Z czego zbudowany jest Bóg i dusze?
Autor |
Wiadomość |
Superstar
|
Robi się ciekawie, należało by teraz, będąc konsekwentnym zapytać co to jest "surowiec mineralny" ? 
_________________ Jesus Christ Superstar | Związek Chrześcijańskiej Młodzieży Męskiej | Gyps Punks
|
Cz lut 12, 2009 0:06 |
|
|
|
 |
wieczny_student
|
Nie, należałoby w końcu dotrzymać słowa i odpowiedzieć na zadane sobie pytania adekwatnie do otrzymanych odpowiedzi.
Nie powiesz chyba, że nie otrzymałeś żadnej odpowiedzi na swoje pytanie "Z czego zbudowany jest kościół?", tymczasem obiecanej odpowiedzi na pytanie "Z czego zbudowany jest Bóg?" ani widu ani słychu...
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Cz lut 12, 2009 0:23 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Nie powiesz chyba, że nie otrzymałeś żadnej odpowiedzi na swoje pytanie "Z czego zbudowany jest kościół?", tymczasem obiecanej odpowiedzi na pytanie "Z czego zbudowany jest Bóg?" ani widu ani słychu...
Własnie, Wieczny, słusznie prawisz...  czekamy na odpowiedz.
Tymczasem, ja odpowiem na pytanie o tych surowcach, może będzie to miało znaczący wpływ na odpowiedz
Surowiec mineralny - wydobyta ze złoża kopalina użyteczna, mająca zastosowanie w gospodarce, produkt przemysłu wydobywczego. Jest składnikiem środowisk przyrodniczych: skorupy ziemskiej, hydrosfery, biosfery i atmosfery.
surowiec mineralny - surowiec ukształtowany w długim okresie geologicznym (surowiec geologiczny), zalegający w skorupie ziemskiej, eksploatowany za pomocą specyficznych technologii (kopalnie odkrywkowe, kopalnie głębinowe, kamieniołomy itp.), a następnie przetwarzany w celu uzyskania produktów odpowiedniej użyteczności. Surowiec mineralny w zależności od genezy i przeznaczenia dzieli się na następujące grupy: surowiec energetyczny (np. węgiel, ropa naftowa, gaz ziemny); surowiec metaliczny (np. rudy żelaza, rudy cynku, ołowiu, miedzi); surowiec chemiczny (np. sól kamienna, sól potasowa, siarka rodzima); surowiec pozostały, tj. budowlany, szklarski, ceramiczny.

_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Cz lut 12, 2009 1:49 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Z czego zbudowany jest Bóg i dusze?
deepongi napisał(a): Czy ktoś jasno i prosto wytłumaczy mi z czego stworzony jest Bóg oraz dusze? Ale proszę bez katechizmowych regułek.
A skad ja to moge wiedziec???
Mam zastrzezenia do sposobu w jaki pytanie zostalo sformulowane. "z czego stworzony jest Bóg"... Jak to "stworzony"???
Jesli zadaje sie pytanie tematycznie graniczace z filozofia nalezy zdawac sobie sprawe z wynikajacych niebezpieczenstw. Czy wiec autor uznaje, ze Bog zostal stworzony? Rodzi to nastepne pytania...
Czy chcial sie zapytac - z czego Bog jest zlozony? Pytania o byt... Ktos odpowiedzial, ze nie jest zlozony... Zanim sie zada pytanie, nalezy zastanowic sie nad jego wlasciwym sformulowaniem. Zwlaszcza gdy zadaje sie pytanie o byt Boga...
A jak powinno sie zadac pytanie o sam byt? "Co to jest byt?" To tez glupie. Co to JEST - juz wskazuje na byt, o ktory dopiero pytamy...
Odpowiem wiec pytaniem na pytanie, w takim samym stylu - a z czego chcialbys, zeby byl "stworzony"? Jaki "budulec" bylby wystarczajaco satysfakcjonujacy dla przecietnego czlowieka?
|
Cz lut 12, 2009 12:09 |
|
 |
Superstar
|
No dobrze od ogółu do szczegółu ku prawdziwej naturze Boga.
Wieczny studencie, prosił bym o chwilę cierpliwości, pytanie było o naturę Boga a więc ontologiczne, a ja dostałem odpowiedz natury naukowej, trzeba zatem ponownie zapytać:
Z czego jest np. węgiel ? 
_________________ Jesus Christ Superstar | Związek Chrześcijańskiej Młodzieży Męskiej | Gyps Punks
|
Cz lut 12, 2009 12:27 |
|
|
|
 |
buscador
|
Superstar napisał(a): Z czego jest np. węgiel ?
Czyli pytanie w stylu ile jest cukru w cukrze,  ale zapewne chodzi ci z czego zbudowany jest pierwiastek chemiczny – atom. Odpowiedz jest prosta (jak świński ogonek) - jest cząstką Boga, jedną z wielu i to w najniższej możliwej formie (materii fizycznej). 
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
Cz lut 12, 2009 14:23 |
|
 |
buscador
|
A tak w ogóle to Bóg nie jest „zbudowany”, po prostu Jest i tyle. Równie dobrze można się zapytać z czego zbudowana jest próżnia (nicość) albo przeciwnie dociekać matematycznej nieskończoności.
|
Cz lut 12, 2009 14:31 |
|
 |
Seweryn
|
buscador napisał(a): Superstar napisał(a): Z czego jest np. węgiel ? Czyli pytanie w stylu ile jest cukru w cukrze,  ale zapewne chodzi ci z czego zbudowany jest pierwiastek chemiczny – atom. Odpowiedz jest prosta (jak świński ogonek) - jest cząstką Boga, jedną z wielu i to w najniższej możliwej formie (materii fizycznej). 
Co ciekawe najniższa forma materii wcale nie musi być materią . Są spekulacje, że najniższa niepodzielna forma "materii" to forma energii "jakby chmura energii", będąca w ciągłym ruchu, tworząca najmniejsze cząski, bedące z kolei tym co nazywamy materią.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz lut 12, 2009 14:36 |
|
 |
buscador
|
Zgadza się, ale idziesz akurat w drugim kierunku od materii do energii i dalej, ja idę w przeciwnie, od Boga do materii, chodziło mi o to, że materia zbudowana z atomów (w trójwymiarowym świecie) jest najgęstszym stanem skupienia "ciała" Boga  no, bo trudno sobie wyobrazić, że istnieje jeszcze coś „niżej”, jakiś świat zbudowany z „materii” dwuwymiarowej, a może jednak istnieje? 
|
Cz lut 12, 2009 14:54 |
|
 |
Superstar
|
Oczywiście tak nie ma czegoś takiego jak budulec Boga, bo po to się Boga konstruuje w światopoglądzie aby to on był budulcem wszechrzeczy, by był przyczyną.
No ale moja teza jest taka że jeśli ktoś wie z czego jest zrobiony kościół, to ja wiem z czego jest Bóg, lub inaczej właściwie czym jest.
A więc mamy na razie taki łańcuszek:
kościół->cegła->surowiec->węgiel->atom->energia
Wypada teraz oczywiście zapytać, z czego niby zbudowana jest energia? 
|
Cz lut 12, 2009 15:47 |
|
 |
Superstar
|
Superstar napisał(a): Oczywiście tak nie ma czegoś takiego jak budulec Boga, bo po to się Boga konstruuje w światopoglądzie aby to on był budulcem wszechrzeczy, by był przyczyną. No ale moja teza jest taka że jeśli ktoś wie z czego jest zrobiony kościół, to ja wiem z czego jest Bóg, lub inaczej właściwie czym jest. A więc mamy na razie taki łańcuszek: kościół->cegła->surowiec->węgiel->pierwiastek chemiczny->atom->energia Wypada teraz oczywiście zapytać, z czego niby zbudowana jest energia? 
|
Cz lut 12, 2009 15:52 |
|
 |
Superstar
|
buscador napisał(a): Zgadza się, ale idziesz akurat w drugim kierunku od materii do energii i dalej, ja idę w przeciwnie, od Boga do materii, chodziło mi o to, że materia zbudowana z atomów (w trójwymiarowym świecie) jest najgęstszym stanem skupienia "ciała" Boga  no, bo trudno sobie wyobrazić, że istnieje jeszcze coś „niżej”, jakiś świat zbudowany z „materii” dwuwymiarowej, a może jednak istnieje?  To właściwie jest odpowiedz, no ale ja miałem wybrnąć przed Owieczka_in_black, a więc poczekajmy co ona na to, bo ja osobiście widzę też inne opcje.
|
Cz lut 12, 2009 15:55 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Superstar  pominę ten wegiel
Z tego wszystkiego wynika, że Bóg jest albo niczym, albo jakąś tam energią...
Tylko czy wówczas może być bytem? (w sensie ontologicznym)
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Cz lut 12, 2009 23:11 |
|
 |
Superstar
|
Nie nie nie nie tak ! Nie możesz pominąć węgla bo on jest kluczowy!!!
Zobaczmy co się stanie jeśli uznamy że kościół istnieje, to jest ważne.
Pytanie zatem co to jest energia ? Jeśli potrafisz mi powiedzieć z czego jest energia zbudowana , albo jeśli jest budulcem to czym jest, to ja odpowiem z czego jest Bóg lub czym jest 
|
Pt lut 13, 2009 0:02 |
|
 |
wieczny_student
|
Jeżeli teraz coś namieszam, to proszę jakiegoś teologa lub filozofa o sprostowanie.
Bóg jest bytem, którego istnienie jest jego istotą. Różni się tym od wszelkich innych bytów, których istota jest różna od istnienia. Wszystkie inne byty są zatem złożone: posiadają istnienie (ponieważ są bytami) i istotę różną od istnienia. Bóg natomiast jest bytem prostym.
Istota danego bytu jest niezmienna, gdyż determinuje ona jego tożsamość; jeżeli zatem byt ulega zmianom nie zmieniając swojej tożsamości, musi w nim istnieć element będący podłożem tych zmian - tym elementem jest materia. Byty materialne ulegają więc zmianom, byty niematerialne są niezmienne.
Istota bytu jest niepodzielna; podzielna może być jedynie materia bytu. Byty niematerialne są zatem niepodzielne. Byty materialne mogą być podzielne, jeśli można ich materię podzielić na części, będące materiami innych bytów.
Jeżeli byt jest niezmienny, to jest niematerialny, zatem niepodzielny - nie składa się z czegokolwiek. Nie oznacza to jednak, że wszystkie byty materialne są podzielne - możliwe jest bowiem, że ich materii nie da się podzielić na części będące materiami innych bytów.
Przechodząc od filozofii do fizyki, myślę, że takimi bytami (materialnymi niepodzielnymi) są cząstki fundamentalne. Inne byty zbudowane z "naszej" materii mogą być podzielone na cząstki fundamentalne, które są już niepodzielne.
Tak np. kościół jest bytem, którego istotą jest być chrześcijańskim budynkiem sakralnym. Jego materia jest złożona z materii cząstek fundamentalnych, które to są niepodzielne.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Pt lut 13, 2009 1:29 |
|
|
|