Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 11:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Metody datowania 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

[

Co nie zmienia faktu, że datowanie C14 jest jedną z najdokładniejszych znanych metod i przynosi świetne rezultaty, jeśli cała procedura zostanie przeprowadzona prawidłowo. I tak jedną z kluczowych ról odgrywa kontekst archeologiczny, z jakiego pochodzi próbka - jeśli np. badacz nie uwzględni zaburzenia warstw archeologicznych i źle odczyta kontekst, wyniki badania mogą być mylące. Na szczęście, nie zdarza się to jakoś nagminnie.

znów z całością się zgadzam ale dwie uwagi:
jeśli cała procedura zostanie przeprowadzona prawidłowo
nie można wszystkiego brać na serio skoro naukowcy teoretycznie powinni być wiarogodni ale nie są. na własne zyczenie
Na szczęście, nie zdarza się to jakoś nagminnie
oczywiście, że nie ale skąd jak biedny żuczek mam wiedzieć przy których badaniach to się zdarza a przy których nie.

Cytuj:
Powinien ale akurat na istnienie Boga (jak go nie nazwiemy) istnieje cała mas dowodów.

...znajdujących się, póki co, poza obrębem dowodów naukowych ;)

i całe szczęście.... bym powiedział.
dowody naukowe mogłyby zaczernić obraz.

Pt maja 22, 2009 22:03

powód jest mało istotny.
wtedy twierdzili to astronomowie .
Pewnie cos tam obserwowali

Niestety jak lubię Arystotelesa, tak to przez Stagirytę głównie pokutował heliocentryzm. Jednak głosił to głównie Kościół. Obserwacje się zgadzały jeśli założyłoby się, że planety zataczają epicykle. Nie była to nauka w dzisiejszym tego słowa znaczeniu. Nauka jest oszczędna, nie robi niepotwierdzonych założeń, a stawia hipotezy, które zanim zostaną potwierdzone są poprostu niepotwierdzonymi założeniami. Dzisiaj gdyby ktoś tworzył teorię, to najpierw musiałby udowodnić możliwość występowania epicykli. Sugeruję wiec najpierw zapoznać się kiedy powstała nauka, a dopiero później snuć teorie. Otóż kiedyś nie stosowało się określenia naukowiec, a matematyk, gdyż matematyka była jedyną nauką (tutaj formalną), nauki przyrodnicze to dopiero późna nowożytność.

Cytuj:

Zdefiniuj więc dowód.

Pt maja 22, 2009 22:41
zbanowany na stałe

Otóż kiedyś nie stosowało się określenia naukowiec, a matematyk, gdyż matematyka była jedyną nauką (tutaj formalną), nauki przyrodnicze to dopiero późna nowożytność.

spór o słowa nie wiele wniesie
jeśli za 100 lat o dzisiejszych naukowcach tez tak ktoś powie to nie oznacza ze dziś nie uchodzą za autorytety.

Cytuj:

Zdefiniuj więc dowód.

w przypadku istnienia Boga, dowodem są rzeczy, które możemy zaobserwować a które istnieją "samoistnie" bez ingerencji człowieka.
Ich Obserwowanie, sprawdzanie wnioskowanie na podstawie tego co widzimy .
Gwiazdy , drzewa , rzeki, prawa przyrody.

So maja 23, 2009 9:17

spór o słowa nie wiele wniesie
jeśli za 100 lat o dzisiejszych naukowcach tez tak ktoś powie to nie oznacza ze dziś nie uchodzą za autorytety.

ignorowanie istotnej części postu również. Dostatecznie dałem do zrozumienia na czym polegał geocentryzm (tam pomyliłem słowo, ale wiadomo było o co chodzi ze względu na Stagirytę). Był tezą filozoficzno - religijną.

Cytuj:
w przypadku istnienia Boga, dowodem są rzeczy, które możemy zaobserwować a które istnieją "samoistnie" bez ingerencji człowieka.
Ich Obserwowanie, sprawdzanie wnioskowanie na podstawie tego co widzimy .
Gwiazdy , drzewa , rzeki, prawa przyrody.

Świetne rozumienie dowodu, dowodzi właśnie mojej koncepcji Świętego Mięsa.
Dwodzi również koncepcji Jóźka spod piątki istnienia transcendentnego bobasa bawiącego się kwarkowymi klockami legi.
Z kolei dowodi również panteistycznej teorii mojego kolegi na temat ducha etanolu w materii kształtującego istoty mogące spożywać jego materianą formę.
Dowodzi też Potwora Spaghetti.
Dowodzi również Świętego Konia na Wrotkach.
Tłumaczy zarazem teorię Zeusa.
Potwierdza hinduizm.
Postuluje buddyzm.
Zakłada szamanizm.
Wyjaśnia mity celtyckie, nordyckie, słowiańskie, aryjskie, chińskie etc...

Świetny dowód :)

So maja 23, 2009 22:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3