Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 13:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona
 Bóg nie ma początku, dlaczego więc Wszechświat go musi mieć 
Autor Wiadomość

Cud - w religiach(1) określenie niecodziennego zjawiska lub zdarzenia, które będąc niezgodnym z powszechnie obowiązującymi prawami natury(2), uważane są za wyraz ingerencji Boga(3) lub sił nadprzyrodzonych(4).

Sewerynie !

1. Nauka to nie religia
2. To co zaistniało jest zgodne z prawami natury. Wielki Wybuch zaistniał: są na to dowody.
3. Pokaż mi chociaż jedną teorie naukowa dotyczącą WW w której wstawiono Boga?
4. ...albo jakieś inne siły nadprzyrodzone?

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Pn mar 10, 2008 0:10

Wikipedia napisał(a):
Cud - w religiach(1) określenie niecodziennego zjawiska lub zdarzenia, które będąc niezgodnym z powszechnie obowiązującymi prawami natury(2), uważane są za wyraz ingerencji Boga(3) lub sił nadprzyrodzonych(4).

Sewerynie !

1. Nauka to nie religia
2. To co zaistniało jest zgodne z prawami natury. Wielki Wybuch zaistniał: są na to dowody.
3. Pokaż mi chociaż jedną teorie naukowa dotyczącą WW w której wstawiono Boga?
4. ...albo jakieś inne siły nadprzyrodzone?

Dobrze że przytoczyłeś definicję cudu . Według niej WW posiada wszelkie znamiona cudu ponieważ jak zapewne wiesz podczas WW załamywały się wszelkie prawa fizyki czyli były niezgodne z prawami które znamy . Do tego należy dodać ,że o przyczynie WW nauka nie wie nic, przyznają się do tego znawcy tematu , czołowi naukowcy z Hawkingiem na czele , pojawia się też słowo Bóg.

Wikipedia::
Cytuj:

Leon Max Lederman, laureat nagrody Nobla jeden z największych autorytetów tematu, napisał:

"Na Samym Początku była pustka - zadziwiająca forma próżni - nicość nie zawierająca żadnej przestrzeni, żadnego czasu, żadnej materii, żadnego światła, żadnego dźwięku. Jednak prawa natury były na swoim miejscu i ta dziwna próżnia posiadała potencjał. [...] W logiczny sposób opowieść zaczyna się od początku. Ale ta opowieść dotyczy wszechświata i, niestety, nie mamy żadnych danych na temat Samego Początku. Żadnych, zero. Nie wiemy nic o wszechświecie, aż do momentu, gdy osiąga on dojrzały wiek bilionowej trylionowej części sekundy - to jest, pewnego bardzo krótkiego czasu po stworzeniu w Wielkim Wybuchu. Kiedy czytasz lub słyszysz cokolwiek na temat narodzin wszechświata, to ktoś to zmyśla. Jesteśmy w sferze filozoficznych rozważań. Tylko Bóg wie co stało się na Samym Początku."[1]

Do powyższej opinii przychyla się większość czołowych uczonych, jak np. Stephen Hawking. Teoria ta w sposób oczywisty niesie ze sobą kilka nierozwiązanych jak dotąd problemów

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_Wyb ... o_przed.3F

Pn mar 10, 2008 9:38

"bóg wie" znaczy tyle co "nikt nie wie". :D

Pn mar 10, 2008 10:19

"bóg wie" znaczy tyle co "nikt nie wie". :D

Po co przekręcać rzeczywistość ? Bóg wie znaczy tyle , że Bóg wie. :)

Pn mar 10, 2008 10:21
zbanowany na stałe

Tak ale skąd by się nie wziął , będzie to przyczyna na miarę cudu, bo pamętaj że mówimy o powstaniu wszechświata , czyli czegoś czego wcześniej nie było.

Było by Ci łatwiej zrozumieć to i nie szafować cudem, gdybyś przestał upierać się przy nonsensownym używaniu określenia 'wcześniej' w tym kontekście. Wszechświat jest,i tyle. 'Przed' nim nie czasu, w którym mógłby 'nie istnieć', przyuważ sobie,że wyprzedając WW nie ma sensu mówic o miarach czasu,bo sekunda niczym nie różniła by się od miliarda lat,skoro nie mają miejsca zdarzania.

A tak poza tym-nie mam nic przeciwko temu ,żeby wszechświat był cudem,w rzeczy samej-jest on jedynym cudem jaki istnieje.
Amen.

Pn mar 10, 2008 11:19
wszechświat nie jest cudem, ale koniecznością.
to ta konieczność jest jedynym cudem. :p :-X :biggrin:

Pn mar 10, 2008 15:12

(...) czołowi naukowcy z Hawkingiem na czele , pojawia się też słowo Bóg.

Hehe, to tak, jakby Kopernikowi wypominać to, że w młodości wierzył, że Słońce obraca się wokół Ziemi. Dlaczego Teiści tak często chcą z naukowców ateistów na siłę robić Teistów. Hawking to Ateista: nie widzę tutaj żadnych wątpliwości.

Poza tym autor wspomnianej części artykułu na Wikipedii, popełnia te same błędy co Ty.

Seweryn napisał(a):
Według niej WW posiada wszelkie znamiona cudu ponieważ jak zapewne wiesz podczas WW załamywały się wszelkie prawa fizyki czyli były niezgodne z prawami które znamy .

Niezgodne? Hehe :) Pewnie powiesz, że czarne dziury przed ich odkryciem też nie były zgodne z prawami fizyki?
Błędnie to interpretujesz: prawa fizyki które zaistnieją są zawsze prawidłowe. Wszechświat przecież się nie myli.

Cytuj:
Do tego należy dodać ,że o przyczynie WW nauka nie wie nic

Wie więcej niż Ty :)
Tym nauka różni się od religii, że zanim coś nie zostanie udowodnione, to mówi się "jeszcze nie wiemy".

Seweryn napisał(a):
Po co przekręcać rzeczywistość ? Bóg wie znaczy tyle , że Bóg wie.

Kiedyś mówiono: "Jak powstał człowiek? Bóg tylko to wie."
Teraz mówimy: "Jak powstał człowiek? Już to wiemy."

Takich przypadków można wymieniać sporo. Bóg zawsze był wtykany w obszary ludzkiej niewiedzy (od początku ludzkości, aż do teraz).
Historia idealnie pokazuje, że takie obszary ludzkiej niewiedzy zatkane Bogiem, zawsze były likwidowane przez ich prawdziwe, naukowe poznanie.

W każdym pojedynku między Bogiem a nauką, wygrywa zawsze nauka. Dlaczego miałoby w tym przypadku (Wszechświat) być inaczej?

A jakie pojedynki mi chodzi? O pojedynki na temat otaczającej nas rzeczywistości:
- czym jest Słońce?
- dlaczego ciągle dzień zamienia się z nocą?
- jak powstał człowiek?
- jak powstała nasza planeta?
- jak powstała nasza galaktyka?

Nie ma żadnych powodów, aby wtykać Boga na sam początek Wszechświata.

Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".

Pn mar 10, 2008 15:46

Nie ma żadnych powodów, aby wtykać Boga na sam początek Wszechświata.

Nie wtykam Boga na sam początek robią to laureaci nagrody Nobla w dziedzinie fizyki :
Leon Max Lederman, jeden z największych autorytetów tematu, napisał
Cytuj:
niestety, nie mamy żadnych danych na temat Samego Początku. Żadnych, zero. Nie wiemy nic o wszechświecie, aż do momentu, gdy osiąga on dojrzały wiek bilionowej trylionowej części sekundy - to jest, pewnego bardzo krótkiego czasu po stworzeniu w Wielkim Wybuchu. Kiedy czytasz lub słyszysz cokolwiek na temat narodzin wszechświata, to ktoś to zmyśla . Jesteśmy w sferze filozoficznych rozważań. Tylko Bóg wie co stało się na Samym Początku."[1]

Do powyższej opinii przychyla się większość czołowych uczonych, jak np. Stephen Hawking. Teoria ta w sposób oczywisty niesie ze sobą kilka nierozwiązanych jak dotąd problemów:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_Wyb ... o_przed.3F

Oczywiście że nauka jest potrzebna, przecież dzięki niej poznajemy cud jakim jest świat . Świat jest cudem gdyż powstał żekomo z niczego. Jeśli coś powstaje z niczego to śmiało można nazwać to cudem .

Pn mar 10, 2008 17:18
zbanowany na stałe

wszechświat nie jest cudem, ale koniecznością.
to ta konieczność jest jedynym cudem. :p :-X :biggrin:

Ach,ale czy wszak rzeczona cudowna konieczność nie jest lub bywa gwoli jedynie przypadkiem? :rotfl2: :zegar: :tancze: :zegar: :wsciekly:
:czas: :czarodziej: .

Cz mar 13, 2008 10:36
zbanowany na stałe

no dobra,wszechświat wszechświatem ale ja osobiście w każdym razie jestem cudem.

...albo nawet nieprzeliczoną ich liczbą, jeśli podejść by mnie niecnie od strony kanta kwanta gdy wyprowadzam czas w las.

Cz mar 13, 2008 11:49

Nie wtykam Boga na sam początek robią to laureaci nagrody Nobla w dziedzinie fizyki :
Leon Max Lederman, jeden z największych autorytetów tematu

Cytat który przytoczyłeś jest prawdziwy. Pochodzi on z książki "Boska cząstka" Leona Ledermana: http://www.wiw.pl/fizyka/boskaczastka/
Polecam Ci ją przeczytać, bo dużo można się z niej dowiedzieć, a dodatkowo zrozumieć cytat który przytoczyłeś :)

Cz mar 13, 2008 21:10

Seweryn napisał(a):
Leon Max Lederman, jeden z największych autorytetów tematu

Cytat który przytoczyłeś jest prawdziwy. Pochodzi on z książki "Boska cząstka" Leona Ledermana: http://www.wiw.pl/fizyka/boskaczastka/
Polecam Ci ją przeczytać, bo dużo można się z niej dowiedzieć, a dodatkowo zrozumieć cytat który przytoczyłeś :)

Najbardziej podoba mi się fragment, który wszelkie żekomo naukowe wywody o powstaniu wszechświata stawia w sferze fantazji . Tak też sadziłem czytając wywody niektórych wszystkowiedzących Ateistów , odnośnie powstania wszechświata . Teraz jestem pewien , że to było zwykłe zmyślanie. :)

Noblista Leon Max Lederman, jeden z największych autorytetów tematu:
Cytuj:
Kiedy czytasz lub słyszysz coś na temat narodzin Wszechświata, bądź pewny, drogi Czytelniku, że autor zmyśla. Filozofowie mają prawo snuć domysły, lecz tylko Bóg wie, co się zdarzyło na Samym Początku

So mar 15, 2008 8:40
zbanowany na stałe

Kiedy czytasz lub słyszysz coś na temat narodzin Wszechświata, bądź pewny, drogi Czytelniku, że autor zmyśla

Dzięki. będę miał to na uwadze czytając Ksiegę Rodzaju .

So mar 15, 2008 9:02

Cytuj:
Kiedy czytasz lub słyszysz coś na temat narodzin Wszechświata, bądź pewny, drogi Czytelniku, że autor zmyśla

Dzięki. będę miał to na uwadze czytając Ksiegę Rodzaju .

Jeśli twierdzisz ,że ksiega rodzaju jest naukowym wywodem :)

Cytuj:

Najbardziej podoba mi się fragment, który wszelkie żekomo naukowe wywody o powstaniu wszechświata stawia w sferze fantazji . Tak też sadziłem czytając wywody niektórych wszystkowiedzących Ateistów , odnośnie powstania wszechświata . Teraz jestem pewien , że to było zwykłe zmyślanie. :)

So mar 15, 2008 9:12
zbanowany na stałe

(prosiłbym o usunięcie poprzedniego postu,bo chciałbym jednak napisać to szerzej)

Cytuj:
coś na temat narodzin Wszechświata

w wypowiedzi owego noblisty nie ma żadnej sugestii,aby odnosiła się ona tylko do sądów prezentowanych jako naukowe, nie widzę wiec powodu aby idąc za jego radą tych 'objawionych' nie traktować to samo. tak czy siak-

Cytuj:
autor zmyśla

So mar 15, 2008 11:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 311 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona