Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 178  Następna strona
 Czy płód to też człowiek? 
Autor Wiadomość

Post Re: czy płód to też człowiek?
akruk napisał(a):
Natomiast nie jest logiczne nazywanie człowiekiem grudki kilku niezróżnicowanych komórek tylko dlatego,

A co to ma wspólnego z logiką?

Cytuj:
ze POTENCJALNIE może w przyszłości stać się człowiekiem.

Na czym polega ta potencjalność i od którego momentu "grudka niezróżnicowanych komórek" staje się człowiekiem?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lut 16, 2012 9:48
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
ze POTENCJALNIE może w przyszłości stać się człowiekiem.
Na czym polega ta potencjalność
Potencjalność polega na tym, że z zarodka może rozwinąć się człowiek. A ja mogę potencjalnie stać się łysy. Ale nie jestem.
Johnny99 napisał(a):
od którego momentu "grudka niezróżnicowanych komórek" staje się człowiekiem?
Traktując twoje pytanie najdosłowniej - nigdy. Jeśli pozostanie "grudką NIEZRÓŻNICOWANYCH komórek" to nie będzie równocześnie człowiekiem.

Cz lut 16, 2012 10:13

[quote="]Traktując twoje pytanie najdosłowniej - nigdy. Jeśli pozostanie "grudką NIEZRÓŻNICOWANYCH komórek" to nie będzie równocześnie człowiekiem.[/quote]

Innymi słowy za moment powstania człowieka uważasz moment, w którym komórki zaczynają się różnicować?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lut 16, 2012 11:26
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Traktując twoje pytanie najdosłowniej - nigdy. Jeśli pozostanie "grudką NIEZRÓŻNICOWANYCH komórek" to nie będzie równocześnie człowiekiem.
Innymi słowy za moment powstania człowieka uważasz moment, w którym komórki zaczynają się różnicować?
Masz kłopot z odróżnieniem warunku koniecznego od warunku dostatecznego. Trudno, objaśnię ci: uważam, że jest konieczne, aby komórki były zróżnicowane. To wcale nie oznacza, że tyle moim zdaniem wystarcza, żeby móc mówić o człowieku.

Cz lut 16, 2012 12:57

Czyli nadal nie odpowiedziałeś na pytanie, od którego momentu, twoim zdaniem, zaczyna się człowiek.

Czy to, że aby mówić o człowieku konieczne jest, by komórki były zróżnicowane, to konieczność LOGICZNA (pytanie odwołuje się do twojej tezy, że mówienie o człowieku w sytuacji, gdy komórki są niezróżnicowane, jest "nielogiczne")? Jeżeli tak, to na czym polega ta logiczna konieczność?

Cz lut 16, 2012 13:13
Moderator

akruk napisał(a):
Soul33 napisał(a):
Z tego, co napisałeś wynika, że aborcja jest absolutnie niedopuszczalna, ponieważ nigdy nie wiadomo
Równie dobrze możesz powiedzieć, że małżeństwo jest absolutnie niedopuszczalne, ponieważ nigdy nie wiadomo, czy ktoś jest do niego wystarczająco dojrzały.
Rozmawiamy o zabijaniu. Skoro sam twierdzisz, że nie można określić nic konkretnego, to aborcja nigdy nie jest dopuszczalna.
(choć wspomniałeś potem o różnicowaniu komórek, więc teraz już ciężko stwierdzić, o co Ci chodzi)

akruk napisał(a):
To, że ktoś w danym dniu ukończył 18 lat, nie oznacza, że magicznie przestał być niedojrzałym nastolatkiem, którym był dzień wcześniej a stał się dojrzałym dorosłym.
No nie ale 5-latek na pewno nie jest dorosły.

I może wyjaśnisz, czemu tu tak podkreśliłeś słowo "poznajesz" i co miałeś na myśli:
akruk napisał(a):
po czym POZNAJESZ, że coś jest człowiekiem?
Kojarzy się z rozpoznawaniem na oko, dlatego pytałem jak ("czy gołym okiem") ale nie odpowiedziałeś.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz lut 16, 2012 13:27
akruk napisał(a):
MARIEL napisał(a):
To Ty zasugerowałeś, że kryterium wyglądu może być dobre, choć nie najlepsze w tej rozmowie z Soulem:
akruk napisał(a):
b]Najprostsze kryterium (co nie oznacza, że najlepsze) jest następujące: po czym POZNAJESZ, że coś jest człowiekiem[/b]?
No i gdzie tu jest sugestia, że kryterium miałby być wygląd? Sama wpadłaś na ten pomysł.
MARIEL napisał(a):
I nie raczyłeś potwierdzić, ani zaprzeczyć, gdy zapytałam:
MARIEL napisał(a):
Po tym, że wygląda jak człowiek? Takiej odpowiedzi oczekiwałeś, czy innej?
Dlaczego miałbym zaprzeczać, że DLA CIEBIE kryterium do poznawania, czy coś jest człowiekiem, stanowi wygląd? Dla niektórych osób zapewne tak jest. Ale one się nie upierają, że zygota to człowiek, wiec chciałem sprawdzić, czy mówisz prawdę.
MARIEL napisał(a):
Odróżniasz odpowiedź twierdzącą od pytania?
Czy mam przez to rozumieć, że ty mnie pytałaś, czy TY poznajesz po wyglądzie? A skąd miałbym wiedzieć, po czym poznajesz?!

Demagog z Ciebie niezgorszy, ale mi szkoda czasu na takie przepychanki. :)
akruk napisał(a):
PORÓWNANIE nie jest tym samym, co stwierdzenie FAKTU.

Czy wiara świętego Tomasza na temat duszy u zarodków była błędna? Jeśli tak, to dlaczego zbłądził, jakiej wiedzy mu zabrakło?

A skąd wiesz, że Sw.Tomasz stwierdzał fakt mówiąc o pojawieniu się duszy
w ciele dopiero po kilkunast tygodniach od poczęcia
?
akruk napisał(a):
MARIEL napisał(a):
Odpowiedz mi akruk, czy gdy dostajesz samorodek złota w prezencie to wyrzucasz go do kosza bo przecież (tak jak w przypadku dopiero co poczętej istoty ludzkiej, która nie jest jeszcze człowiekiem ) to jeszcze nie jest piękny pierścień?

Mylisz się, odpowiedziałem:
Równie dobrze możesz się upierać, że żołądź jest dębem i tak go nazywać
.

Jeśli to jest odpowiedź na moje pytanie to ja nie ogarniam :(
Zostawię bez komentarza, może ktoś zrozumie.

Cz lut 16, 2012 13:38
MARIEL napisał(a):
Demagog z Ciebie niezgorszy, ale mi szkoda czasu na takie przepychanki. :)
Dziękuję za komplement :-D

MARIEL napisał(a):
akruk napisał(a):
Czy wiara świętego Tomasza na temat duszy u zarodków była błędna? Jeśli tak, to dlaczego zbłądził, jakiej wiedzy mu zabrakło?
A skąd wiesz, że Sw.Tomasz stwierdzał fakt mówiąc o pojawieniu się duszy w ciele dopiero po kilkunastu tygodniach od poczęcia?
A niby co innego stwierdzał: że mu się to podoba albo nie? Stwierdzał, że tak się dzieje. Twoim zdaniem dzieje się inaczej. Czyżby w takim razie opinia świętego Tomasza na temat duszy u zarodków była błędna? a może to Twoja opinia jest błędna? Jeśli zbłądził, to dlaczego - jakiej wiedzy mu zabrakło?

Cz lut 16, 2012 14:19
akruk napisał(a):
Czyżby w takim razie opinia świętego Tomasza na temat duszy u zarodków była błędna? a może to Twoja opinia jest błędna? Jeśli zbłądził, to dlaczego - jakiej wiedzy mu zabrakło?

Eeee tam, zaraz moim zdaniem. Zdaniem Kościoła, któremu Tomasz musi się podporządkować razem ze swoją Summą :lol:

"KKK 2270 Życie ludzkie od chwili poczęcia powinno być szanowane i chronione w sposób absolutny. Już od pierwszej chwili swego istnienia istota ludzka powinna mieć przyznane prawa osoby, wśród nich nienaruszalne prawo każdej niewinnej istoty do życia (Por. Kongregacja Nauki Wiary, instr. Donum vitae, I, 1).

Zanim ukształtowałem cię w łonie matki, znałem cię, nim przyszedłeś na świat, poświęciłem cię (Jr 1, 5).

Nie tajna Ci moja istota,

kiedy w ukryciu powstawałem, utkany w głębi ziemi (Ps 139, 15).

KKK 2271 Kościół od początku twierdził, że jest złem moralnym każde spowodowane przerwanie ciąży. Nauczanie na ten temat nie uległo zmianie i pozostaje niezmienne. Bezpośrednie przerwanie ciąży, to znaczy zamierzone jako cel lub środek, jest głęboko sprzeczne z prawem moralnym.

Nie będziesz zabijał płodu przez przerwanie ciąży ani nie zabijesz nowo narodzonego (Didache, 2, 2; por. Barnaba, Epistula, 19, 5; List do Diogneta, 5, 5; Tertulian, Apologeticus, 9).

Bóg... Pan życia, powierzył ludziom wzniosłą posługę strzeżenia życia, którą człowiek powinien wypełniać w sposób godny siebie. Należy więc z największą troską ochraniać życie od samego jego poczęcia; przerwanie ciąży, jak i dzieciobójstwo są okropnymi przestępstwami (Sobór Watykański II, konst. Gaudium et spes, 51)."

Ale przecież Ty to wszystko znasz, prawda? Z ciekawością czekam, co tam nowego wymyślisz :)

Ostatnio edytowano Cz lut 16, 2012 14:46 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz lut 16, 2012 14:41
MARIEL napisał(a):
akruk napisał(a):
A niby co innego stwierdzał: że mu się to podoba albo nie? Stwierdzał, że tak się dzieje. Twoim zdaniem dzieje się inaczej. Czyżby w takim razie opinia świętego Tomasza na temat duszy u zarodków była błędna? a może to Twoja opinia jest błędna? Jeśli zbłądził, to dlaczego - jakiej wiedzy mu zabrakło?
Eeee tam, zaraz moim zdaniem. Zdaniem Kościoła, któremu Tomasz musi się podporządkować razem ze swoją Summą :lol:
Wszystko jedno.

Jeśli zbłądził, to dlaczego - jakiej wiedzy mu zabrakło?

PS: Psujesz cytaty.

Cz lut 16, 2012 14:45
akruk napisał(a):
Jeśli zbłądził, to dlaczego - jakiej wiedzy mu zabrakło?

PS: Psujesz cytaty.

Jak to JEŚLI zbłądził? To dla Ciebie nie jest oczywiste, że jako członek KK
w tej kwestii zbłądził? :shock:
PS.Nie psuję. Tak szybko 'wymachujesz szabelką', że zanim sprawdzę i 'się edytuję'- Ty już odpisujesz ;-)

Cz lut 16, 2012 14:52

Mam nadzieję, że akruk nie pominął mojego postu? Przypominam:

Czyli nadal nie odpowiedziałeś na pytanie, od którego momentu, twoim zdaniem, zaczyna się człowiek.

Czy to, że aby mówić o człowieku konieczne jest, by komórki były zróżnicowane, to konieczność LOGICZNA (pytanie odwołuje się do twojej tezy, że mówienie o człowieku w sytuacji, gdy komórki są niezróżnicowane, jest "nielogiczne")? Jeżeli tak, to na czym polega ta logiczna konieczność?

Cz lut 16, 2012 14:55
akruk napisał(a):
MARIEL napisał(a):
akruk napisał(a):
Wszystko jedno.

:D Patrzcie, akrukowi wszystko jedno czy to się wypowiada jakaś baba z forum czy Kościół Katolicki.
Trzymam Cię za słowo, jeślibyś następnym razem wymagał ode mnie jakiegoś dokumentu kościelnego, to pamiętaj o swoich słowach.

Cz lut 16, 2012 15:04
Moderator

Johnny99 napisał(a):
Mam nadzieję, że akruk nie pominął mojego postu?
Ja też czuję się pominięty. To przykre :D

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz lut 16, 2012 15:06
W jednej ze szkół ponadgizmnazjalnych obejmującej zawody mechaniczne, elektryczne...a więc typowo chłopięce przeprowadzono kilka temu anonimową ankietę dotyczącą poglądów chłopaków na sprawy życia, aborcji, ochrony życia, wartości. Wyniki okazały się zaskakujące dla autorów tego badania. W niektórych klasach 100% uczniów wypowiedziało się przeciwko aborcji, niezależnie od wyznania. Badaniem ankietowym objęto prawie 800 uczniów, aborcję popierało zaledwie kilka procent. Zaskoczenie było tym większe, że w klasach z całkowitym sprzeciwem wobec aborcji znajdowali się tacy, którzy mieli problemy z wymiarem sprawiedliwości. Byli postrzegani jako tzw chuligani.

Cz lut 16, 2012 15:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 178  Następna strona