakiś kolor i co to w ogóle jest kolor? Mógłbyś udowodnić jego istnienie bądź nieistnienie ?
A Bóg to zrobił .

Moje wyjaśnienie :
Wyobraźmy sobie,że w przeogromnym wszechświecie "przypadkowo" powstaje taki , a nie inny Układ Słoneczny. Trzecia Planeta tego Układu "przypadkowo" znajduje się na odpowiedniej orbicie , aby mogło na niej powstać życie. Prawdopodobieństwo zaistnienia takiego przypadku jest małe, ale jest.
"Przypadkowo" Planeta ta ulega zderzeniu z inną Planetą (wielkości Marsa !!! ) z akurat taką "przypadkową" siłą, dzięki której materia wyrzucona w kosmos z jej płaszcza nie ucieka gdzieś w czeluście, ani nie zostaje ponownie wchłonięta przez tą Planetę , tylko tworzy się z niej Księżyc o masie akurat takiej jak trzeba ( ta teoria też ma dziurę bo naukowcy udowadniają, żeby tak powstały układ miał pęd jaki znamy obecnie to musiałoby dojść do uderzenia drugiej takiej samej planety jak Mars "z drugiej strony "- a to już byłoby zbyt naciągane nawet jak na rachunek prawdopodobieństwa), aby ustabilizować grawitacyjnie tę Planetę. NIE POTRAFIMY WYJAśNIć JAK SAMOISTNIE POWSTAł KSIEZYC.
To , o czym pisze to nie jedyne "jakieś" wyjaśnienie DLACZEGO istnieje Księżyc i skąd. Bardziej logiczne byłoby stwierdzić ,że ktoś go po prostu tam umieścił . KTOS ??? CZYLI KTO ?
Są dwie możliwości :
a) Bóg
b) istota myśląca ,ale nie Bóg - kosmici.

Proszę zauważyć, że nie doszedłem jeszcze do zagadnienia powstania samego życia. Na razie zastanawiam się JAK to możliwe ,że w nieprzyjaznym kosmosie powstały dopiero WARUNKI do powstania życia. Albo raczej zajmuję się dopiero prawdopodobieństwem samoistnego powstania WARUNKóW do powstania życia. Prawdopodobieństwo takiego samoistnego zdarzenia jest NIEMAL równe zeru.
Ale zaistniało ,czego dowód możemy obserwować na niebie w bezchmurną noc podczas pełni. Pomińmy na razie kwestię JAK.
Układ Ziemia-Księzyc umożliwił wytworzenie się warunków do powstania życia. Wytworzyła się woda, atmosfera, ruch wirowy Ziemi wytworzył pole magnetyczne chroniące powierzchnię planety przed bombardowaniem promieniowania kosmicznego, Księżyc umożliwił powstanie pływów - postała idealna probówka z mieszalnikiem . I tutaj wkracza teoria wielkiej zupy w której z niczego powstało COS . Coś tak skomplikowanego jak najprostsze DNA - podstawowa informacja. I znowu - prawdopodobieństwo powstania czegoś takiego samoistnie jest tak niezmiernie małe, że NIEMAL równe zeru. Ale powstało. Dalej nie będę tego ciągną bo wszyscy mniej więcej znamy ciąg dalszy (dalszy ciąg "przypadków").

Do czego zmierzam. Jeśli jakiś mądraliński mówi mi, że to normalne i naturalne ,że w odstępie krótkiej chwili ( w skali czasowej życia całego Wszechświata ) nstąpiły dwa przypadki, których prawdopodobieństwo równa się NIEMAL ZERU z osobna, a rozpatrywanych łącznie - nie zdarzyłoby się wcale, to stwierdze ,że ten mądraliński wcale nie jest mądry.
Rachunek prawdopodobieństwa wykazuje , że jest nieskończenie bardziej prawdopodobne ,że dwa opisywane wyżej zdarzenia zaszły na skutek CZYJEJS świadomej ingerencji. Mało tego. Złożoność tych dwóch zdarzeń wskazuje ,że zaplanowała to i zrealizowała INTELIGENCJA przewyższająca zakres możliwości jakiegokolwiek człowieka na Ziemi.

Dla mnie to jest wystarczający dowód na istnienie Boga.
Chyba, że ..... nie zrobił tego wcale Bóg .
Bo jeśli uwierzymy ,że obserwują nas istoty od nas doskonalsze ..
Bo jeśli uwierzymy .... w dowody : http://www.tvn24.pl/26086,1570913,0,1,u ... omosc.html
...jeśli nasze umysły nie odrzucą takiej możliwości ...
....jeśli Księzyc powstał sztucznie ( istnieją naukowcy twierdzący ,że Księżyc jest w środku pusty - mają na to wyliczenia i dowody z wypraw na Księżyc )..
.. jeśli DNA nie powstało za sprawą Boga ...

To religie mogą zacząć się bać o swoje istnienie . Ale czy zagrożona jest też wiara ? Ponieważ te przewyższające mnie stopniem rozwoju (załóżmy ,że doskonalsze ) Istoty też JAKOS powstały to byłyby same w sobie dowodem na istnienie Boga. A może one znają odpowiedź ? A może to , co widzimy to wielka iluzja ?

Według mnie nic, co napisałem nie wyklucza istnienia Boga w którego WIERZE.
Wiara nie wymaga ode mnie dowodu.
W świecie, w którym wierzymy w pieniądz bez pokrycia , w świecie w którym nawet NIE WIEMY czym jest masa , skąd się bierze , skąd się wziął Księżyc , jak powstało życie wiara jest , póki co , jedynym raconalnym pewnikiem, którego warto się trzymać. Inaczej można by po prostu zwariować.

N lis 02, 2008 12:42

W świecie, w którym wierzymy w pieniądz bez pokrycia , w świecie w którym nawet NIE WIEMY czym jest masa , skąd się bierze , skąd się wziął Księżyc , jak powstało życie wiara jest , póki co , jedynym racjonalnym pewnikiem, którego warto się trzymać. (...)

Na szczęście jest inne racjonalne wyjaśnienie ruchu planet niż podtrzymymywanie przez anioły albo Boga. Warto, od czasu do czasu, o tym pamiętać.

N lis 02, 2008 13:02
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 482 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 33  Następna strona