Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą?
Czy uważasz, że biblijna opowieść o potopie jest prawdą?
Autor |
Wiadomość |
romulus
|
Teatime napisał(a): Poza tym, że nie jestem znawcą tematu, mógłbyś romulusie wytłumaczyć mi jak potop mógłby tłumaczyć ogromne pokłady węgla, wypiętrzenie się gór, powstanie kanionów i płaskowyżów?
To wszystko masz na tym filmie.
http://video.google.com/videoplay?docid ... 7882745710
A o wypiętrzaniu się gór możesz poczytać tu
http://babel.ovh.org/potop/kontynenty.php
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
N lut 15, 2009 10:46 |
|
|
|
 |
Witold
|
Taaa, a na "Zeitgeist" masz że bankowcy chcą przejąć władzę nad światem. I co z tego? To nota bene bardziej prawdopodobne, niż młody wiek Ziemi i globalne potopy.
Powiedz no romulusie, czemu o tych wszystkich twoich bajkach nikt właściwie nie słyszał i nikt nie traktuje tego poważnie, co? To jakaś "zakazana geologia" czy coś w tym stylu?
Jakim cudem ludzie w XXI wieku mogą takie bajeczki jak globalny potop głosić jako fakt historyczny, to naprawdę przechodzi moje pojęcie.
|
N lut 15, 2009 11:07 |
|
 |
jogurt
|
Bo niektórzy potrzebują uczucia, ze żyją wśród spiskowców. To się nawet jakoś nazywało. O!, wiem- schizofrenia paranoidalna...
|
N lut 15, 2009 11:54 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): Seweryn napisał(a): Uzasadnij dlaczego? Nie, to ty uzasadnij dlaczego jesteś taki pewny, że uderzenie doprowadziło by do globalnego potopu. Niestety i bez tego twoja teoria ma parę problemów: 1. Nie ma nic, co by wskazywało na to, że uderzenie podobnego obiektu w Ziemię miało miejsce kilka tysięcy lat temu, kiedy rzekomo miał się wydarzyć potop. 2. Jest natomiast jeden dowód na to, że żadne uderzenie nie wywołało potopu - żyjemy my i inne gatunki też. Nie ma mowy o przetrwaniu na arce, to śmieszna bajeczka, której naiwność tłumaczono już tyle razy, że mam nadzieję (choć obawiam się, że równie naiwną) że wiesz, że jest to niemożliwe. [/img]
Nie jestem pewny, jest to jedna z wielu możliwych przyczyn potopu.
1) Niby co ma być? Nawet duży obiekt wpadajacy do oceanu przepada jak kamień w wodę.
2)Mimo wymarcia diznozaurów, wiele gatunków przetrwało , więc nie widzę problemu aby i tym razem było podobnie.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lut 15, 2009 15:34 |
|
 |
jogurt
|
Seweryn napisał(a): 2)Mimo wymarcia diznozaurów, wiele gatunków przetrwało , więc nie widzę problemu aby i tym razem było podobnie.
Niestety, mylisz się. Przetrwały gatunki żyjące w wodzie, głównie w głębinach (Nie mówię tu o bakteriach). Dinozaury wyginęły. I nie, mamuty nie będą dobrym kontrargumentem...
Proszę więc, nie pisz głupot, bo ze wszystkich argumentów teistów te o arce są najbardziej żenujące...
|
N lut 15, 2009 16:15 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
jogurt napisał(a): Seweryn napisał(a): 2)Mimo wymarcia diznozaurów, wiele gatunków przetrwało , więc nie widzę problemu aby i tym razem było podobnie.
Niestety, mylisz się. Przetrwały gatunki żyjące w wodzie, głównie w głębinach (Nie mówię tu o bakteriach). Dinozaury wyginęły. I nie, mamuty nie będą dobrym kontrargumentem... Proszę więc, nie pisz głupot, bo ze wszystkich argumentów teistów te o arce są najbardziej żenujące...
Nie tylko w wodzie przetrwały też drobne ssaki , gryzonie żyjące w norach oraz wiele innych zwierząt.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lut 15, 2009 16:23 |
|
 |
Witold
|
Seweryn napisał(a): 1) Niby co ma być? Nawet duży obiekt wpadajacy do oceanu przepada jak kamień w wodę. KRATER!Cytuj: 2)Mimo wymarcia diznozaurów, wiele gatunków przetrwało , więc nie widzę problemu aby i tym razem było podobnie.
No i czego to niby dowodzi?
Dinozaury nie wyginęły w przeciągu pół godziny od uderzenia meteorytu. To trochę trwało, apokaliptyczne wizje z filmów paradokumentalnych, w których po pięciu minutach od uderzenia wszystkie dinzaury są już martwe, możemy raczej włożyć między bajki. Uderzenie spowodowało diametralne zmiany warunków na planecie, przetrwały gatunki, które potrafiły się przystosować.
Poza tym uderzenie nie spowodowało zalania całej planety. Gdyby potop zalał całą planetę, mogłyby faktycznie przetrwać tylko organizmy wodne, tymczasem ja tu jestem i ty (nietstety  ) też, a więc jesteśmy żywymi dowodami na to, że nasz gatunek nie wyginął. Co niechybnie by się stało, gdyby miał miejsce ogólnoświatowy potop.
|
N lut 15, 2009 16:45 |
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): 1) KRATER!2)No i czego to niby dowodzi? Dinozaury nie wyginęły w przeciągu pół godziny od uderzenia meteorytu. To trochę trwało, apokaliptyczne wizje z filmów paradokumentalnych, w których po pięciu minutach od uderzenia wszystkie dinzaury są już martwe, możemy raczej włożyć między bajki. Uderzenie spowodowało diametralne zmiany warunków na planecie, przetrwały gatunki, które potrafiły się przystosować. Poza tym uderzenie nie spowodowało zalania całej planety. Gdyby potop zalał całą planetę, mogłyby faktycznie przetrwać tylko organizmy wodne, tymczasem ja tu jestem i ty (nietstety  ) też, a więc jesteśmy żywymi dowodami na to, że nasz gatunek nie wyginął. Co niechybnie by się stało, gdyby miał miejsce ogólnoświatowy potop.
1)Krater rzeczywiście może istnieć na dnie oceanu.
2)To nie był dowód ,a jedynie argument.
|
N lut 15, 2009 17:00 |
|
 |
Witold
|
Seweryn napisał(a): 1)Krater rzeczywiście może istnieć na dnie oceanu.
To gdzie rozpocząć poszukiwania?
Na tym polega problem, że żadnego takiego krateru nie odkryto.
A ten wasz potop niestety istnieje jedynie w mitach. Historia i geologia o czymś takim jakoś nie słyszały...
|
N lut 15, 2009 18:24 |
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): To gdzie rozpocząć poszukiwania? Na tym polega problem, że żadnego takiego krateru nie odkryto.
A ten wasz potop niestety istnieje jedynie w mitach. Historia i geologia o czymś takim jakoś nie słyszały...
Najrozsądniej będzie szukać na dnie oceanu.
|
N lut 15, 2009 18:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hehe... w każdej mitologii jest szczypta prawdy. Czy "potop" opisany w mitologii chrześcijańskiej rzeczywiście miał miejsce- nie wiadomo.
Ale skąd wziął się termin- "mitologizacja"? Od tworzenia mitów. Wyolbrzymiania faktów- nadawania im nieludzkiego, boskiego wymiaru.
Wielki biblijny potop mógł być w rzeczywistości powodzią, wylaniem jakiejś rzeki, a Noe wziął pod pachy parę swoich owiec i hop!- na tratwę
A sąsiadów zalało 
|
N lut 15, 2009 20:32 |
|
 |
Tess
|
oksi89
Poczytaj Biblie i przestan nazywac prawde o potopie mitem.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
N lut 15, 2009 20:56 |
|
 |
teatime
|
Tess napisał(a): oksi89
Poczytaj Biblie i przestan nazywac prawde o potopie mitem.
Myślę, że jest to przenośnia biblijna. Ogólnoświatowy potop zostawiłby po sobie niezmiernie wiele śladów.
|
N lut 15, 2009 21:00 |
|
 |
Witold
|
Tess napisał(a): Poczytaj Biblie i przestan nazywac prawde o potopie mitem.
Tyle że to JEST mit.
|
N lut 15, 2009 21:49 |
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): Tess napisał(a): Poczytaj Biblie i przestan nazywac prawde o potopie mitem. Tyle że to JEST mit.
Tyle, że to jest pustosłowie.
|
N lut 15, 2009 22:41 |
|
|
|