Autor |
Wiadomość |
filippiarz
|
Pepe napisał(a): Parametry tego świata są tak precyzyjnie ustawione że umożliwiły powstanie życia.
Życie jest jak zaraza - pleni się niemal w każdych warunkach... Brak tlenu, kwas siarkowy, 100'C? Dla życia to nie problem...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
N cze 10, 2007 10:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
filippiarz napisał(a): Życie jest jak zaraza - pleni się niemal w każdych warunkach... Brak tlenu, kwas siarkowy, 100'C? Dla życia to nie problem...
ale skąd się te warunki wzieły które umożliwiaja powstanie życia?
|
N cze 10, 2007 12:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
musialy sie przygotowac (organizmy) do warunkow zastanych.
|
N cze 10, 2007 12:31 |
|
|
|
 |
joten
|
Pepe próbuje powiedzieć,ze te "parametry" musiał ktoś ustawić a tym kimś jest oczywiście Bóg.I, jak sie domyślam, ma na myśli tego jedynie słusznego Boga w Trójcy - nie jakiegoś Zeusa,Buddę, Allaha itd.To taka specyficzna logika wyznawcy tej najprawdziwszej wiary. A dowód na miarę tzw. dowodów Św. Tomasza z Akwinu.Na tym forum powtarzany do znudzenia.
_________________ "Extraordinary claims require extraordinary evidence" - Carl Sagan,astronom
|
N cze 10, 2007 14:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
no oczywiscie, ktory bozek moglby byc bardziej łaskawy i dac nam taka piekna ziemie jesli nie jahwe:] poza tym:
Osoba wierząca nie jest w ogóle zdolna do tego, aby mieć sumienie w kwestii "prawdy" i "nieprawdy". Prawość w tym punkcie niechybnie doprowadziłaby do zakwestionowania tego, w co wierzy. 
|
N cze 10, 2007 21:47 |
|
|
|
 |
Inny_punkt_widzenia
|
Pepe napisał(a): ale skąd się te warunki wzieły które umożliwiaja powstanie życia? Wzięły sie z tąd skąd wzieły się warunki które uniemożliwiły powstanie życia.
|
N cze 10, 2007 22:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Inny_punkt_widzenia napisał(a): Wzięły sie z tąd skąd wzieły się warunki które uniemożliwiły powstanie życia.
Co to za teorie wymyślacie... jestem zmieszany.
Ateiści wierzą że świat powstał z nicości, ale co to jest ta nicość?. Jeżeli z nicości jest możliwe powstanie naszego świata to co jeszcze ona potrafi?[/b]
|
Pn cze 11, 2007 0:29 |
|
 |
joten
|
@ Pepe
Mylisz się.Ateiści kierują się tym, co mówi nauka. Bo tylko prawdy naukowe mogą być obiektywne. Oczywiście zdajemy sobie sprawę z tego,że nauka nie zna wszystkich odpowiedzi.Ale wyciągać z tego wniosek o istnieniu bogów to już czysta spekulacja. Na podstawie racjonalnego myślenia i obserwacji naszego świata mamy silne przekonanie ,że nie ma bogów a cuda są wymysłem instytucji religijnych na potrzeby krzewienia wiary.
_________________ "Extraordinary claims require extraordinary evidence" - Carl Sagan,astronom
|
Pn cze 11, 2007 13:09 |
|
 |
Rin
|
Cytuj: Jeżeli możliwy jest świat jaki znamy obecnie to dlaczego nie inny o innych parametrach. Ale nie o to chodzi. Odpowiedziałeś na mój cytat po jakimś czasie i zapomniałeś już o co chodziło. Po prostu nie wyobrażasz sobie, wątek skończony. Cytuj: Biblia nie tłumaczy dosłownie tylko w przenośni jakbyś nie wiedział. Ale co do tego jest jasne - niebo wieczne szczęście, piekło wieczne cierpienie. Cytuj: Ateiści wierzą że świat powstał z nicości, ale co to jest ta nicość?. Jeżeli z nicości jest możliwe powstanie naszego świata to co jeszcze ona potrafi?[/b]
Nie wszyscy ateiści. Ja np. nie wiem po prostu.
|
Pn cze 11, 2007 13:13 |
|
 |
tommy
|
Pepe napisał(a): Co to za teorie wymyślacie... jestem zmieszany. Ateiści wierzą że świat powstał z nicości, ale co to jest ta nicość?. Jeżeli z nicości jest możliwe powstanie naszego świata to co jeszcze ona potrafi?[/b]
Wedle ciebie podejrzewam, ta nicosc jest na tyle zdolna, ze potrafi stworzyc Boga. 
|
Pn cze 11, 2007 13:22 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Bo tylko prawdy naukowe mogą być obiektywne
W takim razie udowodnij mi naukowo powyższe zdanie
|
Pn cze 11, 2007 14:51 |
|
 |
tommy
|
Kamyk napisał(a): W takim razie udowodnij mi naukowo powyższe zdanie
Pozwole sobie zacytowac Richarda Dawkinsa w kwestii tego dlaczego nauka jest Prawda przez wielkie P.
"Science boosts its claim to truth by its spectacular ability to make matter
and energy jump through hoops on command, and to predict what will
happen and when."
|
Pn cze 11, 2007 15:36 |
|
 |
Kamyk
|
Poproszę jeszcze o tłumaczenie
|
Pn cze 11, 2007 16:56 |
|
 |
_Big_Mac_
|
Tak z grubsza
"Nauka opiera swój autorytet na tym, że potrafi zmusić energię i materię do robienia tego, co im rozkaże, oraz dzięki temu, że potrafi przewidzieć co i kiedy się wydarzy."
Pn cze 11, 2007 18:10 |
|
 |
Kamyk
|
Nauka nie potrafi niczego do niczego zmusić. Potrafi tylko odkryć pewne zasady, opisać je, oraz ich użyć.
|
Pn cze 11, 2007 18:19 |
|
|
|