Czy własna interpretacja jest dowodem na ewolucję?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy ktoś chciałby coś dodać?
|
Pn cze 22, 2009 18:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sebastian88 napisał(a): Czy ktoś chciałby coś dodać? Tak, ja chciałem ponowić swoje pytanie: Cytuj: Może można jakoś wykazać, że interpretacja darwinistyczna jest fałszywa? To by zostawiło na "placu boju" tylko teorię o kreatorze.
|
Pn cze 22, 2009 19:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
OK, Skoro nie ma sprzeciwu , to wyraźnie możemy już otwarcie powiedzieć że podobieństwa pomiędzy gatunkami nie są dowodem na ewolucję, tylko prostą interpretacją, która nie dowodzi niczego.
Znajdźmy zatem inne przykłady dlaczego ewolucjajest czystym wymysem Darwina.
Spodek:
"Może można jakoś wykazać, że interpretacja darwinistyczna jest fałszywa? To by zostawiło na "placu boju" tylko teorię o kreatorze."
To się stanie samo! Tak jest, jak już obalimy wszystkie dowody ewolucji to nic innego już nie pozostanie jak uwieżyć w Projekt!!
Z dwóch zdań przeciwnych tylko jedno może być prawdziwe jak powiada podstawowa zasada logiki - zasada sprzeczności.
Mamy dwa zdania.
- Ewolucja jest faktem.
- Ewolucja nie jest faktem. (Tylko teorią)
Jeżeli więc udowodnimy że pierwsze zdanie jest fałszywe natychmiast drugie zdanie musi być zdaniem prawdziwym. Tak więc dowodzą tu sposobem - Nie wprost, ale pośrednim poprzez wykluczanie alternatyw.
Mamy zamiar udowodnić, że życie stwożył Bóg, alternatywą jest ewolucja.
Pozbędźmy się ewolucji! A istnienie Boga stanie się samo jasne! Taki uknułem sobie plan. 
|
Pn cze 22, 2009 19:45 |
|
|
|
 |
Witold
|
Sebastian88 napisał(a): Mamy zamiar udowodnić, że życie stwożył Bóg, alternatywą jest ewolucja. Bomba. I już na samym starcie mamy typowy żałosny kreacjonistyczny błąd. Mianowicie: powstanie (czy stworzenie) życia, a ewolucja, to są dwie różne sprawy. Teoria ewolucji nie opisuje powstania życia i nie to jest jej tematem. Cytuj: Pozbędźmy się ewolucji! A istnienie Boga stanie się samo jasne! Taki uknułem sobie plan. 
Plan jest beznadziejny, ponieważ istnienie ewolucji również nijak ma się do istnienia Boga 
|
Pn cze 22, 2009 19:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sebastian88 napisał(a): Spodek: "Może można jakoś wykazać, że interpretacja darwinistyczna jest fałszywa? To by zostawiło na "placu boju" tylko teorię o kreatorze."
To się stanie samo! Tak jest, jak już obalimy wszystkie dowody ewolucji to nic innego już nie pozostanie jak uwieżyć w Projekt!! OK, właśnie o to mi chodziło: żeby zaprzeczyć teorii ewolucji wystarczy obalić te "dowody" którymi posługują się ewolucjoniści. Czy dobrze rozumiem?
|
Pn cze 22, 2009 20:07 |
|
|
|
 |
pilaster
|
 Re: Czy własna interpretacja jest dowodem na ewolucję?
Sebastian88 napisał(a): Ostatnio zauważyłem taką rzecz: To że pewne gatunki są do siebie podobne jest pewnym faktem.
1) Interpretacja Darwinistyczna - Podobieństwa wskazująna to że Gatunki te muszą być ze sobą spokrewnione, mają wspólnego przodka. 2) Interpretacja Kreacjonistyczna - podobieństwa między gatunkami wskazują nam że mamy wspólnego projektanta, który miał pomysł funkcjonowania organizmu i po prostu zastosował go w wielu gatunkach.
Jedno i drugie jest interpretacją. I niczym więcej. Nic podobnego. jedno i drugie to pewne hipotezy, które dają odmienne przewidywania. Jeżeli podobieństwo gatunków jest wynikiem pochodzenia od wspólnego przodka, to klasyfikacja gatunków powinna być kladystyczna, czyli jeden takson powinien sie całkowicie zawierac w innym taksonie. Jeżeli zaś podobieństwa wynikają ze wspólnego projektu, tak jak np podobieństwa samochodów, to takich hierarchicznych zalezności nie powinno być. Np samochody osobowe można podzielić na diesle, benzyniaki i gazowe (podział nr 1) Kombiaki, sedany i hatchbaki (podział nr 2) Posiadające i nie posiadajace klimatyzację (podział nr 3) Gdyby samochody powstały w drodze ewolucji darwinowskiej, to te podziały byłyby hierarchiczne i tworzyłyby klady. Np wszystkie kombiaki byłyby dieslami, a tylko hatchbaki miałyby klimatyzację. Poniewaz jednak samochody powstały w drodze projektu, zatem żadnej hierarchiczności nie widać i podziały przenikają się wzajemnie. A ponieważ dla dowolnie wybranej grupy gatunków zawsze mozna stworzyć klady, czyli podział hierarchiczny, i nie obserwuje się przenikania tych kladów (żaden ptak np nie składa skrzeku do wody), to znaczy że gatunki (i np ludzkie języki) powstały w drodze ewolucji, a nie zostały zaprojektowane A np samochody, minerały, czy pierwiastki, nie powstały ewolucyjnie. Cytuj: jak już obalimy wszystkie dowody ewolucji to nic innego już nie pozostanie jak uwieżyć w Projekt!!
doprawdy? Jest jeszcze wiele innych alternatyw. Np lamarkizm, albo teoria "siły życiowej", samorództwo, etc. Można wymyślec jeszcze inne nie odwołujące się do celowego projektu
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Pn cze 22, 2009 20:27 |
|
 |
wieczny_student
|
 uralny
Sebastian88 napisał(a): OK, Skoro nie ma sprzeciwu , to wyraźnie możemy już otwarcie powiedzieć że podobieństwa pomiędzy gatunkami nie są dowodem na ewolucję, tylko prostą interpretacją, która nie dowodzi niczego.
Dodajmy, że interpretacją rozpowszechnioną w środowisku naukowym na długo przed Darwinem. Darwin jedynie zaproponował przekonujący mechanizm, który ewolucję by powodował - dobór naturalny. Późniejsze odkrycie DNA wyjaśniło też mechanizm dziedziczenia.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt cze 23, 2009 11:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dobrze, ale ja nie pytam to inne przesłanki ani późniejsze odkrycia w tej dziedzinie. Chodzi mi tylko o jedno w tym temacie aby stwierdzić czy podobieństwo między gatunkami jest dowodem na to że od siebie pochodzimy. Na razie ograniczam się tylko do tego, inne rzecy zamieżam rozstrzygać w innych tematach, bo tematy o ewolucji zapewne już istnieją i to nie jeden ale conajmniej 10.
Dlatego tu chcę mówić tylko o jednym wąskim (Pseudo)dowodzie.
Proszę iech każdy się zastanowi czy: podobieństwo między gatunkami jest dowodem na to że od siebie pochodzimy?
Proszę odpowiadać krótko, Tak lub nie. Jeżeli tak to prosiłbym o uzasadnienie, bo jak dla mnie to czysta interpretacja darwinistyczna. Temat ten ma dać do zrozumienia że szczątki kopalne nie dowodząże pochodzimy od wymarłych gatunków, lecz tylko tyle że takie organizmy kiedyś żyły i nic więcej.
|
Cz cze 25, 2009 11:33 |
|
 |
pilaster
|
Sebastian88 napisał(a): Proszę iech każdy się zastanowi czy: podobieństwo między gatunkami jest dowodem na to że od siebie pochodzimy?
Proszę odpowiadać krótko, Tak lub nie. Oczywiście że tak. Cytuj: Jeżeli tak to prosiłbym o uzasadnienie,
Uzasadnienie napisałem dwa posty wyżej, ale jak kazdy kreacjonista, również Sebastian ignoruje te wypowiedzi, których nie rozumie. Czyli wszystkie merytoryczne.
|
Cz cze 25, 2009 13:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nawet wśród zwieżąt jest wiele wyjątków, pingwiny to platki, które jednak żyją w wodzie. Karalowce wyglądają jak rośliny, jednak są to zwieżęta.
A niby czemu nie mieli byśmy zaobserwować u samochodów podobieństwa? wszystkie wyewoluowały z żelaza, Tam gdzie benzyna była tańsza przeżyły samochody benzynowe, a tam gdzie groższa Diesel.
Poza tym coś nie gra w twoim porównanu, stuczne rzeczy to nie to samo co żywe. Ty sądzisz że w stucznych projektach nie da się wszystko ładnie klasyfikować, w naturalnej ewolucji już tak, ja ljednak sądze że wszelkie podziały to wymysł stuczny.
|
Cz cze 25, 2009 16:53 |
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
Ewolucja jest faktem! Ewolucja jest tak samo teorią jak teorią jest teoria atomu (bomba atomowa) lub teoria grawitacji.
Teoria ewolucji powstała w oparciu o metodę naukową. Skrócony opis jak ona działa:
- mamy pewne przesłanki aby stwierdzić, że świat działa w określony sposób
- stawiamy hipotezę
- zbieramy dowody, robimy badania
- teraz są dwa wyjścia:
a) hipoteza nie pasuje do faktów: hipoteza obalona
b) hipoteza pasuje: hipoteza staje się teorią naukową
Teoria ewolucji powstała na podstawie FAKTÓW.
Kreacjonizm ledwo kwalifikuje się na hipotezę.
Daj mi przykład 1 eksperymentu, który można przeprowadzić aby potwierdzić jednorazowy akt stwórczy.
Naukowcy do dzisiaj spierają się o teorię ewolucji ale nie na zasadzie czy ewolucja jest faktem w ogóle ale jak ona działa.
@sebastian88 chcesz obalić teorię ewolucji - zostań naukowcem, poświęć życie na badania wtedy możesz o teorii ewolucji dyskutować. Gwarantuję Ci, że jeśli znajdziesz choćby jeden dowód zaprzeczający istnienia ewolucji dostaniesz nagrodę Nobla. GWARANTOWANE!
|
Cz cze 25, 2009 17:55 |
|
 |
r4dz10
|
Sebastian88 napisał(a): Nawet wśród zwieżąt jest wiele wyjątków, pingwiny to platki, które jednak żyją w wodzie. Karalowce wyglądają jak rośliny, jednak są to zwieżęta.
A niby czemu nie mieli byśmy zaobserwować u samochodów podobieństwa? wszystkie wyewoluowały z żelaza, Tam gdzie benzyna była tańsza przeżyły samochody benzynowe, a tam gdzie groższa Diesel.
Poza tym coś nie gra w twoim porównanu, stuczne rzeczy to nie to samo co żywe. Ty sądzisz że w stucznych projektach nie da się wszystko ładnie klasyfikować, w naturalnej ewolucji już tak, ja ljednak sądze że wszelkie podziały to wymysł stuczny.
kreacjonista-dyslektyk-bajkopisarz. nie można Sebastiana poważnie traktować.
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Cz cze 25, 2009 18:17 |
|
 |
Jacek Rakoczy
|
Snufkin napisał(a): @sebastian88 chcesz obalić teorię ewolucji - zostań naukowcem, poświęć życie na badania wtedy możesz o teorii ewolucji dyskutować. Gwarantuję Ci, że jeśli znajdziesz choćby jeden dowód zaprzeczający istnienia ewolucji dostaniesz nagrodę Nobla. GWARANTOWANE!
Sebcio to licealista na poziomie podstawówki. ot taki folklor lokalny. Cokolwiek mu nie napiszesz on dalej swoje bajki w pisze. Byc może w jakiejś sekcie tkwi - pasuje mi do ŚJ?
_________________ "Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające".
Julian Tuwim
|
Cz cze 25, 2009 18:31 |
|
 |
pilaster
|
Sebastian88 napisał(a): A niby czemu nie mieli byśmy zaobserwować u samochodów podobieństwa? wszystkie wyewoluowały z żelaza, Tam gdzie benzyna była tańsza przeżyły samochody benzynowe, a tam gdzie groższa Diesel. Samochody nie powstały drogą ewlucji. jeden dowód już przedstawiłem, ale jest jeszcze drugi, mocniejszy. Samochody się nie rozmnażają. Nie są replikatorami. Cytuj: Ty sądzisz że w stucznych projektach nie da się wszystko ładnie klasyfikować, w naturalnej ewolucji już tak
Ja tak nie sądze. Ja to wiem.
I istnieje zasadnicza róznica pomiedzy klasyfikacja obiektów skonstruowanych (samochodów, komputerów) i obiektów wyewoulowanych (organizmów języków). Różnica która pozwala je odróznić od siebie
|
Cz cze 25, 2009 19:07 |
|
 |
Seweryn
|
danbog napisał(a): Sebastian88 !
Tylko , że jedna interpretacja spełnia kryteria naukowości , a druga nie . Każdy może sobie interpretować jak chce . Jak jest mądry to mądrze , a jak jest głupi to głupio .
Istotą falsyfikalności jest zdobycie potwierdzenia nie istniejącego w momencie tworzenia teorii . Od czasu Darwina uzyskano niebotyczną ilość potwierdzeń zarówno arheologicznych , jak i genetycznych , a nawet doświadczalnych . Dlatego własnie " ... żaden kompetentny uczony dzisiaj jej nie kwestionuje " .
Ewolucjonizm potwierdza się na każdym kroku , a kreacjonizm wręcz przeciwnie .
Jedna jest naukowa bo łatwiej jest wykopać kości niż udowodnić istnienie Stwórcy, a z tym by się wiązała naukowość kreacjonizmu .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz cze 25, 2009 19:49 |
|
|
|