Czyj światopogląd jest bardziej wiarygodny
Autor |
Wiadomość |
andrzejantoni
|
 Re: Czyj światopogląd jest bardziej wiarygodny
CzłowiekuBezOczu! Po co ta przewrotna odpowiedź, skoro merytorycznie nie masz nic do powiedzenia. A.A.
|
Śr wrz 15, 2010 4:56 |
|
|
|
 |
Rutus
|
Ja proponuję, aby zamiast kopiowania po trzy razy tego samego zadziałać coś konkretnego w związku z tym apelem. Takie działanie miałoby przynajmniej zauważalny oddźwięk i dawałoby realne podstawy w dyskusji.
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
Cz wrz 16, 2010 15:19 |
|
 |
Seweryn
|
Wszystko istnieje za sprawą Stwórcy lub samoistnie. Dwa światopoglądy i tylko jeden prawdziwy. Dopóki nie wiemy który, dopóty nasze poglądy oparte są na wierze ,a wiec wierzymy, że było tak lub inaczej. Suma sumarum jeden i drugi wariant wymaga wiary w cud bo nie można inaczej nazwać powstania wszystkiego z niczego lub powstania wszystkiego dzięki Bogu. A więc jeśli już wierzymy w cuda to nie wyszydzajmy jedni drugich że to czy tamto jest niemożliwe . Czymże jest chodzenie po wodzie czy nawet zmatrwychwstanie w porównaniu z powstaniem wszystkiego z niczego? Jedno i drugie to cud i nie będę się spierał ,który jest bardziej wiarygodny.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz wrz 16, 2010 21:51 |
|
|
|
 |
carbon_copy
|
Seweryn napisał(a): Wszystko istnieje za sprawą Stwórcy lub samoistnie. Dwa światopoglądy i tylko jeden prawdziwy. Dopóki nie wiemy który, dopóty nasze poglądy oparte są na wierze ,a wiec wierzymy, że było tak lub inaczej. Suma sumarum jeden i drugi wariant wymaga wiary w cud bo nie można inaczej nazwać powstania wszystkiego z niczego lub powstania wszystkiego dzięki Bogu. A więc jeśli już wierzymy w cuda to nie wyszydzajmy jedni drugich że to czy tamto jest niemożliwe . Czymże jest chodzenie po wodzie czy nawet zmatrwychwstanie w porównaniu z powstaniem wszystkiego z niczego? Jedno i drugie to cud i nie będę się spierał ,który jest bardziej wiarygodny. Argument, że sprawa jest fifty-fifty, czyli pięćdziesiąt procent szans istnienia stwórcy i pozostałe pięćdziesiąt jego braku, jest po prostu nieadekwatny. Powiedzmy, że istnieje stwórca… Co to dokładnie sugeruje o jego naturze? Czy jest świadomy własnego instnienia? Czy jest jeden, trzech, million? Czy zaplanował wszechświat takim jakim jest czy też próbuje bawiąc się rozmaitymi zmiennymi i testuje rezultaty? Skąd wziął się ów stwórca? Czy stworzyła go jeszcze większa istota - ad infinitum? Być może stworzyła nas zaawansowana cywilizacja obserwująca nasze maleńkie losy w nieprzenikalnym dla nas doświadczalnym terrarium? Ujmując ogólnie – możliwych światopoglądów są lekko licząc tysiące, ale tylko ateistyczny pokrywa się z tym co rejestrują nasze zmysły i przyrządy badawcze.
|
Pt wrz 17, 2010 3:13 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
andrzejantoni napisał(a): CzłowiekuBezOczu! Po co ta przewrotna odpowiedź, skoro merytorycznie nie masz nic do powiedzenia. A.A. Za to Ty masz nadzwyczaj dużo, w sprawach ogólnie znanych L-biopolimeryów syntetyzowaych wyłącznie z monomerów L-enancjomerów skręcających w lewo płaszczyznę spolaryzowanego światła. Nawet uczeń podstawówki wie że jest to wyjątkowo przekonujący dowód 
|
Pt wrz 17, 2010 6:41 |
|
|
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
Seweryn napisał(a): Wszystko istnieje za sprawą Stwórcy lub samoistnie. Dwa światopoglądy i tylko jeden prawdziwy. Dopóki nie wiemy który, dopóty nasze poglądy oparte są na wierze ,a wiec wierzymy, że było tak lub inaczej. Suma sumarum jeden i drugi wariant wymaga wiary w cud bo nie można inaczej nazwać powstania wszystkiego z niczego lub powstania wszystkiego dzięki Bogu. A więc jeśli już wierzymy w cuda to nie wyszydzajmy jedni drugich że to czy tamto jest niemożliwe . Czymże jest chodzenie po wodzie czy nawet zmatrwychwstanie w porównaniu z powstaniem wszystkiego z niczego? Jedno i drugie to cud i nie będę się spierał ,który jest bardziej wiarygodny. NIE! jest jeszcze coś takiego jak prawdopodobieństwo albo bardziej prawdopodobne rozwiązanie. np mogę nie wiedzieć ile to jest pierwiastek z (9+1/6) ale wiem, że nie jest to liczba z siedmioma zerami. Tak gwoli ścisłości zwolennicy naturalistycznej wersji początków naszego uniwersum nigdy nie twierdzili, że świat powstał z niczego, tak wierzą tylko wierzący. Naturaliści nie mają problemu z odpowiedzą "nie wiem" kiedy ktoś zada pytania na które nie znają odpowiedzi. Wierzący zawsze odpowiadają "Bóg" - zapchajdziura taka. Stąd też moim zdaniem wynika konflikt na styku religia-nauka. Kiedy nauka zapycha jakieś dziury w wiedzy, religie z oburzeniem stwierdzają, że w tej dziurze niewiedzy siedzi Bóg i że powiększanie wiedzy narusza jego terytorium. Last but not Least nie z niczego ale z osobliwości gamoniu, jeśli wiesz co było przed osobliwością to albo kłamiesz albo jesteś jakimś wizjonerem telepatą a w takich nie ma.
|
Pt wrz 17, 2010 10:46 |
|
 |
Seweryn
|
Snufkin napisał(a): NIE! jest jeszcze coś takiego jak prawdopodobieństwo albo bardziej prawdopodobne rozwiązanie. np mogę nie wiedzieć ile to jest pierwiastek z (9+1/6) ale wiem, że nie jest to liczba z siedmioma zerami.
Tak gwoli ścisłości zwolennicy naturalistycznej wersji początków naszego uniwersum nigdy nie twierdzili, że świat powstał z niczego, tak wierzą tylko wierzący. Naturaliści nie mają problemu z odpowiedzą "nie wiem" kiedy ktoś zada pytania na które nie znają odpowiedzi. Wierzący zawsze odpowiadają "Bóg" - zapchajdziura taka.
Stąd też moim zdaniem wynika konflikt na styku religia-nauka. Kiedy nauka zapycha jakieś dziury w wiedzy, religie z oburzeniem stwierdzają, że w tej dziurze niewiedzy siedzi Bóg i że powiększanie wiedzy narusza jego terytorium.
Last but not Least nie z niczego ale z osobliwości gamoniu, jeśli wiesz co było przed osobliwością to albo kłamiesz albo jesteś jakimś wizjonerem telepatą a w takich nie ma. Osobliwość to jedynie termin stworzony na potrzeby zapchania dziury niewiedzy. Nikt nie wie czym była lub jest osobliwość ani jak zaistniała . Osobliwość to taka lampa alladyna z której wyskakuje dżin, a w tym wypadku wszechświat . Jeśli mówimy o liczbach to pewnie znasz masę galaktyki przemnóż to przez ilość galaktyk i zmieść to wszystko w jednym punkcie . Czysta fikcja literacka , bardziej wiarygodne jest chodzenie po wodzie.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt wrz 17, 2010 19:30 |
|
 |
andrzejantoni
|
CzłowiekuBezOczu! CBO:Za to Ty masz nadzwyczaj dużo, w sprawach ogólnie znanych L-biopolimeryów syntetyzowaych wyłącznie z monomerów L-enancjomerów skręcających w lewo płaszczyznę spolaryzowanego światła. Nawet uczeń podstawówki wie że jest to wyjątkowo przekonujący dowód. A.A.Chcesz nam w ten sposób powiedzieć że ukończyłeś podstawówkę i pokazać jeszcze raz swoją ignorancję w tym temacie. A.A.
|
Pt wrz 17, 2010 21:25 |
|
 |
Rutus
|
Seweryn napisał(a): Jeśli mówimy o liczbach to pewnie znasz masę galaktyki przemnóż to przez ilość galaktyk i zmieść to wszystko w jednym punkcie . Czysta fikcja literacka , bardziej wiarygodne jest chodzenie po wodzie. Proszę zapoznać się z terminem gęstość Plancka a dopiero później wygadywać bzdury. Nasza osobliwość jest dość dobrze opisana brzegowo, nie wiemy "tylko", co w środku - w przeciwieństwie do "lampy Aladyna", która nie jest opisana brzegowo z użyciem praw fizyki. Proszę nie mieszać pojęć naukowych i bajek - to jest domena kreacjonistów a nie fizyków.
_________________ Niektórym ludziom należałoby wytoczyć proces myślenia. Stanisław Jerzy Lec
|
So wrz 18, 2010 5:49 |
|
 |
Snufkin
zbanowany na stałe
|
Seweryn napisał(a): Snufkin napisał(a): NIE! jest jeszcze coś takiego jak prawdopodobieństwo albo bardziej prawdopodobne rozwiązanie. np mogę nie wiedzieć ile to jest pierwiastek z (9+1/6) ale wiem, że nie jest to liczba z siedmioma zerami.
Tak gwoli ścisłości zwolennicy naturalistycznej wersji początków naszego uniwersum nigdy nie twierdzili, że świat powstał z niczego, tak wierzą tylko wierzący. Naturaliści nie mają problemu z odpowiedzą "nie wiem" kiedy ktoś zada pytania na które nie znają odpowiedzi. Wierzący zawsze odpowiadają "Bóg" - zapchajdziura taka.
Stąd też moim zdaniem wynika konflikt na styku religia-nauka. Kiedy nauka zapycha jakieś dziury w wiedzy, religie z oburzeniem stwierdzają, że w tej dziurze niewiedzy siedzi Bóg i że powiększanie wiedzy narusza jego terytorium.
Last but not Least nie z niczego ale z osobliwości gamoniu, jeśli wiesz co było przed osobliwością to albo kłamiesz albo jesteś jakimś wizjonerem telepatą a w takich nie ma. Osobliwość to jedynie termin stworzony na potrzeby zapchania dziury niewiedzy. Nikt nie wie czym była lub jest osobliwość ani jak zaistniała . Osobliwość to taka lampa alladyna z której wyskakuje dżin, a w tym wypadku wszechświat . Jeśli mówimy o liczbach to pewnie znasz masę galaktyki przemnóż to przez ilość galaktyk i zmieść to wszystko w jednym punkcie . Czysta fikcja literacka , bardziej wiarygodne jest chodzenie po wodzie. Co za problem wystarczy cofnąć się o jakieś 13,7 mld lat i cała przestrzeń, czas i energia wszechświata będzie skoncentrowana w jednym punkcie. wie pan, że: - materia to głównie pusta przestrzeń? - materia to czysta energia? - materia jest tylko formą zorganizowania energii? zdaje pan sobie sprawę z istnienia: - promieniowania tła? - przesunięcia odległych gwiazd i galaktyk w stronę czerwonego spektrum a im dalej tym przesunięcie większe (redshift) - badań europejskiego centrum kosmicznego, które potwierdziły, że 13 mld lat temu wszechświat miał temperaturę 3000K a obecnie 2K? pytam bo nie wiem czy rozmawiam z ignorantem czy z idiotą. @A.A. o widzę, że zaczął pan hardkorowo trollować. Aż miło popatrzeć na tak zdolnego ucznia. Tylko kwestią czasu chyba pozostaje aż zacznie pan trollować na 4chan 
|
So wrz 18, 2010 17:01 |
|
 |
CzłowiekBezOczu
|
andrzejantoni napisał(a): CzłowiekuBezOczu! CBO:Za to Ty masz nadzwyczaj dużo, w sprawach ogólnie znanych L-biopolimeryów syntetyzowaych wyłącznie z monomerów L-enancjomerów skręcających w lewo płaszczyznę spolaryzowanego światła. Nawet uczeń podstawówki wie że jest to wyjątkowo przekonujący dowód. A.A.Chcesz nam w ten sposób powiedzieć że ukończyłeś podstawówkę i pokazać jeszcze raz swoją ignorancję w tym temacie. A.A. Chcę w ten sposób powiedzieć że trujesz bez sensu. Jak się nie ma rozsądnych argumentów to się w kuchni skręca polimery, zakrzywia czasoprzestrzeń w łazience oczywiście pod nieobecność świadków a wszystko to ma być dowodem o słuszności jakiejś teorii. Chcesz być wysłuchany i zaakceptowany to przedstaw dowód zrozumiały dla każdego. Wtedy wszyscy bez wyjątku przyjmą teorie jako sprawdzoną i obowiązującą zasadę. Choćby III zasadę dynamiki Newtona nie raz przerabiałem z większymi lub mniejszymi (wstydzę się) od siebie w podstawówce. Jest ? Sprawdza się ? Nawet można sobie policzyć jak ktoś chce. A Ty mi każesz polimery skręcać. A weź spadaj z takimi dowodami 
|
So wrz 18, 2010 18:05 |
|
 |
Seweryn
|
Rutus napisał(a): Proszę zapoznać się z terminem gęstość Plancka a dopiero później wygadywać bzdury. Nasza osobliwość jest dość dobrze opisana brzegowo, nie wiemy "tylko", co w środku - w przeciwieństwie do "lampy Aladyna", która nie jest opisana brzegowo z użyciem praw fizyki. Proszę nie mieszać pojęć naukowych i bajek - to jest domena kreacjonistów a nie fizyków. Gęstość Plancka nie ma nic wspólnego z osobliwością. Gęstość ta opisuje jedynie wszechświat po czasie Plancka od momentu Wielkiego Wybuchu, a więc wtedy kiedy już powstał z osobliwości. Gęstość ta opisuje już istniejący wszechświat a nie samą osobliwość z której rzekomo wyłonił się wszechświat. Pisze pan że: Rutus napisał(a): Nasza osobliwość jest dość dobrze opisana brzegowo, nie wiemy "tylko", co w środku - w przeciwieństwie do "lampy Aladyna", która nie jest opisana brzegowo z użyciem praw fizyki Jak Panu powyżej przedstawiłem , nie pisze pan o osobliwości tylko o istniejącym już wszechświecie , a więc to co jest "dobrze opisane" z użyciem praw fizyki to wszechświat, a nie osobliwość . W związku z powyższym można stwierdzić, że osobliwość jest gorzej opisana niż "lampa Alladyna " bo wiemy że lampa ta jest prawdopodobnie z metalu i ma długą szyjkę natomiast o osobliwości nie wiemy nic prócz tego, że wyłonił się z niej dżin , przepraszam wszechświat. Dlatego bardzo: Rutus napisał(a): Proszę nie mieszać pojęć naukowych i bajek
|
N wrz 19, 2010 8:24 |
|
 |
wieczny_student
|
Seweryn napisał(a): Gęstość Plancka nie ma nic wspólnego z osobliwością. Gęstość ta opisuje jedynie wszechświat po czasie Plancka od momentu Wielkiego Wybuchu, a więc wtedy kiedy już powstał z osobliwości. Gęstość ta opisuje już istniejący wszechświat a nie samą osobliwość z której rzekomo wyłonił się wszechświat. Wręcz przeciwnie, gęstość Plancka jest olbrzymia, nigdy po WW nie zaobserwowano by materia ją osiągnęła (może tak się dziać w centrach czarnych dziur, ale w tym wypadku ciężko mówić o 'zaobserwowaniu' tego). Wyznacza ona skalę, powyżej której niekwantowe teorie grawitacji są niewiarygodne, przy której efekty kwantowej grawitacji mają znaczny wpływ na zjawiska fizyczne. Oczywiście przybliżoną, bo przejście od klasycznej do kwantowej grawitacji nie następuje skokowo, a efekty kwantowe stopniowo zyskują na znaczeniu. Gęstość Plancka to zgrubne oszacowanie. Seweryn napisał(a): Jak Panu powyżej przedstawiłem , nie pisze pan o osobliwości tylko o istniejącym już wszechświecie , a więc to co jest "dobrze opisane" z użyciem praw fizyki to wszechświat, a nie osobliwość .
W związku z powyższym można stwierdzić, że osobliwość jest gorzej opisana niż "lampa Alladyna " bo wiemy że lampa ta jest prawdopodobnie z metalu i ma długą szyjkę natomiast o osobliwości nie wiemy nic prócz tego, że wyłonił się z niej dżin , przepraszam wszechświat. Promieniowanie tła, które wyznacza koniec rekombinacji i moment powstania atomów, pochodzi z okresu, gdy Wszechświat był 1000 razy mniejszy niż obecnie. To granica, do której możemy zajrzeć bezpośrednio, przez zwykłe obserwacje astronomiczne. Ale teorie grawitacji i cząstek elementarnych pozwalają nam sięgnąć dużo dalej. Wszechświat (z wypełniającą go materią) jest dobrze opisany przynajmniej do chwili zakończenia bario- i lepto- genezy (w których powstała "dzisiejsza" materia: elektrony i tworzące protony i neutrony kwarki), moment oznaczany zwykle "10^-11 s". Wtedy wszechświat był ok. 10^16 raza mniejszy niż obecnie. Ale nawet wcześniej materia, choć zbudowana z egzotycznych i nieobecnych obecnie cząstek, w swoich istotnych dla kosmologii właściwościach nie różniła się od obecnej, co pozwala nam stwierdzić, że ekspansja trwała nawet wcześniej. Docieramy tak do czasu zakończenia inflacji, "10^-34 s". Rozmiar: 10^27 raza mniejszy niż obecnie. Szczegóły inflacji pozostają nieznane, jednak panuje zgodność co do tego, że w jej czasie wszechświat rozciągnął się niewyobrażalnie: co najmniej 10^60 razy, ale mógł znacznie więcej: nie mamy sposobu, by to precyzyjnie wyznaczyć. Wcześniej była era Plancka, czyli owa "osobliwość". Niezależnie od tego, czy owa "osobliwość" była istotnie geometrycznym punktem, czy to tylko przybliżenie wynikłe z tego, że nasz opis jest niedoskonały, nie zmienia to faktu, że Wszechświat naprawdę "wyskoczył" ze stanu, który według wszelkich norm jest "osobliwy".
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
N wrz 19, 2010 12:57 |
|
 |
Albowiem
|
wieczny student napisał(a): Promieniowanie tła, które wyznacza koniec rekombinacji i moment powstania atomów... Obawiam się, że taka wypowiedź może spowodować, że komuś pomieszają się dwa różne wydarzenia w historii wszechświata, które zaszły kiedy indziej: Energia wiązania elektronu w atomie helu (w stanie podstawowym) jest oczywiście większa niż w atomie wodoru. To oznacza, że neutralne atomy helu zaczęły powstawać wcześniej niż neutralne atomy wodoru. W historii wszechświata istniał okres, w którym większość helu występowała pod postacią neutralnych atomów, a większość wodoru jeszcze pod postacią plazmy protonowo - elektronowej (dla uproszczenia zaniedbuję śladowe ilości litu i berylu). Emisja promieniowania tła nastąpiła dopiero wraz z ostateczną rekombinacją, czyli rekombinacją wodoru. Zatem nie należy łączyć powstania pierwszych neutralnych atomów z emisją promieniowania tła, gdyż to pierwsze wydarzenie nastąpiło co najmniej kilkanaście tysięcy lat wcześniej (przypuszczam, że kilkadziesiąt tysięcy lat wcześniej - można by spróbować sprawdzić to w jakiejś publikacji).
_________________ Wiara jest tylko tam, gdzie nie ma wiedzy
|
Pn wrz 20, 2010 19:31 |
|
 |
Seweryn
|
Snufkin napisał(a): Co za problem wystarczy cofnąć się o jakieś 13,7 mld lat i cała przestrzeń, czas i energia wszechświata będzie skoncentrowana w jednym punkcie. wie pan, że: - materia to głównie pusta przestrzeń? - materia to czysta energia? - materia jest tylko formą zorganizowania energii? zdaje pan sobie sprawę z istnienia: - promieniowania tła? - przesunięcia odległych gwiazd i galaktyk w stronę czerwonego spektrum a im dalej tym przesunięcie większe (redshift) - badań europejskiego centrum kosmicznego, które potwierdziły, że 13 mld lat temu wszechświat miał temperaturę 3000K a obecnie 2K? pytam bo nie wiem czy rozmawiam z ignorantem czy z idiotą. @A.A. o widzę, że zaczął pan hardkorowo trollować. Aż miło popatrzeć na tak zdolnego ucznia. Tylko kwestią czasu chyba pozostaje aż zacznie pan trollować na 4chan  Jeśli nie widzi Pan problemu z upakowaniem wszechświata w jeden punkt to gratuluję. Pisze pan że cała przestrzeń, czas i energia wszechświata były skoncentrowane w jednym punkcie. Jednak przestrzeń zaistniała rzekomo wraz z narodzinami wszechświata, więc gdzie znajdował się rzekomy punkt w którym był skoncentrowany wszechświat skoro nie było jeszcze przestrzeni? Jeśli nie było przestrzeni to nie było i punktu bo punkt jest nierozerwalnie związany z przestrzenią, a skoro nie było punktu nie było również osobliwości, która podobno była punktem . Wciskanie osobliwości w miejsca niewiedzy jest śmieszne bo wystarczy prosty logiczny wywód aby wykluczyć tego typu rewelacje .
|
Pn wrz 20, 2010 23:05 |
|
|
|