Kraniec wszechświata jak go sobie wyobrażamy ?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Kraniec wszechświata jak go sobie wyobrażamy ?
Czemu nie?
|
Śr wrz 02, 2015 14:16 |
|
|
|
 |
ototoksyczna
|
No, nie wiem - w moim wyobrażeniu coś, co jest bezkresne nie ma początku ani końca, jak linia prosta. Jak więc mogłoby sie powiększyć?
|
Śr wrz 02, 2015 14:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wyobraź sobie hotel w którym jest nieskończona ilość pokoi, wszystkie pokoje są zajęte, a do hotelu ciągle napływa nieskończona ilość gości. Co ma zrobić portier aby nowi goście także dostali pokój? Musi przesunąc gościa z pierwszego pokoju do drugiego, drugiego do trzeciego itd. do nieskończoności, nieskończoną ilośc razy.
|
Śr wrz 02, 2015 17:52 |
|
|
|
 |
ototoksyczna
|
ale hotel się przez to nie powiększa ani nie wzrasta liczna pokoi
|
Śr wrz 02, 2015 18:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przykład obrazuje, w jaki sposób w nieskończoności można upchnąć nieskończenie wiele nieskończonych zbiorów. A skoro tak, to i owa niskończoność się przy tym nieskończenie zwiększa, choć cały czas pozostaje nieskończoną nieskończonością.
|
Śr wrz 02, 2015 18:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ototoksyczna napisał(a): ale hotel się przez to nie powiększa ani nie wzrasta liczna pokoi Bo Ty myślisz o nieskończoności jak o liczbie. Prosta też odcinek, tylko że jego końce leżą baaardzo daleko, tak daleko, że ich stąd nie widać. No więc nie, nieskończony hotel to jest coś takiego, że zawsze znajdzie się dodatkowy pokój, niezależnie od okoliczności. Owszem, był taki facet, co próbował kombinować na Twoją modłę i nawet znalazł wiele różnych nieskończoności, coraz większych. Tak go potraktowali, że się zabił. Nieskończoność, niebezpieczna rzecz. Która figura ma na przykład więcej punktów: prosta czy odcinek, skoro obie są jednakowo 'gęste'? Ano odcinek, bo ma końce. A prosta ich nie ma. A ile 'końców' ma okrąg? A jeden, Tylko cholera wie, gdzie.
|
Cz wrz 03, 2015 1:07 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
Według jakich źródeł? O jakim końcu piszesz? Jeżeli o końcu czasu - tak - w przypadku, gdyby wszechświat zaczął się kurczyć, ale najnowsze badania wskazują, że będzie się powiększał i stygł. Aż do zupełnej pustki. Nie można tu mówić o granicach jak to ze słynnego drzeworytu z przed wieków, jak to człowiek dotarł do końca horyzontu i wychyla tam głowę. Czegoś takiego nie możemy sobie wyobrażać. Ja skłaniam się do bezkresności i do osiągnięcia pustki. Nie możemy wtedy mówić o granicach. Nie ma czegoś takiego, że nagle docieramy do jakiejś bariery, która jest granicą wszechświata! I później w tej pustce być może powstanie następna osobliwość i zapoczątkowany zostanie nowy wszechświat. Taka wizja mi się podoba.
|
Cz wrz 03, 2015 9:04 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
ErgoProxy napisał(a): Robek napisał(a): Wymiar to pojęcie geometrycznie. Nie wiem, jak Ty sobie wyobrażasz wymiar; dla mnie jest to liczba prostopadłych prostych, jakie można wystawić w jednym punkcie przestrzeni To na pewno nie jest definicja wymiaru. Grawitacja zakrzywia czasoprzestrzeń, więc trudno tu mówić o prostopadłości. Co to jest punkt przestrzeni? Uważaj, bo zabrniesz w ślepy zaułek.
|
Cz wrz 03, 2015 10:55 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
ErgoProxy napisał(a): WIST, o Wszechświecie mówi się że jest ograniczony - to znaczy, że da się go zamknąć w sferze, czy w hipersferze - i że nie ma brzegów - to znaczy właśnie, że podróżując w nim nigdzie nie natrafimy na żadną barierę. To dotyczy oczywiście przestrzeni; o geometrii czasu nie wiem nic. Czy na pewno ograniczony? Czym? Chyba tylko czasem. A z czasem będzie puchł i puchł aż będzie tak rzadki, że można go będzie uznać za całkowicie pusty. Temperatura spadnie w okolice 0 K. Ale z tym wiąże się od razu inny paradoks - czy wyobrażasz sobie że spontanicznie w filiżance kawy z mlekiem, woda, cukier, mleko i kawa oddzielają się od siebie? Teoretycznie jest to możliwe, cząstki są w nieustannym ruchu, a więc spontanicznie mogą przez przypadek znaleźć się w takich miejscach, żę po jednej stronie będą cząstki kawy, po innej mleka itd. Nie można pisać moim zdaniem o żadnych ograniczeniach.
|
Cz wrz 03, 2015 11:12 |
|
 |
Robek
|
sowaniejestmadra napisał(a): Czy na pewno ograniczony? Czym? Chyba tylko czasem. A z czasem będzie puchł i puchł aż będzie tak rzadki, że można go będzie uznać za całkowicie pusty. Temperatura spadnie w okolice 0 K . To tylko jedna z teorii, jak za kilka lat doliczą sie nieco innego tępa ekspansji, to sie wszystko może pozmieniać. Cawilian napisał(a): Przykład obrazuje, w jaki sposób w nieskończoności można upchnąć nieskończenie wiele nieskończonych zbiorów. A skoro tak, to i owa niskończoność się przy tym nieskończenie zwiększa, choć cały czas pozostaje nieskończoną nieskończonością. Przykład hotelu to abstrakcja. Natomiast jeśli by odnieść to do otaczającego nas kosmosu, to wątpie żeby dało tak rade, jeśli Wszechświat jest nieskończony, to wszystko co istnieje, znajduje w tym Wszechświecie, w takim przypadku, skąd byś brał te nieskończone ilości zbiorów?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz wrz 03, 2015 12:58 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
Nie sądzę, żeby miało się coś pozmieniać. Dochodzi do tego ciemna energia, która jeszcze bardziej przyspiesza ekspansje. Poza tym urządzenia pomiarowe są coraz dokładniejsze, już nie doliczą się masy, która miała by cokolwiek spowolnić i doprowadzić do wielkiego krachu.
Nie wiem o co ci chodzi w nieskończonej ilości zbiorów, natomiast rachunek prawdopodobieństwa obowiązuje niezawodnie, więc jest możliwe rozdzielenie mleka od kawy, tylko takich zjawisk nie obserwujemy, ponieważ za mało czasu jeszcze upłynęło. A co do czasu, być może w ogóle tego nie zaobserwujemy, z tego względu, że gdy wszechświat osiągnie pustkę, czasu już nie będzie.
|
Cz wrz 03, 2015 13:36 |
|
 |
Robek
|
sowaniejestmadra napisał(a): Nie sądzę, żeby miało się coś pozmieniać. Dochodzi do tego ciemna energia, która jeszcze bardziej przyspiesza ekspansje. Masz jakieś dowody na istnienie ciemnej energii?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Pt wrz 04, 2015 10:10 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
Robek napisał(a): sowaniejestmadra napisał(a): Nie sądzę, żeby miało się coś pozmieniać. Dochodzi do tego ciemna energia, która jeszcze bardziej przyspiesza ekspansje. Masz jakieś dowody na istnienie ciemnej energii? To nie ja mam dowody, tylko naukowcy - wszechświat przyspiesza. Coś go napędza, bo wg. obliczeń powinien zwalniać, wiec wyjaśnieniem ma być ciemna energia.
|
Pt wrz 04, 2015 10:20 |
|
 |
Robek
|
sowaniejestmadra napisał(a): Robek napisał(a): sowaniejestmadra napisał(a): Nie sądzę, żeby miało się coś pozmieniać. Dochodzi do tego ciemna energia, która jeszcze bardziej przyspiesza ekspansje. Masz jakieś dowody na istnienie ciemnej energii? To nie ja mam dowody, tylko naukowcy - wszechświat przyspiesza. Coś go napędza, bo wg. obliczeń powinien zwalniać, wiec wyjaśnieniem ma być ciemna energia. Według jakich obliczeń powinien zwalniać?
|
Pt wrz 04, 2015 11:21 |
|
 |
sowaniejestmadra
|
Wg obliczeń dopasowanych do obserwacji. Pamiętaj, że nauka bazuje na teoriach, nie jak wiara, na aksjomatach. Nauce można zawierzyć bardziej niż teologom, a to z tej prostej przyczyny, że każdy dobry naukowiec bazuje na dwóch założeniach 1) Wiem, że nic nie wiem 2) Każda teoria obowiązuje do jej obalenia przez kolejną teorię. Żaden naukowiec nie powie ci, że coś jest pewne. Natomiast dyskusja na tym forum opiera się tylko na wierze i odczuciach religijnych forumowiczów.
|
Pn wrz 07, 2015 10:49 |
|
|
|