Bóg nie ma początku, dlaczego więc Wszechświat go musi mieć
Autor |
Wiadomość |
Seweryn
|
WaszJudasz napisał(a): Cytuj: coś na temat narodzin Wszechświata w wypowiedzi owego noblisty nie ma żadnej sugestii,aby odnosiła się ona tylko do sądów prezentowanych jako naukowe, nie widzę wiec powodu aby idąc za jego radą tych 'objawionych' nie traktować to samo. tak czy siak- Jeśli chcesz jako Ateista przytaczać inne osądy niż naukowe, to nie będą one zbyt wiarygodne, skoro nawet naukowe osądy nie są wiarygodne. Jednocześnie naukowiec ten nadmienia , że tylko Bóg wie co się zdarzyło na samym początku ,więc to jest powód którego nie widzisz , aby tych objawionych nie tarktować tak samo jak naukowych. Cytuj: Kiedy czytasz lub słyszysz coś na temat narodzin Wszechświata, bądź pewny, drogi Czytelniku, że autor zmyśla. Filozofowie mają prawo snuć domysły, lecz tylko Bóg wie, co się zdarzyło na Samym Początku
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So mar 15, 2008 15:53 |
|
|
|
 |
Atei
|
Sewerynie, przeczytaj najpierw całą (a nie tylko wstęp) książkę "Boska cząstka", to będziesz wiedział co autor miał na myśli 
_________________ Wierzę w naukę i rozum.
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
So mar 15, 2008 22:10 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Sewerynie, przeczytaj najpierw całą (a nie tylko wstęp) książkę "Boska cząstka", to będziesz wiedział co autor miał na myśli 
Jesli czytłeś całą to powiedz co miał na myśli?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N mar 16, 2008 16:49 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Seweryn napisał(a): Jednocześnie naukowiec ten nadmienia , że tylko Bóg wie co się zdarzyło na samym początku ,więc to jest powód którego nie widzisz , aby tych objawionych nie tarktować tak samo jak naukowych.
<tylko Bóg< tzn. tylko Bóg a nie autor jakiejkolwiek książki na Jego temat, takiej jak np. Biblia .
warto odróżniać objawienie nt. początku wszechświata od jego opisu, czyli zmyślenia jak chce autor noblista. finito.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
N mar 16, 2008 19:43 |
|
 |
Atei
|
[quote=Seweryn]Jesli czytłeś całą to powiedz co miał na myśli?[/quote]
"Bóg" o którym pisze autor, to coś innego niż sobie wyobrażasz.
Chcesz wiedzieć więcej? - przeczytaj książkę 
Przychodzi taki moment, kiedy naukowiec z uśmiechem na twarzy mówi: "to niemożliwe, to cud!". Po chwilach podniecenia przychodzi czas wytrwałych poszukiwań, aby w końcu ktoś mógł krzyknąć: "wiem!".
|
N mar 16, 2008 20:36 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): "Bóg" o którym pisze autor, to coś innego niż sobie wyobrażasz. Chcesz wiedzieć więcej? - przeczytaj książkę 
Atei skąd wiesz co sobie wyobrażam? 
|
Pt mar 21, 2008 20:37 |
|
 |
Atei
|
Mogę się domyślać na podstawie porównania tego co piszesz na forum, a tym co pisze autor książki 
|
Pt mar 21, 2008 21:12 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): Mogę się domyślać na podstawie porównania tego co piszesz na forum, a tym co pisze autor książki 
O czym według ciebie pisze autor książki wtedy gdy używa słowa Bóg.
|
Pt mar 21, 2008 21:16 |
|
 |
Atei
|
"Boska cząstka" to określenie bozonu.
W książce o osobowym bogu nie ma nic.
Słowo "Bóg" może być synonimem czegoś elementarnego, pierwotnego, początkowego. Tak właśnie wykorzystał to słowo autor.
Ta książka to nie jest takie typowe "naukowe nudzenie" 
|
Pt mar 21, 2008 21:34 |
|
 |
Masa
|
grzech powoduje śmierć - zobaczcie wszystko wokół podlega degradcji - przez grzech właśnie
pozdro
_________________ Nie wstydzę się ewangelii Chrystusowej; jest ona bowiem mocą Bożą ku zbawieniu każdego, kto wierzy. (Rzymian 1:16)
|
Pt mar 21, 2008 22:08 |
|
 |
Atei
|
Masa napisał(a): grzech powoduje śmierć - zobaczcie wszystko wokół podlega degradcji - przez grzech właśnie
Co to ma wspólnego z tematem?
|
Pt mar 21, 2008 22:40 |
|
 |
Zencognito
|
Masa napisał(a): grzech powoduje śmierć - zobaczcie wszystko wokół podlega degradcji - przez grzech właśnie
Ty lepiej zobacz o czym jest ten temat, zamiast bredzić gdzie popadnie jak gdyby ci ktoś mózg wyprał.
|
Pt mar 21, 2008 22:42 |
|
 |
Seweryn
|
Atei napisał(a): "Boska cząstka" to określenie bozonu. W książce o osobowym bogu nie ma nic. Słowo "Bóg" może być synonimem czegoś elementarnego, pierwotnego, początkowego. Tak właśnie wykorzystał to słowo autor. Ta książka to nie jest takie typowe "naukowe nudzenie" 
Tym czymś , elementarnym , pierwotnym ,początkowym jest właśnie Bóg , przecież autor użył słowa Bóg . Więc w czym problem?
|
Pt mar 21, 2008 23:31 |
|
 |
Radaromontis
|
Kod: Słowo "Bóg" może być synonimem.
Popatrz na to Sewerynie i przeczytaj parę razy.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Pt mar 21, 2008 23:47 |
|
 |
Seweryn
|
Radaromontis napisał(a): Kod: Słowo "Bóg" może być synonimem. Popatrz na to Sewerynie i przeczytaj parę razy.
Czytam parę razy i nie wiem czemu Atei uważa ,że autor pisząc Bóg ,miał na myśli synonim słowa Bóg , a nie np. samego Boga ?
|
So mar 22, 2008 10:11 |
|
|
|