Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona
 Upadek religii? 
Autor Wiadomość

Post Re: Upadek religii?
Cytuj:
Chrześcijaństwo nie narzuca obowiązku wiary.
Jeśli ktos zechce wierzyć w wyimaginowane byty, to jego sprawa.

Albo sie coś zupełnie nie rozumiemy, albo to kolejny unik.
Czy ja gdzies piszę o obowiązku wiary? Znowu nie odpowiedziałeś na to pytanie.
A brzmi ono - przypomnę raz jeszcze:

Postawiłes znak równości miedzy wiara i niewiarą w Boga, bo obie sprawy jednakowo nie zostały rozstrzygnięte. Wygląda jednak na to, że tej samej zasady nie chcesz odnieść do innych bytów, których istnienie ani nieistnienie podobnie nie zostało rozstrzygnięte.

Cytuj:
Szacunek nie skutkuje podzielaniem przekonań.

Pełna zgoda. Dlatego proszę odłóżmy na bok takie rozważania:
Poprzez szacunek dla drugiego człowieka lepiej zrozumiesz innych, siebie i dojdziesz do sedna, że na pytanie o istnienie Boga znajduje się odpowiedź w człowieku, nie w materii, nauce.

Cytuj:
Ja nie mam zadnego wpływu na edukację w kraju

Nie pytam cię, czy masz. Pytam, jakie jest towje zdanie w tym temacie:

Co byś powiedział o gościu, który twierdzi, że codziennie przed snem z nimi ( 1R itp) rozmawia i domaga się finansowania przez państwo lekcji z biologii tych sympatycznych kopytnych?

Pt cze 11, 2010 9:18
Cytuj:
Postawiłes znak równości miedzy wiara i niewiarą w Boga, bo obie sprawy jednakowo nie zostały rozstrzygnięte. Wygląda jednak na to, że tej samej zasady nie chcesz odnieść do innych bytów, których istnienie ani nieistnienie podobnie nie zostało rozstrzygnięte.

Odpowiedziałam - jesli ktoś chce wierzyć w "byty, których istnienia podobnie nie zostały rozstrzygnięte", jego sprawa.

Cytuj:
Co byś powiedział o gościu, który twierdzi, że codziennie przed snem z nimi ( 1R itp) rozmawia i domaga się finansowania przez państwo lekcji z biologii tych sympatycznych kopytnych?[/i]

Jeśli tak mu pasuje niech się domaga.

Pt cze 11, 2010 10:13

Ateiści w pewnym sensie mają racje ,tylko to przerasta ich możliwości intelektualne.Dawno temu był taki filozof-Tomasz z Akwinu.On nauczał,że Bóg jest bytem transcendentnym/całkiem inny/,sposób jego istnienia jest tak diametralnie różny od ludzkiego,że równie dobrze możemy napisać,iż
w sensie ludzkim nie-istnieje.
Wielu mistyków doświadczało Boga jako pustki.

Pt cze 11, 2010 11:25

Podobnie jak przerasta ich możliwości intelektualne hermeneutyczna lektura Biblii.. choć w niektórych przypadkach tak nie jest - zrozumieliby, gdyby tylko chcieli. Ale wtedy zazwyczaj nie potrafią się wznieść ponad dogmaty i urazy z dzieciństwa bądź dorosłości.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt cze 11, 2010 11:39

Johnny99 napisał(a):
Podobnie jak przerasta ich możliwości intelektualne hermeneutyczna lektura Biblii..
Każda lektura przewyższa ich możliwości intelektualne, a co dopiero takie Dzieło.
Johnny99 napisał(a):
choć w niektórych przypadkach tak nie jest - zrozumieliby, gdyby tylko chcieli.
Bo oni wierzą w Boga, tylko się na Niego obrazili i na siłę negują Jego objawienie zawarte w nieskazitelnym Piśmie.
Johnny99 napisał(a):
Ale wtedy zazwyczaj nie potrafią się wznieść ponad dogmaty i urazy z dzieciństwa bądź dorosłości.
Z fanatykami nie porozmawiasz - to są zaślepieni ludzie.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt cze 11, 2010 12:15

Alus napisał(a):
Cytuj:

Odpowiedziałam - jesli ktoś chce wierzyć w "byty, których istnienia podobnie nie zostały rozstrzygnięte", jego sprawa.
.

Ty to chyba pracujesz jako rzecznik prasowy, co? :)
Ja nie pytałem, czy to jego sprawa czy nie. Moje pytanie brzmiało: czy uwazasz wiary Boga, LPS czy czytające w myślach 1Rożce za jednakowo rozsądne?

Cytuj:
Cytuj:
Co byś powiedział o gościu, który twierdzi, że codziennie przed snem z nimi ( 1R itp) rozmawia i domaga się finansowania przez państwo lekcji z biologii tych sympatycznych kopytnych?[/i]

Jeśli tak mu pasuje niech się domaga.

ja nie pytałem się, czy może się domagać, ale czy uważasz, że państwo powinno takie zajęcia sfinansować, jeżeli ktoś o to się upomni.
Czy teraz wystarczająco doprecyzowałem pytania aby na nie, a nie na Twoje, otrzymać odpowiedzi?

Cyryl napisał(a):
Ateiści w pewnym sensie mają racje ,tylko to przerasta ich możliwości intelektualne.Dawno temu był taki filozof-Tomasz z Akwinu.On nauczał,że Bóg jest bytem transcendentnym/całkiem inny/,sposób jego istnienia jest tak diametralnie różny od ludzkiego,że równie dobrze możemy napisać,iż
w sensie ludzkim nie-istnieje.
Wielu mistyków doświadczało Boga jako pustki.

To mają rację czy nie maja?
W jakim sensie nie mają?
Co to jest 'sens ludzki" kolego absolwencie dobrej szkoły o ogromnych możliwościach intelektualnych? Jakie inne 'sense' istnieją?

Elbrus napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
Podobnie jak przerasta ich możliwości intelektualne hermeneutyczna lektura Biblii..
Każda lektura przewyższa ich możliwości intelektualne, a co dopiero takie Dzieło.
Johnny99 napisał(a):
choć w niektórych przypadkach tak nie jest - zrozumieliby, gdyby tylko chcieli.
Bo oni wierzą w Boga, tylko się na Niego obrazili i na siłę negują Jego objawienie zawarte w nieskazitelnym Piśmie.
Johnny99 napisał(a):
Ale wtedy zazwyczaj nie potrafią się wznieść ponad dogmaty i urazy z dzieciństwa bądź dorosłości.
Z fanatykami nie porozmawiasz - to są zaślepieni ludzie.

To mogę jedynie podsumować krótkim, żołnierskim: pierdu -pierdu. I oczekiwać, że Elbrus jest w stanie napisać coś, z czym da się dyskutowac - bo na pewno nie da się z tymi jego urojeniami.

Pt cze 11, 2010 14:28

Żeby zrozumieć nauki św.Tomasza z Akwinu trzeba wiedzieć czym się różni mistyk od pustaka.

Pt cze 11, 2010 14:44
Cytuj:
Ty to chyba pracujesz jako rzecznik prasowy, co? :)
Ja nie pytałem, czy to jego sprawa czy nie. Moje pytanie brzmiało: czy uwazasz wiary Boga, LPS czy czytające w myślach 1Rożce za jednakowo rozsądne?

Oczywiście, że nie.
Ale mój Bóg Jezus Chrystus mówił "Jesli chcesz" i pozostawił każdemu wolny wybór.
Jeśli ktoś nie chce Jemu zaufać, to siłą rzeczy w coś musi wierzyć, więc tworzy sobie elfy, jednorożce.

Cytuj:
ja nie pytałem się, czy może się domagać, ale czy uważasz, że państwo powinno takie zajęcia sfinansować, jeżeli ktoś o to się upomni.
Czy teraz wystarczająco doprecyzowałem pytania aby na nie, a nie na Twoje, otrzymać odpowiedzi?

Indywidualnych zajęć nie powinno państwo finansować.

Pt cze 11, 2010 14:47

Alus napisał(a):
Racja - jeśli na religię nie chodzi garstka osób, to na lekcję etyki dla nich nie powinno się tracić pieniędzy.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pt cze 11, 2010 15:04
Cytuj:
Racja - jeśli na religię nie chodzi garstka osób, to na lekcję etyki dla nich nie powinno się tracić pieniędzy.

Garstka a indywidualne to jest jednak zasadnicza różnica :)

Pt cze 11, 2010 15:05

Alus napisał(a):
Garstka a indywidualne to jest jednak zasadnicza różnica :)
Czyli pójdźmy za tłumem na religię, bo jak ktoś się wyłamie, to go oleją.
I prawidłowo!

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pt cze 11, 2010 15:25
Cytuj:
Czyli pójdźmy za tłumem na religię, bo jak ktoś się wyłamie, to go oleją.
I prawidłowo!

W końcu o co Ci chodzi o garstkę czyli kilku ucznów i lekcje etyki dla nich, czy o olanie? :-)
Skąd państwo niby ma wziąć osobę kompetentną w dziedzinie elfów i jednorożców? :D

Pt cze 11, 2010 15:45

Elbrus!
Sorki! Nie załapałem, że to było ironicznie...

Alus!
Cytuj:
Ale mój Bóg Jezus Chrystus mówił "Jesli chcesz" i pozostawił każdemu wolny wybór.
Jeśli ktoś nie chce Jemu zaufać, to siłą rzeczy w coś musi wierzyć, więc tworzy sobie elfy, jednorożce.

OK, fajnie, ale nie o to idzie...
Cytuj:
Oczywiście, że nie.

... tylko o to.
Czemu akurat wiara w elfy nie jest rozsądna, a wiara w Boga juz jest ?Wydaje się, że że oba te byty są jednakowo nieudowodnione - i jednakowo nieudowodniono ich nieistnienia.

Cytuj:

Kiedy finansuje - np z olimpijczykami.
Ale, gdyby zebrała się grupka chętnych, to juz powinno, prawda?

Cytuj:
Skąd państwo niby ma wziąć osobę kompetentną w dziedzinie elfów i jednorożców? :D

Och, ja sobie moge podorabiać - to niskie pensum i długie wakacje zawsze mnie kusiły w zawodzie nauczyciela. A w zawodzie katechety dodatkowo brak nadzoru merytorycznego szkoły. Ręczę, że o jednorożcach wiem nie mniej faktów, niz najlepszy nawet katecheta z doktoratem o Bogu. :D

Pt cze 11, 2010 22:54

Acro napisał(a):
Czemu akurat wiara w elfy nie jest rozsądna, a wiara w Boga juz jest ?
Bo wiara w Boga jest fundamentem, na którym można budować moralność, etykę, światopogląd, dostarcza norm, którymi można kierować się w podejmowaniu wyborów życiowych, można za jej pomocą zorganizować sobie życie tak, że będzie się szczęśliwym i umrze z nadzieją życia wiecznego. Czego o wierze w elfy powiedzieć nie można.

So cze 12, 2010 8:51

wieczny_student napisał(a):
Acro napisał(a):
Czemu akurat wiara w elfy nie jest rozsądna, a wiara w Boga juz jest ?
Bo wiara w Boga jest fundamentem, na którym można budować moralność, etykę, światopogląd, dostarcza norm, którymi można kierować się w podejmowaniu wyborów życiowych, można za jej pomocą zorganizować sobie życie tak, że będzie się szczęśliwym i umrze z nadzieją życia wiecznego.

Podobnie jak dla niektórych komunizm. Zamiast życia wiecznego wstaw utopie. Ale ani przez chwile nie sprawiło to, że wiara w komunizm była racjonalna.

Zresztą stosując to kryterium nawet taki buddyzm jest racjonalny gdzie Bóg się nie pojawia. Bądź scjentologia.

wieczny_student napisał(a):
Czego o wierze w elfy powiedzieć nie można.

A gdyby powstała religia elficka, która miała by swoje dogmaty i obiecanki w stylu: po śmierci będziesz mieszkał razem z pięknymi elfami to nagle wiara w elfy byłaby bardziej racjonalna?

So cze 12, 2010 11:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona