Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 22:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Quinque napisał(a):
A dowodu na ewolucję jak nie było tak nie ma :(

A jakiego dowodu by się Quique spodziewał? Jaki by go przekonał?

Skoro nie przekonuje go homologia, biogeografia i kladystyczność życia?

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Cz maja 09, 2019 12:16
Napisałem jaki. Nie będę się powtarzał :(

Cz maja 09, 2019 12:32

Quinque napisał(a):

Acha. Czyli żaden. Jak zwykle :(

Cz maja 09, 2019 12:43

Quinque napisał(a):
To masz problem

Dlatego, że ty nie potrafisz poprawnie sklecić zdania?

Cz maja 09, 2019 12:47
pilaster napisał(a):
Quinque napisał(a):

Najpierw, niech pilaster przedstawi założenia teorii ewolucji. Później niech pokaże proces ewolucji uchwycony na filmie, proces taki jak przedstawiają go obrazki. Te które wkleiłem

Cz maja 09, 2019 13:04

Quinque napisał(a):
pilaster napisał(a):
Quinque napisał(a):

Najpierw, niech pilaster przedstawi założenia teorii ewolucji.

No nie...

Znowu? :roll:

1. Istnieje jakaś powielająca się populacja replikatorów
2. Powielanie się następuje z dziedziczeniem cech - dowolny replikator jest zawsze bardziej podobny do replikatora "macierzystego" niż do dowolnego innego
3. W trakcie powielania zachodzą błędy - powielanie nie jest w 100% dokładne, choć oczywiście musi być wystarczająco dokładne, aby zapewnić spełnienie warunku 2

Cytuj:
proces ewolucji uchwycony na filmie,

Acha. Czyli jak zwykle. 8)

Cz maja 09, 2019 13:11

Są fimy ukazujące zmiany ewolucyjne populacji bakterii, ale Quinque sobie założył, że przekona go tylko zarejestrowany w formie filmu przebieg ewolucji naszego gatunku, który umiejętność fimowania opanował w najbliższej przeszłości, a nie na etapie wczesnych homo tak jak tego Quinque wymaga, no czysta złośliwość badaczy i naukowców ;)

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Cz maja 09, 2019 13:42
Sorry, chodziło o przewidywania. A takich ewolucja nie daje. W przeciwieństwie do nauki

IrciaLilith napisał(a):
, ale Quinque sobie założył, że przekona go tylko zarejestrowany w formie filmu przebieg ewolucji naszego gatunku

Nie mój problem. Ze nie potraficie przestawić empirycznych dowodów na darwinowską ewolucję człowieka

Cz maja 09, 2019 13:43

Quinque napisał(a):
chodziło o przewidywania. A takich ewolucja nie daje.

Wręcz przeciwnie, daje

Cytuj:
nie potraficie przestawić empirycznych dowodów

Skoro żaden wyobrażalny dowód Quinque nie przekona, to szkoda strzępić klawiatury.

Cytuj:
na darwinowską ewolucję człowieka

Przed chwilą było ogólnie o "ewolucji'

A teraz już temat zawęził się do "darwinowskiej ewolucji człowieka" :D

Cz maja 09, 2019 13:57
Rozmowy z kreacjonistami nie różnią się od rozmów z płaskoziemcami.

Adam Hajduk, Kreacjonizm a teistyczny ewolucjonizm, na: opoka.org napisał(a):
Jest on nie tylko nienaukowy, ale też w ogóle nie jest wyjaśnieniem nawet w potocznym sensie. Bo nic nie próbuje wyjaśnić. Nie posiada on żadnej opinii bardziej szczegółowej niż ta, że inteligentne żyjątka stworzyła inteligentna istota. Poglądy kreacjonistów sprowadzają się wyłącznie do ataków na ewolucjonizm.
[...]
Faktycznie, kreacjoniści nie prowadzą badań, nie poszukują skamielin, nie zajmują się genetyką ani nie pracują na uniwersytetach. Gdy tymczasem ewolucjoniści zajmują się pracą naukową, pracują w instytucjach zajmujących się badaniami, tj. zdobywaniem uzasadnionych informacji, a nie głoszeniem swoich poglądów, co różnicuje naukę od ideologii.

Cz maja 09, 2019 14:06

Darwinowskie założenia w większości zostały poważnie zmodyfikowane, bo on zwyczajnie nic nie wiedział o genach czy wielu mechanizmach ewolucyjnych, teoria ewolucji ewoluuje ;)

Za dzieciaka już potrafiłam przewidywać jak zmienią się cechy w populacji rybek w zależności od warunków w danym akwarium, ale spoko, jak Quinque uważa, że niczego przewidywać się nie da to tak zapewne jest ;)

Akruk- różnią się, bo płaskoziemcy chociaż w kółko nowe pseudoargumenty prezentują i zmieniają swoje koncepcje, choć kreacjoniści też potrafią zaskoczyć np uznaniem w pewnym stopniu ewolucji... po Arce Noego, gdzie były wszystkie rodzaje, które przekształciły się w obecne gatunki :D
Czytałeś kiedyś wewnętrzne spory płaskoziemców albo kreacjonistów różnych nurtów?
Człowiek nie wie czy śmiać się czy płakać....

Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...

Cz maja 09, 2019 14:13
pilaster napisał(a):
Wręcz przeciwnie, daje

Nie
Cytuj:
A teraz już temat zawęził się do "darwinowskiej ewolucji człowieka

No to jak miałbym napisać? Skoro nawet kreacjonsici uznają pewną formę ewolucji. Z tym że twierdzą iż ewolucja nie prowadzi do powstania nowych gatunków(abstrahując od definicji gantunku). Dlatego napisałem tak a nie inaczej, co by każdy wiedział o co chodzi

Poza tym Quinque, nie twierdzi że jego poglądy są naukowe

Cz maja 09, 2019 14:19
Quinque napisał(a):
Z tym że twierdzą iż ewolucja nie prowadzi do powstania nowych gatunków(abstrahując od definicji gantunku)
Nie można wygłosić sensownego zdania zawierającego jakieś pojęcie abstrahując od definicji tego pojęcia. Wg normalnej definicji gatunku – ewolucja prowadzi do powstania nowych gatunków i zostało to zaobserwowane. Natomiast kreacjoniści jak dotychczas żadnej sensownej definicji gatunku nie przedstawili.

Cz maja 09, 2019 14:24
Nie różnią się, bo tak samo nie prowadzą żadnych badań naukowych nad udowodnieniem swoich pseudo-naukowych poglądów. Oni tylko głoszą swoje ideologie, a najważniejszym elementem tych krucjat jest atakowanie stanowiska naukowego (kulistość Ziemi, teoria ewolucji), domaganie się od przeciwników, żeby dowiedli swoich racji. Oraz ucieczka milczkiem w kolejne podwątki, kiedy im się wykaże błędność i absurdalność ich argumentów i poglądów.

Cz maja 09, 2019 14:26

Quinque napisał(a):
Tak jak mówiłem, jedyne co z niej wynika to niszczenie wiary w Boga

To twoim zdaniem albo ewolucja albo Bóg?
Takie podejście wydaje sie czymś bezrozumnym, bo nawet jakby wyszło że ewolucja nie istnieje i jedynym sposobem na to żeby wyjaśnić, skąd sie wzięły te wszystkie gatunki roślin i zwierząt, jest konieczność ingerencji kogoś z zewnątrz, to i tak bym powiedział "kosmici" bo w końcu czymś bardziej prawdopodobnym jest to że istnieją kosmici którzy stworzyli życie na Ziemi, niż to że za tym wszystkim stoi niezrozumiały dla nikogo, wszechmocny i wszechwieczny Bóg.
Prościej mówiąc, tak żeby "Quinque" zrozumiał, to jeśli "Quinque" został skradziony samochód, to wtedy bardziej prawdopodobne jest to, że jacyś ludzie go ukradli, raczej nikt nie pomyśli że to robota skrzatów, więc czymś bezrozumnym by było reakcja na kradzież samochodu, w postaci szukania winnych pośród skrzatów.

Quinque napisał(a):
Poza tym, pokaż te gatunki pośrednie

Nie ma problemu :mrgreen: to jest forma przejściowa pomiędzy dinozaurem a ptakiem, o nazwie Archaeopteryx

Obrazek

Widać tutaj, że to zwierzę ma cechy zarówno ptaka jak i dinozaura.

Cz maja 09, 2019 16:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184 ... 215  Następna strona