Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lip 18, 2025 12:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 " Chrześcijaństwo to religia wywodząca się z judaizmu.." 
Autor Wiadomość

Post Re: " Chrześcijaństwo to religia wywodząca się z judaizmu.."
Gundam Freedom napisał(a):
Co ciekawe, wszystkie moje wypowiedzi, jakie miałeś ochotę i czas wyłowić z listy postów oraz dokonać ctrl-c/ctrl-v, opisują stan zgodny z rzeczywistością.

Z tą rzeczywistością urojoną, w której ty żyjesz. Ty i tobie podobni. A istnieje ona tylko w waszej wyobraźni i chorych przekonaniach, nie mających z rzeczywistością nic wspólnego.n Więc nie miej pretensji o to, że ktoś ci zarzuca życie teoriami spiskowymi. Skoro właśnie to potwierdziłeś - "stan zgodny z rzeczywistością".

Cytuj:
O temacie ewolucji już nie zapomnę, spokojna Twoja rozczochrana, w trosce o poziom dyskusji,

Gundam, ty ani słowem nie wspominaj o poziomie dyskusji. Spójrz tylko na swoje posty i swoje ambitne sformułowania typu "żydowska masonerka", "lucyferiańska agenda" i tak dalej. Twój poziom jest tak żałosny, że nie ma sensu żebyś się łudził, że ktokolwiek potraktuje cię poważnie.

Cytuj:
która nieuchronnie nastąpi, po mojej wypowiedzi w wyżej wymienionym temacie, pozwalam sobie na czasochłonne sformułowanie odpowiednich argumentów.

Nie sformułowałeś jeszcze żadnych.

Cytuj:
Witoldzie, kolejny raz potwierdziłeś, to co napisałem w poprzednim moim poście, w ramach swojej radosnej działalności publicystycznej na tym forum (ileż wysiłku, by mnie tak hojnie zacytować!) jesteś zdolny dokonywać jedynie personalnych ataków, na rynsztokowym poziomie.

Gdybyś ty łaskawie w swoich wypowiedziach zawierał jakąkolwiek argumentację, a nie tylko slogany o lucyferiańskich żydomasońskich spiskach, to może można by cię traktować inaczej. Ale tak, dostajesz to co ci się należy.

Cytuj:
To co powiedziałem, podtrzymuję, poziom ateo-satanistycznej awangardy spod znaku dwóch wirujących rybek Dagona, jest godny pożałowania, kiedyś diabeł wybierał sobie jednostki "z klasą" na swoich sługusów, teraz widocznie ma problemy kadrowe.

To co powiedziałeś, podtrzymujesz, twój poziom nadal ogranicza się do spiskowego bełkotu chorego umysłu, żyjącego w świecie całkowitych urojeń.

To tyle w tym temacie.

N lut 14, 2010 11:24

Drogi Witoldzie, znów kafeteria cytatów? Cienki masz warsztat retoryczny. I to na całą stronę wątku? I co po niektóre wypowiedzi cytowane do przecinka? Trochę higieny, proszę. Swoją drogą, muszę pogratulować, moderacja forum wielce Ci sprzyja, skoro umożliwia Ci praktykowanie takiego chlewu. Nie żeby mnie to dziwiło. Nowe 'lejbele' widzę - "bełkot", "urojenia". Kolego, żydomasoneria oraz agenda lucyferiańska to nie urojenia, lecz rzeczywistość. Obawiam się, że nie doceniasz czytelników forum, chociaż sam wielokrotnie posługiwałeś się argumentami ad publica z cyklu "nie obrażajmy inteligencji forumowiczów [...]" lub "ludzie tu są zbyt inteligentni by dać wiarę [...]". Jesteś wyjątkowo arogancki, sądząc, że Twoje redaktorskie zabiegi pokroju pejdż skippingu, są skuteczne. Nie doceniasz potęgi zjawiska, zwanego potocznie sumieniem. Bardzo Cię lubię, Witoldzie, zawsze dostarczasz mi rozrywki w tą smętną zimową pogodę.

Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi - nie wyłączając, ma się rozumieć, Witolda.

N lut 14, 2010 12:02
Zobacz profil WWW
"lejbele", "żydomasoneria"....zastanawiające jakiego Chrystusa głoszą osoby tak ostentacyjnie pogardzające inną rasą......"rasizm jest zniewagą Boga" JPII.

N lut 14, 2010 12:38

Jesteś wyjątkowo arogancki, sądząc, że Twoje redaktorskie zabiegi pokroju pejdż skippingu, są skuteczne. Nie doceniasz potęgi zjawiska, zwanego potocznie sumieniem. Bardzo Cię lubię, Witoldzie, zawsze dostarczasz mi rozrywki w tą smętną zimową pogodę.

O nie drogi Gundamie, ja po prostu w krytyce, a mów sobie że i aroganckich atakach, na takie zjawiska jak ty, żadnego sumienia na ogół nie przejawiam.

A to chociażby dlatego że z tezami o spiskach żydomasońskich i agendzie lucyferiańskiej dyskutować się nie da. Już nawet kreacjonistów, choć to niezmiernie trudne, można traktować bardziej poważnie (choć słowo "poważnie" ma tutaj raczej luźne znaczenie).

Innymi słowy poważne traktowanie osoby Gundama, jak i wszystkich innych łowców żydomasońskich spisków, możemy sobie całkowicie darować. Podobnie jak nie wymienia się argumentacji z ludźmi uważającymi się za Napoleona Bonaparte. Bo i oni też, tak samo jak Gundam, żadnych argumentów nie podają, tylko są po prostu przekonani że mają rację. Bo tak. Bo wszyscy wiedzą, że żydzi i masoni pod wodzą Lucyfera spiskują przeciwko chrześcijaństwu, a ja jestem Kleopatra.

N lut 14, 2010 12:47

Gundam Freedom
Aluzja nie było do Ciebie ale do Twoje pojmowania prawdy wbrew faktom. Natomiast bardzo lubie jak ktoś zarzuca mi indoktrynacje, gdy sam widać jest mocno zindoktrynowany w swoim myśleniu. Karze mi czytac Biblię a sam nie zna widocznie fragmentów o tym ziemskim życiu Jezusa i typowo ziemskich czynnościach jak spożywanie posiłków, odczucie głodu, śmiech, płacz. A na tak oczywiste arguemnty odpowiada że to niemoźliwe aby Bóg mógł być człowiekiem, a nie daj Boże urodzonym wśród Żydów, czyli sam był Żydem? Albo najlepszy aruemnt weż Biblię i poczytaj :) Bo Ty wiesz z jakiego przekładu korzystam, napewno nie anglikańskiego. To jest dopiero zindoktrynowanie. Proponuje wziąść udział w dyskusji o tym czy to kosmici zasczepili nam religię, jestem ciekaw jak ze zwolennikiem UFO sobie poradzisz.

N lut 14, 2010 13:59

Dziękuję za sugestię, zapoznam się z wymienionym przez Ciebie tematem, tytuł brzmi niezwykle zachęcająco, jak większość w tym dziale. Przekład 'anglikański'? Kolego, przekład to przekład, stosuje się w nim zasady lingwistyki, nie doktryny, więc możesz powiedzieć co najwyżej 'sponsorowany przez środowisko anglikańskie'. To dobry przekład, bo precyzyjny. I jest to przynajmniej redakcja, która w ogóle wypełnia znamiona "przekładu", czyli jest literalnym tłumaczeniem. Z bólem muszę stwierdzić, że współczesne "przekłady" - te sponsorowane przez Kościół Katolicki, to już mniej przekłady, a bardziej radosna twórczość doktryny. Z anglikanami, ewangelikami, prawosławnymi, unitami, koptystami, luteranami, kalwinistami jak również wszelkimi innymi 'kościołami' o charakterze biurokratycznym mam niewiele wspólnego, poza tym forum.

Drogi Witoldzie, gdyby wszyscy wiedzieli, że masoni pod wodzą Lucyfera spiskują przeciwko Chrześcijaństwu, to bym nie czuł potrzeby by o tym pisać, po co pisać o faktach notoryjnych.

Alusie, zabawne, że wyśmiewasz się z "lejbelów" a w następnym zdaniu właśnie kolejny "lejbel" mi przyklejasz. Powtórzę, nie mam nic do Żydów, ani do obywateli współczesnego państwa żydowskiego. Obywateli - podkreślam. Gardzę za to Syjonistami. Fakt, że większość Syjonistów legitymuje się pochodzeniem semickim, jest dla mnie mocno drugorzędny. Potępiam zjawisko, nie ludzi. Za ludzi się modlę.

Zastanawiające, że w każdym wątku rzucacie się na mnie jak psy. Z jakiej hodowli jesteście? Może "Krasnaja Zwiezda"?

Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi, na tym 'chrześcijańskim' forum, gdzie do Jezusa mało który się przyznaje.

Ostatnio edytowano N lut 14, 2010 14:38 przez Gundam Freedom, łącznie edytowano 1 raz

N lut 14, 2010 14:30
Zobacz profil WWW

No mógłbyś się dołączysz narazie ja i wist "walczymy" ze zwolennikami UFO :D. Gundam jak to dużo osób się przyznaję do Jezusa.

— Ps56, 4-5

N lut 14, 2010 14:33

Przekład 'anglikański'? Kolego, przekład to przekład, stosuje się w nim zasady lingwistyki, nie doktryny, więc możesz powiedzieć co najwyżej 'sponsorowany przez środowisko anglikańskie'. To dobry przekład, bo precyzyjny.

Więc czemu piszesz o tym aby nie brać przekładu ekumenicznego? Jak pisałem nie korzystam, ale dziwi mnie to odmienne traktowanie przekładów.
A że jest literalnym tłumaczeniem to też samo w sobie nie jest ani na plus a ni na minus. Ale tu dyskusja jest o tym czy Chrześcijaństwo bierze swoje korzenie/pochodzi od Judaizmu. I jak narazie brak argumentów przeciw, za to potwierdzających mnóstwo.

N lut 14, 2010 15:13

Dlatego, że przekład "Ekumeniczny" to już nie jest przekład, w jego przypadku cienka linia pomiędzy translacją a manipulacją została - niestety - przekroczona. Nawet jeżeli zdecydujemy się nie czytać obfitych komentarzy i przypisów, które w przypadku redakcji 'Ekumenicznej' zajmują więcej miejsca, niż Słowo Boże. Pozwólmy Słowu Jezusa mówić za siebie, On jest Bogiem, Ewangelię należy czytać i rozumieć dosłownie, nie potrzeba tu komentarzy 'uczonych teologów' ze stopniem doktora habilitowanego.

W kwestii "judaizm - chrześcijaństwo" (celowo stawiam tu cudzysłów, w moim mniemaniu, sprowadzanie któregokolwiek Przymierza do wymiaru opisanego, przebadanego, formalnego i zinstytucjonalizowanego "-izmu" jest wielkim nadużyciem i wyrazem braku posłuszeństwa wobec Boga), ja nie twierdze, że Chrześcijaństwo (może 'chrześcijanizm'?) nie wywodzi się z judaizmu, ja idę o krok dalej, posuwam się tu do argumentu z windykacji całego systemu aksjologicznego. Wiara aktualnie praktykowana przez Żydów nie może nigdy zostać postawiona na jednej półce z Przymierzem, które ofiarował nam nasz Król, Jezus Chrystus. Żydzi, w swej zatwardziałej negacji boskości Jezusa, podążają za literą Prawa (Zakonu). Moi drodzy - zapewniam Was, od momentu śmierci Jezusa na krzyżu, Zakon jest tylko martwą literą. To nie jest moja radosna twórczość, to wszystko odnajdziecie w Ewangelii, Objawieniu Św. Jana, Listach, a nawet u proroka Daniela (swoją drogą, ciekawe czemu swojego czasu nałożono klątwę rabinacką na wszystkich, którzy czytają Księgę Daniela). To co nazywamy teraz 'Judaizmem' to martwy duchowo, pusty rytuał. Zamiarem Boga była transformacja wyznawców Zakonu w wyznawców Jezusa Chrystusa. Niestety nie wszyscy okazali się posłuszni.

Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi.

N lut 14, 2010 18:10
Zobacz profil WWW

Jak sprawdzić jaki się ma przekład, ja mam swoją z komuni jeszcze :D. I jakies konkretne różnice podaj między przekładami.

— Ps56, 4-5

N lut 14, 2010 18:13

Drogi Witoldzie, gdyby wszyscy wiedzieli, że masoni pod wodzą Lucyfera spiskują przeciwko Chrześcijaństwu, to bym nie czuł potrzeby by o tym pisać, po co pisać o faktach notoryjnych.

To nie są żadne fakty, to są bajki chorych, paranoicznych umysłów.

N lut 14, 2010 20:28
Alusie, zabawne, że wyśmiewasz się z "lejbelów" a w następnym zdaniu właśnie kolejny "lejbel" mi przyklejasz. Powtórzę, nie mam nic do Żydów, ani do obywateli współczesnego państwa żydowskiego. Obywateli - podkreślam. Gardzę za to Syjonistami. Fakt, że większość Syjonistów legitymuje się pochodzeniem semickim, jest dla mnie mocno drugorzędny. Potępiam zjawisko, nie ludzi. Za ludzi się modlę.

Zastanawiające, że w każdym wątku rzucacie się na mnie jak psy. Z jakiej hodowli jesteście? Może "Krasnaja Zwiezda"?

Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi, na tym 'chrześcijańskim' forum, gdzie do Jezusa mało który się przyznaje.

A gdzie Ty wynalazłeś moje wyśmiewanie się z "lejbelów" (nota bene pierwszy raz napotykam takie określenie)?? :o
Wielu z nas na forum "wierzy i wyznaje, że Jezus z Nazaretu, urodzony jako Żyd" Katechizm KK 423....z czym Ty niewątpliwie masz problem.

N lut 14, 2010 21:08

Pozwólmy Słowu Jezusa mówić za siebie, On jest Bogiem, Ewangelię należy czytać i rozumieć dosłownie, nie potrzeba tu komentarzy 'uczonych teologów' ze stopniem doktora habilitowanego.

Widzisz, nie jest to prawdą. Aby coś rozumieć trzeba nie tylko umieć czytać, ale umieć zrozumieć czytany tekst. Po to ktoś ma stopień dr hab. aby zająć się pracą i rozumieć to co jest napisane. Widzieć jaki jest sens liczby 7, kim byli ci faryzeusze. To są banalne przykłady, ale bez tej wiedzy samo czytanie nic nam nie mówi. Ostatnio się dowieziałem że słowo tabernakulum oznacza namiot i od razu zobaczyłem w głowie powiązanie tego z namiotem spotkania gdzie przechowywano na pustyni Arkę Przymierza. Wiedza daje wielkie zrozumienie, jej brak wpędza w chory fanatyzm. Gardzenie tytułami jest oznaką ignorancji, pod płaszczykiem niby wiary. Ale ani w tej kwestii nie na temat, ani w główej do porozumienia nie dojdziemy. Piękną rzeczą którą może zrobić chrześcijanin w takiej sytuacji jest nie dyskusja, lecz modlitwa za adwersarza.

Nikt nie mówi że Chrześcijaństwo wywodzi się z dzisiejszej forym Judaizmu, tylko z tamtej. Co nie znaczy że wszystko w 100% co było w Judaiżmie jest dziś, trzeba to porpsotu zrozumieć, a do szczegółów aby rowinąc kwestię, można przejść dalej.

N lut 14, 2010 21:45

Drogi Wiście, nie żebym się nie zgadzał, z tym co mówisz, Twoja opinia na temat wiedzy wymaganej do rozumienia i interpretacji tekstu jako takiego, jest w moim mniemaniu zgodna z rzeczywistością. Problem zaczyna się jednak gdzie indziej. Jeżeli przyjmujesz założenie, że Ewangelia, w której zawarte jest Żywe Słowo, wypowiedziane przez Żywego Boga, Jezusa Chrystusa, podlega takim samym regułom interpretacyjnym i egzegetycznym, jak każdy inny tekst z tamtej epoki, to niebezpiecznie oddalasz się od istoty religijności, którą jest wiara. Naukowa interpretacja nie jest bezwzględnie konieczna do rozumienia Ewangelii zgodnie z intencją Chrystusa. Każdy z nas zostanie osądzony według miary jego wiedzy - od tych, którym było wiele dane, będzie się odpowiednio więcej wymagać. W kwestii tabernakulum, proponuję spróbuj spojrzeć na to ze strony 'metafory' "żydowskiego wesela" (namiot weselny) - skonfrontuj z Objawieniem Św. Jana.

Niech Jezus Chrystus będzie z Wami wszystkimi.

Pn lut 15, 2010 13:41
Zobacz profil WWW

Teksty Pisma Świętego na poziomie języka, mentalności, kultury są takimi samymi tekstami jak inne i podlegają tym samym zasadom interpretacyjnym. Jest to zapis, relacja i to tego co ludzcy autorzy rozumieli, jak to rozumieli, oni sami już zinterpretowali pewne rzeczy. Moja wiara dotyczy tego że Duch Św. czuwał i nad zrozumieniem przesłania i nad jego spisywaniem, ale nie uczyniono tego w jakimś boskim języku, ale w jęku konkretnych ludzi. I na tej samej zasadzie uczymy się historii w opracowań, nie np z Kroniki Galla Anonima. Sama treść jest prosta w odbiorze: Bóg jest miłością i obdarza nas nią bezwarunkowo. Ale teks ze wszelkimi swoimi uwarunkowaniami wymaga opracowania bo nieliczni biorą do ręki istniejące kopie rękopisów, je czytają i je rozumieją. Jeśli dla kogoś jest to proste, to podziwiam, bo ja nie znam ani hebrajskiego ani greki i nie czytam rękopisów. Nie chodzi o to że masz być naukowcem by cokolwiek pojąć, inaczej nie nawoływano by ciągle w Kościele aby wierni czytali Biblię. Chodzi o to że jeśli chcemy czynić w tym postęp, docierać do tej myśli która przyświecała autorowi, musimy sięgać do wszystkich dostępnych środków. Czytając przekład, tłumaczenie wiele tracę, ale na tym etapie inaczej nie mogę.

Pn lut 15, 2010 14:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona