Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
IrciaLilith napisał(a): dr Stephen J. Gould - ciekawa postać, zwolennik punktualizmu Prof. Francis Crick - genetyk, ateista i kreacjonista, też ciekawa postać Prof. Michael Behe - biochemik, katolik i kreacjonista. Też ciekawa postać Cytuj: który jest jedną z koncepcji ewolucyjnych i zakłada bardzo szybkie zmiany w obrębie gatunku i to uwaga potwierdzone eksperymentalnie na rybach Tyle że tego nie negują nawet kreacjonsici młodej Ziemii. Którzy są uznawani za dziwaków nawet wśród innych kreacjonistów Powiedz naukowcowi że prawa fizyki są zmienne Cytuj: druga zasada termodynamiki Nie dyskutowałem z tym Cytuj: abiogeneza to nie ewolucja J.w. nawet o tym nie wspomniałem Cytuj: Co do zdjęcia: to zdjęcia to liczysz, że ktoś nastawił kamerę i nagrał kilka milionów lat? Tak. Potraficie gadać co się nie wydarzyło miliard lat temu na podstawie jakiś domniemań. A nie potraficie mając wszystkie dane, poprawnie określić jaka za dwa tygodnie będzie pogoda Cytuj: Animacja przecież Cię nie zadowoli... Obejrzyj sobie animu "Tate no Yuusha no Nariagari", wróć i powiedz czy wierzysz w to że ludzie mogą się przenieść do świata fantasy, gdzie istnieją gadające kaczki
|
Śr maja 08, 2019 18:29 |
|
|
|
 |
IrciaLilith
|
Quinque, podajesz link to logiczne wydawało mi się, że przeczytałeś ten artykuł i dajesz go jako zestaw argumentów przeciwko ewolucji. Rozumiem, że nie wierzysz w nic czego nie możesz zobaczyć bezpośrednio, tak?
Jeśli będę mieć dowód zmienności praw fizyki zostanie on rozważony, tak działa nauka, a przynajmniej działać powinna, choć wskazujesz na ważny problem.
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Śr maja 08, 2019 18:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Quinque napisał(a): Prof. Francis Crick - genetyk, ateista i kreacjonista Bua-ha-ha! Cóż za brednie dla ciemnoty! Crick był przeciwnikiem kreacjonizmu. W latach 80. w sprawie Edwards v. Aguillard dołączył do grupy ponad 70 noblistów, którzy występując w roli amici curiae przedłożyli przed sądem dokument, stwierdzając, że: Cytuj: Teaching religious ideas mislabeled as science is detrimental to scientific education: It sets up a false conflict between science and religion, misleads our youth about the nature of scientific inquiry, and thereby compromises our ability to respond to the problems of an increasingly technological world. [...] "Creation-science" simply has no place in the public-school science classroom.
Nauczanie idei religijnych błędnie przedstawianych jako nauka jest szkodliwe dla edukacji naukowej: ustanawia fałszywy konflikt między nauką a religią, wprowadza w błąd naszą młodzież co do natury badań naukowych, a tym samym zagraża naszej zdolności do reagowania na problemy świata coraz bardziej technologicznego. [...] Na "naukę o stworzeniu" [naukowy kreacjonizm] po prostu nie ma miejsca w klasach naukowych publicznej szkoły. Co więcej, Crick był jednym z kilkudziesięciu brytyjskich uczonych, którzy w lutym 2003, w związku ze zbliżającą się w 2009 rocznicą urodzin Darwina, wystosowali list do premiera Blaire'a, opublikowany przez "Timesa": Cytuj: We, the undersigned, support proposals for the creation of a new public holiday, Darwin Day,on February 12th. This is the birthday of Charles Darwin, one of the greatest British scientists and thinkers that ever lived. At a time when creationism appears to be gaining ground in English schools, the public celebration of Charles Darwin's contribution to modern science could send out a clear message of support for scientific thinking.
My, niżej podpisani, popieramy propozycje ustanowienia nowego święta państwowego, Dnia Darwina, przypadającego 12 lutego. To urodziny Karola Darwina, jednego z największych brytyjskich naukowców i myślicieli, jacy kiedykolwiek żyli. W czasach, gdy kreacjonizm zdaje się zdobywać popularność w angielskich szkołach, publiczne świętowanie wkładu Karola Darwina w nowoczesną naukę mogłoby wysłać jasny przekaz poparcia dla naukowego myślenia.
|
Śr maja 08, 2019 19:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Quinque, podajesz link to logiczne wydawało mi się, że przeczytałeś ten artykuł i dajesz go jako zestaw argumentów przeciwko ewolucji Mówiłem że wkleiłem link żeby pokazać zdjęcie, na której jest ukazana rzekoma ewolucja Nie Cytuj: Jeśli będę mieć dowód zmienności praw fizyki zostanie on rozważony, tak działa nauka A dowodu na ewolucję jak nie było tak nie ma Tak jak mówiłem, jedyne co z niej wynika to niszczenie wiary w Boga W ogóle, prosiłem Cię abyś ogarnęła to cytowanie. W przeciwnym wypadku nie będę z tobą dyskutował bo drażni mnie wyłapywanie zdań A teraz meczyk, AJAX Amsterdam vs Totenham. Są rzeczy ważne i ważniejsze
|
Śr maja 08, 2019 19:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Quinque napisał(a): Mówiłem że wkleiłem link żeby pokazać zdjęcie, na której jest ukazana rzekoma ewolucja Kłamałeś w żywe oczy, że szkielet giganta, pokazany na wskazanym obrazku na blogu jakiegoś anonima, można zobaczyć w muzeum -- a tymczasem nawet nie czytałeś tekstu, który go opisywał. Podrzucasz ewidentny wynik zabawy z edytorem grafiki, rzekome zdjęcie szkieletu giganta, które już na pierwszy rzut oka jest fotomontażem i któremu nawet w tekście nie towarzyszy żadna wzmianka o tym, że szkielet trafił do jakiegoś muzeum. (Dla tych, co nie wiedzą, a nie zaciekawiło ich, żeby sprawdzić: w lewym dolnym rogu rzekomego zdjęcia szkieletu giganta i odkopującej go ekipy znajduje się logo z napisem "Worth1000.com". Jest to nazwa internetowej strony prowadzącej konkursy na najlepsze manipulacje obrazem w Photoshopie. Ciemny lud wszystko kupi, zaiste). Nie pierwsze kłamstwo, jakiego tu użyłeś, i nie ostatnie, jak sądzę. Quinque napisał(a): W ogóle, prosiłem Cię abyś ogarnęła to cytowanie. W przeciwnym wypadku nie będę z tobą dyskutował bo drażni mnie wyłapywanie zdań Ircia cytuje prawidłowo. To ty ogarnij korzystanie z formatowania tekstu, skoro masz kłopoty.
|
Śr maja 08, 2019 21:30 |
|
|
|
 |
IrciaLilith
|
Akruk, ogólnie twierdzenie ,że można być ateistą i kreacjonistą równocześnie jest fascynujące Skoro nie wierzy się w Boga to niby kto lub co miałoby tej kreacji dokonać? Pozostaje hipoteza panspermii wspomaganej, ale tego kreacjoniści tym bardziej nie przyjmują, bo oznacza, że istnieją bardziej rozwinięte gatunki gdzieś w kosmosie. Quinque: Pewnie i tak dowody uznane przez naukę odrzucisz, bo to nie to samo co fejkowe zdjęcie z gigantem, ale nadal liczę na cud: https://epodreczniki.pl/a/D12tUQRtkCytuj: Wbrew temu, co się powszechnie sądzi, zjawisko ewolucji nie musi przeczyć istnieniu "wyższych bytów" poza światem materialnym. Jednak, na pewno przeczy ono dosłownej interpretacji Biblii.
Więcej: http://www.edunauka.pl/bioteoevidence.phpPrzypominam, że KRK nie jest za dosłowną interpretacją całej Biblii, szczególnie ks Rodzaju... http://www.kosciol.pl/article.php/20040618030253300https://biblia.wiara.pl/doc/423153.INTERPRETACJA-PISMA-SWIETEGO-W-KOSCIELETE nie jest sprzeczna z nauczaniem Kościoła: https://mobile.natemat.pl/122033,teoria-ewolucji-nie-jest-sprzeczna-z-nauczaniem-kosciola-papiez-franciszek-spotkal-sie-z-naukowcamiSłowa papieża też olejesz tak samo jak dowody naukowe?
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Cz maja 09, 2019 7:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Skoro nie wierzy się w Boga to niby kto lub co miałoby tej kreacji dokonać? Np. Obca cywilizacja Cytuj: bo to nie to samo co fejkowe zdjęcie z gigantem Wykaż że zdjęcie jest fejkowe Możesz nie używać tego pogardliwego skrótu? Cytuj: nie jest za dosłowną interpretacją całej Biblii, szczególnie ks Rodzaju... Raz, nie wiem kto KRK. No chyba że chodzi Ci o Kościół Katolicki. Ale już wielokrotnie podawałem nauczanie Kościoła na temat stworzenia. W porównaniu, podawałem oficjalne dokumenty Kościoła, a nie prywatne wypowiedzi jakiegoś biskupa. Czy kogoś tam
|
Cz maja 09, 2019 7:25 |
|
 |
IrciaLilith
|
Quinque, zwolenników panspermii sterowanej nie nazywa się kreacjonistami.
Dobrze, Quinque, skoro rozróżnienie krajowego rejestru karnego od Kościoła Rzymsko Katolickego jest problemem to będę pisać KK, czyli Kościół Katolicki zakładając bez sprawdzania, że Katolickie Kościoły Wschodnie mają takie samo podejście i akceptują te same dokumenty.
Rozumiem, że opinia papieży, oraz oficjalny dokument komisji papieskiej uważasz za niegodne Twojej uwagi, bo ośmielili się nie popierać dosłownej interpretacji ks. Rodzaju ?
Co do fejkowości zdjęcia Akruk wyraźnie wskazał gdzie wystarczy spojrzeć, więc założę, że czytać potrafisz i nie będę powtarzać.
|
Cz maja 09, 2019 8:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Quinque napisał(a): IrciaLilith napisał(a): bo to nie to samo co fejkowe zdjęcie z gigantem Wykaż że zdjęcie jest fejkowe Gołym okiem widać, ze to fotomontaż. W lewym dolnym rogu tego "zdjęcia" znajduje się logo z napisem "Worth1000.com". Jest to nazwa internetowej strony prowadzącej konkursy na najlepsze manipulacje obrazem w Photoshopie. To "zdjęcie" stanowi pracę nadesłaną w lecie 2011 roku na ogłoszony przez Worth1000.com konkurs przeróbek grafiki w Photoshopie pod hasłem "Size Matters 4" (Rozmiar się liczy 4). Zasady konkursu opisano następująco: Cytuj: This is a hoax contest, and photorealism (as defined in the FAQ) is required for this contest.
In this contest, your task is to change the size of something (or things) in your image, in a way that is extraordinary, but not impossible.
To jest konkurs fałszywek i w tym konkursie wymagany jest fotograficzny realizm (zdefiniowany w FAQ).
W tym konkursie Twoim zadaniem jest zmiana rozmiaru czegoś (lub kilku rzeczy) na obrazie, w sposób niezwykły, ale nie niemożliwy. Praca przedstawiająca "zdjęcie" szkieletu giganta w wykopie z trójką osób w kamizelach została nadesłana przez użytkownika o pseudonimie Whitmath57, grafika z USA. Na konkurs nadesłano 27 prac, przeróbka z gigantem uzyskała 3.40 punktów i znalazła się na trzeciej pozycji. https://www.designcrowd.com/community/c ... id=1672816
|
Cz maja 09, 2019 8:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith napisał(a): Rozumiem, że opinia papieży, oraz oficjalny dokument komisji papieskiej Jaki dokument? Poza tym, w tym samym wątku sam przestawialem opinie papieży, to jest bł. Pius'a IX, komisji Biblijnej której słowa zatwierdził św. Pius X i encyklikę Pius'a XII Cytuj: bo ośmielili się nie popierać dosłownej interpretacji ks. Rodzaju ?
A kto tu czyta ks. Rodzaju dosłownie? To nawet, kreacjonisci tego nie robią, oprócz tych młodoziemskich. Ale to margines Cytuj: Co do fejkowości zdjęcia Akruk wyraźnie wskazał gdzie wystarczy spojrzeć Ale ja już mowiłem, że praktycznie nie czytam tego co pisze ten użytkownik
|
Cz maja 09, 2019 10:12 |
|
 |
Biniu
|
Quinque napisał(a): Cytuj: Co do fejkowości zdjęcia Akruk wyraźnie wskazał gdzie wystarczy spojrzeć Ale ja już mowiłem, że praktycznie nie czytam tego co pisze ten użytkownik Bo jednoznacznie udowodnił, że kłamiesz?
|
Cz maja 09, 2019 10:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kłamie w konkretnie czy? A skoro nie potrafisz przeczytać tego co się pisze to ci odpowiem. Nie mam zamiaru wdawać się w polemikę z typem który obraża wszystkich dookoła
|
Cz maja 09, 2019 10:53 |
|
 |
Biniu
|
Quinque napisał(a): Kłamie w konkretnie czy? Mogę prosić po polsku, bo nie rozumiem.
|
Cz maja 09, 2019 11:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To masz problem
|
Cz maja 09, 2019 11:29 |
|
 |
IrciaLilith
|
Quinque napisał(a): IrciaLilith napisał(a): Rozumiem, że opinia papieży, oraz oficjalny dokument komisji papieskiej Jaki dokument? Poza tym, w tym samym wątku sam przestawialem opinie papieży, to jest bł. Pius'a IX, komisji Biblijnej której słowa zatwierdził św. Pius X i encyklikę Pius'a XII Cytuj: bo ośmielili się nie popierać dosłownej interpretacji ks. Rodzaju ?
A kto tu czyta ks. Rodzaju dosłownie? To nawet, kreacjonisci tego nie robią, oprócz tych młodoziemskich. Ale to margines Cytuj: Co do fejkowości zdjęcia Akruk wyraźnie wskazał gdzie wystarczy spojrzeć Ale ja już mowiłem, że praktycznie nie czytam tego co pisze ten użytkownik Ten dokument do którego podałam linka, a który bardzo przystępnie objaśnia jak to katolicy godzą naukę, ww tym teorię ewolucji z wiarą. Jeśli nie interpretujesz dosłownie, to w czym masz problem, że uważasz że ewolucja to atak na wiarę? Jakie to genialne omijać teksty kogoś kto wykazuje wyraźnie dlaczego zdjęcie giganta jest fejkiem, podaje kto, kiedy i dlaczego zrobił ten fotomontaż. Tobie zaś nie udało się podać racjonalnych powodów dla których odrzucasz wszelkie dowody potwierdzające ewoluję gatunków.
|
Cz maja 09, 2019 11:46 |
|
|
|