Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Autor |
Wiadomość |
Małgosiaa
Moderator
|
 Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Nikt Ciebie nie zmusza, abyś wierzył TE. Właśnie e, że jest to forum religijne, obowiązuje Ciebie nauczanie Jezusa, czyli przykazanie miłości.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Cz lip 25, 2019 16:58 |
|
|
|
 |
proteom
|
Quinque napisał(a): IL, Jakie to jest żałosne. Nie obchodzi mnie czym jest ewolucja. Nie mam zamiaru wierzyć to że człowiek pochodzi o małpy i tyle proteom napisał(a): Mnie interesują tylko naukowe Na szczęście nie jest to forum naukowe a religijne. A skoro chcesz argumentów naukowych to idź na forum naukowe Wątek jest w dziale: Wiara a nauka, więc jak najbardziej jest zrozumiale dla mnie, oczekiwanie argumentów naukowych kwestionujących TE, choć wobec Ciebie to chyba zbyt duże wymaganie.
|
Cz lip 25, 2019 17:11 |
|
 |
IrciaLilith
|
proteom napisał(a): IrciaLilith napisał(a): Tylko chciejstwo i fakt, że Ciebie coś obrzydza nie jest argumentem. Twoje chciejstwo nie ma nic do rzeczy a pogarda do przedstawicieli innych gatunków nie jest kompatybilna z chrześcijaństwem.
Co ma kazirodztwo do aborcji? Rozumiem, że seks z własną matką lub siostrą uważasz za nic gorszącego, tak?
Może dowiedz się od kiedy pojawiają się twierdzenia, że Księgi Rodzaju nie należy brać dosłownie. Szkoda Twojego czasu. Quinque nie chce poznać i zrozumieć twoich przekonań/argumentów, tylko udowodnić, że się mylisz - z reguły za pomocą erystyki. IrciaLilith napisał(a): Quinque, jeśli w merytoryczny sposób i bez erystyki nie odpowiesz na moje pytania i nie zaczniesz choćby próbować zrozumieć tego o czym piszę to znaczy, że Proteom ma rację, zresztą podzielam jego zdanie i opieram na całej dotychczasowej dyskusji w tym wątku. Udowodnisz, że się mylimy?
Napiszesz merytoryczne odpowiedzi bez erystycznych zagrań oraz zechcesz poznać i zrozumieć moje stanowisko? Poznać i zrozumieć nie oznacza zaakceptować, a tylko poznać ewolucyjny punkt widzenia. Oznacza to też pozwolić na wyjaśnienie czym jest ewolucja i dlaczego walczysz z chochołem.
To co, mamy rację, że tego nie zrobisz? Ja nie oczekuję naukowych argumentów przeciwko ewolucji, bo trudno je znaleźć a tylko merytorycznej odpowiedzi w podanych wyżej kwestach. Było by też miło jakbyś napisał jak rozumiesz ewolucję skoro uważasz, że ją rozumiesz ( z tym się nie zgadzasz i twierdzę, że walczysz z chochołem). Czy to stanowi aż taki problem?
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Cz lip 25, 2019 17:27 |
|
|
|
 |
proteom
|
IrciaLilith napisał(a): . Było by też miło jakbyś napisał jak rozumiesz ewolucję skoro uważasz, że ją rozumiesz ( z tym się nie zgadzasz i twierdzę, że walczysz z chochołem). Czy to stanowi aż taki problem? To jest sedno problemu. Zefciu to w dyskusji z nim obnażył to ewidentnie. Quinque miesza w swym rozumowaniu argumenty moralne, biblijne i naukowe - bez większego ładu i składu.
|
Cz lip 25, 2019 17:34 |
|
 |
IrciaLilith
|
Tak to jest sedno problemu i dlatego Quinque ma ogromny problem aby napisać jak rozumie ewolucję, ponieważ wie, że jej nie rozumie i walczy z chochołem tylko nie potrafi tego przyznać. A może wie i to udowodni? Quinque- napisz czym jest ewolucja i jak to działa, skoro nie walczysz z chochołem nie powinno być to trudne 
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Cz lip 25, 2019 17:44 |
|
|
|
 |
proteom
|
IrciaLilith napisał(a): Tak to jest sedno problemu i dlatego Quinque ma ogromny problem aby napisać jak rozumie ewolucję, ponieważ wie, że jej nie rozumie i walczy z chochołem tylko nie potrafi tego przyznać. A może wie i to udowodni? Quinque- napisz czym jest ewolucja i jak to działa, skoro nie walczysz z chochołem nie powinno być to trudne  Proszę bardzo: Quinque Cytuj: Kontynuując mój wywód. Chcę zaznaczyć że ewolucja sprowadza człowieka do roli zwierzęcia więc wszystko wolno. Ponadto ewolucja położyła fundamenty pod komunizm( walka klas to nic innego jak dobór naturalny), nazizm(rasizm), ateizm, humanizm i inne bluźnierstwa. Bez wątpienia ewolucja jest źródłem sporego zła na świecie To jest jego "rozumienie" ewolucji: Zefciu: Cytuj: Quinque, ja nie odpuszczę, bo to już jest przynajmniej druga iteracja tego samego cyklu:
Ktoś pyta Quinque, jaki argument przekonałby go do TE. Quinque odpowiada, że taki, gdyby przedstawiciel taksonu A urodził przedstawiciela innego taksonu. Ktoś zwraca uwagę Quinque, że takie wydarzenie nie potwierdziłoby TE, ale wręcz przeciwnie – sfalsyfikowałoby ją. Quinque ignoruje tamtą wypowiedź i zmienia temat. Za jakiś czas ktoś zadaje Quinque pytanie, co by go przekonało, a ten odpowiada to samo.
Więc proszę bardzo ładnie: albo odszczekać tę głupią tezę, że „do TE przekonałoby Cię, gdyby mysz urodziła krowę”, ale tę tezę jakoś uzasadnić. Teraz chyba rozumiesz IrciaLilith, dlaczego dyskusja z Quinque nie ma sensu.
|
Cz lip 25, 2019 17:49 |
|
 |
IrciaLilith
|
Proteom, wiem co on wypisuje. Dla mnie ta rozmowa ma sens, to mega wyzwanie, ale tak łatwo się nie poddam.
Quinque- proszę, podaj własnymi słowami definicję, podstawowe założenia i mechanizmy ewolucji. Udowodnij, że rozmowa z Tobą jest możliwa i wiesz o czym dyskutujesz. Pozostałe kwestie też czekają.
|
Cz lip 25, 2019 18:04 |
|
 |
proteom
|
https://pl.wikipedia.org/wiki/Erystyka napisał(a): Proteom, wiem co on wypisuje. Dla mnie ta rozmowa ma sens, to mega wyzwanie, ale tak łatwo się nie poddam.
Quinque- proszę, podaj własnymi słowami definicję, podstawowe założenia i mechanizmy ewolucji. Udowodnij, że rozmowa z Tobą jest możliwa i wiesz o czym dyskutujesz. Pozostałe kwestie też czekają. https://pl.wikipedia.org/wiki/Erystyka Urocza i kochana IrciaLilith  To Ciebie czeka w polemikach z Nim. Jesteś do tego gotowa - masz wiedzę i doświadczenie, aby nie da się znamipulować
|
Cz lip 25, 2019 21:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
IrciaLilith, Chesterton również nie miał pojęcia o nauce co sam przyznawał. Ale nikt o zdrowych zmysłach nie powie że jego poglądy na temat ewolucji są bezwartościowe. O https://teologiapolityczna.pl/maciej-wa ... lasu-o-nicTwój zarzut jest tak absurdalny że go pominę
|
Cz lip 25, 2019 21:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Żeby nikt nie pominął nie będę edytował. Gdyż zależy mi na odpowiedzi. Pytanie do chrześcijańskich ewolucjonistów. Ewolucja implikuje fakt że każde zwierze i roślina jest z wami spokrewniona, w takim samym stopniu jak każdy człowiek. Dlaczego zatem za czyn moralnie akceptowalny uważacie zabicie pasożyta(np. Tasiemca), a zabicie człowieka nie?
Zresztą, taki relatywizm obserwujemy i dziś. Aborcja i eutanazja jest cacy ale nad dzikami i drzewami w Amazonii płacze pół globu. Ech, ewolucja doprowadziła świat do ruiny
|
Cz lip 25, 2019 21:39 |
|
 |
proteom
|
Quinque napisał(a): Żeby nikt nie pominął nie będę edytował. Gdyż zależy mi na odpowiedzi. Pytanie do chrześcijańskich ewolucjonistów. Ewolucja implikuje fakt że każde zwierze i roślina jest z wami spokrewniona, w takim samym stopniu jak każdy człowiek. Dlaczego zatem za czyn moralnie akceptowalny uważacie zabicie pasożyta(np. Tasiemca), a zabicie człowieka nie?
Zabicie człowieka w obronie własnej jest dla mnie dopuszczalne moralnie
|
Cz lip 25, 2019 21:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zacznijmy od tego że zadałem inne pytanie. Konkretnie - jaka (w kontekście teorii Darwina), jest jakościowa różnica między zabiciem człowieka a zabicie pchły?
|
Cz lip 25, 2019 21:49 |
|
 |
proteom
|
Quinque napisał(a): Zacznijmy od tego że zadałem inne pytanie. Konkretnie - jaka (w kontekście teorii Darwina), jest jakościowa różnica między zabiciem człowieka a zabicie pchły? To zależy, jaką etykę wyznaje/praktukuje ewolucjonista.
|
Cz lip 25, 2019 21:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A może odpowiesz na pytanie? Chociaż nie, sam to zrobię. Otóż, nie ma żadnej. Jest to wynik przyjęcia ewolucji i wspólnego pochodzenia od jakiegoś mitycznego przodka
|
Cz lip 25, 2019 21:59 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
@Quinque Proszę najpierw odpowiedzieć na IrciaLilith napisał(a): Quinque- proszę, podaj własnymi słowami definicję, podstawowe założenia i mechanizmy ewolucji. Udowodnij, że rozmowa z Tobą jest możliwa i wiesz o czym dyskutujesz. Poza tym to, że zaniechałeś odpowiedzi w wątku: viewtopic.php?f=7&t=41516&p=1039787#p1039787 nie ustrzeże Ciebie od ostrzeżenia za zaśmiecanie forum swoimi wymysłami bez dowodów, skoro jesteś obecny na forum. Jedynie linki lub przyznanie się, że pisałeś bzdury może Ciebie ustrzec od konsekwencji Twoich czynów.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Cz lip 25, 2019 22:13 |
|
|
|