Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 4:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona
 Amerykanie o ewolucji 
Autor Wiadomość

Wcale nie mam zamiaru polemizować z biologią, bo też mój komentarz nie dotyczył samej kwestii merytorycznej. Dla mnie to brzmi po prostu zabawnie. Dinozaur, w tym przypadku dość duży, zmniejszony do tak śmiesznego ptaszka jak kura. Pozdrawiam.

Pt kwi 27, 2007 13:44
Z tekstu wynika, że 48% deklaruje, że nie wierzy w teorię ewolucji. Nigdzie nie jest napisane, że pozostałe 52% wierzy do końca w teorię o ewolucji człowieka. Natomiast, podane są kolejne wyniki - i gdzie tu niby manipulacja?

W ewolucje, jak np. w teorie względności się nie wierzy: ja się albo przyjmuje albo odrzuca, ale nie na podstawie zgodności bądź nie z arbitralnymi z definicji dogmatami wiary, ale na podstawie obiektywnej, empirycznej weryfikacji.
Wierzyć można w Bozie, Zeusa, Ahure Mazde, Światowita czy też w inne duszki albo krasnoludki.

Pt kwi 27, 2007 13:46

Jak dla mnie brzmi śmiesznie wniosek, że obecna wielki dinozaur jest dalekim przodkiem kury

Gdy miałem 6 lat też tródno mi było w to uwierzyć czy raczej nie chciałem by okazało się to prawdą kury to takie słabe pospolite zwierzęta pamiętam nawet, że płakałem ale z czasem pogodziłem się z prawdą do pewnych rzeczy trzeba chyba zwyczajnie dorosnąć...

Pt kwi 27, 2007 14:23

Wcale nie mam zamiaru polemizować z biologią, bo też mój komentarz nie dotyczył samej kwestii merytorycznej. Dla mnie to brzmi po prostu zabawnie. Dinozaur, w tym przypadku dość duży, zmniejszony do tak śmiesznego ptaszka jak kura. Pozdrawiam.
:)
Spoko, faktycznie może to być zabawne...
Ale były też dinozaury - miniaturki, mniejsze od kury. Też zabawna sprawa :)

Pt kwi 27, 2007 14:43

Ewolucja wcale nie jest udowodniona naukowo i jest raczej tylko teorią. Dlatego, np. społ. amerykańskie - określa to również jako - wierzyć w ewolucję.

Pt kwi 27, 2007 22:38

Nie mówię o przeciętnym Amerykaninie, tylko o naukowcach, zdobywców nobli itd. Oni nie wierzą, w ewolucjonizm i nadal trwają badania, które potwierdzają teorię kreacjonizmu.

Jeśli można zapytać, jakie badania potwierdziły do tej pory teorię kreacjonizmu?

So maja 05, 2007 18:52
Post Re: Amerykanie o ewolucji
mthomas napisał(a):
Dla waszej iformacji, wyniki najnowszego badania newsweeka, swoją drogą daje do myślenia. Ciekawe, jaki byłby wynik w Polsce.

Około połowy ankietowanych Amerykanów przyznało, że nie wierzy w teorię ewolucji, a zamiast tego ufa, iż człowiek został stworzony przez Boga około 10 tysięcy lat temu – informuje najnowsze badanie amerykańskiego Newsweeka.

Ankieta przeprowadzona na 1004 dorosłych (28 i 29 marca) pokazuje, że 48 procent Amerykanów wierzy, że Bóg stworzył człowieka 10 tysięcy lat temu w “bardzo podobnej formie, jaką jest dzisiaj”. Kolejne 30 procent sądzi, że człowiek ewoluował w przeciągu milionów lat, a Bóg jedynie kierował całym procesem. 13 procent wierzyło w niebożą ewolucję. Amerykańscy badacze zaobserwowali w ten sposób, że pomimo dużej promocji teorii ewolucji Darwina, społeczeństwo podchodzi do niego sceptycznie. To samo badanie wykazało, że 91 procent ankietowanych wierzy w istnienie Boga. Tylko 3 procent oceniło siebie jako ateistów.

całość artykułu - http://www.drzewopana.pl/index.php?id=wydarzenia&art=20

Oni są żałośnie. Kreacjonizm to reakcja religian na agresję filozofii scjentystycznej. Unaukowili sobie wiarę. Zamiast odbić cios scjentystom przypominając im niemożność przedstawienia dowodu na wszelką ontologię - również nie-teistyczną, Ci dokonali czegoś iście żałosnego. Nie dziwię się potem takiemu Dawkinsowi; jest logiczną konsekwencją światka w którym żyje.
No... dziwię się już może uczonym, którzy akceptują jego pogląd o udowodnionej jednej ontologii (non sequitur) lub chociaż o większych prawdopodobieństwie którejś z nich (czegoś takiego - imho - nie można głosić po Popperze).

So maja 05, 2007 18:58

Post Re: Amerykanie o ewolucji
PTRqwerty napisał(a):
No... dziwię się już może uczonym, którzy akceptują jego pogląd o udowodnionej jednej ontologii (non sequitur) lub chociaż o większych prawdopodobieństwie którejś z nich (czegoś takiego - imho - nie można głosić po Popperze).

A dlaczego nie? Moim skromnym zdaniem po Popperze tym bardziej można mówić o większych prawdopodobieństwach. Za Wikipedią:

Cytuj:
Popper zaproponował więc nowe kryterium naukowości, mianowicie falsyfikowalność. Falsyfikowalność teorii polega na tym, że jej struktura jest taka, że można zaproponować eksperyment, którego wynik jednoznacznie zaprzeczy słuszności teorii. Eksperyment ten nie musi być koniecznie technicznie wykonalny w danym momencie - ważne jest tylko, że dana teoria w ogóle dopuszcza możliwość obalenia siebie samej w wyniku jakiegoś, dającego się pomyśleć, eksperymentu.

Kryterium to od kryterium pozytywistycznego różni się jedną istotną cechą - powoduje ono, że żadna teoria naukowa nigdy nie może być uznana za 100% pewną - każda pozostaje więc tylko bardziej lub mniej prawdopodobną hipotezą. Dla Poppera sama struktura logiczna teorii nie była tak ważna jak dla pozytywistów logicznych - nie musiała być matematyczna, do końca spójna wewnętrznie, ani być wolna od założeń metafizycznych. Popper wskazywał, że wiele teorii fizycznych, wbrew poglądom pozytywistów, zawiera w sobie silne założenia metafizyczne, (np. continuum czasoprzestrzeni, niezniszczalność ogólnego bilansu masy i energii, czy założenie racjonalnej struktury materii). Ważne tylko, żeby teoria dawała się falsyfikować. Jak pisał sam Popper "Teoria naukowa jest jak słup wbity w ruchomy piasek, na którym buduje się całą konstrukcję, gdy słup zgnije albo się zawali pod naporem faktów, trzeba go zastąpić nowym".

Pn maja 07, 2007 10:36

Tak się składa, że największe głowy na świecie negują ewolucję pod każdym względem. Projekt Steve'a coś mówi?

Chyba się coś pomieszało. Te ponad 800 naukowcow z Project Steve popiera ewolucje a nie neguje kolego/kolezanko :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Steve
http://www.ncseweb.org/article.asp?category=18

pozdrawiam naginaczy faktów... zawsze poprawiaja mi humor

Pn maja 14, 2007 13:41

Ewolucja wcale nie jest udowodniona naukowo i jest raczej tylko teorią. Dlatego, np. społ. amerykańskie - określa to również jako - wierzyć w ewolucję.

Jest udowodniona naukowo i PRZEZ TEN FAKT jest teoria!

Przestancie mylic pojecia!

Teoria naukowa jest z definicji UDOWODNIONA. "Teoria naukowa" nie znaczy to samo co "teoria" w znaczeniu potocznym!

Pn maja 14, 2007 15:35

Ja jednak twierdzę, że nie jest w pełni... ale nie mam zamiaru się sprzeczać. Aktualizując z lekka temat ewolucji chciałbym poinformować, że w USA otwarto właśnie nowe muzeum kreacjonistyczne.

28 Maja otwarto drzwi do Muzeum Kreacjonizmu w Petersburg, w stanie Kentucky (ok. 7 mil od Cincinnati). Pierwsi zwiedzający byli pod wrażeniem dokładności odwzorowania eksponatów z czasów opisywanych w Biblii. Zajmujące powierzchnię 60 000 stóp kwadratowych muzeum prezentuje replikę arki Noego i planetarium, a wszystko to w celu ożywienia historii opisanej w Biblii.

Jeden z pierwszych gości, Nancy Mary, powiedziała, że to, co zobaczyła w muzeum przeszło jej najśmielsze oczekiwania. - Podobał mi się sposób odwoływania się do konkretnych fragmentów z Pisma Świętego podczas prezentacji poszczególnych eksponatów. Eksponaty z kolei ilustrują to, co zostało tak bogato opisane w Biblii – zachwalała mieszkanka Ohio. - Zadowalające jest to, że twórcy muzeum bardzo mocno skupili się na wiernym oddaniu głównego przekazu zawartego w Biblii. Nie chodzi jedynie o to, by zaprezentować fajerwerki, ale przede wszystkim o to, by pokazać, że Biblia jest Bożym Słowem i, że życie ma swój cel – dodał Ray Ogden z synem Alexem. Zarządcy muzeum zakładają ponad 250 000 odwiedzin każdego roku.

Całość artykułu + film =
tutaj.[/i]

Pt cze 01, 2007 0:32

Ja jednak twierdzę, że nie jest w pełni... ale nie mam zamiaru się sprzeczać.

Cieżka sprawa hmmm. twierdzisz coś lecz nie dajesz uzasadnienia . trudno polemizowac z tak porażającą siłą argumentacji :) . widząc tak wysoki poziom dyskutanta mniemam że słowo "teoria" istnieje dla Ciebie tylko w potocznym użyciu (czyli coś co prawie na pewno nie jest zgodne z praktyka: "teoria sobie a życie sobie"). Jeśli tak to rzeczywiście nie ma sensu żebyś sie udzielał na forum. bo wtedy przypomina to przekrzykiwanie dzieciaków w piaskownicy.

Pt cze 01, 2007 10:28

Ja jednak twierdzę, że nie jest w pełni... ale nie mam zamiaru się sprzeczać.

Jest na tyle udowodniona na ile pozwalaja nam poznac ta teorie nasze ludzkie zdolnosci poznawcze.
Teoria krecjonistyczna nie jest udowodniona wcale.

mthomas napisał(a):
Jeden z pierwszych gości, Nancy Mary, powiedziała, że to, co zobaczyła w muzeum przeszło jej najśmielsze oczekiwania. - Podobał mi się sposób odwoływania się do konkretnych fragmentów z Pisma Świętego podczas prezentacji poszczególnych eksponatów.

Bardzo podoba mi sie to jak "Inteligentny Projekt" mowil o "niezdefiniowanej wyzszej sile stworczej" i wyjatkowo silnie unikal slowa "Bog" gdy kreacjonisci chcieli aby ID wlaczyc do programu edukacyjnego. Niestety gdy przychodzi co do czego widac, iz jest to tylko i wylacznie religia.

Pn cze 04, 2007 19:56

nie osmieszaj sie, ewolucja JEST UDOWODNIONA NAUKOWO POPRZED DOWODY POSREDNIE I BEZPOSREDNIE!! do jakiej ty szkoly chodzisz/chodziles?
nie sa do konca poznane jej mechanizmy ale nad sama teoria sie nie dyskutuje bo to jest smieszne, m.in. za poglady podobne do twoich -kreacjonizm prof. m. giertych zostal wywalony z umk...na szczescie.
kreacjonizm jest karma dla prostych umyslow nie jest produktywny i nie dziwie sie ze jest popularny w usa, jest to jeden z najbardziej chrzescijanskich krajow rozwinietych, a poziom szkolnictwa jest na takimpoziomie ze szkoda mowic, istnieja nawet szkoly gdzie uczy sie kreacjonizmu wiec nie dziwie sie ze otwierane sa jakies muzea kreacjonizmu, roi sie tam od oszolomow uwazajacych ze odczytali jakies ukryte przekazanie biblii, poza tym i w polce jedynie odsetek ma pojecie o ewolucji!!! to jest zalosne ale ludzie rozprawiaja o czyms czego podstaw nie znaja.

Pn cze 04, 2007 22:16
dlatego nie podoba mi sie kiedy religi aprzenika do swiata nauki prubuje wsliznac sie jak pasozyt i przekrecac wszystko by dopasowac do swojej ideologii, to nie jet nauka to jest po prostu typowy przykład entropii umyslowej fuuuuuj

Pn cze 04, 2007 22:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 207 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona