Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 16:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona
 Geneza ateizmu 
Autor Wiadomość
Jezeli caly kosmos jest skonczony ,co jest dobrze udowodnioną naukową prawdą , to oczywiscie nie moze istniec jakis element kosmosu , ktory jest nieskonczony.
Co do reszty wiedzy o Nieskończonym Bogu i skonczonym kosmosie to poczytaj sobie doskonaly wywód pana profesora Geparda na ten temat.

od kiedy to nauka zbadała cały wszechświat?
i co to znaczy "nieskończony"?

Pn wrz 22, 2008 20:45

Post Re: Geneza ateizmu
Aton napisał(a):

Seweryn napisał(a):
Istoty żyjące na Ziemii zwane ludźmi posiadające rozum (taki jaki posiadają tylko ludzie) są w stanie zrozumieć konieczność istnienia Stwórcy.

1)Tylko jednak tak prymitywnie myślące z nich, które na sprawę tworzenia świata patrzą przez pryzmat tego, co widzą w życiu codziennym. Skoro w życiu codziennym widzi on, że np. krzesło wymaga stwórcy, to człowiek ograniczający swoje myślenie do takiej płycizny, będzie starał się
przełożyć te mechanizmy na cały wszechświat.

2)Nie zastanowi się jednak w tym wszystkim nad tym, że przyczyna istnienia świata moze być dla niego niewyobrażalna i wymyka się płytkim schematom życia codziennego.

3)Mozliwości przyczyny istnienia świata zaś jest bardzo wiele - dlaczego więc akurat upierać się przy bogu?
Teoria boga wali się już u swoich początków - skoro wszystko potrzebuje stwórcy, to kto stworzył boga? Skoro zaś bóg nie wymaga stwórcy, to dlaczego tych mechanizmów nie przełożyć na wszechświat?

1)Przecież tak właśnie myślą ateiści ,że wszystko da sie wytłumaczyć naukowo, a to nieprawda, ponieważ nauka ma ograniczone zdolności poznawcze , choć jest bardzo pożyteczna.

2) Taki właśnie jest Bóg ,niewyobrażalny i wymyka się płytkim schematom życia codziennego.

3) To prawda ,jednak ja wierzę w przyczynę inteligentną bo to pasuje do harmonii we wszechświecie (prawa fizyki, mnogość form materii, nieskończona złożoność obiektów, itd.) Prawdopodobieństwo, że zawdzięczamy to przyczynie bezrozumnej jest niewielkie .

Wt wrz 23, 2008 21:31

3) To prawda ,jednak ja wierzę w przyczynę inteligentną bo to pasuje do harmonii we wszechświecie (prawa fizyki, mnogość form materii, nieskończona złożoność obiektów, itd.) Prawdopodobieństwo, że zawdzięczamy to przyczynie bezrozumnej jest niewielkie .

A skąd się wzięła owa inteligencja w przyczynie?

Wt wrz 23, 2008 22:20

Kataklizmy też wyglądają na wytwór inteligencji. Dziecko z dwiema głowami też.

Śr wrz 24, 2008 8:40

Łańcuch pokarmowy to również piękna i estetyczna idea.

Śr wrz 24, 2008 8:43

Kataklizmy też wyglądają na wytwór inteligencji. Dziecko z dwiema głowami też.

Kataklizmy to wytwór matki natury , a dziecko to dzieło matki i ojca.

Śr wrz 24, 2008 8:57

Poronienie to też zawsze dzieło rodziców?

Śr wrz 24, 2008 9:12
gepard987654321 napisał(a):
Niestety , duza czesc ludzi dziedziczy tylko niepelna Triade Intelektualna.
Brak im umiejetnosci rozpoznania Boga.
U ludzi takich przwaza myslenie konkretyczne , wspolne dla schizpchrenikow ateistow i zwierzat. ....Z tego powodu ateisci nie sa zdolni emocjonalnie i intelektualnie zareagowac na zlozona symbolike Mszy Swietej .

Cóż gepardzie.
A jak wytłumaczysz to, że ateiści często byli wierzącymi jako małe dzieci, dopiero jak dorośli do zmądrzeli i przestali wierzyć w świętego mikołaja i Boga.

Jakoś dziwne, że ten dar, którego brakuje ateistom, świetnie objawia się ludziom umysłowo chorym, z chorobami psychiczny, i innymi upośledzeniami, oni są często bardzo religijni.
Również malutkie dzieci są bardzo, a to bardzo religijne.

Nie trzeba mieć wykształcenia, aby być religijnym i wierzyć w Boga, można być, małym dzieckiem lub wariatem.

Co do symboliki mszy świętej. To mnie się kojarzy z tacą - i chyba słusznie. :-) Kto z Was pokrył sobie prywatnie dach miedzią ?
Nie ? No cóż, szkoda...
Tobie się kojarzy z Bogiem, i co widzisz go gdzieś ?
Mnie się kojarzy z tacą, i widzę bogate plebanie, pozłacane wnętrza kościołów, potężne seminaria, można powiedzieć fortece, zamki (np. w Tarnowie)
Moje skojarzenie ma odbicie w rzeczywistości ! :-)

Śr wrz 24, 2008 20:40

Aztec napisał(a):

1)A jak wytłumaczysz to, że ateiści często byli wierzącymi jako małe dzieci, dopiero jak dorośli do zmądrzeli i przestali wierzyć w świętego mikołaja i Boga.

2)Nie trzeba mieć wykształcenia, aby być religijnym i wierzyć w Boga, można być, małym dzieckiem lub wariatem.

1)Jeśli kiedyś wierzyłeś, a teraz nie, to nie znaczy, że zmądrzałeś ,a jedynie to, że rozum Cię zawodzi. Więc jeśli rozum Cię zawodzi to nie powinieneś mu bezgranicznie ufać . Uprzedzając pytanie mnie w kwestii wiary rozum nie zawiódł.

2) Piszesz, że:" nie trzeba mieć wykształcenia, aby być religijnym i wierzyć w Boga , można być, małym dzieckiem lub wariatem"
Oczywiście że można, ale można też być wariatem nie wierząc w Boga , a ciągle o nim gadając.

Pozdrawiam

Pt wrz 26, 2008 21:16

A jak wytłumaczysz to, że ateiści często byli wierzącymi jako małe dzieci, dopiero jak dorośli do zmądrzeli i przestali wierzyć w świętego mikołaja i Boga.

A jak wytłumaczysz to, że wierzący często byli wcześniej zbuntowanymi ateistami, dopiero później zmądrzeli, i uwierzyli..

Cytuj:
Nie trzeba mieć wykształcenia, aby być religijnym i wierzyć w Boga, można być, małym dzieckiem lub wariatem.

Dokładnie tak, ponieważ życie każdego człowieka ma niezbywalną wartość, i na każdego człowieka otwiera się Bóg. Bóg nikim nie gardzi, w przeciwieństwie do ateistów.

Pt wrz 26, 2008 22:42

Bóg nikim nie gardzi, w przeciwieństwie do ateistów.

Nareszcie jedna rozsądna wypowiedź.
Zrównałeś boga do ateistów.

So wrz 27, 2008 8:49

Dokładnie tak, ponieważ życie każdego człowieka ma niezbywalną wartość, i na każdego człowieka otwiera się Bóg. Bóg nikim nie gardzi, w przeciwieństwie do ateistów.

i teistów.

So wrz 27, 2008 12:31

i teistów.

A z jakich przesłanek taki wniosek wysnułeś?

So wrz 27, 2008 16:59

i teistów.

A z jakich przesłanek taki wniosek wysnułeś?

So wrz 27, 2008 17:00

Ja nie widze dnego problemu. Ateisci nie wierzą w Boga - bardzo dobrze.
Wiara religijna jest nie dla każdego. To dar i przywilej Boga dawany nielicznym ludziom. A wiec ateisci - pogódzcie sie z tym smutnym faktem, ze nie możecie być Katolikami. Wracajcie do swych inspirujących przyziemnych mrówczych egzystencji. Sklepik z nawróceniami dla zrozpaczonych atoli na katolickim forum zostal zamknięty. ha,ha,ha,ha,ha,ha

Pn wrz 29, 2008 10:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona