Autor |
Wiadomość |
Jonathan Sarkos
|
Kamyk napisał(a): Posiada swój własny przedmiot, posiada własne metody badawcze, trzyma się logicznych zasad wnioskowania Więcej na chwile obecną nie pamiętam
Jakiż to przedmiot ? Jakie to metody ? I jeden choćby przykład logicznego wnioskowania.
|
Wt lut 06, 2007 14:43 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Przedmiotem jest Boże Objawienie (tak po krótce)
Metody - np. metody analizy językowej tekstów
Przykłady wnioskowania logicznego - z Nowotestamentalnych formuł trynitarnych wnioskuje się że Bóg jest Trójcą
|
Wt lut 06, 2007 14:47 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Kamyk napisał(a): Przedmiotem jest Boże Objawienie (tak po krótce) Metody - np. metody analizy językowej tekstów Przykłady wnioskowania logicznego - z Nowotestamentalnych formuł trynitarnych wnioskuje się że Bóg jest Trójcą
Zachowana jest jakakolwiek, chooćby śladowa obiektywność w tej nauce ? Czy ucza np. tego, że mogło nie byc żadnego objawienia, a nawet Jezusa, na ten przykład ? Czy rozpatrywane są alternatywne wyjaśnienia zmartwychwstania ? Czy obok Boga miłosiernego przedmiotem badań jest Bóg okrutny ? Czy każdy Kuhn i Popper mają swojego Feyerabenda ?
|
Wt lut 06, 2007 14:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pewne sprawy nie sa badane, gdyz jak pisalem wyzej teologia zajmuje sie dogmatami, przez co traci przymiot bycia nauka, dogmaty to twierdzenia, ktorych sie nie neguje.
|
Wt lut 06, 2007 14:56 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Zachowana jest jakakolwiek, chooćby śladowa obiektywność w tej nauce ? Tak. Czuwa nad tym Duch Święty Cytuj: Czy ucza np. tego, że mogło nie byc żadnego objawienia Faktyczność Objawienia jest jednym z aksjomatów teologii, więc nie jest to kwestionowane. Fakt Objawienia jest udowadniany Zresztą jeśli Objawienie jest przedmiotem teologii, to czy wogóle może teologia zakwestionowac jego faktyczność? To byłoby nielogiczne Historyczność Jezusa z Nazaretu jest na tyle dobrze udokumentowana że nie potrzeba się nad tym rozwodzić Cytuj: Czy rozpatrywane są alternatywne wyjaśnienia zmartwychwstania ? Tzn.? Zmartwychwstanie to Zmartwychwstanie. Nad czym tu się rozwodzić? Chyba że chodzi Ci o to jak inaczej tłumaczyć fakt pustego grobu? Cytuj: Czy obok Boga miłosiernego przedmiotem badań jest Bóg okrutny ? Nie bada się Boga miłosiernego ani okrutnego. Bóg jest jeden jedyny. Bada się po prostu Boga Natomiast teodycea i metafizyka mówią że Bóg nie może być okrutny bo jest to sprzeczność Cytuj: Czy każdy Kuhn i Popper mają swojego Feyerabenda ?
Nie rozumiem
|
Wt lut 06, 2007 14:57 |
|
|
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Kamyk napisał(a): Tak. Czuwa nad tym Duch Święty a wiec Duch Święty jest strażnikiem obiektywności w teologii ? Kamyk napisał(a): Faktyczność Objawienia jest jednym z aksjomatów teologii, więc nie jest to kwestionowane. Fakt Objawienia jest udowadniany Zresztą jeśli Objawienie jest przedmiotem teologii, to czy wogóle może teologia zakwestionowac jego faktyczność? To byłoby nielogiczne Dziwne. Byłby to chyba pierwszy znany mi aksjomat w naukach nieścisłych... Zgadza się. Byłoby. Kamyk napisał(a): Historyczność Jezusa z Nazaretu jest na tyle dobrze udokumentowana że nie potrzeba się nad tym rozwodzić To znaczy jak jest udokumentowana i gdzie ? Czyli w jakich pismach/ksiązkach/itp. ? Kamyk napisał(a): Tzn.? Zmartwychwstanie to Zmartwychwstanie. Nad czym tu się rozwodzić? Chyba że chodzi Ci o to jak inaczej tłumaczyć fakt pustego grobu? Przecież to jest ujęcie czysto jednostronne. Czy ktoś obok chrześcijan pisze o tym pustym grobie ? Kamyk napisał(a): Nie bada się Boga miłosiernego ani okrutnego. Bóg jest jeden jedyny. Bada się po prostu Boga Natomiast teodycea i metafizyka mówią że Bóg nie może być okrutny bo jest to sprzeczność Ale przecież w Starym Testamencie jest okrutny. Kamyk napisał(a): Nie rozumiem
Mam na mysli to, czy rozpatruje się także alternatywne hipotezy. Czy Boga bada sie jednostronnie, czy tez wielostronnie. Czy np. mozna postawić hipotezę "tutaj Bóg się pomylił" i potwierdzić ja ?
|
Wt lut 06, 2007 15:06 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Aha, ważne pytanie: są w ogóle jakieś rzeczy niewyjaśnione w tej nauce ? Tzn. takie na które wciąż nie zna ona odpowiedzi ? Jeśłi tak, to jakie ?
|
Wt lut 06, 2007 15:08 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: To znaczy jak jest udokumentowana i gdzie ? Czyli w jakich pismach/ksiązkach/itp. ? W "Testimonium Flavianum" Józefa Flawiusza, w liście 96 Pliniusza Młodszego, w "Rocznikach" Tacyta, w piśmie Swetoniusza, w liście Mara bar Sarapiona, w "Talmudzie" Cytuj: Przecież to jest ujęcie czysto jednostronne. Czy ktoś obok chrześcijan pisze o tym pustym grobie ? Nie wiem czy gdzie inedziej wspomina się o pustym grobie Cytuj: Ale przecież w Starym Testamencie jest okrutny. No jest to często podnoszony zarzut, ale może lepiej ktoś inny to odeprze bo ja nie jestem dobry w tej kwestii Cytuj: Czy np. mozna postawić hipotezę "tutaj Bóg się pomylił" i potwierdzić ja ? Hipotezę zawsze postawić mozna, ale w ramach chrześcijaństwa jest to bezcelowe. My wierzymy że Bóg jest nieomylny Cytuj: Aha, ważne pytanie: są w ogóle jakieś rzeczy niewyjaśnione w tej nauce ? Tzn. takie na które wciąż nie zna ona odpowiedzi ? Jeśłi tak, to jakie ?
W teologii mnóstwo jest takich pytań. Choćby takie pytanie jak w Jezusie Chrystusie współdziałały ze sobą 2 natury. Na wiele pytań teologia nigdy nie da odpowiedzi
|
Wt lut 06, 2007 15:13 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: To znaczy jak jest udokumentowana i gdzie ? Czyli w jakich pismach/ksiązkach/itp. ? W "Testimonium Flavianum" Józefa Flawiusza, w liście 96 Pliniusza Młodszego, w "Rocznikach" Tacyta, w piśmie Swetoniusza, w liście Mara bar Sarapiona, w "Talmudzie" Cytuj: Przecież to jest ujęcie czysto jednostronne. Czy ktoś obok chrześcijan pisze o tym pustym grobie ? Nie wiem czy gdzie inedziej wspomina się o pustym grobie Cytuj: Ale przecież w Starym Testamencie jest okrutny. No jest to często podnoszony zarzut, ale może lepiej ktoś inny to odeprze bo ja nie jestem dobry w tej kwestii Cytuj: Czy np. mozna postawić hipotezę "tutaj Bóg się pomylił" i potwierdzić ja ? Hipotezę zawsze postawić mozna, ale w ramach chrześcijaństwa jest to bezcelowe. My wierzymy że Bóg jest nieomylny Cytuj: Aha, ważne pytanie: są w ogóle jakieś rzeczy niewyjaśnione w tej nauce ? Tzn. takie na które wciąż nie zna ona odpowiedzi ? Jeśłi tak, to jakie ? W teologii mnóstwo jest takich pytań. Choćby takie pytanie jak w Jezusie Chrystusie współdziałały ze sobą 2 natury. Na wiele pytań teologia nigdy nie da odpowiedzi
Ok. Z tymze "dziwi" mnie ta nieomylność. To "wyróżnia" teologie spośród innych dziedzin nauki. W każdej innej hipotezy mozna chyba,a nawet należy potwierdzać i negować, a w niektórych nawet mniej lub bardziej udolnie, udowadniać.
|
Wt lut 06, 2007 15:19 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Ok. Z tymze "dziwi" mnie ta nieomylność. To "wyróżnia" teologie spośród innych dziedzin nauki. W każdej innej hipotezy mozna chyba,a nawet należy potwierdzać i negować, a w niektórych nawet mniej lub bardziej udolnie, udowadniać.
W teologii również można stawiać hipotezy, i te hipotezy się stawia. Również są dyskusje za i przeciw danym hipotezom
Co do nieomylności... Każda nauka doszła do twierdzeń, które można uznać za nieomylne (choćby stwierdzenie że woda wrze w 100 stopniach Celsjusza)
|
Wt lut 06, 2007 20:17 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Kamyk napisał(a): W teologii również można stawiać hipotezy, i te hipotezy się stawia. Również są dyskusje za i przeciw danym hipotezom
Ale dotyczą one - jak zakładam - bardziej badania pism, wydarzeń historycznych itp. Kamyk napisał(a): Każda nauka doszła do twierdzeń, które można uznać za nieomylne (choćby stwierdzenie że woda wrze w 100 stopniach Celsjusza)
Nie jest tak, jak piszesz. Spróbuj zagotować wodę na wysokości powiedzmy 4000 metrów i zobaczyszw ilu stopniach będzie wrzeć 
|
Wt lut 06, 2007 20:21 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Nie jest tak, jak piszesz. Spróbuj zagotować wodę na wysokości powiedzmy 4000 metrów i zobaczyszw ilu stopniach będzie wrzeć Uśmiech... No tak, powinienem był jeszcze dodać "w "normalnym" ciśnieniu"  Cytuj: Ale dotyczą one - jak zakładam - bardziej badania pism, wydarzeń historycznych itp.
I tu się mylisz, ponieważ nie tylko takie hipotezy się stawia w teologii. Dzisiaj może na mniejszą skalę, ponieważ nie ma takiej potrzeby, ale dawniej było to na porządku dziennym, że każdy z wybitniejszych Ojców miał jakąś koncepcję danej sprawy. To było dyskutowane i ostatecznie wybierano którąś z hipotez i uznawano jako słuszną (albo najsłuszniejszą)
|
Wt lut 06, 2007 20:25 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Kamyk napisał(a): I tu się mylisz, ponieważ nie tylko takie hipotezy się stawia w teologii. Dzisiaj może na mniejszą skalę, ponieważ nie ma takiej potrzeby, ale dawniej było to na porządku dziennym, że każdy z wybitniejszych Ojców miał jakąś koncepcję danej sprawy. To było dyskutowane i ostatecznie wybierano którąś z hipotez i uznawano jako słuszną (albo najsłuszniejszą)
Jakie były to hipotezy ? Czy te w rodzaju ilości aniołów na główce szpilki ?
|
Wt lut 06, 2007 20:38 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Jakie były to hipotezy ? Czy te w rodzaju ilości aniołów na główce szpilki ?
To to nawet nie wiem czy jest autentyk, czy tak rozpowszechniona parodia scholastyki
A hipotezy były poważne. Rozważano kwestie pochodzenia Ducha Świętego, Troistości Boga, Vaticanum II na nowo rozważył koncepcje zbawienia, koncepcje eklezjologii. Chalcedon podał pewną koncepcję 2 natur w Jezusie Chrystusie itp. itd.
|
Wt lut 06, 2007 20:42 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Kamyk napisał(a): To to nawet nie wiem czy jest autentyk, czy tak rozpowszechniona parodia scholastyki  A hipotezy były poważne. Rozważano kwestie pochodzenia Ducha Świętego, Troistości Boga, Vaticanum II na nowo rozważył koncepcje zbawienia, koncepcje eklezjologii. Chalcedon podał pewną koncepcję 2 natur w Jezusie Chrystusie itp. itd.
Większości niestety nie znam, ale Duch Święty został chyba zapożyczony wprost z judaizmu ?
|
Wt lut 06, 2007 20:43 |
|
|
|