Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 22:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 730 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 49  Następna strona
 Biblijny opis stworzenia świata kontra teoria ewolucji 
Autor Wiadomość

Post Re: Biblijny opis stworzenia świata kontra teoria ewolucji
Cytuj:
Z jakimi innymi zródłami historycznymi?

Choćby tymi które również mówią o smokach i potopie. Ciekawa jest też kwestia bóstwa assyryjskiego Assura, w Biblii występuje wnuk Noego o tym imieniu.
Cytuj:
Z jakiego punktu widzenia naukowego?

Technicznego, już to wyżej wyjaśniałem pokazując analogię stworzenia człowieka i tworzenia przez człowieka komputerów.
Cytuj:
Słyszeć słyszałem, ale może przybliżeniowcy to sekta.

Sprawdziłem zresztą odpowiedni werset i wcale nie wynika z niego by coś tam pomylono:
"Morze też lane na dzisiąci łokiet od brzegu aż do brzegu okrągłe w koło i pięć łokiet miało wzwyż, a sznur na trzydzieści łokiet obtaczał okrąg iego". Czyli mamy tu opis misy, a misy mają to do siebie że są nieco węższe poniżej górnej krawędzi. W każdym razie nigdzie tu nie masz stwierdzone by sznur otaczał okrąg opisany na 10 łokciach średnicy. Musisz się bardziej zatem postarać.

So paź 26, 2019 23:19
Następnie sporządził odlew okrągłego "morza" o średnicy dziesięciu łokci, o wysokości pięciu łokci i o obwodzie trzydziestu łokci. Biblia Tysiąclecia, podana za serwisem deon. Rozumie pan, anonimowo to ja mogę sobie """zacytować"", że w Księdze Henocha napisali, że ropa naftowa to są pozostałości po śmietniskach kosmitów, zwanych tam dla niepoznaki aniołami (upadłymi, rzecz jasna). Radziłbym też trzymać się litery tekstu - morze to jest morze, czyli cholera wie co;. Misę samżeś pan sobie dośpiewał i na bazie tej śpiewki dospekulował, żeby pasowało do tezy. Tak się badań naukowych nie uprawia.

So paź 26, 2019 23:30

Ile Twoim zdaniem lat ma Ziemia i na czym opierasz takie a nie inne datowanie?
marekrogowicz
Cytuj:
Niewiele ponad 6000. Opieram się na chronologii biblijnej, która jest co do czasów popotopowych dość bliska szacunkom egiptologów i badaczy starożytnej Babilonii i Asyrii (oczywiście w zależności od konkretnego badacza, bo każdy te chronologie egipskie i babilońskie widzi nieco inaczej)

Jak czytam Twoje rewelacje o Ziemi liczącej ok 6000 lat, to przypuszczam, że sam za bardzo w to nie wierzysz i robisz sobie jaja, trollujesz(?). Jak w tak krótkim czasie chcesz wytworzyć np. węgiel kamienny w Polsce, którego zasoby wynoszą ok 58 miliardów ton o miąższośći od 300 m-2000 m. Zdajesz sobie sprawę, jak skomplikowany i długotrwały jest to proces? http://www.gornictwo.ugu.pl/powstawanie ... je-wegiel/

So paź 26, 2019 23:46

Cytuj:
Biblia Tysiąclecia

Nie cytuje się za tym przekładem. Nawet niektórzy moderniści nazywają to biblią tysiąca błędów.
Najlepiej korzystać z przekładu Wujka z 1599 r. jak ja zrobiłem.
Cytuj:
Radziłbym też trzymać się litery tekstu - morze to jest morze, czyli cholera wie co

W każdym razie możliwe są różne interpretacje gdyż nie ma stwierdzenia by wszędzie na całej wysokości obwód był ten sam ani że mierzono na tej wysokości gdzie średnica miała te 10 łokci.
Cytuj:
Twoje rewelacje o Ziemi liczącej ok 6000 lat, to przypuszczam, że sam za bardzo w to nie wierzysz i robisz sobie jaja, trollujesz(?). Jak w tak krótkim czasie chcesz wytworzyć np. węgiel kamienny w Polsce, którego zasoby wynoszą ok 58 miliardów ton o miąższośći od 300 m-2000 m. Zdajesz sobie sprawę, jak skomplikowany i długotrwały jest to proces?

A to Bóg nie mógł stworzyć pokładów węgla ? To kolejny dogmat ewolucjonizmu czy sobie tak na bieżąco wymyślasz ? Zresztą w podanym linku zaznaczone jest wyraźnie że mówią tam o przypuszczeniach a nie faktach.

N paź 27, 2019 0:01
No właśnie, pan rogowicz jeszcze w zeszłym tygodniu nie istniał - Bóg go stworzył przedwczorajszego popołudnia i szlus.

Opinię o Tysiąclatce znam i nieszczególnie mi ona wadzi. Wadzi mi to, że nadal usiłuje pan ściemniać, motać i dodawać do tekstu znaczenia, których w nim nie ma. Rozumie pan, że wobec tego pańskie rekomendacje źródeł mają wagę rekomendacji wyborczych Lecha Wałęsy.

N paź 27, 2019 0:16

marekrogowicz

Cytuj:
A to Bóg nie mógł stworzyć pokładów węgla ?

Stworzył prawa przyrody, materię, energię. W Wyniku tego i wielu innych czynników, opisanych w linku, w czasie kilkudziesięciu milionów lat w karbonie powstał węgiel.
Cytuj:
To kolejny dogmat ewolucjonizmu czy sobie tak na bieżąco wymyślasz ?

To jest dobrze udokumentowane. Jeśli sie z tym nie zgadzasz i masz jakieś badania/odkrycia, które to podważają - czekam na artykuł naukowy.
Cytuj:
Zresztą w podanym linku zaznaczone jest wyraźnie że mówią tam o przypuszczeniach a nie faktach.
Część to przypuszczenia, ale większość to fakty. Nie wiemy, ile dokładnie dany proces trwał, stąd przypuszzcamy i są widełki. Tu ciekawy artykuł o powstaniu węgla https://pl.boell.org/sites/default/file ... _boell.pdf
Może filmik https://www.youtube.com/watch?v=C0r2wrsFw_Q

N paź 27, 2019 0:18

marekrogowicz napisał(a):
Cytuj:
to że Ty przedstawianych dowodów nie unajesz za dowody i oczekujesz czegoś co zaprzeczyłoby TE w ramach dowodu na TE jest poważnym problemem

Rozumiem - twierdzisz że nie ma dowodu na teorię ewolucji bo nie może być takiego i tylko ten głupi Marek nie może zrozumieć że przedstawienie dowodu na to że ta hipoteza jest prawdziwa będzie w istocie dowodem na to że jest nieprawdziwa. Ciekawy sposób rozumowania - charakterystyczny dla religii ewolucyjnej.

Ok, sam siebie określiłeś jako głupi.
Gdybyś oczekiwał dowodu, który potwierdzałby TE byłoby to mądre, ale Ty oczekujesz dowodu, który by ją obalał i świadczył o zmianach rewolucyjnych a nie ewolucyjnych. Założyłeś sobie jakieś ostre granice między gatunkami a wręcz rodzajami, że kotowaty ma urodzić niekotowatego, zamiast sytuacji w której populacja pewnego gatunku kotowatych ulega podziałowi i po długim okresie bez wymiany genów te populacje tracą możliwość skrzyżowania się lub powstają niepłodne hybrydy , czyli mamy dwa odzielne gatunki. Rozdzielenie rodzajów wymaga jeszcze dłuższego czasu, którego w Twoich założeniach nie ma, bo to kwestia setek tysięcy a wrecz milionów lat...

Cytuj:
Cytuj:
Ile Twoim zdaniem lat ma Ziemia i na czym opierasz takie a nie inne datowanie?

Niewiele ponad 6000. Opieram się na chronologii biblijnej, która jest co do czasów popotopowych dość bliska szacunkom egiptologów i badaczy starożytnej Babilonii i Asyrii (oczywiście w zależności od konkretnego badacza, bo każdy te chronologie egipskie i babilońskie widzi nieco inaczej)

I nie widzisz, że Biblia, szczególnie ks. Rodzaju w dużej mierze bazuje na mitologii sumeryjskiej i egipskiej?

Cytuj:
Cytuj:
Problemów z datowaniem jestem świadoma, ale chodzi o pewne konkretne metody datowania i konkretne warunki.

Jak udowodniłem na przykładzie smoków datowania te nie są nic warte. Zresztą na matmie mnie uczyli że niektórych układów równań nie da się rozwiązać. Tak jest właśnie z matodami radiometrycznymi opierającymi się na głównie nieweryfikowalnych założeniach , a to co zostało zweryfikowane (właśnie smoki) dowodzi że metoda jest diabła warta
.

Po pierwsze dinozaury, pterozaury itd a nie smoki.
Po drugie- nadal czekam na jakikolwiek dowód potwierdzający istnienie dinozaurów razem z ludźmi.

Cytuj:
Cytuj:
Jeśli kończyłeś 8klas tym bardziej powinieneś rozumieć podstawy TE a jako że ją odrzucasz nawet więcej niż podstawy. Ponawiam prośbę- co Twoim zdaniem głosi TE i jakie obejmuje mechanizmy?

Odpowiedziałem na te pytania i to chyba więcej niż raz. Skoro nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to już nic nie poradzę. I tak tracę czas - sekciarstwo ewolucyjne jest wyjątkowo uparte. Dochodzę do wniosku że po przywróceniu w Polsce monarchii katolickiej konieczne będzie karne ściganie ewolucjonizmu
.
Jak narazie to jedynie wykazujesz się skrajnym niezrozumieniem tego na czym polega ewolucja, bo sobie ubzdurałeś że jeśli kotowaty urodzi niekotowatego to ją potwierdzi podczas gdy by ją obaliło, bo ewolucja opiera się na bardzo drobnych zmianach, których kumulacja prowadzi do konkretnych przemian i wyodrębniania się niwych gatunków podczas gdy wymierają inne.

Cytuj:
Cytuj:
Szkoda tylko ze ten cud stworzenia jest taki niedoskonały.

Biblia mówi że Bóg stworzył dobre rzeczy, a nie doskonałe. I że po pierwszym grzechu te dobre rzeczy zostały pogorszone.

To poproszę jakieś dowody kopalnie na istnienie tych lepszych form i równoczesnego pogorszenia ich cech w wyniku zjedzenia owocu przez ludzi. Np na brak ślepej plamki u dawnych kręgowców, albo sensowny przebieg nerwów u żyraf.

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

N paź 27, 2019 10:47

Cytuj:
W Wyniku tego i wielu innych czynników, opisanych w linku, w czasie kilkudziesięciu milionów lat w karbonie powstał węgiel.

Udowodnij zatem że świat istnieje co najmniej kilkadziesiąt milionów lat.
Cytuj:
To jest dobrze udokumentowane. Jeśli sie z tym nie zgadzasz i masz jakieś badania/odkrycia, które to podważają - czekam na artykuł naukowy.

To tak nie działa. To ty podważasz Biblię, która jakby nie patrzeć jest źródłem historycznym, to ty zatem musisz pokazać dowody kontra.
Cytuj:
Część to przypuszczenia, ale większość to fakty. Nie wiemy, ile dokładnie dany proces trwał, stąd przypuszzcamy i są widełki.

Skąd zatem przypuszczenie że trwał on miliony lat a nie np. kilka godzin lub dni ?
Cytuj:
Np na brak ślepej plamki u dawnych kręgowców, albo sensowny przebieg nerwów u żyraf.

Musiałbyś udowodnić że ślepa plamka to problem albo że żyrafa ma bezsensowny przebieg nerwów.
Cytuj:
Rozdzielenie rodzajów wymaga jeszcze dłuższego czasu, którego w Twoich założeniach nie ma, bo to kwestia setek tysięcy a wrecz milionów lat...

Sekta ewolucjonistów nie udowodniła w żaden sposób tych milionów lat.
Cytuj:
sobie ubzdurałeś że jeśli kotowaty urodzi niekotowatego to ją potwierdzi

Nie ubzdurałem sobie tylko to jest istota teorii ewolucji.
Cytuj:
Po pierwsze dinozaury, pterozaury itd a nie smoki.
Po drugie- nadal czekam na jakikolwiek dowód potwierdzający istnienie dinozaurów razem z ludźmi.

Takie dowody podane są w zalinkowanym przeze mnie filmie. Dinozaury to nazwa XIXwieczna na szczątki smoków a zatem o wiele bardziej zasadne jest użycie nazwy smoki.
Cytuj:
I nie widzisz, że Biblia, szczególnie ks. Rodzaju w dużej mierze bazuje na mitologii sumeryjskiej i egipskiej?

O ile mi wiadomo nikt nie udowodnił takiej tezy, która została postawiona przez ateistów czy innych heretyków.

N paź 27, 2019 10:55

Choćby tymi które również mówią o smokach i potopie. Ciekawa jest też kwestia bóstwa assyryjskiego Assura, w Biblii występuje wnuk Noego o tym imieniu.

A jakie to są zródła historyczne które mówią o smokach i potopie? A wnuki Adama i Ewy to skąd się wzięły? Kto był ich matką?
Cytuj:
Technicznego, już to wyżej wyjaśniałem pokazując analogię stworzenia człowieka i tworzenia przez człowieka komputerów.

Czyli z własnego punktu widzenia, lecz nie naukowego.

N paź 27, 2019 11:40

Ja : sobie ubzdurałeś że jeśli kotowaty urodzi niekotowatego to ją potwierdzi

Marekrogowicz: Nie ubzdurałem sobie tylko to jest istota teorii ewolucji

Czyli po prostu walczysz z chochołem: ewolucja opiera się na kumulacji drobnych mutacji oraz wielu mechanizmach ewolucyjnych, których znajomością się nie wykazałeś.
Wystarczy porządna lektura zwykłej wikipedii:
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ewolucja_biologiczna
Albo dowolnego podręcznika do biologii obejmującego zagadnienie ewolucji.
Jak wolisz filmy to:

https://youtu.be/JSBwsRTqNq8
https://youtu.be/Omm_KaIY6_0

Filmy bez konkretnych przypisów nie są jakimkolwiek dowodem.
A Biblia nie jest tekstem naukowym w znaczeniu nauka-science Poza wartością religijną ma wartość literacką oraz historyczną, wartość w kwestiach nauk przyrodniczych należałoby wykazać dowodami spełniającymi kryteria dowodu naukowego, którym chętnie się przyjrzę.

A co do podejścia Kościoła do ewolucji to polecam:
https://youtu.be/kiiWvvvQyfo
Rozumiem, że nie zgadzasz się z wypowiedziami tych przedstawicieli Kościoła?

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

N paź 27, 2019 13:01
Udokumentowane krok po kroku
Co to znaczy „krok po kroku”? Czy chodzi o udokumentowanie każdego pokolenia?
Cytuj:
przejście między danymi rodzajami zwierząt
Dlaczego akurat rodzajami, a nie gatunkami? Jak definiujesz ściśle „rodzaj” (w taksonomii jest to jednostka umowna)
Cytuj:
między małpami a człowiekiem
Nie istnieje taki rodzaj jak „małpy”.
Cytuj:
Udokumentowane w sposób naukowy tzn. na podstawie zapisków historycznych.
Jak szczegółowe mają być te zapiski? Przecież w czasie prehistorycznym, przed pojawieniem się człowieka rozumnego nie było historyków.
Cytuj:
Czyli np przejście między myszą a nietoperzem, kotem a psem, itp.
Kto twierdzi, że kiedyś nastąpiło przejście między myszą a nietoperzem? Albo między kotem a psem? Dlaczego akurat te przykłady?
Jak udowodniłem na przykładzie smoków
Niczego nie udowodniłeś. Powtarzasz w kółko coś o tych smokach, ale niczego konkretnego na razie nie podałeś.
wykopano smoki, nazwano dinozaurami, wg teorii ewolucji wyginęły one przed pojawieniem się ludzi. Tymczasem naprawdę te smoki żyły współcześnie z ludźmi na co znaleziono liczne dowody.

Proszę zatem wskazać te dowody.
Cytuj:
Obserwacje przemian much owocówek pokazały że istnieje pewna bariera która powoduje że niezależnie od liczby mutacji mucha owocówka wciąż pozostanie muchą.
Proszę podać źródło tych rewelacji.

N paź 27, 2019 13:26

Dla tych którzy twierdzą, że są katolikami i mają jakiś problem z pogodzeniem TE z wiarą:
https://opoka.org.pl/biblioteka/W/WE/ke ... 12006.html

Może stanowisko episkopatu ma dla Was jakieś znaczenie?

Teoria ewolucji spotkała się z bardzo silną krytyką Kościołów protestanckich, natomiast nigdy nie została odrzucona w nauczaniu papieskim. Dzieła Darwina nigdy nie trafiły na indeks ksiąg zakazanych. Za to 18 listopada 1893 r. papież Leon XIII ogłosił encyklikę „Providentissimus Deus", w której przestrzegał wiernych, aby nie interpretować słów Pisma Świętego dosłownie i nie szukać w nim informacji przyrodniczych.

Tak więc jeśli chcecie dosłownie interpretować Pismo niektóre wyznania protestanckie Was przyjmą, bo KK nie ma problemu z połączeniem wiary i nauki.

Tu wypowiedź obecnego papieża :
https://mobile.natemat.pl/122033,teoria ... naukowcami

Problemem jest biogeneza, czyli hipotezy według których pierwsza bakteria powstała z materii nieożywionej, gdzie naukowcy szacują szanse na coś takiego na bardzo mało, czyli dosłownie musiał by nastąpić cudowny zbieg okoliczności. Do tego te hipotezy są bardzo hipotetyczne i nie mówi się o konkretnej teorii czy teoriach a właśnie o hipotezach.
Podobnie z Wielkim Wybuchem. Nikt nic nie mówi o tym co ( lub kto) wytworzyło ową osobliwość i zainicjowało ekspansję przestrzenii. Tak- przestrzenii, bo wcześniej było prawdopodobnie Nic. Czegoś to nie przypomina?

N paź 27, 2019 13:31
IrciaLilith napisał(a):
sobie ubzdurałeś że jeśli kotowaty urodzi niekotowatego to ją potwierdzi

Nie ubzdurałem sobie tylko to jest istota teorii ewolucji

IrciaLilith napisał(a):
Czyli po prostu walczysz z chochołem

Nie, on serio wciska nam kit, że naukowo ścisłą metodą na odróżnienie łysego od niełysego jest precyzyjne zliczanie włosów. I że tak samo istnieje wyliczalna, obiektywna granica między, dajmy na to, tygrysem a hieną; że gdzieś tam w spektrum osobników jest przeskok. Albo coś.

N paź 27, 2019 17:53

marekrogowicz
Cytuj:
Udowodnij zatem że świat istnieje co najmniej kilkadziesiąt milionów lat.

Udowodnij mi, że te olbrzymie pokłady węgla, ale też gazu i ropy naftowej, jakie są na Ziemi mogły powstać w ciągu kilku tysięcy lat. Czy Ty naprawdę nie widzisz, że jest to absurd. Koncepcja młodej Ziemi jest pseudonaukowa https://www.kwantowo.pl/2017/05/28/mili ... da-ziemia/

Cytuj:
To tak nie działa. To ty podważasz Biblię, która jakby nie patrzeć jest źródłem historycznym, to ty zatem musisz pokazać dowody kontra.
Nie podważam Biblii, tylko Twoją interpretację. Nie ma czegoś takiego, jak: Biblia mówi. To urojenia biblijnych chrześcijan. Dobrze wiesz, że korzystamy z przekładów, a te zawsze są interpretacją.
Cytuj:
Na wstępie trzeba, myślę, poświęcić kilka słów kwestii edycji oryginalnego tekstu NT. Jak wiadomo, językiem tej części Pisma św. jest greka hellenistyczna, tzw. dialekt koine, a sam tekst zachował się w tysiącach manuskryptów pochodzących z II do XV, a nawet i XVI w. Tłumacz musi zatem skorzystać z w miarę dobrego i krytycznie opracowanego, oryginalnego tekstu NT zwanego z łaciny: textus receptus, oznaczającego tekst ustalony, przyjęty, standardowy. Obecnie rolę taką pełni np. IV wydanie „The Greek New Testament” Kurta Alanda lub XXVIII wydanie Nestle’go – Alanda pt. „Novum Testamentum Graece”.

„Tekst ustalony” – wzorcowy – przygotowują specjaliści różnych dziedzin wiedzy m.in.: filologowie, paleografowie itp. Końcowy produkt tj. p r z e k ł a d jest w ogromnym uproszczeniu owocem jakby trójpoziomowej interpretacji.
http://www.psnt.pl/tlum.php

N paź 27, 2019 21:55

Cytuj:
A jakie to są zródła historyczne które mówią o smokach i potopie?

Podałem link do filmu gdzie wiele takich źródeł jest przedstawionych.
Cytuj:
Udowodnij mi, że te olbrzymie pokłady węgla, ale też gazu i ropy naftowej, jakie są na Ziemi mogły powstać w ciągu kilku tysięcy lat. Czy Ty naprawdę nie widzisz, że jest to absurd.

Nic nie muszę udowadniać, wystarczy że wskażę fakt iż nie ma dowodów na to że te złoża powstawały miliony lat i już to wystarczy by obalić w tym punkcie teorię ewolucji.
Cytuj:
Dla tych którzy twierdzą, że są katolikami i mają jakiś problem z pogodzeniem TE z wiarą:
https://opoka.org.pl/biblioteka/W/WE/ke ... 12006.html

Może stanowisko episkopatu ma dla Was jakieś znaczenie?

Teoria ewolucji spotkała się z bardzo silną krytyką Kościołów protestanckich, natomiast nigdy nie została odrzucona w nauczaniu papieskim. Dzieła Darwina nigdy nie trafiły na indeks ksiąg zakazanych. Za to 18 listopada 1893 r. papież Leon XIII ogłosił encyklikę „Providentissimus Deus", w której przestrzegał wiernych, aby nie interpretować słów Pisma Świętego dosłownie i nie szukać w nim informacji przyrodniczych.

Zamiast dawać wypowiedzi dyletantów lub modernistów w sutannach należało lepiej poszukać wypowiedzi Kościoła w tym temacie:
Papież Pelagiusz w liście "Humani generis" (z kwietnia 557 r.), Denz. (1) 228a: "Wyznajemy, że wszyscy ludzie począwszy od Adama aż do skończenia świata rodzą się i umierają z Adama i jego żony, którzy nie zrodzili się z rodziców, ale byli stworzeni, i tak Adam z ziemi a jego żona z jego żebra".

Sobór Laterański IV w roku 1215 (z orzeczenia dogmatycznego przeciw albigensom i innym heretykom), Denz. 428: "Całą mocą wierzymy i bez zastrzeżenia wyznajemy... że Stworzyciel wszystkich widzialnych i niewidzialnych rzeczy... wszechmocną swoją potęgą równocześnie, od początku czasu, stworzył z nicości [każde stworzenie]...".

Sobór Florencki (1438-1445), Denz. 706: "[Święty Kościół rzymski] najmocniej wierzy, wyznaje i głosi, że jeden prawdziwy Bóg, Ojciec, Syn i Duch Święty jest stwórcą wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych. On, kiedy zechciał, z dobroci swojej wszystkie uczynił stworzenia... z nicości".

Leon XIII Arcanum 14 II 1880:
pkt 5:
5. Nie zamierzamy jednak tych spraw szczegółowo w tej chwili rozwijać; chcemy natomiast wypowiedzieć się o rodzinie, która w małżeństwie ma swój początek i oparcie. POCHODZENIE I PRZYMIOTY MAŁŻEŃSTWA Wszystkim wiadomo, Bracia Czcigodni, jaki jest początek małżeństwa. Jakkolwiek nieprzyjaciele wiary chrześcijańskiej nie chcą uznać niezmiennej o tym nauki Kościoła i od dawna usiłują obalić świadectwo wszystkich wieków, nie zdołali jednak ani przygasić, ani osłabić mocy i jasności prawdy. Wspomnimy tu o znanych wszystkim i niewątpliwych rzeczach: gdy Bóg w szóstym dniu stworzenia uczynił człowieka z mułu ziemi i tchnął w jego oblicze tchnienie żywota, postanowił dać mu towarzyszkę, którą wywiódł w cudowny sposób podczas snu męża z jego boku. Tym sposobem postanowił Bóg w swej pieczołowitości, żeby ta para małżonków stała się naturalnym początkiem wszystkich ludzi; od niej mianowicie miał rodzaj ludzki pochodzić i przez nieprzerwane rodzenie potomstwa utrzymywanym być po wszystkie czasy. Aby ten związek męża i niewiasty najdokładniej odpowiadał wyrokom mądrości Bożej, nadane miał od pierwszej chwili swego istnienia, jakby wyciśnięte i wyrzeźbione na sobie dwie szczególniej szczytne własności, mianowicie jedność i nierozerwalność.

I Sobór Watykański (1869-1870), Denz. 1805: "Jeśli ktoś nie wyznaje, że świat i wszystko, co w nim istnieje, tak duchowe, jak i materialne, zostało przez Boga stworzone z nicości... niech będzie wyklęty".

Cytuj:
Podobnie z Wielkim Wybuchem. Nikt nic nie mówi o tym co ( lub kto) wytworzyło ową osobliwość i zainicjowało ekspansję przestrzenii. Tak- przestrzenii, bo wcześniej było prawdopodobnie Nic. Czegoś to nie przypomina?

Przypomina, herezje ewolucjonistów a dokładniej abiogenezę. Tu też samo się stało.

Wt paź 29, 2019 15:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 730 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 49  Następna strona