Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Jest to dla nas zupełnie niezrozumiałe, ale nie wolno zmienić litery w Pismie (podobnie jak niezrozumiały jest odpoczynek Boga 7 dnia). Jak mówi Szustak - opowieści są wielowarstwowe. Ja wyobrażam sobie że to mówi o nas: to że w młodości był czas szczęśliwości (dla każdego inny), żyliśmy jak w Edenie, z którego zostaliśmy wyrwani.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt kwi 23, 2019 21:07 |
|
|
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): że w młodości był czas szczęśliwości Mów za siebie, bo to tak zabrzmiało, jakbyś mówił za wszystkich ludzi.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr kwi 24, 2019 0:05 |
|
 |
Andy72
|
Nie miałeś w młodości czasu szczęśliwości?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr kwi 24, 2019 0:10 |
|
|
|
 |
IrciaLilith
|
Jaki czas szczęśliwości w młodości? Mówisz o okrytych amnezją momentach przy cycusiu mamusi? Przecież i wówczas przez mnóstwo czasu cierpiało się braki a na dobitkę było się totalnie bezradnym i zależnym od opiekunów, a niektórzy mieli pecha nie mieć dobrych opiekunów... Czy o tych które sama sobie zapewniałam mając lat naście? Na początku naszego gatunku też o raju nie było mowy...
Jasne, że opowieści biblijne są wielowarstwowe tak jak wszelkie mity oraz archetypiczne opowieści.
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Śr kwi 24, 2019 17:22 |
|
 |
Andy72
|
Na przykład szczęśliwe lata podczas studiów
|
Śr kwi 24, 2019 19:12 |
|
|
|
 |
IrciaLilith
|
Andy, nie wiem czy dzienne studia, praca plus dziecko to taki raj na Ziemi;) Dobrze to wspominam, ale rajem nie nazwę. Dla mnie rajem są momenty gdy wchodzę w głęboką medytację, następuje to błogie uczucie zjednoczenia, wszechogarniającej miłości i spokoju. To stan wewnątrz a nie sytuacja zewnętrzna, stan braku oczekiwań, potrzeb, oceniania...
Dla mnie nasze indywidualne życia też są przykładem ewolucji od pełnej zależności do pełnej suwerenności, a w między czasie można odkryć rajski stan w sobie, opiera się on na braku ocen, bez podziału na dobre i złe, bez odrzucania, wszystko jest dobre takim jakie jest... nie ma wstydu, poczucia winy, strachu, braku akceptacji, oddzielenia, iluzje zostają rozpoznane jako iluzje... Po cichu liczę, że z czasem ten stan będzie dominował także w codziennym życiu, choć nie oczekuję tego, nie robię z tego celu, bo nie ma co się sabotować.
Andy, a Ty jak połączyłeś ewolucję biologiczną z koncepcją grzechu pierworodnego?
Ja jakbym miała to rozwiązać to skoncentrowałabym się na tym, że mit mówi o owocu poznania dobra i zła, czyli o opuszczeniu etapu akceptacji tego co jest na rzecz oceniania, porównywania, oczekiwań. Inne gatunki oceniają w kategoriach przyjemne-nieprzyjemne, korzystne-niekorzystne, my przeszliśmy na etap dobre-złe, co ma swoje plusy, jest ważnym etapem, ale rodzi też mnóstwo cierpienia: mit o Adamie i Ewie mówi o pierwszym problemie, czyli o wstydzie dotyczącym własnego ciała, nie jest to wrodzone, ale to wynik uwarunkowań kulturowych, programowania tego co dane społeczeństwo uznaje za dobre a co za złe...
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Śr kwi 24, 2019 21:52 |
|
 |
Robek
|
Andy72 napisał(a): Nie miałeś w młodości czasu szczęśliwości? Jak napisałeś szczęśliwość za młodu, to mi sie pomyślało, że chodzi ci o to że jak byłem młody, to bez przerwy byłem szczęśliwy, a nawet jeśli nie, to w młodości byłem bardziej szczęśliwy niż teraz. A powiem ci że u mnie jest odwrotnie, bo w młodości była jedynie młodość, z której nie miałem żadnego zysku, nie było komputera internetu, nie było kasy na używki, mieszkam na wsi a będą młodym nie miałem samochodu, więc wszędzie było daleko, tutaj młodość, nie była czymś co mi sie zbytnio udało. Andy72 napisał(a): Na przykład szczęśliwe lata podczas studiów Na studiach byłem pół roku, no i tam był bardzo wysoki poziom, jak również miałem do tej szkoły bardzo daleko, więc zrezygnowałem, i powiem że puki co to nic mi nie zaszkodziło, bo jeśli chodzi o poszukiwanie pracy, to te studia nic by mi nie dały, to by było wiele straconych lat, bardzo dużo nauki, a na dzisiejszym rynku pracy, te studia które rozpocząłem, mają niewielką wartość.
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Śr kwi 24, 2019 22:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wykład Ks. Prof. Andrzeja Maryniarczyka o stworzeniu świata w myśli św. Tomasza z Akwinu https://m.youtube.com/watch?v=Y43I4Yk7MgEChrześcijanie w Średniowieczu nigdy nie poddawali w wątpliwość tego że Bóg stworzył świat z niczego
|
Pt maja 03, 2019 22:45 |
|
 |
Zbigniew3991
|
Nie wszyscy ewolucjoniści poddają w wątpliwość to, że Bóg stworzył świat z niczego. Część z ewolucjonistów wierzy w Boga, który stworzył świat z niczego za pomocą ewolucji.
_________________ MODERATOR
|
So maja 04, 2019 19:31 |
|
 |
Wybawiony
|
Ewolucji czego?
_________________ Wiem, komu zaufałem.
|
So maja 04, 2019 20:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale nie są to katolicy. Zresztą, nawet jeśli 100% z nich wierzyło w Boga to co z tego? Nic z tego nie wynika. Może i są ludzie którzy wierzą w Boga i w ewolucję ale to jakby łatać dziurę w Tytanicu styropianem, nie ma sensu. Ewolucja powstała i służył w tylko i wyłącznie temu by atakować wiarę katolicką. Bo nic więcej z niej nie wynika
|
So maja 04, 2019 20:32 |
|
 |
IrciaLilith
|
Problemem jest łączenie abiogenezy bez czynnika boskiego z wiarą, nie ewolucji z wiarą. Większość katolików w ewolucję wierzy, wystarczą statystyki: 23% polaków w ewolucję nie wierzy i 87% deklaruje się jako katolicy(Pew Research Center).
Do nie wiem od kiedy ewolucja to kwestia wiary?
|
So maja 04, 2019 20:50 |
|
 |
Zbigniew3991
|
Quinque napisał(a): Ale nie są to katolicy. Zresztą, nawet jeśli 100% z nich wierzyło w Boga to co z tego? Nic z tego nie wynika. Może i są ludzie którzy wierzą w Boga i w ewolucję ale to jakby łatać dziurę w Tytanicu styropianem, nie ma sensu. Ewolucja powstała i służył w tylko i wyłącznie temu by atakować wiarę katolicką. Bo nic więcej z niej nie wynika Nie tworzysz teorii spiskowych? Równie dobrze można powiedzieć, że jedynym celem działalności Masonów, Żydów, Islamistów, Uchodźców, "lobby LGBT", zwolenników "ideologii gender", Ateistów, Agnostyków, Protestantów - jest atak na Kościół. Nawet jeśli przedstawiciele tych grup atakują Kościół, to nie wszyscy z tych grup atakują Kościół i nie jest to jedyna działalność tych osób.
_________________ MODERATOR
|
So maja 04, 2019 21:12 |
|
 |
Robek
|
Quinque napisał(a): Ale nie są to katolicy. Zresztą, nawet jeśli 100% z nich wierzyło w Boga to co z tego? Nic z tego nie wynika. Może i są ludzie którzy wierzą w Boga i w ewolucję ale to jakby łatać dziurę w Tytanicu styropianem, nie ma sensu. Ewolucja powstała i służył w tylko i wyłącznie temu by atakować wiarę katolicką. Bo nic więcej z niej nie wynika Po co specjalnie na złość tworzyć jakiś problemy? przecież mogło być tak, że Bóg w ten sposób stworzył życie na Ziemi, żeby wyglądało jakby powstało(na drodze ewolucji)samo z siebie ze świata nieożywionego.
|
So maja 04, 2019 21:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Robek, sorry ale nie mam zamiaru tłumaczyć tego samego po raz kolejny doroslemu człowiekowi
Zbigniew, nie tworzę. W XIX wieku ewolucja służyła tylko i wyłącznie do ataku na chrześcijaństwo. Zresztą, nawet jakby nie służyło to i tak wiara w Boga i ewolucję nie ma sensu
|
So maja 04, 2019 21:39 |
|
|
|