Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 6:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
 Prawda Biblijna a naukowa 
Autor Wiadomość

Doskonale Cie rozumiem Paschalis ,taka jest dzisiejsza Teologia,lecz ona nie zawsze taka była ,a w czasach gdy była pisana biblia nawet jeszcze nieistniała.To co mowisz mowisz z dzisiejszego punktu widzenia,dlaczego dzisiaj zmienia sie interpretacje bibli i poprawia sie samych autorow i tak jak mowisz ,bo wiesz to chyba lepiej od autora biblijnego ,ze niechodziło mu o ukazanie jak świat powstał ale o co innego.W starozytności nie było takich nauk jak dzisiaj i uwczesni nie mogli wiedziec jak powstał swiat ,lecz oni twierdzili jeszcze ,bez tej podstawowej wiedzy o budowie i poczatkach wszechswiata ze Bog wszystko stworzył.Czy mieli racje ,no własnie jakos tego nie poddajemy pod dyskusje ale wszystko inne co nie jest nam potrzebne to juz tak .Pytanie moje jest takie ,dlaczego własnie tak sie dzieje? Dlaczego dzisiaj zmieniamy interpretacje samych autorow biblijnych ,dlaczego ich poprawiamy i to nie we wszystkim ich poprawiamy ,ale tylko w tym na czym nam niezalezy np .niezalezy nam na tym jak według nich swiat powstał ale zalezy nam na tym by podtrzymac teze że Bog stworzył ,niezalezy nam jak to sie stało ale bardzo zalezy nam by podtrzymac teze że to sie przez Niego stało .To chyba jakiś brak konsekwencji?Autorzy ksiegi Rodzaju przedstawili nam pocztek wszystkiego tak jak to rozumieli nie mogli inaczej ,bo nie mieli dzisiejszej wiedzy chce podkreslić ze to iz Bog wszystko stworzył to tez jest ich teks ich wiedza na ten temat . I dlatego podtrzymuje ,jezeli mylili sie w jednej materii to tak samo mogli sie mylic w innej materi .Ale to my dopiero i to dzisiaj wyrózniamy te dwie cechy oni nie widzieli zadnych róznic miedzy sposobem stworzenia a tym że zostało stworzone ,dla nich to była jedna spójna całość.Jestem przekonany ,że jezeli ksiega rodzaju pisana była by dzisiaj to napisano by w niej że swiat powstał od wielkiego wybuchu że przewazyła materia nad antymaterią no i watpie czy napisał by ktoś że swiat stworzył Bog .Starozytny autor piszac że swiat stworzył Bog ,potrafił to jeszcze uzasadnić i przedstawic nam jak to wygladało bysmy mogli sobie Tego Boga wyobrazić, lecz dzisiaj w obliczu tylu dowodów naukowych,tylu mysli filozoficznych,tylu dokumentów o człowieku ,nikt nie odważyłby sie stwierdzic że wszystko stworzył Bog,nieuzasadniajac jak mogło do tego dojść ,bysmy mogli sobie tego Boga wyobrazić.Tak wiec podtrzymuje to co mowiłem wczesniej ,że autor biblijny dlatego pisał ze wszystko stworzył Bog bo nie miał innej wiedzy i tylko tak mogł sobie to wyobrazić,dzis wiemy że był w błędzie.

Wt kwi 10, 2007 11:01

Tak wiec podtrzymuje to co mowiłem wczesniej ,że autor biblijny dlatego pisał ze wszystko stworzył Bog bo nie miał innej wiedzy i tylko tak mogł sobie to wyobrazić,dzis wiemy że był w błędzie.

To jest fałsz. Autor natchniony napisał prawdę, że wszystko stworzył Bóg i przedstawił tę prawdę w formie poematu wychwalającego Boga Stwórcę. Może zechcesz dowiedzieć się czegoś o rodzajach literackich w Piśmie świętym. Bez uznania tego faktu (rodzaje literackie w Biblii) będziesz dalej wyciągał fałszywe wnioski.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TB ... iblie.html

Wt kwi 10, 2007 11:43

Rodzaje literackie wymyslili teolodzy w dzisiejszych czasach,autor ksiegi rodzaju nic o nich jeszcze nie wiedział .Po drugie skąd wiesz ze to co pisze w ksiedze rodzaju jest prawdą?

Wt kwi 10, 2007 21:43

Rodzaje literackie wymyslili teolodzy w dzisiejszych czasach,autor ksiegi rodzaju nic o nich jeszcze nie wiedział .Po drugie skąd wiesz ze to co pisze w ksiedze rodzaju jest prawdą?

Ty też możesz o tym nie wiedzieć, ale codziennie z tego korzystać
Teolodzy nie wymyślili żadnych rodzajów literackich. One powstały niejako samorzutnie dawno dawno temu. Dzisiaj po prostu dopiero umiemy je rozpoznać i nazwać

Wt kwi 10, 2007 21:49

Nie bede sie powtazał pisałem o tym wczesniej,teraz zapytam wprost :Czy prawdą jest ze swiat powstał tak jak podaje ksiega rodzaju?Pytanie drugie :Skąd wiemy że Bog stworzył swiat?

Wt kwi 10, 2007 22:00

Czy prawdą jest ze swiat powstał tak jak podaje ksiega rodzaju?

Nie.
Cytuj:
Skąd wiemy że Bog stworzył swiat?

Z Biblii.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Wt kwi 10, 2007 23:20
Cytuj:
Skąd wiemy że Bog stworzył swiat?

Z Biblii.

Biblia nie jest żadnym dowodem na jej prawdziwość, podobnie jak bajki nie są dowodami na istnienie kijów-samobijów czy mówiących kotów w butach.

Śr kwi 11, 2007 2:22

Autor natchniony (w niektórych przypadkach mogło być wielu autorów natchnionych) podjął decyzję przy użyciu jakiego sposobu pisania przedstawić prawdę wiary. Tak więc współcześni teologowie nie wymyślili rodzajów literackich, gdyż jest to kategoria należąca do językoznawstwa, a nie do biblioznawstwa. Zresztą w linku, jaki podałem, ta rzecz jest dość przejrzyście przedstawiona.
Problem nie w tym, skąd wiem, że w Księdze Rodzaju została zawarta prawda o Bogu Stwórcy, lecz w tym, że ty nie uznajesz Boga i z góry odrzucasz wszelką możliwość Jego istnienia, wykazując przy tym ogromną niewiedzę w sprawach religii katolickiej. To tak, jak ten, kto twierdzi, że nie lubi teatru, ale nigdy w teatrze nie był.

Śr kwi 11, 2007 4:57

Leszk Jan jak zwykle wykazujesz mylne pojecie o mnie ,nie masz prawa mnie oceniać ,kompletnie nierozumisz o co pytam .problem własnie w tym skąd ty wiesz że w Bibli jest prawda no skąd ty to wiesz ,powiedziałeś przeciez ,że tam jet prawda,skąd wiesz że Bog stworzył świat ,bądż uczciwy nie oszukuj nikogo i lepiej powiedz,że ty tego nie wiesz a tylko w to wierzysz.Wszyscy wiemy że swiat powstał inaczej niz podaje auator ktory rowniez utrzymuje że stworzył go Bog ,To ze stworzył go Bog to też jest rodzaj literacki jak juz tak bardzo na tych rodzajach literackich Ci zależy .Ale mowiąc o rodzajach literackich o ktorych mowa dopiero w dzisiejszych czsach przyznajemy że uwczesni pisaże nie wiedzieli co pisali pisali jakimiś dziwnymi szyframi jak by nie znali własnego jezyka ktorym sie porozumiewali .Może jeszcze dodasz że dzisiaj tez wszyscy nie wiedzą co piszą i piszą rodzajami literackimi ?

Śr kwi 11, 2007 6:50

Leszek Jan utrzymuje że autor ksiegi rodzaju ,piał szyfrem dla niego tylko znanym ,po co pisaż miałby piać jeżeli nie miałby pewności że to co pisze jest dla ludzi zrozumiałe ,czy w tamtych czasach istniała cenzura ktora za pisanie prawdy o świecie surowo pisaży karała,to jest śmieszne jak widzisz.Możesz być pewny że pisaż starożytny też wiedział co pisze a pisał to co rozumiał ,dziś wiemy jak oni sobie wyobrażali powstanie świata i to ze stworzył go Bog to też jest ich wyobrażnia ,dzisiaj ludzie mając wie cej wiadimośc i na ten temat nie powiedzieli by już tak samo .Mam do ciebie prośbę Leszek Jan nie zwracaj sie do mnie ,jakąś wybraną formackichą czy jakims innym sposobem ,nie próbuj przedstawić mi swój pogląd innym sposobem czy rodzajem literackim ,po prostu pisz po Polsku,to tak jeszcze o tych rodzajach literackich ,byś zrozumiał ze autor ksiegi rodzaju nie szukał żadnego sposobu tylko pisał w jezyku ktory wowczas obowiazywał lub b ył w urzyciu ,to Hebrajski ktory mozna przełożyć na polski ,powiesz może no ale nie wszystko w polskim jezyku znajduje odpowiedniki owczesnych pojęć ,mimo wszystko nie byli to kosmici ale ludzie i pisali zaledwie 5 tysiecy lat temu .Znamy mentalność ludzi znacznie odleglejszych od nas

Śr kwi 11, 2007 7:19

Nie chodzi mi o to, w jakim języku została spisana Księga Rodzaju, lecz jakiego rodzaju literackiego użył autor natchniony w celu przedstawienia dzieła Boga Stwórcy.
Trochę wstepnych informacji o Księdze Rodzaju możesz znaleźć tutaj:
http://biblijna.strona.pl/teksty/ksiega_rodzaju.htm

Śr kwi 11, 2007 7:43

Inny, zrozum w końcu, że Biblia jest książką religijną więc nie można jej analizować jako dzieła przyrodniczego. Dosłowne podchodzenie do wizji przyrodniczych podanych w Biblii (np. do Stworzenia Świata w 7 dni), nie ma nic wspólnego z poprawną egzegezą biblijną. Celem autorów Biblii nie było ukazanie tego czy Ziemia jest płaska, czy nie, ale tego kim jest Bóg, jakie jest jego przymierze z człowiekiem i czego od tego człowieka oczekuje. Tylko te kwestie są przedmiotem zainteresowania autorów Biblii i celem całego Pisma Świętego. Dlatego dosłowne interpretowanie fragmentów przyrodniczych występujących w Biblii mija się z celem, bo w inny sposób wyraża się prawdy przyrodnicze, a w inny sposób prawdy religijne.

Proszę o jedno wyjaśnienie. Od kiedy obowiązuje taka interpretacja Biblii???
Do kiedy Kościół interpretował Biblię dosłownie????

Śr kwi 11, 2007 7:48

Inny, nie mogę się z tobą zgodzić, że autor Biblii miał zamiar pokazać jak Świat powstał w sposób literalny. Jest prosty sposób by to sprawdzić: wystarczy zobaczyć, ile miejsca autor poświęcił na opisy przyrodnicze, a ile na opis Boga i jego działań, czy człowieka i jego decyzji. Warto też spojrzeć na same opisy przyrodnicze i sprawdzić czy mają one charakter typowych naukowych konkretów, czy opaczone obrazowymi opisami literackimi. Jak z tych dwóch perspektyw spojrzysz to przekonasz się, że autorzy Biblii nie mieli za miaru tworzyć dzieł przyrodniczych, ale teologiczne.

Po trzecie, o czym w części wspomniał Leszek Jan, dzieła literackie istniały od samego początku piśmiennictwa więc nie sposób twierdzić, że to dzisiejsi teolodzy wymyślili sobie, że Biblia pełna jest różnorakich gatunków literatury pięknej, którymi w obrazowy sposób opisują przwdy teologiczne i moralne. Gdyby dosłownie traktować Biblię to dochodzilibyśmy do absurdalnych interpretacji, choćby przy interpretacji przypowieści Jezusa, czy podczas egzegezy "Pieśni nad Pieśniami".

Śr kwi 11, 2007 7:50

Czytałem to Leszek tam nie ma nic o rodzajach literackich ,jak juz sie tak uparłes tych rodzajow literackich to wyjasnijmy sobie czy one są ja nic o nich nie wiem załuzmy i powiec mi coś o nich .czym sa rodzaje literackie i czy one rzeczywiscie zmianiają mysl autora ksiegi rodzaju .I bardziej konkretne pytanie czy autor wiedział co pisze czy nie ,a może z tymi rodzajami literackimi to jest tam że to my nie wiemy co autor pisał , może to my nie wiemy co chciał nam przekazać?

Śr kwi 11, 2007 7:55

Podaję jeszcze jeden link pozwalający zrozumieć, czym jest Pismo święte.

http://apologetyka.katolik.net.pl/?opti ... &Itemid=68

Co do pytania jotena odpowiem w ten sposób: Nie tak dawno temu (jakieś 30-40 lat temu) powszechnie uważano, że atom jest najmniejszą niepodzielną cząstką materii. Jednak bardziej rozwinięte badania naukowe dowiodły, że tak nie jest. To samo dotyczy sposobów interpretacji Pisma świętego. Warto w podanym przeze mnie linku zapoznać się z zasadami hermeneutyki biblijnej.

Śr kwi 11, 2007 8:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona