"Komfort psychiczny a prawda"
Autor |
Wiadomość |
ftd
|
Górnik daje węgiel, hutnik daje stal a nauka sprawia, że życie jest wygodniejsze ale przecież religia temu nie zaprzecza więc o co chodzi ?
|
Pn gru 15, 2008 16:45 |
|
|
|
 |
dre
|
O to chodzi, że ja widzę naukę jako całość nie tylko taką, która tłumaczy i zgłębia "tajniki" budowy materii, ale także taką która wykorzystuje wiedzę w praktyce. Tu tkwi jej siła i prawda, jest namacalna. Religia nie może się tym poszczycić..
|
Pn gru 15, 2008 16:56 |
|
 |
memento
|
Tak samo jak Twój post nie może się tym poszczycić. Od kiedy to religia chciała rozwijać technologie?
_________________ The Vampires Are Coming
|
Pn gru 15, 2008 17:00 |
|
|
|
 |
dre
|
Nie "chciała" bo nie mogła..
|
Pn gru 15, 2008 17:18 |
|
 |
ftd
|
Chodzi ci o to, że religia nie może konstruować maszyn ?
|
Pn gru 15, 2008 17:39 |
|
|
|
 |
dre
|
Religia nie może niczego poza "cudami" i omamianiem ludzi "bajkami" od dzieciństwa (co uważam za bardzo złe).
Na bazie tej samej fizyki, która tłumaczy rzeczywistość, powstają "maszyny".
|
Pn gru 15, 2008 17:49 |
|
 |
ftd
|
Cytuj: Na bazie tej samej fizyki, która tłumaczy rzeczywistość, powstają "maszyny".
Stara się tłumaczyć ale nie daje odpowiedzi. Podobnie jak z prądem. Mówi o jego potencjale ale nie wie czym jest.
Filozofia i nauki humanistyczne również nie zajmują się konstruowaniem maszyn.
|
Pn gru 15, 2008 18:22 |
|
 |
dre
|
No ale mówimy o nauce jako całości, była kiedyś znacznie uboższa w dziedziny, co więcej nie miała kiedyś ich wcale.. Filozofa zaproponowała dopiero podział nauki na dziedziny..
Nauka opiera się na doświadczeniu i jako ogół właśnie tak działa, nie ma symboli, interpretacji, po prostu cały czas jest prawdziwa. Jeśli pomyli się przyznaje się do błędu..
Dlaczego nie wie czym jest?? Za mało napisałem?? To czego nie wie jest do odkrycia, a to co wie wystarcza do "panowania" nad prądem elektrycznym..
Z nauki wywodzą się "maszyny" nie z religii, a podobno religia ma powinowactwo do nauki - choćby tytuł działu tego forum..
|
Pn gru 15, 2008 18:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiara i Rozum to dwa skrzydła człowieka. Nikt z jednym skrzydłem nie może wzleciec wysoko. Tak powiedział Jan Paweł II.
Wiara kartolicka daje katoloikowi egzystencjonalną motywacje do
poznawania świata i brania go w swe posiadanie.
Ateisci to gnuśny motłoch , ktorego jedyna motywacją jest żarcie,
wydalanie, kopulowanie i kupowanie.
|
Pn gru 15, 2008 18:58 |
|
 |
dre
|
Wiara w siebie przede wszystkim..
Co dają inne wiary?? Znów jest pisanie tylko o "wierze katolickiej"??
p.s.
"gazda" tyś ateista chyba, albo totalny cynik?? Ja tu pisze głównie dla samej dyskusji i "logiki" (temat w którym jako tako orientuje się). Pisałem na "ateistach" i "racjonalistach", ale tam zbieżność, wiec nie ma o czym dyskutować..
|
Pn gru 15, 2008 19:14 |
|
 |
memento
|
Cytuj: Z nauki wywodzą się "maszyny" nie z religii, a podobno religia ma powinowactwo do nauki - choćby tytuł działu tego forum.. Więc nic z czego nie powstaje technologia nie może mieć powinowactwa do nauki? Cytuj: Nauka opiera się na doświadczeniu i jako ogół właśnie tak działa, nie ma symboli, interpretacji, po prostu cały czas jest prawdziwa. Jeśli pomyli się przyznaje się do błędu.. co????  Jesteś pewny, że nauka nie operuje symbolami? Słyszałeś może o fizyce teoretycznej? Czy Ty w ogóle masz coś wspólnego z nauką? Czy matematyka i fizyka nie są dla Ciebie naukami? Przyznaje się do błędu... po pewnym długim czasie, gdy umierają wszyscy wyznawcy starych teorii. Cytuj: Filozofa zaproponowała dopiero podział nauki na dziedziny..
Comte, zanim zwariował;] gazdę z uprzejmości pominę 
|
Pn gru 15, 2008 19:45 |
|
 |
dre
|
Chodzi mi o mowę typu - wiara i nauka uzupełnia się i nauka i wiara traktuje o tym samym..
Fizyka teoretyczna - jej elementy z czasem mogą stać się "zwyczajną" fizyką doświadczalną, lub mogą przejść do "lamusa"..
Chodzi o znaki matematyczne typu "+", "-" jako symbole?? To zapis za pomocą symboli, zawsze interpretowanych tak samo..
Geniusz czasem ma coś w sobie z szaleństwa..
|
Pn gru 15, 2008 19:56 |
|
 |
memento
|
Cytuj: Chodzi mi o mowę typu - wiara i nauka uzupełnia się i nauka i wiara traktuje o tym samym.. Traktuje, co w tym dziwnego? Nauka opisuje prawa rządzące wszechświatem, religia ich ostateczny sens. Czy religia ma rację to już całkiem inna kwestia. Cytuj: Fizyka teoretyczna - jej elementy z czasem mogą stać się "zwyczajną" fizyką doświadczalną, lub mogą przejść do "lamusa".. Nie, nieprawda! Fizyka teoretyczna buduje systemy teoretyczne, które zakładają jakieś falsyfikowalne zjawiska. Jeśli zjawiska te są obserwowane to teoria zostaje przyjęta, jeśli nie, odchodzi do "lamusa", ale doświadczenia same w sobie nie są teoriami, a teorie są budowane racjonalnie, albo na gruncie czystego racjonalizmu jak OTW, albo racjonalizmu poprzedzonego empirycznym doświadczeniem jak mechanika kwantowa(któż racjonalny mógł założyć takie zachowanie się kwantów). Cytuj: Chodzi o znaki matematyczne typu "+", "-" jako symbole?? To zapis za pomocą symboli, zawsze interpretowanych tak samo.. Już same liczby są symbolami, wzory są symbolami, jeśli chodzi o fizykę i matematykę na poziomie liceum to owszem są interpretowane tak samo, potem zaczyna się współczesna era nauk stricte abstrakcyjnych i form pośrednich. Chyba nie powiesz mi, że ewolucja nie jest odnogą nauki, bazującą na interpretacji? Cytuj: Geniusz czasem ma coś w sobie z szaleństwa..
Oj, Comte raczej nie był nim, po prostu zbudował utopijny system pozytywistyczny, na tyle utopijny by pociągnąć za sobą tłum idiotów.
|
Pn gru 15, 2008 20:14 |
|
 |
zipper
|
Jak czytałem kolejne wypowiedzi tutaj to myślę chyba,że tutaj są sami filozofi, teolodzy, i sami jacyś po niewadomo czym.
Bóg stworzył ten świat i dał nam go do dyspozycji, jak religia nie może się zgadzać z tym co głosi nauka, jeśli nauka odkrywa tajemnice świata, który stworzył ON(Bóg).
... co ja piszę..?
to wszystko jest bezsensu, moim zdaniem człowek nigdy nie zrozumie świata i religii, i nie będzie umiał ich od siebie odłączyć, tzn. zrozumieć czy gdzie jest granica między nimi (jak napisał dre: wiara i nauka uzupełnia się)
aha i jeszcze jedno: jestem prostym człowiekiwm i z takich właśnie składa się świat, nie za bardzo rozmiem co tutaj mówicie (nie w sensie, że wszystko, tylko poszczególne słowa). Ludzie będą wybierać sami, między prostotą, a słowami które nie rozumieją i zobaczycie, że religia która pochodzi od Boga przetrwa na przekór waszym rozważaniom i będzie twaaaaać a nauki w końcu nie będzie, bo w niebie dostaniemy dar poznania (chyba tak się to nazywa, żę będziem wszystko wiedzieć?? tak?)
_________________ Apostoł Paweł napisał: "Wszystko mi wolno, ale nie wszytsko przynosi korzyść.Wszystko mi wolno, ale ale ja niczemu nie oddam się w niewolę." (1 Kor 6, 12)
Nie dajmy się!
|
Pn gru 15, 2008 20:32 |
|
 |
memento
|
Prosty człowieku:) Cytuj: Bóg stworzył ten świat i dał nam go do dyspozycji, jak religia nie może się zgadzać z tym co głosi nauka, jeśli nauka odkrywa tajemnice świata, który stworzył ON(Bóg). Dlaczego zakładasz, że Bóg stworzył świat i że jest podobny do Ciebie? Czy nie byłoby tak, że gdybyś został wychowany przez ateistów to sam byś nim został? Cytuj: Ludzie będą wybierać sami, między prostotą, a słowami które nie rozumieją i zobaczycie, że religia która pochodzi od Boga przetrwa na przekór waszym rozważaniom i będzie twaaaaać a nauki w końcu nie będzie, bo w niebie dostaniemy dar poznania (chyba tak się to nazywa, żę będziem wszystko wiedziećPytajnik tak?)
Twierdzisz, że w końcu zaczną rodzić się sami prości ludzie, braknie filozofów, poetów, naukowców, zamiast bibliotek powstaną dyskoteki lub kościoły? I skąd wiesz, że Twoja religia pochodzi od Boga. I jeśli będziemy wszystko wiedzieć, to czy będziemy myśleć, czy staniemy się jedynie istotami dostającymi narkotyczne szczęście przez wieki? Napewno rozumiesz, proszę odpowiedz:)
|
Pn gru 15, 2008 20:40 |
|
|
|