Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: Upadek religii?
Cytuj: Chrześcijaństwo nie narzuca obowiązku wiary. Jeśli ktos zechce wierzyć w wyimaginowane byty, to jego sprawa. Albo sie coś zupełnie nie rozumiemy, albo to kolejny unik. Czy ja gdzies piszę o obowiązku wiary? Znowu nie odpowiedziałeś na to pytanie. A brzmi ono - przypomnę raz jeszcze: Postawiłes znak równości miedzy wiara i niewiarą w Boga, bo obie sprawy jednakowo nie zostały rozstrzygnięte. Wygląda jednak na to, że tej samej zasady nie chcesz odnieść do innych bytów, których istnienie ani nieistnienie podobnie nie zostało rozstrzygnięte. Cytuj: Szacunek nie skutkuje podzielaniem przekonań. Pełna zgoda. Dlatego proszę odłóżmy na bok takie rozważania: Poprzez szacunek dla drugiego człowieka lepiej zrozumiesz innych, siebie i dojdziesz do sedna, że na pytanie o istnienie Boga znajduje się odpowiedź w człowieku, nie w materii, nauce.Cytuj: Ja nie mam zadnego wpływu na edukację w kraju Nie pytam cię, czy masz. Pytam, jakie jest towje zdanie w tym temacie: Co byś powiedział o gościu, który twierdzi, że codziennie przed snem z nimi ( 1R itp) rozmawia i domaga się finansowania przez państwo lekcji z biologii tych sympatycznych kopytnych?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pt cze 11, 2010 9:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Postawiłes znak równości miedzy wiara i niewiarą w Boga, bo obie sprawy jednakowo nie zostały rozstrzygnięte. Wygląda jednak na to, że tej samej zasady nie chcesz odnieść do innych bytów, których istnienie ani nieistnienie podobnie nie zostało rozstrzygnięte. Odpowiedziałam - jesli ktoś chce wierzyć w "byty, których istnienia podobnie nie zostały rozstrzygnięte", jego sprawa. Cytuj: Co byś powiedział o gościu, który twierdzi, że codziennie przed snem z nimi ( 1R itp) rozmawia i domaga się finansowania przez państwo lekcji z biologii tych sympatycznych kopytnych?[/i] Jeśli tak mu pasuje niech się domaga.
|
Pt cze 11, 2010 10:13 |
|
 |
Cyryl
|
Ateiści w pewnym sensie mają racje ,tylko to przerasta ich możliwości intelektualne.Dawno temu był taki filozof-Tomasz z Akwinu.On nauczał,że Bóg jest bytem transcendentnym/całkiem inny/,sposób jego istnienia jest tak diametralnie różny od ludzkiego,że równie dobrze możemy napisać,iż w sensie ludzkim nie-istnieje. Wielu mistyków doświadczało Boga jako pustki.
_________________ "Mówi głupi w sercu swoim-Nie ma Boga" Psalm 14
|
Pt cze 11, 2010 11:25 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Podobnie jak przerasta ich możliwości intelektualne hermeneutyczna lektura Biblii.. choć w niektórych przypadkach tak nie jest - zrozumieliby, gdyby tylko chcieli. Ale wtedy zazwyczaj nie potrafią się wznieść ponad dogmaty i urazy z dzieciństwa bądź dorosłości.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt cze 11, 2010 11:39 |
|
 |
Elbrus
|
Johnny99 napisał(a): Podobnie jak przerasta ich możliwości intelektualne hermeneutyczna lektura Biblii.. Każda lektura przewyższa ich możliwości intelektualne, a co dopiero takie Dzieło. Johnny99 napisał(a): choć w niektórych przypadkach tak nie jest - zrozumieliby, gdyby tylko chcieli. Bo oni wierzą w Boga, tylko się na Niego obrazili i na siłę negują Jego objawienie zawarte w nieskazitelnym Piśmie. Johnny99 napisał(a): Ale wtedy zazwyczaj nie potrafią się wznieść ponad dogmaty i urazy z dzieciństwa bądź dorosłości. Z fanatykami nie porozmawiasz - to są zaślepieni ludzie.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pt cze 11, 2010 12:15 |
|
|
|
 |
Acro
|
Alus napisał(a): Cytuj: Postawiłes znak równości miedzy wiara i niewiarą w Boga, bo obie sprawy jednakowo nie zostały rozstrzygnięte. Wygląda jednak na to, że tej samej zasady nie chcesz odnieść do innych bytów, których istnienie ani nieistnienie podobnie nie zostało rozstrzygnięte. Odpowiedziałam - jesli ktoś chce wierzyć w "byty, których istnienia podobnie nie zostały rozstrzygnięte", jego sprawa. . Ty to chyba pracujesz jako rzecznik prasowy, co?  Ja nie pytałem, czy to jego sprawa czy nie. Moje pytanie brzmiało: czy uwazasz wiary Boga, LPS czy czytające w myślach 1Rożce za jednakowo rozsądne? Cytuj: Cytuj: Co byś powiedział o gościu, który twierdzi, że codziennie przed snem z nimi ( 1R itp) rozmawia i domaga się finansowania przez państwo lekcji z biologii tych sympatycznych kopytnych?[/i]
Jeśli tak mu pasuje niech się domaga. ja nie pytałem się, czy może się domagać, ale czy uważasz, że państwo powinno takie zajęcia sfinansować, jeżeli ktoś o to się upomni. Czy teraz wystarczająco doprecyzowałem pytania aby na nie, a nie na Twoje, otrzymać odpowiedzi? Cyryl napisał(a): Ateiści w pewnym sensie mają racje ,tylko to przerasta ich możliwości intelektualne.Dawno temu był taki filozof-Tomasz z Akwinu.On nauczał,że Bóg jest bytem transcendentnym/całkiem inny/,sposób jego istnienia jest tak diametralnie różny od ludzkiego,że równie dobrze możemy napisać,iż w sensie ludzkim nie-istnieje. Wielu mistyków doświadczało Boga jako pustki. To mają rację czy nie maja? W jakim sensie nie mają? Co to jest 'sens ludzki" kolego absolwencie dobrej szkoły o ogromnych możliwościach intelektualnych? Jakie inne 'sense' istnieją? Elbrus napisał(a): Johnny99 napisał(a): Podobnie jak przerasta ich możliwości intelektualne hermeneutyczna lektura Biblii.. Każda lektura przewyższa ich możliwości intelektualne, a co dopiero takie Dzieło. Johnny99 napisał(a): choć w niektórych przypadkach tak nie jest - zrozumieliby, gdyby tylko chcieli. Bo oni wierzą w Boga, tylko się na Niego obrazili i na siłę negują Jego objawienie zawarte w nieskazitelnym Piśmie. Johnny99 napisał(a): Ale wtedy zazwyczaj nie potrafią się wznieść ponad dogmaty i urazy z dzieciństwa bądź dorosłości. Z fanatykami nie porozmawiasz - to są zaślepieni ludzie. To mogę jedynie podsumować krótkim, żołnierskim: pierdu -pierdu. I oczekiwać, że Elbrus jest w stanie napisać coś, z czym da się dyskutowac - bo na pewno nie da się z tymi jego urojeniami.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pt cze 11, 2010 14:28 |
|
 |
Cyryl
|
Żeby zrozumieć nauki św.Tomasza z Akwinu trzeba wiedzieć czym się różni mistyk od pustaka.
_________________ "Mówi głupi w sercu swoim-Nie ma Boga" Psalm 14
|
Pt cze 11, 2010 14:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ty to chyba pracujesz jako rzecznik prasowy, co?  Ja nie pytałem, czy to jego sprawa czy nie. Moje pytanie brzmiało: czy uwazasz wiary Boga, LPS czy czytające w myślach 1Rożce za jednakowo rozsądne? Oczywiście, że nie. Ale mój Bóg Jezus Chrystus mówił "Jesli chcesz" i pozostawił każdemu wolny wybór. Jeśli ktoś nie chce Jemu zaufać, to siłą rzeczy w coś musi wierzyć, więc tworzy sobie elfy, jednorożce. Cytuj: ja nie pytałem się, czy może się domagać, ale czy uważasz, że państwo powinno takie zajęcia sfinansować, jeżeli ktoś o to się upomni. Czy teraz wystarczająco doprecyzowałem pytania aby na nie, a nie na Twoje, otrzymać odpowiedzi? Indywidualnych zajęć nie powinno państwo finansować.
|
Pt cze 11, 2010 14:47 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Indywidualnych zajęć nie powinno państwo finansować. Racja - jeśli na religię nie chodzi garstka osób, to na lekcję etyki dla nich nie powinno się tracić pieniędzy.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Pt cze 11, 2010 15:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Racja - jeśli na religię nie chodzi garstka osób, to na lekcję etyki dla nich nie powinno się tracić pieniędzy. Garstka a indywidualne to jest jednak zasadnicza różnica 
|
Pt cze 11, 2010 15:05 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Garstka a indywidualne to jest jednak zasadnicza różnica  Czyli pójdźmy za tłumem na religię, bo jak ktoś się wyłamie, to go oleją. I prawidłowo!
|
Pt cze 11, 2010 15:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czyli pójdźmy za tłumem na religię, bo jak ktoś się wyłamie, to go oleją. I prawidłowo! W końcu o co Ci chodzi o garstkę czyli kilku ucznów i lekcje etyki dla nich, czy o olanie? Skąd państwo niby ma wziąć osobę kompetentną w dziedzinie elfów i jednorożców? 
|
Pt cze 11, 2010 15:45 |
|
 |
Acro
|
Elbrus! Sorki! Nie załapałem, że to było ironicznie... Alus! Cytuj: Ale mój Bóg Jezus Chrystus mówił "Jesli chcesz" i pozostawił każdemu wolny wybór. Jeśli ktoś nie chce Jemu zaufać, to siłą rzeczy w coś musi wierzyć, więc tworzy sobie elfy, jednorożce.
OK, fajnie, ale nie o to idzie... Cytuj: Oczywiście, że nie. ... tylko o to. Czemu akurat wiara w elfy nie jest rozsądna, a wiara w Boga juz jest ?Wydaje się, że że oba te byty są jednakowo nieudowodnione - i jednakowo nieudowodniono ich nieistnienia. Cytuj: Indywidualnych zajęć nie powinno państwo finansować. Kiedy finansuje - np z olimpijczykami. Ale, gdyby zebrała się grupka chętnych, to juz powinno, prawda? Cytuj: Skąd państwo niby ma wziąć osobę kompetentną w dziedzinie elfów i jednorożców?  Och, ja sobie moge podorabiać - to niskie pensum i długie wakacje zawsze mnie kusiły w zawodzie nauczyciela. A w zawodzie katechety dodatkowo brak nadzoru merytorycznego szkoły. Ręczę, że o jednorożcach wiem nie mniej faktów, niz najlepszy nawet katecheta z doktoratem o Bogu. 
|
Pt cze 11, 2010 22:54 |
|
 |
wieczny_student
|
Acro napisał(a): Czemu akurat wiara w elfy nie jest rozsądna, a wiara w Boga juz jest ? Bo wiara w Boga jest fundamentem, na którym można budować moralność, etykę, światopogląd, dostarcza norm, którymi można kierować się w podejmowaniu wyborów życiowych, można za jej pomocą zorganizować sobie życie tak, że będzie się szczęśliwym i umrze z nadzieją życia wiecznego. Czego o wierze w elfy powiedzieć nie można.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
So cze 12, 2010 8:51 |
|
 |
SgrA
|
wieczny_student napisał(a): Acro napisał(a): Czemu akurat wiara w elfy nie jest rozsądna, a wiara w Boga juz jest ? Bo wiara w Boga jest fundamentem, na którym można budować moralność, etykę, światopogląd, dostarcza norm, którymi można kierować się w podejmowaniu wyborów życiowych, można za jej pomocą zorganizować sobie życie tak, że będzie się szczęśliwym i umrze z nadzieją życia wiecznego. Podobnie jak dla niektórych komunizm. Zamiast życia wiecznego wstaw utopie. Ale ani przez chwile nie sprawiło to, że wiara w komunizm była racjonalna. Zresztą stosując to kryterium nawet taki buddyzm jest racjonalny gdzie Bóg się nie pojawia. Bądź scjentologia. wieczny_student napisał(a): Czego o wierze w elfy powiedzieć nie można. A gdyby powstała religia elficka, która miała by swoje dogmaty i obiecanki w stylu: po śmierci będziesz mieszkał razem z pięknymi elfami to nagle wiara w elfy byłaby bardziej racjonalna?
|
So cze 12, 2010 11:46 |
|
|
|