Czy płód to też człowiek?
Autor |
Wiadomość |
Soul33
Moderator
|
 Re: czy płód to też człowiek?
Nie podajesz, dlaczego nazywanie człowiekiem jest uzasadnione w przypadku niemowlaka, a przypadku zygoty już nie. Zatem nie da się wyznaczyć konkretnych granic.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr lut 15, 2012 19:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rutus napisał(a): meritus napisał(a): W łonie matki, tudzież na szkle laboratoryjnym nie ma praktycznej możliwości udzielenia chrztu. Nie takie przeszkody pokonywali kościelni notable, jak tylko poczuli zapach kasy. Skoro da się przeprowadzić Mszę Świętą przez radio, to i można ochrzcić przez skórę - np. poprzez wstrzyknięcie ciężarnej wody święconej do krwi - z całą pewnością dotrze i do płodu. Skoro woda święcona "chrzci" poprzez dotknięcie skóry, to dlaczego miałaby nie "ochrzcić" przez dotknięcie do organu wewnętrznego? Takie rozwiązania Kościół już dawno temu wynalazł i zalecał ich stosowanie. U. R. Heinemann,. prof. dr teologii: Cytuj: Kościelna nauka o karach piekielnych dla nie ochrzczonych dzieci dowodzi, że Kościół bynajmniej nie jest rzecznikiem nie narodzonych dzieci, choć zawsze twierdzi coś przeciwnego. Jednak gdy Kościół na swój sposób mimo wszystko kreuje się na rzecznika tych dzieci, skutki są jeszcze straszniejsze. Alfons z Liguori (zm. 1787r.), do połowy naszego stulecia nie kwestionowany autorytet w dziedzinie teologii moralnej, zajmuje się problemem, jak należy postępować w sytuacji, gdy nie narodzonemu dziecku grozi niebezpieczeństwo śmierci przed urodzeniem się, a zatem także przed ochrzczeniem. W tym kontekście teolog ten analizuje szczegółowo pytanie: "Czy matka jest zobowiązana do wyrażenia zgody na chirurgiczne otwarcie swego ciała, aby dziecko mogło zostać ochrzczone?" - i dochodzi do wniosku, że ona musi ewentualnie ponieść możliwą wskutek tego zabiegu śmierć, jeżeli dzięki temu dziecku dana będzie prawdopodobna możliwość otrzymania chrztu, a przez to życia wiecznego. Jeżeli jednak jej śmierć jest pewna, a ochrzczenie dziecka nie jest pewne - wówczas matka nie jest zobowiązana do wyrażenia takiej zgody (por. Theologia moralis VI nr 106) W Polsce jeszcze przez II wojną światową w broszurach dla kapłanów udzielano szczegółowych wskazówek i zalecano używanie specjalnej metody, przypominając, by upewnić się, że wewnątrz ciała matki na pewno został skropiony płód, a nie np. tylko łożysko.
|
Śr lut 15, 2012 19:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Nie podajesz, dlaczego nazywanie człowiekiem jest uzasadnione w przypadku niemowlaka, a przypadku zygoty już nie. Najprostsze kryterium (co nie oznacza, że najlepsze) jest następujące: po czym POZNAJESZ, że coś jest człowiekiem? Soul33 napisał(a): Zatem nie da się wyznaczyć konkretnych granic. A potrafisz wyznaczyć "konkretną granicę" pomiędzy długowłosym a łysym, dorosłym a dzieckiem? To, że nie ma konkretnych granic, wynika tylko z tego, że procesy są płynne. Ale niektórzy chcieliby widzieć świat jako czarno-biały, podzielony wszędzie na zgrabne, sztywne przegródki.
|
Śr lut 15, 2012 19:33 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
Z tego, co napisałeś wynika, że aborcja jest absolutnie niedopuszczalna, ponieważ nigdy nie wiadomo. akruk napisał(a): po czym POZNAJESZ, że coś jest człowiekiem? Gołym okiem? Bez żadnych narzędzi? To poniżej godności homo sapiens 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr lut 15, 2012 19:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Soul33 napisał(a): Nie podajesz, dlaczego nazywanie człowiekiem jest uzasadnione w przypadku niemowlaka, a przypadku zygoty już nie. Najprostsze kryterium (co nie oznacza, że najlepsze) jest następujące: po czym POZNAJESZ, że coś jest człowiekiem? Po tym, że wygląda jak człowiek? Takiej odpowiedzi oczekiwałeś, czy innej? A jeśli nie wygląda jak człowiek, tylko jak cyklop, to kim jest? http://niewiarygodne.pl/gid,12333354,im ... jecie.html
|
Śr lut 15, 2012 20:04 |
|
|
|
 |
jesienna
|
Przecież ta dyskusja toczy się wyłącznie o słowa.
Można płód nazywać człowiekim i dopuścić aborcję.
można nazwać płodem i go bezwzględnie chronić przyznając mu prawo do zycia takie samo jak dziecku, które się urodziło
dyskusja o tym jak płód nazwiemy jest dyskusją nie dotykającą merituum sprawy to trochę takie zaklinanie rzeczywistości naiwna wiara w moc sprawczą słów
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
Śr lut 15, 2012 20:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sęk w tym, że jeśli doszłoby do zapisu w polskim prawie, że płód to także człowiek wtedy aborcja byłaby tym, czym jest, a nie tylko spędzeniem płodu. Ale może to tylko z mojej strony naiwna wiara.
|
Cz lut 16, 2012 7:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Z tego, co napisałeś wynika, że aborcja jest absolutnie niedopuszczalna, ponieważ nigdy nie wiadomo Równie dobrze możesz powiedzieć, że małżeństwo jest absolutnie niedopuszczalne, ponieważ nigdy nie wiadomo, czy ktoś jest do niego wystarczająco dojrzały. To, że ktoś w danym dniu ukończył 18 lat, nie oznacza, że magicznie przestał być niedojrzałym nastolatkiem, którym był dzień wcześniej a stał się dojrzałym dorosłym.
Ostatnio edytowano Cz lut 16, 2012 7:42 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
Cz lut 16, 2012 7:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): akruk napisał(a): po czym POZNAJESZ, że coś jest człowiekiem? Po tym, że wygląda jak człowiek? W takim razie,  czy to jest człowiek?
|
Cz lut 16, 2012 7:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mylisz się, jesienna. Nie jest bez znaczenia, jakich słów używamy, ponieważ to WPŁYWA na oceny i decyzje. Jeśli pożyczenie książki znajomemu, który za nią nie zapłacił wydawcy, nazwać kradzieżą własności intelektualnej, to takie określenie staje się natychmiast uzasadnieniem dla moralnego potępienia czynu, a następnie wprowadzenia prawnego zakazu. Kradzież jest zła i powinna być zakazana, prawda?
|
Cz lut 16, 2012 7:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie byłam na tyle dobra z biologii, żeby teraz stwierdzić na podstawie zdjęcia czy przypadkiem nie podsunąłeś mi zarodka bawołu, albo dzikiej świni. Odpowiadam z punktu widzenia wierzącej. Każdy poczęty człowiek od samego początku istnienia obdarzony jest duszą, a ona jest tym co najbardziej świadczy o naszym człowieczeństwie.
Odpowiedz mi akruk, czy gdy dostajesz samorodek złota w prezencie to wyrzucasz go do kosza bo przecież (tak jak w przypadku dopiero co poczętej istoty ludzkiej, która nie jest jeszcze człowiekiem ) to jeszcze nie jest piękny pierścień?
Ostatnio edytowano Cz lut 16, 2012 8:17 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz lut 16, 2012 7:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Nie byłam na tyle dobra z biologii, żeby teraz stwierdzić na podstawie zdjęcia czy przypadkiem nie podsunąłeś mi zarodka bawołu, albo dzikiej świni. Przecież twierdziłaś, że człowieka poznajesz po wyglądzie! Przy prostym teście okazuje się, że nie masz pojęcia, czy (według swojego kryterium) masz do czynienia z człowiekiem, czy nie. Na podstawie tego zdjęcia nikt nie rozpozna, czy to jest faza rozwojowa Homo Sapiens czy np. Rana temporaria. Na tym etapie rozwoju są nieodróżnialne. MARIEL napisał(a): w przypadku dopiero co poczętej istoty ludzkiej Równie dobrze możesz się upierać, że żołądź jest dębem i tak go nazywać. MARIEL napisał(a): Odpowiadam z punktu widzenia wierzącej. Dla mnie każdy poczęty człowiek od samego początku istnienia obdarzony jest duszą Taki np. św. Tomasz z Akwinu uważał, że dusza ludzka pojawia się dopiero kilkanaście tygodni później. Uważasz, że ŚWIĘTY Tomasz z Akwinu był osobą niewierzącą? A może jego wiara była błędna? Jeśli tak, to dlaczego zbłądził, jakiej wiedzy mu zabrakło?
|
Cz lut 16, 2012 8:16 |
|
 |
merkaba
|
a czy ręka to człowiek
|
Cz lut 16, 2012 8:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akruk napisał(a): Przecież twierdziłaś, że człowieka poznajesz po wyglądzie! Przy prostym teście okazuje się, że nie masz pojęcia, czy (według swojego kryterium) masz do czynienia z człowiekiem, czy nie. To Ty zasugerowałeś, że kryterium wyglądu może być dobre, choć nie najlepsze w tej rozmowie z Soulem: akruk napisał(a): Soul33 napisał(a): Nie podajesz, dlaczego nazywanie człowiekiem jest uzasadnione w przypadku niemowlaka, a przypadku zygoty już nie.
Najprostsze kryterium (co nie oznacza, że najlepsze) jest następujące: po czym POZNAJESZ, że coś jest człowiekiem? I nie raczyłeś potwierdzić, ani zaprzeczyć, gdy zapytałam: MARIEL napisał(a): Po tym, że wygląda jak człowiek? Takiej odpowiedzi oczekiwałeś, czy innej? Odróżniasz odpowiedź twierdzącą od pytania? akruk napisał(a): Taki np. św. Tomasz z Akwinu uważał, że dusza ludzka pojawia się dopiero kilkanaście tygodni później. Uważasz, że ŚWIĘTY Tomasz z Akwinu był osobą niewierzącą? A może jego wiara była błędna? Jeśli tak, to dlaczego zbłądził, jakiej wiedzy mu zabrakło? Taki np. Św Tomasz to nie jest Św. Oficjum. Św. Tomasz uważał, że kobietę można przyrównać do kupy gnoju. Brakło mu jakiejś wiedzy na ten temat, zbłądził, czy nie zbłądził? No i nie odpowiedziałeś mi na pytanie: MARIEL napisał(a): Odpowiedz mi akruk, czy gdy dostajesz samorodek złota w prezencie to wyrzucasz go do kosza bo przecież (tak jak w przypadku dopiero co poczętej istoty ludzkiej, która nie jest jeszcze człowiekiem ) to jeszcze nie jest piękny pierścień?
|
Cz lut 16, 2012 8:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): To Ty zasugerowałeś, że kryterium wyglądu może być dobre, choć nie najlepsze w tej rozmowie z Soulem: akruk napisał(a): b]Najprostsze kryterium (co nie oznacza, że najlepsze) jest następujące: po czym POZNAJESZ, że coś jest człowiekiem[/b]? No i gdzie tu jest sugestia, że kryterium miałby być wygląd? Sama wpadłaś na ten pomysł. MARIEL napisał(a): I nie raczyłeś potwierdzić, ani zaprzeczyć, gdy zapytałam: MARIEL napisał(a): Po tym, że wygląda jak człowiek? Takiej odpowiedzi oczekiwałeś, czy innej? Dlaczego miałbym zaprzeczać, że DLA CIEBIE kryterium do poznawania, czy coś jest człowiekiem, stanowi wygląd? Dla niektórych osób zapewne tak jest. Ale one się nie upierają, że zygota to człowiek, wiec chciałem sprawdzić, czy mówisz prawdę. MARIEL napisał(a): Odróżniasz odpowiedź twierdzącą od pytania? Czy mam przez to rozumieć, że ty mnie pytałaś, czy TY poznajesz po wyglądzie? A skąd miałbym wiedzieć, po czym poznajesz?! MARIEL napisał(a): Św. Tomasz uważał, że kobietę można przyrównać do kupy gnoju. Brakło mu jakiejś wiedzy na ten temat, zbłądził, czy nie zbłądził? PORÓWNANIE nie jest tym samym, co stwierdzenie FAKTU. Czy wiara świętego Tomasza na temat duszy u zarodków była błędna? Jeśli tak, to dlaczego zbłądził, jakiej wiedzy mu zabrakło?MARIEL napisał(a): No i nie odpowiedziałeś mi na pytanie: MARIEL napisał(a): Odpowiedz mi akruk, czy gdy dostajesz samorodek złota w prezencie to wyrzucasz go do kosza bo przecież (tak jak w przypadku dopiero co poczętej istoty ludzkiej, która nie jest jeszcze człowiekiem ) to jeszcze nie jest piękny pierścień? Mylisz się, odpowiedziałem: Cytuj: Równie dobrze możesz się upierać, że żołądź jest dębem i tak go nazywać. Takie pytania jak twoje powyższe są pytaniami z gatunku: dlaczego Lenin jest twoim ulubionym bohaterem?
|
Cz lut 16, 2012 9:21 |
|
|
|